Dodaj do ulubionych

Marcujemy czytelniczo

07.03.23, 15:38

Ponieważ sypało, a potem było takie mokre coś, nie chciało mi się iść do biblioteki i sięgnęłam do tylnego rzędu po "Złotą muchę". No i niedaś, choć kiedyś daś! crying
Pocieszyłam się, sięgając po "Na rogu świata i nieskończoności" Romana Lotha, co robię co kilka lat; za często nie można. Do dziś pamiętam, jak bardzo chciałam tę książkę mieć, jak bardzo się nią cieszyłam i jak bardzo nadal mnie cieszy wzięcie jej do ręki, bo - pomijając inne plusy - jest to jedna z najładniej wydanych książek nie tylko w tamtym (1985) czasie; rzecz jasna oprócz jakichś wydań superspecjalnych, kolekcjonerskich itepe. Macie takie pupilki? wink
Obserwuj wątek
    • czekolada72 Re: Marcujemy czytelniczo 08.03.23, 12:03
      lubimyczytac.pl/ksiazka/4971320/jak-cie-zabic-kochanie
      Jak cię zabić, kochanie? / Alek Rogoziński
      komedia kryminalna, nawet jezeli tylko komedyjka - to mozna sie jak nie posmiac, to pousmiechac!

W przeciwienstwie do tego, gdzie zarówno watek kryminalny, ani watek humorystyczny wołaja o pomste do nieba!
      lubimyczytac.pl/ksiazka/5032466/bomba
      Bomba / Małgorzata Gutowska-Adamczyk
      Cykl: Osiedle Sielanka (tom 3)

lubimyczytac.pl/ksiazka/263873/wloska-podroz
      Włoska podróż / Hanna Gałgańska
      a to dosc ... nie wiadomo co - konflikt pokolen, konflikt malzenski, nieporozumienia firmowe, podroz do słonecznej Italii, wspomnienia czasów II WŚ - obozów i getta - wszystko zas sprowadza sie do infantylizmu okraszonego ciagłym krzykiem bohaterek.
      Szkoda.
      • ewa9718 Re: Marcujemy czytelniczo 15.03.23, 10:08
        Coraz częściej myślę ostatnio o niezrównanym panu Antonim, a myślę mniej więcej słowami mojej jego ulubionej recenzji: Ktoś to napisał, ktoś to wydał, ktoś to kupił/wypożyczył, ktoś to przeczytał. Nie warto. Wstyd.
        Z kryminalnych:
        Piotr Borlik - "Tajemnica wzgórza trzech dębów"- to już ałtorkasie lepsze harlekiny piszą.
        Marcin Silwanow - "Warstwy podskórne" - ten to już zupełny grafoman, Puzyńska przy nim to wybitna pisarka.
        Mari Jungstedt - "Niewidzialny", czytalny. A swoją ścieżką - jakoś wśród skandynawskich totalnego dna nie spotkałam.
        No i Anna Herbich - "Dziewczyny z Syberii. Prawdziwe historie" - takie sobie, ale ze względu na temat nie żałuję, że łyknęłam.
        • jottka Re: Marcujemy czytelniczo 15.03.23, 21:55
          Agata Napiórska, "Ha-Ga. Obrazki z życia" - bardzo dobresmile to biografia słynnej rysowniczki "Szpilek". Napiórskiej wcześniej czytałam wywiad-rzekę z Wilkoniem, też dobre, ale jakie tam są reprodukcje! Zwłaszcza rzeźb Wilkonia, choć wszystko przepiękne. Znaczy przełamując narzekania na to, co człowiekowi w ręce trafia, to to bardzo wartosmile

A "Ha-Gę" przeczytałam, ponieważ ściągnęłam i ją, i tę biografię Rodziewiczówny, o którą dopytywała się Bałamuk. I jakoś tak zaczęłam nie od tej strony, no cóż. I jeszcze zaczęłam "Zmory przeszłości" Ann Cleeves, ale to coś raczej w poetyce Roberta Goddarda, a nie klasyczny kryminał.
      • czekolada72 Re: Marcujemy czytelniczo 20.03.23, 07:04
        lubimyczytac.pl/ksiazka/5022551/smierc-w-blasku-fleszy
        Śmierć w blasku fleszy / Alek Rogoziński

lubimyczytac.pl/ksiazka/4880834/raz-dwa-trzy-giniesz-ty
        Raz, dwa, trzy... giniesz ty! / Alek Rogoziński

lubimyczytac.pl/ksiazka/5022550/dom-tajemnic
        Dom tajemnic / Alek Rogoziński

lubimyczytac.pl/ksiazka/5022552/milosc-ci-nic-nie-wybaczy
        Miłość ci nic nie wybaczy / Alek Rogoziński

Miłe i sympatyczne komedyjki kryminalne smile

lubimyczytac.pl/ksiazka/4844769/duch-z-kazimierza-dolnego
        Duch z Kazimierza Dolnego / Luiza Frosz
        Cykl: Pan Samochodzik (tom 142)
        Kazimierz Dolny i tajemnice związane z II WŚ. Długo dumałam 5 czy 6 gwiazdek. Ale jednak ślimacze tempo i zero ikry oraz postać Pawła straszliwie wnerwiająca delikatnie mówiąc - przeważyły na niekorzyść. Mimo wszystko to jednak jest jedna z lepszych (OMG) kontynuacji PS!

lubimyczytac.pl/ksiazka/225195/milosc-jest-jak-toskanski-deser
        Miłość jest jak toskański deser \ Elisabetta Flumeri
        Trochę taka bez ikry. Rozkręca się w drugiej połowie. Z książką kucharską.

lubimyczytac.pl/ksiazka/5027614/moc-przyciagania-szczescia
        Moc przyciągania szczęścia / Joseph Murphy
        Klasyk rozwoju osobistego!
        • czekolada72 Re: Marcujemy czytelniczo 24.03.23, 06:51
          lubimyczytac.pl/ksiazka/5017115/przeorane-miedze
          Przeorane miedze / Kasia Bulicz-Kasprzak
          Cykl: Saga wiejska (tom 4)

Przedostatni tom sagi dziejącej sie na zamojszczyźnie.
          Mam bardzo mieszane uczucia, bo bardzo niejednolita to jest książka. Już nawet pomijam fakt, że w sagach, w których kolejne tomy są wydawane po wielu latach aż błaga się o streszczenie, bo jednak nie wszyscy czytają wszystkie tomy na raz, po wydaniu ostatniego. Ten tom jest bardzo rozbudowany w latach przedwojennych, po czym bum! nadchodzi rok 1939 i ma się wrażenie, że Autorka przypomniała sobie, że musi na już skończyć książkę oraz, że ma określoną ilość miejsca na to zakończenie. Dodano mnóstwo wojennych wątków, tak ni przypiął ni wypiął, natomiast wątki przedwojenne są urwane. Nieee, bardzo zniechęcające.
          • czekolada72 Re: Marcujemy czytelniczo 24.03.23, 06:55
            lubimyczytac.pl/ksiazka/4933248/babka-z-zakalcem
            Babka z zakalcem / Alek Rogoziński

lubimyczytac.pl/ksiazka/4942671/nieboszczyk-sam-w-domu
            Nieboszczyk sam w domu / Alek Rogoziński
            • balamuk Re: Marcujemy czytelniczo 29.03.23, 11:38
              Chciałam jakoś hurtowo zapodać, ale ciągle mi coś wchodzi w paradę. To będzie po kawałku.
              Włosi i włoskie thrillery na początek. Donato Carrisi, którego teraz czytam - seria z Milą Vasquez wciągająca, przyzwoicie napisana, nieco para-meta-psycho-fizyczna, więc pewnie nie wszystkim podejdzie. Seria z Marcosem i brudnymi tajemnicami Watykanu wydaje się trochę gorsza, ale dopiero zaczęłam.
              Wcześniej i mnie wpadł w łapki Dazieri. Fajny jest, to chyba też thrillery, do jakiego wniosku doszłaś, Ewu? wink
              • ewa9718 Re: Marcujemy czytelniczo 29.03.23, 13:30
                Ja przy sensacjach i kryminałach dawno przestałam dochodzić do wniosków, wystarcza mi, że są czytalne. wink Dazieri jest, ale raczej nie en masse. wink
            • czekolada72 Re: Marcujemy czytelniczo 30.03.23, 06:57
              lubimyczytac.pl/ksiazka/250121/ukochany-z-piekla-rodem
              Ukochany z piekła rodem / Alek Rogoziński
              Cykl: Joanna Szmidt (tom 1)
              Pierwsza powieść Autora, z mocno widocznymi naleciałościami rodem z Guruy.

lubimyczytac.pl/ksiazka/4987335/dom-nie-spokojnej-starosci
              Dom (nie)spokojnej starości / Anna Kasiuk, Alek Rogoziński
              Cóż, według mnie duety pisarskie powinien Rogoziński zdecydowanie porzucić!

lubimyczytac.pl/ksiazka/5029038/rozdzielila-nas-wojna
              Rozdzieliła nas wojna / Max Czornyj, Joanna Jax, Agnieszka Lis, Maria Paszyńska, Sylwia Winnik, Barbara Wysoczańska, Bogna Ziembicka
              Ponoć wspaniały zbiór wojennych opowiadań, z miłościa jako motywem przewodnim. Motyw na jedno kopyto wszędzie, tła bywają ciekawsze, ale tez takie bez ikry. Mimo zachwytów ogółu - można sobie darować.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka