11.02.09, 23:09
Jak jest u Was z dostępnościa wędliny 'czarne'? Będzie rodzina z Wrocławia, a
że są entuzjastami czarnego to puszczają sms'a 'bierz czarne 1/5 kg'. Do tej
pory robiłem to z automatu, ale tknęło mnie czemu sobie tam nie kupią? 'Bo nie
ma / sprawa jest lokalna'. Możliwe to czy słabo szukają?

A skoro już to jak jest z czarnym w UE i States? Jest gdzieś do dostania, np.
jako Polish Black, Schwartzwurst... W Szwecji np. nie ma:)
Obserwuj wątek
    • wujaszek_joe a co to takiego? 11.02.09, 23:44
      Czy my na śląsku mówimy na to krupniok?
      pl.wikipedia.org/wiki/Kaszanka
      • civic_06 Re: a co to takiego? 12.02.09, 04:57
        Kaszanka na Greenpoincie ze sklepu slynnego niedawno na cale Stany z dilerki koksu po prostu przepyszna...
    • lexus400 Re: Czarne 12.02.09, 07:28
      "Kawior dla ubogich" :)) jest w mojej wsi w masarni, gdzie żona się zaopatruje,
      jest doskonały a świeżutki podsmażony z cebulką i mocno popieprzony na kolację
      to niebo w gębie.
    • margotje Re: Czarne 12.02.09, 08:51
      czyli tzw. kaszanka?... jesli tak, to jej w moim najblizszym otoczeniu (na
      szczescie brrrrrrrrrrrrrrrr) nie ma. Nigdzie w Nl zreszta nie widzialam. Nawet w
      tzw "polskich" sklepach nie widac.
      A jesli o czarny salceson chodzi, to czasem tu jakies namiastki w supermarketach
      widac. Najzacniejszy salceson jadlam raz w zyciu wlasnie z polskiej masarni na
      Grinpoincie).
    • sven_b Re: Czarne 12.02.09, 09:48
      Kochani, sęk w tym że czarne to nie kaszanka! Produkt jest odrębny.
      • margotje Re: Czarne 12.02.09, 16:14
        zeznaj zatem co to jest
      • lexus400 Re: Czarne 12.02.09, 17:18
        Skoro to nie kaszanka to nie mam pojęcia to to takiego:((
    • typson Re: Czarne 12.02.09, 10:48
      nie wiem wtf, przykro mi. To jakaś marka/firma?
    • tomek854 Re: Czarne 12.02.09, 14:41
      U mnie jest Black Pudding jako obowiązkowy składnik szkockiego śniadania:

https://lh6.ggpht.com/BethAce/RjltSBys4-I/AAAAAAAAFVM/dKM1LhpO1Gs/s400/P1020791.JPG
      • typson Re: Czarne 12.02.09, 22:05
        to ma byc sniadanie????
        • tomek854 Re: Czarne 14.02.09, 03:25
          Do tego są jeszcze tosty :-)

A potem się dziwią, że z nich same grubasy, nie? ;-)

Ale z drugiej stronie, czasem sobie coś takiego wciągnę, i gdyby nie to, że
          parówki smakują jak tektura, placki ziemniaczane smakują jak tektura, fasolki
          smakują jak tekturowe bobki w sosie tekturowo-barwnikowym i tylko pieczarki i
          bekon są ok, to w sumie idea nie jest taka zła, żeby się najeść.
    • jerry.s Re: Czarne 12.02.09, 16:21
      wtf is czarne?

bom myślał że to kaszanka ... a skoro nie ... to co to je?
    • cracovian Black and White? 12.02.09, 16:56
      To sobie rodzina lubi popic...
    • sven_b Re: Czarne 12.02.09, 21:38
      Poniżej, na godz. 12.02 czarne.

https://www.hotofoto.pl/images/ireneusz1974/dsc022591.jpg

I teraz, jeżeli obraz nic Wam nie mówi to krótko co wiem, bo zasięgnąłem dziś słowa na garmażu. Okazuje się że czarne to inaczej 'Kiszka łódzka' (o boy) lub coś w podobie czarnego salcesonu, ale nim nie jest:) W okolicy czarne dostępne jest wszędzie, z wyjątkiem firmowego Morlin (może się szanują:) Jednak poinformowano mnie jak rozpoznać fachową produkcję. Po 1 czarne ma Ø= 2-3cm i musi być czarne:) Jeżeli wpada w bordo znaczy że przewalono krwi, ponieważ wyrób na tejże bazuje. Po drugie w przekroju powinna być widoczna 1 kostka słoniny. Jeżeli jest więcej znaczy że była jazda na ilość. A tutaj home made czarne:) www.wedlinydomowe.pl/articles.php?id=53
      • sven_b Re: Czarne 12.02.09, 21:41
        Widzicie punkty 1, 3 i 4...? Zasłabłem.
      • sven_b Re: Czarne 13.02.09, 10:33
        Dziś np. w innym miejscu dowiedziałem czego innego. Czarne bynajmniej nie jest
        kiszką łódzką. Handlowa nazwa na f-rze to krwiste. Na wszelki wypadek jeszcze
        jakiś czas będę podążał szlakiem czarnego, bo widzę że nawet wiedza w branży
        wiedza nie jest usystematyzowana. Będę wdzięczny za info, czy teraz na podstawie
        załączonego zdjęcia jest to produkt Wam znany:)
        • margotje Re: Czarne 13.02.09, 10:49
          eh tam, na moj gust to zwyczajna kiszka kaszana (wedle miejscowej receptury
          tylko z dodatkiem sloniny) ;-)
          • bassooner Re: Czarne 16.02.09, 18:08
            to jest taka odmiana niby kaszanki, zresztą bardzo popularnej u nas w pyrlandii,
            a jadanej z wody, grilla, czy podsmażonej po zdjęciu flaka z cebulką + pure +
            kiszona kapustka. tylko, że zamiast kaszy jest bułka (ale z tym to się spotkałem
            pod nazwą bułczanka).

co do podgardla to przypominam, że to jest mięso, a nie jakieś tam nie wiadomo
            co z kłaków i racic.

a wracając do kaszanki, to dobra kaszanka to jest rewelka bo uzyskiwana tylko z
            podgardla, krwi i kaszy jęczmiennej + przyprawy.
            jadamy ją dość często podobnie jak tzw kiełbasę białą.
            • t-tk Re: Czarne 17.02.09, 11:18
              Kurde, nienawidze tych for samochodowych. Siądziesz z rana przy komputerze, zaraz po prysznicu, nie masz nic w lodówce, poczytasz, poczytasz i do sklepu po śniadanie trzeba iść.
              Nienawidze was.
              • sven_b Re: Czarne 17.02.09, 11:34
                > Nienawidze was.

Prawidłowo. Polak głodny to zły:) Grzej do sklepu, tylko czujnie tam:
                wyborcza.pl/1,76842,6279638,Bambus_w_szynce.html
                • t-tk Re: Czarne 17.02.09, 12:55
                  Polak głodny to zły - doskonale się w moim przypadku sprawdza.
                  Ale już sobie przyżądziłem pyszną kiełbase z cebulką - jestem oazą spokoju ;-)
                  • margotje Re: Czarne 17.02.09, 12:59
                    przyrządzaj, przyrządzaj ;-)
                    • t-tk Re: Czarne 17.02.09, 13:30
                      Wstyd mi :-(
                      • margotje Re: Czarne 17.02.09, 13:31
                        t-tk napisał:

> Wstyd mi :-(

eh... nie nada ;-)
                      • t-tk Re: Czarne 17.02.09, 13:31
                        Ale jak poczytałem artykuł od svena... jakie kiełbasy takie przyrządzanie ;-)
              • tomek854 Re: Czarne 17.02.09, 14:02
                Jak się ktoś komputerzy przed śniadaniem to podobno uzależniony jest :D
                • t-tk Re: Czarne 17.02.09, 18:00
                  Też gdzieś tak 'na internecie' czytałem ;)
                  • sven_b Re: Czarne 17.02.09, 19:12
                    Z drugiej strony nie umiem tak wyskoczyć z łóżka prosto do talerza. Muszę trochę
                    odczekać:)
                    • tomek854 Re: Czarne 17.02.09, 22:29
                      Ja ten czas pomiędzy wstaniem a zjedzeniem śniadania wykorzystuję na dalsze
                      spanie. Niedawno doszedłem do takiej perfekcji, że teraz na dalsze spanie
                      przeznaczam nawet czas na śniadanie :D

Zrywam się, pluskam, ubieram i na uczelnię. A do domu na śniadanie wracam na 11 :D
                      • sven_b Re: Czarne 18.02.09, 08:54
                        Telefon mam schowany pod poduchą. Gdy dzwoni szukam go nerwowo przez sen i
                        wciskam opóźnienie. Potem kimam na plecach z nim na klacie i gdy tylko zadzwoni,
                        wciskam. Tu wprawiłem się tak, że kolejny dzwonek nie trwa dłużej niż pół
                        sekundy. Zapewne muszę wyglądać jak przedmiot eksperymentu dot. odruchów
                        warunkowych. Oczywiście konsekwencją tego opóźniania jest wyskok z łóżka na ulicę:)
    • dr.verte Re: Czarne 17.02.09, 19:24
      tiny.pl/vzdw

o tym że nie wszystko czarne jest czarne...
    • sven_b Cwaniak 18.02.09, 08:44
      Garmaż robi się ciekawym tematem. W poszukiwaniu genezy czarnego natknąłem się
      wczoraj na inną nazwę własną. Jeden z kupujących poprosił na koniec o pół kilo
      'cwaniaka'. Ustaliłem, że w podwórkowo-oficynowym slangu jest to wspomniany
      przez Margo czarny salceson. Cwaniak, bo udaje wędlinę:)
      • marcinek101 Re: Cwaniak 18.02.09, 11:25
        sven_b napisał:
        Ustaliłem, że w podwórkowo-oficynowym slangu jest to wspomniany
        > przez Margo czarny salceson. Cwaniak, bo udaje wędlinę:)

Co głowa to rozum ! Cza temu jakiś, jak to się mówi za komuny, mój Tato nabywał
        co jakiś czas 1/2 świni z usługą przemiany owej 1/2 na wędliny i wtedy to
        poznałem genezę nazwy "cwaniak" = salceson jak mawiał rzeźnik wyrabiające
        pyszności m.in salceson - cwaniak, a cwaniak bo nie dał się do sowietów wywieźć.
        Zresztą smak tego cwaniaka do dzisiaj pamiętam stara szkoła jeszcze z Gródka
        Jagiellońskiego pod Lwowem - kurcze ale to było żarcie! A i salceson po lwowsku
        2 plastry salcesonu + dwa plastry cebuli + łyżka octu i 100 gram "%". (żeby nie
        było że złe forum czy OT to po takiej porcji nie wolno siadać za kierownice ;))))
    • tomek854 Tak a'propos: 18.02.09, 23:26
      Pani w szkole dała dzieciom po złotówce, żeby sobie coś kupiły, ale żeby
      równocześnie była to mądra inwestycja. No i jakiś czas później odpytuje dzieci.
      Kasia mówi że kupiła sobie brzoskwinię i ją zjadła, ale pestkę zasadziłą żeby
      wyrosło drzewko i wyrosło więcej brzoskwinii. Pani chwali. Wstaje Kaziu i mówi
      że kupił sobie drożdżówkę, ale zjadł tylko pół, bo drugą połową nakarmił kury w
      obejściu żeby dawały jajka i żeby był z nich smaczny rosołek. Pani chwali. No i
      w końcu wstaje Jasiu i mówi "A ja kupiłem kaszankę." Pani prosi o wyjaśnienie
      czemu to była dobra inwestycja. No to Jasiu mówi:"Najpierw kaszankę wykorzystała
      moja siostra żeby się nią zaspokoić seksualnie. Potem mama zrobiła kaszankę na
      kolację.
      Patyczkami z kaszanki podłubaliśmy sobie w zębach. W nocy tata użył flaka z
      kaszanki jako kondoma. Rano wszyscy wysraliśmy się do tej kaszanki, mama
      odniosła ją do sklepu i zwróciła jako zepsutą. O, proszę: a tu jest ta złotówka
      którą mi pani dała."
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka