Dodaj do ulubionych

Pytanie mam

16.04.17, 03:51

Dlaczego moj watek pt.

- Wiem, ze ty wszystko mozesz...

zawierajacy Modlitwe w wykonaniu Bułata Okudzawy

i te sama Modlitwe w wykonanie Edyty Geppert - zostal usuniety?

Czy naruszylam zasady regulaminu, albo - bron Boze - urazilam czyjes uczucia?

- Czy moze innego rodzaju faux - pas - popelnilam?

Proszę Panie Moderatorki o uprzejmą odpowiedź - po prostu w celu uniknięcia możliwości nieporozumień na przyszłość.
Wątek próbowałam założyć kilkakrotnie, dając tytuł za każdym razem.- innego - cytatu z Modlitwy.
Ale parę razy nie chciał się zapisać!
Zapisal sie wreszcie około 4.00 w nocy.
Kilkakrotnie sprawdzałam!

Proszę mi wyjaśnić otwartym tekstem, jeśli mozna.

Taka dociekliwa ze mnie kobita!

Wesołego Alleluja i Spokojnych Świąt życzę! bluzeczka.z.
Obserwuj wątek
    • asia.sthm Re: Pytanie mam 16.04.17, 11:05
      Oczywiscie pytac nalezy, Bezetko.
      To nie ja te watki zniklam, ale wyjasnic umiem dlaczego je wcielo - wielkie krzyczace litery i bardzo religijny oddzwiek My tu wolimy bez religii i bez polityki, bo to zgode wrozy.
      PANIE, TY WSZYSTKO MOZESZ... (1) bluzeczka.zamszowa

Bezetko, jest juz watek na wklejanie uchowanych skarbow i Okudzawa tam zawsze znajdzie miejsce, i pani Edyta.

I prosze sie nie gniewac, ze ktos tu czasem pozamiata.
      • bluzeczka.zamszowa Re: Pytanie mam 16.04.17, 16:11
        asia.sthm napisała:

> Oczywiscie pytac nalezy, Bezetko.
        > To nie ja te watki zniklam, ale wyjasnic umiem dlaczego je wcielo - wielkie kr
        > zyczace litery i bardzo religijny oddzwiek My tu wolimy bez religii i bez polit
        > yki, bo to zgode wrozy.
        > PANIE, TY WSZYSTKO MOZESZ... (1) bluzeczka.zamszowa
        >
        > Bezetko, jest juz watek na wklejanie uchowanych skarbow i Okudzawa tam zawsze
        > znajdzie miejsce, i pani Edyta.
        >
        > I prosze sie nie gniewac, ze ktos tu czasem pozamiata.
        >

Kochanana Eulalijo - rozumiem, ale - ale myslalam w sposob nastepujacy - przeciez Guruowe forum widnieje na gazeta pl pod nazwa - Kultura - chcialam Mlynarskiego po swojemu pozegnac, a teraz po prostu dorzucam cos raz na pare dni, bo wiem ze nieprzyszpilone watki znikaja w glebinach internetu. 🍀

Asiu, najlepsza ze szwedzkich Ambasadorek Chmielewszczyzny -

to byl szczegolny czas, ten dzien, w ktorym trzymalysmy kciuki za dwoch ojcow naszych kolezanek forumowych, ja dodatkowo jeszze za najblizszego krewnego mojej E. -
        ponadto Wielkanoc - podobno czas nadziei - byla juz na wyciagniecie reki...
        Pomyslalam o Modlitwie Okudzawy, bo tak, jest ona modlitwa do Boga, ale nie jest piesnia kosciolkowa, nie jest natretnie wwiercajacym sie w uszy zaspiewem - dobrze nam wszystkim znanym - i przeze mnie - odrzucanym!
        Coz, myslalam, ze utwor ten wzmocni te westchnienia, kciuczenie, czy mieszanie w kotlach, o ktore prosily nasze kolezanki.
        Chcialam wytlumaczyc swoje stanowisko w tej sprawie, nie czujac sie bynajmniej urazona - sama prosilam o wyjasnienie otwartym tekstem, prawda?
        Prawde mowiac, myslalam, ze to moze gazeciarze wycieli - bo ja nie orientuje sie w zmieniajacych sie trendach - a moze Bulat juz nieprawomyslny sie zrobil, cy cus...
        Asiu sloneczko nasze - dziekuje Ci za odpowiedz!
        • bluzeczka.zamszowa Re: Pytanie mam 16.04.17, 16:45
          Asiu, dopiero teraz zauwazylam Twoja uwage o watku do wklejania roznych roznosci - troche sie zdziwilam, bo ja slepawa jestem...
          Szybciorem polecialam do przyszpilonych u gory strony - i jednak nie, nie widze (nie mowie, ze nie ma) - nie widze!

Asiu, jakzebym smiala gniewac sie o to, ze Ty i inne dziewczyny - poswiecacie swoj czas prywatny (szczegolnie w swieta), aby to forum wygladalo
          p o r z a d n i e?

Przeciez nasze forum jest o t w a r t e - i dlatego starania Pan Moderatorek - sa jak najbardziej uzasadnione!
          Wyglad forum - jego szata graficzna bowiem - jest nasza wizytowka!

A bezetowi trzeba od czasu do czasu dac po lapach - to wszystko!
          Pozdrawiwm.😀
    • eulalija Re: Pytanie mam 16.04.17, 14:17
      Też nie wiem, która ucięła.
      Ale chwała jej za to.
      Forum jednak muzyczne nie jest.
      W drobiazgach do uchowania mogą się pojawiać.
      Ale nie jako oddzielne byty (choć ładne).
      • minerwamcg Re: Pytanie mam 16.04.17, 17:04
        Prawdać to, jestem jak wiecie ostatnią osobą, która miałaby coś przeciwko wątkom religijnym, (choć wkurza mnie posądzenie, że jestem religijna i od razu wyjaśniam, że staram sie po prostu być pobożna, a to co innego).
        Ale dość o mnie, mnie te wątki nie pasowały jako zawierające li i jedynie linki, przyznaję, do utworów świetnych bardzo, ale zakładać temat dla jednego linku, kiedy na forum jest linkownia - nieee. No i duże litery, ale to już zostało wyjaśnione, nima o czym gadać. Popieram natomiast zamieszczanie w temacie muzycznym linku i zapowiadanie go w temacie do gadania, na zasadzie, "hej, wkleiłam fajne, posłuchajcie."
        • bluzeczka.zamszowa Re: Pytanie mam 17.04.17, 03:21
          Jaki swietny pomysl - Minerwo - na zapowiadanie sie z wklejaniem tego czy owego w watku aktualnie uzywanym, ze sie tak wyraze.

Poniewaz tak mam, ze nie lubie za soba zostawiac metnej wody - wole czysta, najlepiej - krystalicznie czysta...
          Przelykam gule w gardle (mimo zapewnien, ze mnie nic nie dotknelo) - i wyjasniam - co, mianowicie.
          Otoz Asia w swej replice uzyla slow nastepujacych, cytuje:
          I prosze sie nie gniewac, ze ktos tu czasem pozamiata.

Asiu, bardzo Cie lubie, lubie wszystkie uczestniczki (bo panowie sie z biegiem lat wycofali, a Woloduch odszedl...) - tego forum, dlatego tu przylecialam jak na skrzydlach, kiedy tylko umozliwily mi to - ze sie tak wyraze - warunki sprzetowe.
          Naprawde Was czytalam od ponad pieciu lat! Wszystko od 2003 roku, bo wchodzilam coraz to glebiej w temat, otwieralam coraz to nowe i nowe watki, smialam sie z tekstow 36Krzyska, Starej Gropy, Doratos, Cytrynki, Papuzki mojej ukochanej, Lyliki, Edeki, Ewy 7117, Minerwymcg, Balamuka, Eulalii, Embepe, Kocia i innych...
          A zdjecia Wasze byly przeciez w Starym Prochnie, czy moze w Okropnosciach, nie pamietam, nie mam Autobiografii...
          Byliscie moja rodzina, ktorej - No coz, nie mam!
          A przynajmniej w mojej miejscowosci nie mam - i kontakty wylacznie telefoniczne utrzymuje z dwiema kuzynkami i jednym kuzynem.
          Jedynie z siostra moja - z ktora kontakt nawiazalam majac dobrze po piecdziesiatce - fejsbuczymy czasem...
          Dlatego tyle roznych rzeczy pamietam, w rodzinie to normalne - tak mi sie wydaje...
          Nie myslisz kategoriami - Forumowicze - myslisz- Asiasthm, ktora mieszka wiele lat w ..., ktora przywozi to gluty czarne, to kiszone sledzie czy przysyla zdjecia pokoju hotelowego, w ktorym sprytnie ukryto kuchenke z pelnym wyposazeniem...
          Wiele innych zdarzen pamietam...
          I to wszytko wyczytalam na forum o t w a r t y m - na ktore kazdy moze sobie wejsc i czytac do wypeku..
          Asiu, zabolalo mnie to, ze w Twojej - moim okropnym zachowaniem - wywolanej wypowiedzi - doczytalam sie supozycji, ze - moglabym o ktorejkolwiek z Was - Pan Moderatorek tego forum - pomyslec, ze tu zamiata...
          A watku do wklejania roznosci naprawde nie widzialam!

I jeszcze jedno - Modlitwa Bulata Okudzawy nie jest piesnia religijna.
          Jest protestem przeciwko zbrojeniom, wojnom, zabijaniu, terrorowi, nieprawosciom swiata tego.
          I jednoczesnie wyrazem nadziei, ze nad nami - slabymi, biednymi, smiertelnymi ludzmi - czuwa jednak Istota (zwana przez roznych ludzi) - Bogiem, Jehowa, Allahem, Opatrznoscia, Natura, itp.
          Slowo Bog jest (przynajmniej w polskiej wersji), uzyte jeden raz

Dopoki czasu i prochu, wciaz jeszcze starcza jej (tej ziemi, co sie kreci - zdumiona obrotem spraw), daj kazdemu po trochu.
          I mnie w opiece swej miej...

Przez Hanne Banaszak Modlitwa zostala wykonana nie w swiatyni, takiej czy innej, nie na festiwalu Wszystkich Swietych, ale na fajnym festiwalu, ktory organizowalo sie dawno temu i dzisiaj tez, na swieckim festiwalu.

Zdaje sie, ze przez bezeta wyniklo male nieporozumienie, ot tak mala burzka (duza burza i mala burzka) w szklance wody!
          Przepraszam, musialam zareagowac, zostalam (nieslusznie) oskarzona o zasmiecanie Forum tresciami religijnymi.
          I slusznie - za uzwanie wielkich liter w nadmiarze...hihihi
          • arana Refleksja językowa 17.04.17, 09:31
            bluzeczka.zamszowa napisała:

> I jeszcze jedno - Modlitwa Bulata Okudzawy nie jest piesnia religijna. Jest protestem przeciwko zbrojeniom, wojnom, zabijaniu, terrorowi, nieprawosciom swiata tego. I jednoczesnie wyrazem nadziei, ze nad nami - slabymi, biednymi, smiertelnymi ludzmi - czuwa jednak Istota (zwana przez roznych ludzi) - Bogiem, Jehowa, Allahem, Opatrznoscia, Natura, itp.
            > Slowo Bog jest (przynajmniej w polskiej wersji), uzyte jeden raz

Bluzeczko, też (za Boyem-Żeleńskim) tak sądzę. To refleksja, która z trudem, ale jednak zaczyna się przebijać w spojrzeniu na literaturę i poglądy w niej wyrażane. Autor jeden z drugim (i to od Reja począwszy) używa zgodnie z frazeologią swoich czasów słowa bóg czy Bóg, ale w jego twórczości na pierwsze miejsce wybijają się obserwacja i rozum, czyli całkowita odwrotność kościółkowego myślenia.

• bluzeczka.zamszowa Re: Refleksja językowa 17.04.17, 17:40
              arana napisała:

> bluzeczka.zamszowa napisała:

>
              > Bluzeczko, też (za
              > Boyem-Żeleńskim)
              tak sądzę. To refleksja, która z trudem, ale jednak [ur
              > l=https://forum.gazeta.pl/forumSearch.do?&author=&forumId=10102&query=%26%238222
              > %3BNihilizm+i+ateizm%2C+chocia%C5%BC+nigdy+nie+wywo%C5%82ywane&titlesmile zaczyna
              > się przebijać w spojrzeniu na literaturę i poglądy w niej wyrażane.[/url] Auto
              > r jeden z drugim (i to od Reja począwszy) używa zgod
              > nie z frazeologią swoich czasów słowa bóg czy Bóg, ale w jego twórczości na pie
              > rwsze miejsce wybijają się obserwacja i rozum, czyli całkowita odwrotność kości
              > ółkowego myślenia.
              >

Dziekuje Arana - za wszystko - i we wogole!!!

W linki juz weszlam, zanotowalam sobie w Notatniku - bo ja w smartku to wszystko robie - i - ostatnio kazdy ciekawy post, piosenke, wypowiedz etc. etc. - sobie tam kopiuje!
              Dlugo Cie u nas nie bylo - wpadaj czesciej - mozna to nasze szare zycie zamienic w pieknego, kolorowego ptaka - forumowo!
              Trzeba tylko chciec!

Wesolych Swiat!
          • asia.sthm Re: Pytanie mam 17.04.17, 09:38
            > Przepraszam, musialam zareagowac, zostalam (nieslusznie) oskarzona o zasmiecanie Forum tresciami religijnymi.
            > I slusznie - za uzwanie wielkich liter w nadmiarze...hihihi

Gdybym choc przez sekunde przypuszczala, ze tak to zinterpretujesz ugryzlabym sie w palec i klawiature jednoczesnie.
            Odwoluje to zamiatanie i bije sie w piersi. Choc musze przyznac, ze grubo nadinterpretowalas to przepraszam za sprawienie ci przykrosci. Przepraszam.

PS. Okudzawe kocham, wiem i czuje o czym on poezjuje.

• gat45 Re: Pytanie mam 17.04.17, 10:02
              François Villon, któremu ta "modlitwa" jest dedykowana, był wszystkim, tylko nie modelowym parafianinem smile
              Ja zaś Okudżawę uwielbiam za wykombinowanie, komu czego najbardziej brakuje. Oraz za zabawy fonetyczne i różne aliteracje, z "дай pвущемуся к власти навластвоваться власть" na czele.
              A teraz - uwaga - Gat mówi stojąc już na progu w pozycji startowej : nie lubię przekładu pana Młynarskiego {Gat ucieka, bije własny rekord sprintu na 200 m i chowa się w swoim najbardziej schowanym schowanku - nie bić !!!!}
              • bluzeczka.zamszowa Re: Pytanie mam 17.04.17, 16:51
                gat45 napisała:

nie lubię
                > przekładu pana Młynarskiego {Gat ucieka, bije własny rekord sprintu na 200 m i
                > chowa się w swoim najbardziej schowanym schowanku - nie bić !!!!}

Powiedziala, co wiedziala
                I natychmiast odleciala...

Wierszyki dla dzieci i Tuwima i Brzechwy sa bossskie!
                Konia z rzedem temu, kto potrafi odroznic tworczosc obu autorow!
                • gat45 Re: Pytanie mam 17.04.17, 19:55
                  Chyba nie za bardzo zrozumiałam, o co Ci chodzi. Co panowie Brzechwa i Tuwim mają wsóplnego z przekładem Młynarskiego? Zgadza się, Tuwim genialnie tłumaczył rosyjską poezję - kiedy Rosjanom recytuję "Burza mgłą niebiosa kryje, wichrów śnieżnych tuman gna..." to słuchają z niedowierzaniem. Bo nie dość, że rym i rytm są zachowane, to jeszcze prawie wszystkie akcentowane samogłoski są jednakowe lub możliwie bliskie oryginałowi, a to już wyższa szkoła jazdy.

Przekładu Młynarskiego nie lubię, bo pan Wojtek się najwyraźniej ne postarał. Jakby naprawdę zechciał, to nie zredukowałby ognia-żywiołu do jakże przyziemnego prochu, który się w jego polskim tekście pojawia zupełnie ni pri czom. No i nie zgubiłby cudownej aliteracji kainowego ukojenia, choćby tak : "niech ukojenia dozna Kain, wyrodny brat", potem by sobie tego brata zręcznie zrymował - choćby z "Gat", a co ! - i dawaj dalej. Nie, brak kainowego ukojenia dla mnie jest dyskwalifikujący. Trudno, nic na to nie poradzę.
                  • bluzeczka.zamszowa Re: Pytanie mam 17.04.17, 22:31
                    gat45 napisała:

> Chyba nie za bardzo zrozumiałam, o co Ci chodzi. Co panowie Brzechwa i Tuwim ma
                    > ją wsóplnego z przekładem Młynarskiego?

Gatu, widzisz, ja skomentowalam Twoj post o uciekaniu przed harpia, co pewnie swietym oburzeniem zapala, ze Gat, czy ktokolwiek nie lubi tlumaczenia itd.- cytujac wierszyk o Biedronce

Dla jasnosci - oswiadczyl sie jej - nie pamietam...
                    Zuczek moze?
                    Ona spuscila go po brzytwie:
                    - Co jest, zeby jakis zwykly zuczek smial sie do NIEJ - biedronki - nie byle kogo - zalecac!
                    Albo moze malzenstwo proponowac? - Taka miernota - JEJ?
                    O kurcze, cos mi po rozumie sie merda, ze to bylo jakos tak:

...Oburzyla sie biedronka,
                    Niech pan tutaj sie nie blaka,
                    Niech pan zmiata i nie lata......
                    I nie nuzy dluzej mnie!

Bo ja jestem piegowata -
                    A pan - nie!

Powiedziala, co wiedziala
                    I natychmiast odleciala.

Odleciala, a wieczorem

- slub juz brala z muchomorem,

Co od srodka - az po brzegi
                    - mial wspaniale, wielkie piegi!

Tu nauka jest dla zuka -

Zuk za zone - zuka szuka!

Ty za szybko czytasz, Gatu - nie dojrzalas cytatu - zobaczylas Tuwim i Brzechwa i - hajda na Soplicow!

A ja po prostu dalam wyraz swej niewiedzy, na temat - ktory z tych dwoch autorow cudnych wierszykow dla dzeci - napisal ten o biedronce!
                    Po prostu nie jestem w stanie ich odroznic, bo przeciez pisali bardzo podobnie na bardzo podobne tematy...

W ogrodzie na gruszce,
                    zalecal sie pajak (?) - muszce!

Muszko, muszko - ja cie kocham tak szalenie,

Ja sie z toba ozenie!

O - nic z tego! - rzekla muszka,

Mam byc zona zoltobrzuszka?

Nie, ja na to nie pozwole!

Stara panna zostac wole!

No i ktory wierszyk jest czyj? Ja nie odrozniam!
                    Cytowalam z pamieci, wiec wiesz - moze to troche rozni sie od oryginalow - ale mam nadzieje, ze sens obu zostal zachowany.

A Twoj post zaraz czytam, uwielbiam takie tematy! Naprawde - chcialabym sie dowiedziec tylu rzeczy od Ciebie - Gatu, tylko - mam propozycje - w innym watku - bo wicie - rozumicie, ten jest specyficzny - najlepiej byloby, gdyby Moderatorki nasze szanowne
                    wyciely tresci - przypominam - to forum otwarte - nie obchodzace nikogo spoza naszego forum.
                    Nie pierze sie publicznie....

Gatu - zaloz nowy, albo pogadamy na kwietniowym, wielkanocnym, itp. Bardzo sie ciesze, naprawde!

A zdanie na temat jakikolwiekbadz - kazdy ma prawo miec swoje - i obstawac przy nim - i nie popuscic na milimetr - byle w sposob uznany za cywilizowany!
                    I takie wymienianie sie pogladami nosi nazwe - dyskusji!
                    Dyskutujmy wiec, byle bez obrazania sie, ze, ktos smie twierdzic, np.ze biale jest biale, podczas gdy drugi - ze nieprawda, bo...
            • bluzeczka.zamszowa Re: Pytanie mam 17.04.17, 17:16
              asia.sthm napisała:

A s i u ! M i n e r w o !

- O czym mowicie? -

- Czyzby mi cos umknelo???

A Okudzawe rowniez uwielbiam!

Miego lanego poniedzialku zycze wszystkim uczestniczkom najfajniejszego forum na swiecie!
          • minerwamcg Re: Pytanie mam 17.04.17, 10:53
            Bezetko, nie przesadzaj... Nikt tu nikogo nie oskarża ani o nawracanie mieczem ani przeciwnie o zwalczanie religii, nie rozżalaj się, bo nie ma potrzeby. Decyzja Asi była raczej porządkowa niż światopoglądowa i tego się trzymajmy, nikt też o zaśmiecaniu treściami religijnymi nie mówił. Dlatego moja propozycja jest następująca - dajmy już temu spokój, wylejmy oliwę i wino na moralne rany, przyjmijmy wszechstronną dobrą wolę i założenie, że nikt nic złego nie chciał ani nie myślał - i zakończmy tę dyskusję.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka