Dodaj do ulubionych

Encyklopedia

12.02.04, 09:39
W Wielkiej Encyklopedii PWN (t.5) znalazłam notatkę o JCh. Cytuję całą.
Zwróćcie uwagę na "klasyfikację" książek JCh.

Chmielewska Joanna, właśc. Irena Kühn, ur.2 IV 1932, Warszawa, pisarka,
autorka popularnych powieści sensacyjno-humorystycznych, m.in.: Wszyscy
jesteśmy podejrzani (1966), Całe zdanie nieboszczyka (1972), Wszystko
czerwone (1974), Romans wszechczasów (1975), Wyścigi (1992), także dla dzieci
i młodzieży, m.in.: Lesio (1973), Nawiedzony dom (1979), Wielkie zasługi
(1981), Skarby (1988), Dzikie białko (1990), Wszelki wypadek (1993) oraz
żartobliwych poradników: Jak wytrzymać ze współczesną kobietą (1996), Jak
wytrzymać z mężczyzną (1997); Autobiografia (t. 1-4 1993-94); Utwory zebrane
(t. 1-17 1990-92).
Obserwuj wątek
    • edeka5 Re: Encyklopedia 12.02.04, 09:41
      Mój komentarz: chyba czytelnicy książek JCh zaliczani są do kategorii "dzieci",
      ostatecznie młodzież. Co Wy na to???
      • xkropka Re: Encyklopedia 12.02.04, 09:58
        Jak Lesio jest dla dzieci, to ja wracam do przedszkola i będę terroryzować
        przedszkolankę, żeby to wszystkim przed leżakowaniem czytała!
        • kkeicam Re: Encyklopedia 12.02.04, 10:47
          Niewatpliwie jestem dzieckiem wink
          Siku mi sie chce. I cem do mamyyyy. I tjaktoj sie zapsul.
          I nie bede pjacować dzis. O!

kk
          • kkeicam Re: Encyklopedia 12.02.04, 10:55
            A przy okazji tak powaznie to wpadl mi pomysl:
            Encyklopedia Chmielewszczyzny
            miejsca, osoby itp.
            ale to trudne bardzo by bylo chyba

kk
            • stara.gropa Re: Encyklopedia 12.02.04, 11:12
              O, to poważna sprawa, ale warta rozważenia.
              • czekolada72 Re: Encyklopedia 12.02.04, 11:33
                Jestem za a nawet przeciw smile
                Ewentualnie cos w rodzaju przewodnika po miejscach chmnielewskich
                • xkropka Re: Encyklopedia 12.02.04, 11:38
                  A to super! Pamiętam swoją radość, gdy przeprowadziłam się do Wwy i okazało
                  się, że poruszając się po mieście niektóre miejsca poznawałam na podstawie
                  opisu z książek, nie przeszkadzało mi nawet, że nazwy niektórych ulic zostały
                  zmienione smile
                  • stara.gropa Re: Encyklopedia 12.02.04, 11:44
                    Czyli mamy następny temat do omówienia na zebraniu marcowym.
                    • edeka5 Re: Encyklopedia 12.02.04, 11:51
                      Pomysł przewodnika bardzo mi się podoba !!!
                      Postaram się przygotować coś do najbliższego spotkania.
                      • stara.gropa Re: Encyklopedia 12.02.04, 11:52
                        "Szlakiem Chmielewskiej-wycieczka po Warszawie"smile)))))
                        • edeka5 Re: Encyklopedia 12.02.04, 11:57
                          W zależności od pogody. Może być wirtualna - palcem po planie.
                    • xkropka Re: Encyklopedia 12.02.04, 11:59
                      A przewodnik mógłby się nazywać "Z Chmielewską po Polsce" i na początek mógłby
                      być w wersji internetowej...
                      I taki np. wpis dotyczący Grand Hotelu w Wwie: miejsce tymczasowego
                      zamieszkania niejakiego Gastona Mioda (pardon - Lemiela, przetłumaczyłam sobie,
                      żeby łatwiej zapamiętać) oraz popełniania przestępstw przez przedstawicieli
                      władzy ludowej. Te ostatnie chyba jednak nie były ścigane, bo szklanki per
                      saldo po akcji miały się zgadzać. Poza tym na hotelowym parkingu miało miejsce
                      udane przejęcie walorów pieniężnych przez zuchwałych brodatych troglodytów, a
                      także motoryzacyjne przekomarzanki zielonego peugeota z wiśniowym taunusem.

Wersja z zagranicą mogłaby się ukazać, gdybyśmy wydali pierwszy przewodnik w
                      formie książkowej i z zysków wysłali kogoś z TWCh do Brazylii celem
                      obfotografowania Antoniny smile)) No bo takie Chaumont, tudzież Alleroed dałoby
                      się zrobić w ramach jakichś prywatnych wakacji...
                      • czekolada72 Re: Encyklopedia 12.02.04, 12:19
                        A wiec Stoliczanie do pracy!
                        smile)
                        Bo ja to moge zrobic liste najbardziej zakorkowanych skrzyzowan w K-wie, dzieki
                        czemu JCh unika nasd smile
                        • edeka5 Re: Encyklopedia 12.02.04, 12:27
                          Zaraz, zaraz, a w pozostałej Polsce nic się nie dzieje ???
                          Chociażby "Boczne drogi".
                          Kraków jakoś nie przychodzi mi do głowy, ale może ktoś podpowie ?
                          • xkropka Re: Encyklopedia 12.02.04, 13:08
                            Z Krakowem też mi się nic nie kojarzy, ale na przykład do takiego Liwa nie jest
                            daleko (z Wwy, oczywiście, bo lol21ndm albo Czekolada, to już trochę dalej by
                            miały), dałoby się zamek, muzeum i halabardy w czasie sobotniej wycieczki
                            załatwić smile))
                            No i Garwolin pod ręką, Araba na grójeckim rynku też da się wykombinować.
                            Bumbecki jadą do Piasków, niech od razu sfotografują co trzeba...
                            Czy mamy kogoś w Lublinie? Bo szpital onkologiczny i willa trutnia być muszą!
                            A całą posiadaną Chmielewską chętnie przeczytam jeszcze raz pod kątem Wwy i
                            pozbieram hasła do przewodnika...
                            • kkeicam Re: Encyklopedia 12.02.04, 13:15
                              Jesli chodzi o Liw to mam obfotografowany, bo moja firma robila stamtad
                              pocztowki. Ale wycieczce w jakis weekend to nie przeszkadza ofkors. Do
                              Garwolina przeciez sie wybieramy wspolnie. W lublinie mamy filie. A pa russkij
                              ja gawarju wink
                              kk
                            • stara.gropa Re: Encyklopedia 12.02.04, 13:19
                              Szefem Oddziału Lubelskiego jest Mariurzka.
                            • stara.gropa Re: Encyklopedia 12.02.04, 13:43
                              To ja zacznę robić leksykon postaci występujących u J.Ch.
                            • mariurzka Re: Encyklopedia 21.02.04, 15:02
                              Dopiero teraz nadrabiam zaległości w czytaniu postówsmile) Ale spieszę donieść, że
                              mamy kogoś w Lublinie, a jakże, ostatecznie powinnam się odpowiednio wykazać za
                              mianowanie mnie szefową okręgu lubelskiegosmile)) Szpital onkologiczny uległ
                              niejakim przemianom, obawiam się, że willa trutnia może już nie istnieć, ale w
                              najbliższym czasie postaram się uściślić fakty!! Ostatecznie zawsze można
                              dopaść jakiegoś łosia i powiesić go na trakcji trolejbusowejsmile) Ale to tylko
                              pod warunkiem zapewnienia mi w razie czego opieki ze strony adwokatasmile) A!
                              Jeszcze elektrociepłownia lubelska (której makietę Gurua wykonywała własnym
                              pierścionkiem), tudzież barokowy kościół (muszę ustalić, który) - w którym
                              przeprowadzała inwentaryzację w czasie praktyk studenckich!! Już widzę, że będę
                              miała dużo pracy... smile) Pozdrawiam i do zobaczenia na spotkaniu marcowym!!
                              Mariurzka
                        • czekolada72 Re: Encyklopedia 12.02.04, 12:29
                          Jak ostatnio bylam w Wawie to znajomi (niestety niechmielewscy sad ) nie mogli
                          pojac jakim sposobem punktem odniesienia kazdego obiektu jest Mokotow z
                          przyleglosciami, ale bylam doskonale zorientowana w topografii tego
                          fragmenciku, nawet oni choc mieszkaja tam prawie rok jeszcvze nie obyli sie tam
                          tak dobrze jak ja z fragmentami na mapie, licze wiec ze moj kolejny pobyt
                          odbedzie sie chociaz z wydrukowanym plikiem papirkow w garsci z odpowiednimi
                          trasami smile)
                        • kkeicam Re: Encyklopedia 12.02.04, 12:30
                          ja moge jechac do Brazylii - no problem. Paszport mam wazny, a portugalskiego i
                          tak nikt z nas nie zna (chyba ze sie myle wink przy okazji obfotografowuje
                          wszystkie wazniejsze stadiony i miejsce urodzenia Pelego wink o wartosciach
                          geologicznych nie wspomne, ale tez zrobie fotek pare. Pierwszy sie zglosilem
                          jakby co? smile
                          kk
                          • czekolada72 Re: Encyklopedia 12.02.04, 12:36
                            Jeszcze ZFrancja, Dania, przelot przez Niemcy ; Grecja czy Włochy?
                            Ja sie w takim razie pisze na te Francje - tez mam wazny paszport smile
                            • kkeicam Re: Encyklopedia 12.02.04, 12:45
                              aaaaa... co do Danii to ja tez chetnie. Uwielbiam Danie i bylem tam na stazu
                              nawet wiec umiem sie przywitac i powiedziec ze nie rozumiem albo ile kosztuje.
                              i jeszcze znam slowa: taniej, wyprzedaz, okazja - jak kazdy polak tam, hihihihi
                              kk
                            • edeka5 Re: Encyklopedia 12.02.04, 12:46
                              Liczycie na wyjazdy służbowe ???
                              • czekolada72 Re: Encyklopedia 12.02.04, 12:49
                                A czemu by nie? smile)
                                • edeka5 Re: Encyklopedia 12.02.04, 12:58
                                  Podanie do Starej Gropy ze znaczkiem skarbowym ;-P
                              • kkeicam Re: Encyklopedia 12.02.04, 12:50
                                Dania na weekend - to moglby byc pomysl na jakies wczesne lato. Oferuje wszelka
                                pomoc. Jako girlguide tez wink
                                kk
                                • czekolada72 Re: Encyklopedia 12.02.04, 12:54
                                  Wczesne? sad
                                  • kkeicam Re: Encyklopedia 12.02.04, 12:56
                                    No dobra, Czekoladko, to kiedy jedziemy? wink
                                    • czekolada72 Re: Encyklopedia 12.02.04, 12:57
                                      Moze koniec wakacji ? wink
                                  • stara.gropa Re: Encyklopedia 12.02.04, 12:59
                                    Jeśli to mają być wyjazdy służbowe, to musimy zarejestrować się jako
                                    Towarzystwo prowadzące działalność gospodarczą, żeby mieć funduszesmile
                                    A kogo poślemy w delegację na tereny byłego ZSRR? Szlakiem Chmielewskiej?
                                    • czekolada72 Re: Encyklopedia 12.02.04, 13:01
                                      Tych ktorzy znaja rosyjski smile))
                                      • edeka5 Re: Encyklopedia 12.02.04, 13:04
                                        Rosyjski znam, angielskiego nie - i to jest mój problem.
                                        • czekolada72 Re: Encyklopedia 12.02.04, 13:22
                                          edeka5 napisała:

> Rosyjski znam, angielskiego nie - i to jest mój problem.

hehe, nie tyko Ty, podajmy sobie dlon !
                                          • lol21ndm Re: Encyklopedia 12.02.04, 13:45
                                            Ciebie tez moge nauczyc. big_grin
                                        • lol21ndm Re: Encyklopedia 12.02.04, 13:44
                                          edeka5 napisała:

> Rosyjski znam, angielskiego nie - i to jest mój problem.

Moge Cie nauczyc. big_grin
                                    • edeka5 Re: Encyklopedia 12.02.04, 13:02
                                      Chętna !!!
                                      • biuralistka Re: Encyklopedia 12.02.04, 13:29
                                        Ale fajny turystyczny wątek sie zrobił. No najlepiej, jeśli w każdej ekipie
                                        będą osoby posługujący sie różnymi językami. Nigdy nie wiadomo, co sie może
                                        przydać.
                                        To co sie szykuje w następnej kolejnosci?
                                        A może akcja której z ksiażek działa sie na bliskim wschodzie, bo nie pamietam.
                                        Kto odważny, bo mam sympatyczna baze noclegową jakby co? smile)

B.
                                        (jak zwykle przygotowana do wojaży i nawet szczepiona)
                                        • xkropka Re: Encyklopedia 12.02.04, 13:31
                                          Pawełek i Janeczka, w Agierii bodajże. To do Iraku jeszcze kawałek...
                                          • kkeicam Re: Encyklopedia 12.02.04, 13:38
                                            Jak do Afryki, to ja oczywiscie takoz pierwszy jestem. Zreszta akurat
                                            Biuralistko Droga, widzialas moje fotki pustynne i jak wiesz, mnie nie przeraza
                                            wizja spania na piachu wink Zreszta wizja spania w 5* hotelu nie przeraza mnie
                                            takoz (to mowie zawczasu, zanim dojdziemy do Monte Carlo i innych takich
                                            hihihihi).
                                            kk
                                            ps. a watek globtroterski to jest prawie spelnienie moich marzen wink
                                            • czekolada72 Re: Encyklopedia 12.02.04, 13:44
                                              Ja zas pisze sie wszedzie tam, gdzie temperatura od +1 w gooooooooooooooore smile
                                            • franula Re: Encyklopedia 12.02.04, 13:44
                                              bylam w Danii Kopenhadze na na Amager(tak sie nazywala ta dzielnica od
                                              wyscigow?), zwiedzilam lasek gdzie Alicja sie objawila zywa
                                              Ratuszplatz
                                              no i ten tam najdrozszy hotel na A.
                                              no i zamek Hamleta (z zewnatrz)
                                            • stara.gropa Re: Encyklopedia 12.02.04, 13:45
                                              To ja rezerwuję sobiesmile służbowy objazd kasyn europejskich. Niekoniecznie sama.
                                              • czekolada72 Re: Encyklopedia 12.02.04, 13:48
                                                a wiec zeby bylo klarownie : dla mnie prosze zarezerwowac plaze , nie
                                                koniecznie tylko europejskie wink)
                                              • biuralistka Re: Encyklopedia 12.02.04, 13:52
                                                Nawet nie myśl o tym, że puścimy Cię samą do kasyna. Ja też chcę! Pamiętasz
                                                wątek hazardowy? Sporo nas tutaj smile
                                            • biuralistka Re: Encyklopedia 12.02.04, 13:50
                                              Potwierdzam, KK dzielnie się trzymał, chociaż ta norka to nawet chyba zasłony
                                              miała, jeśli dobrze pamiętam. Jakbym miała wybierać, to wolałabym na piachu nie
                                              spać, no chyba że ktoś będzie groty strzegł. Ale nie jestem wymagająca i
                                              strachliwa (wbrew pozorom wink

A Ci, którzy mówią po portugalsku, niech się w Brazylii zanadto nie zdziwią. To
                                              jednak duuuża odległość i ... duuuża ewolucja językowa smile))

Poza tym do Danii, to rzeczywiście można na weekend wyskoczyc. Przemyślcie to.
                                              Ktoś na forum opowiadał, że podążął śladami JCH. Przyznać się zaraz, proszę!!
                                              • czekolada72 Re: Encyklopedia 12.02.04, 13:54
                                                Dania na weekend, czemu nie.
                                                Ja dreptalam , ale po Wawie smile, wiec to chyba nie ja
                                            • kkeicam Re: Encyklopedia 12.02.04, 13:50
                                              o Sankt P. pare rzeczy wiem, mimo ze nie bylem. najlatwiej chyba jechac przez
                                              Kaliningrad - np. wodolot z Fromborka albo z Krynicy M. - kolo 150zl w obie
                                              strony. Z Koenigsberga albo samolotem (od 999 rubli - czyli tanio okrutnie)
                                              albo pociagiem. Najlepiej zeby bilet kupowal ktos kto ladnie mowi pa russkij,
                                              oni tam maja jakies akcje z biletami dla innostrancow. (taki numer mial moj
                                              znajomy, ktory z Kaliningradu kupowal bilet na malutka podroz nad Bajkal) A co
                                              do noclegow itp. to mam gdzies zapisane - dam znac na priv, jak bedziesz
                                              chciala. a poza tym sporo rzeczy mozna znalezc na forach podrozniczych.
                                              www.podroze.pl np. i takie tam inne wink
                                              pozdrawiam
                                              kk
                                              • kkeicam Re: Encyklopedia 12.02.04, 13:54
                                                Nie podazal, nie podazal... ale byl w Kopenhadze i widzial smile
                                                Aha - co do Kaliningradu - to wyjasniam dlaczego wodolot. Bo najszybciej i nie
                                                trzepia na granicy wink - kanieszna, jest to drozej niz pociagiem z Elblaga, ale
                                                za to budka pogranicznikow jest taka, ze malo sie nie posikalem ze smiechu jak
                                                zobaczylem. I dwie zenszcziny tam siedza, nic nie kumajac wink
                                              • biuralistka Re: Encyklopedia 12.02.04, 14:01
                                                Ok, zależało mi właśnie na czyjejś konkretnej wiedzy, bo przewodniki i
                                                poradniki i różne takie to nie to samo. Przeważnie na miejscu pod koniec pobytu
                                                okazuje się, że się zwiedzało niezupełnie te najlepsze miejsca, a tu już trzeba
                                                wracać. O ciekawych miejscach to się dowiadujemy sami, jak się błąkamy po
                                                mieście i zajrzymy gdzieniegdzie, żeby się napoić albo ogrzać.
                                                A co o samym Ermitażu, który ma być jednak punktem koronnym? Mają świetne
                                                muzeum wirtualne!
                                                No i które miesiące są najlepsze? Kto był?

B.
                                                PS. KK, jak znajdziesz chwilę, to podziel się na priv. Dzięki.
                                              • biuralistka Re: Encyklopedia 12.02.04, 14:36
                                                kkeicam napisał:

Z Koenigsberga albo samolotem (od 999 rubli - czyli tanio okrutnie)
                                                > albo pociagiem.

Sorki, ale nie da się z Warszawy? Proszę o uzasadnienie wypowiedzi smile
                                                • kkeicam Re: Encyklopedia 12.02.04, 14:37
                                                  Da sie. drozej. sporo. over. wink
                                                • kkeicam Re: Encyklopedia 20.02.04, 20:35
                                                  biuralistka napisała:

> kkeicam napisał:
                                                  >
                                                  > Z Koenigsberga albo samolotem (od 999 rubli - czyli tanio okrutnie)
                                                  > > albo pociagiem.
                                                  >
                                                  > Sorki, ale nie da się z Warszawy? Proszę o uzasadnienie wypowiedzi smile

B. - napisalem Ci mailika wink
                                                  o Rosji.
                                                  a w powiesci, juz wiem DLACZEGO zniknelas wink
                                                  pozdrawiam anginowo
                                                  kk
                                        • biuralistka Ermitaż - pytanie 12.02.04, 13:35
                                          Korzystając z okazji moje pytanie nie będzie zupełnie off topic:
                                          czy ktoś z Was zwiedzał Ermitaż i może opowiedzieć mi trochę praktycznych
                                          rzeczy. No i jaka pora roku jest najlepsza. I co jeszcze jest do zwiedzenia w
                                          SP, co czasem pomija się w przewodnikach? Gdzie najlepiej sie zatrzymać? No i
                                          sami wiecie co jeszcze smile)

Czekam na relacje z niecierpliwością.
                                          B.
                                      • czekolada72 Re: Encyklopedia 13.02.04, 12:40
                                        Ja tez chetna, moze byc baaaardzo smiesnie wink
    • stara.gropa Delegacje 12.02.04, 13:56
      Jeszcze tylko drobiazg do załatwienia, jak zdobędziemy fundusze na nasze
      delegacje? Napadzik, szantażyk, wymuszenie, drukarenka fałszywych banknocików,
      czy zwykła kradzież?
      • biuralistka Re: Delegacje 12.02.04, 14:07
        Pani Prezes jak zwykle mysli o wszystkim.

Majatek (co za słowo) będzie mógł pochodzić z:
        darowizn
        spadków !!!
        zapisów (upiorny legat wink
        ofiarnosci publicznej
        działalności gospodarczej (wydawniczej???, organizowanie wyjazdów dla
        niestowarzyszonych i urządzanie im wycieczek śladami JCH z pieczeniem gęsi w
        glinie?)

no i co oczywiste:
        ze składek zagorzałych członków!
        smile))
      • czekolada72 Re: Delegacje 12.02.04, 14:09
        Nie, szantazyk, wymuszenie, zwykla kradziez - nie ten poziom, niezwykla - czemu
        nie wink
      • biuralistka Re: Delegacje 12.02.04, 14:12
        > Napadzik, szantażyk, wymuszenie, drukarenka fałszywych banknocików,
        > czy zwykła kradzież?

A na żadnego Dziobatego z Zalesia się nie zgadzam! Nie ma mowy! Nie chcę
        skończyć jak Waldemar D. O drukarence możemy podyskutować.
        wink))

• xkropka Re: Delegacje 12.02.04, 14:24
          No i chciałam powiedzieć, że willa na Goszczyńskiego nie dała się
          zidentyfikowac - a to nie ma świerku, a to tarasiku... No i jak tego Dromadera
          napaść???
          • biuralistka Re: Delegacje 12.02.04, 14:26
            Po takim nieszczęśliwym wypadku Ty też byś świerk ścięła a na tarasiku
            zasadziła jeżyny smile
          • stara.gropa Re: Delegacje 12.02.04, 14:28
            Rozpoznamy go po kocie. A zresztą, różnych aferzystów ci u nas pod dostatkiem.
            Nie musimy czepiać się jego.
            • xkropka Re: Delegacje 12.02.04, 14:30
              A 10% na skarb państwa będzie? Szczerze mówiąc, jakoś finansowanie Hausnera mi
              się nie uśmiecha...
              • biuralistka Re: Delegacje 12.02.04, 14:33
                xkropka napisała:

> A 10% na skarb państwa będzie? Szczerze mówiąc, jakoś finansowanie Hausnera
                mi
                > się nie uśmiecha...

Mniej przyjemne rzeczy odłóżmy na później. Na wiele później. Najwyżej założymy
                fundusz emerytalny. My też Państwo przecież smile
                • stara.gropa Re: Delegacje 12.02.04, 14:35
                  Właśnie, bo kiedyś przecież będziemy musieli utworzyć sekcję emerycką
                  Towarzystwa.
                  • biuralistka Re: Delegacje 12.02.04, 14:38
                    Kurczę, myślisz, że nowi zdolni młodzi członkowie nie będą nas chcieli z
                    przyjemnością utrzymywać?
                    • stara.gropa Re: Delegacje 12.02.04, 14:40
                      smile)))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))
    • lol21ndm Re: Encyklopedia 12.02.04, 17:39
      Pomysl Chmielewskiej Encyklopedii bardzo mi sie podoba. Jak rowniez wszelkie
      przewodniki "sladem"... wink
      Dodatkowo proponuje jakis zbiorek (zlotych) mysli Chmielewskiej... Nie
      sprawdzalam wprawdzie, ale jestem pewna, ze jakies gdzies sie znajda. big_grin
      • stara.gropa Re: Encyklopedia 13.02.04, 08:23
        Dobra myśl! Słownik złotych myśli J.Ch. Ja robię słownik postaci występujących
        u J.Ch.. Opracowałam Harpie.
        • lol21ndm Re: Encyklopedia 13.02.04, 09:34
          W takim razie, w wolnych chwilach (ktorych niestety nie mam zbyt duzo) bede
          kolejny raz czytac wszystko od poczatku - teraz z nastawieniem na zlote mysli.
          Tymczasem prosze reszte Szanownych Czlonkow i Sympatykow o wpisywanie
          znalezionych mysli (z podaniem cytatu, strony, tytulu, roku i wydawnictwa
          ksiazki) w oddzielnym watku. Z gory pieknie dziekuje.

Teraz zas uciekam do pracy. Pa! kiss

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka