stara.gropa 18.07.06, 07:46 www.chmielewska.pl/modules.php?op=modload&name=News&file=article&sid=292&mode=thread&order=0&thold=0 Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
lylika Re: Nowości 18.07.06, 08:21 A ja wczoraj kupiłam "Stare próchno", nareszcie. Jest z innej serii niż pozostałych 5 tomów, ale zawsze... Odpowiedz Link
mzrr21 Re: Ranking - komentarze J.Ch. 19.07.06, 10:44 1. Demon z bagiennego boru Świetnie napisane, kilku różnych narratorów, wielowątkowa intryga, wszystko nietypowe, z narzędziem zbrodni na czele. Nigdy i nigdzie takiego nie spotkałam. 2. Piękna kobieta w obłoku spalin Urocze! szczególnie fragmenty poezji współczesnej, w tym erotyk w postaci zadu białej klaczy. Motyw morderstwa też nietypowy i wyjątkowo ludzki. 3. Nasz wspólny przyjaciel Wbrew pozorom kryminał, że ho, ho. W ogóle nie rozumiem, dlaczego wyżej się ceni "Klub Pickwicka" i "Dawida Cooperfielda", "Nasz wspólny przyjaciel" ma bez porównania więcej wdzięku i subtelnej, dickensowskiej ironii. 4. Córka czasu Lubię historię i jest to moje prywatne upodobanie, a sprawa Ryszarda III do dziś nie została w pełni wyjaśniona i budzi kontrowersje. Książka wybiela Ryszarda i stanowczo jestem za. Śledztwo wstecz, a jak doskonale idzie. Prześliczne 5. Omyłka sądowa No i co z tego, że staroświeckie, ale wdzięczne! I motyw - nareszcie ktoś próbuje zrealizować rozsądną myśl. Mnie się podoba i cześć! Odpowiedz Link
asia.sthm Re: Nowości 18.07.06, 09:44 patrzcie, patrzcie, widzieliscie !? Gurua nie chciala wykonczyc Tredowatej tylko Emancypantki...tyz piknie. Nie moge sie doczekac )) Odpowiedz Link
april02 Re: Nowości 18.07.06, 10:15 Z tego co pamiętam, to Trędowata sama się wykończyła. Na śmierć. Odpowiedz Link
the_dzidka Re: Nowości 18.07.06, 10:18 Gurua zawsze moze wykończyć teraz hrabiankę Barska i jej wredne kumpelki, te od anonimów. Odpowiedz Link
mzrr21 Re: Nowości 18.07.06, 10:22 Weźcie pod uwagę, że już są nawet trzy tomy o szczęśliwym powrocie Trędowatej. Odpowiedz Link
april02 Re: Nowości 18.07.06, 10:22 Oj tak i ożenić hrabiankę Ritę z baronem od monokla... Odpowiedz Link
czekolada72 Re: Nowości 18.07.06, 10:37 Hrabianka Rita była ozeniona czy tez wyszła za barona od monokla Odpowiedz Link
april02 Re: Nowości 18.07.06, 13:08 Poważnie? Chyba muszę to dzieło jeszcze raz przeczytać Odpowiedz Link
the_dzidka Re: Nowości 18.07.06, 15:05 Rita wyjszła za Monokla w kontynuacji Trędzi, ale tej napisanej przez Mniszkówne - "Ordynat Michorowski" miało toto tytuł. Tamże Lucia zakochała się w.... ;-P Odpowiedz Link
groha Re: Nowości 18.07.06, 11:41 A ja jeszcze bardziej ciekawam tego rankingu pięciu kryminałów. Kogo też Gurua poleci? Któregoś z amerykańskich kryminalistów, Sekułę, a może Bożkowskiego?? I czy ja mam te książki, bo jeśli nie, to nie będzie dobrze, nie będzie dobrze. Znowu będzie człowieka gryzło... Jedynie Nchyb pewnie się tym nie martwi i czeka spokojnie, bo przeczytała i ma w domu chyba wszystkie kryminały tego świata, prawda Nchyb? No i jednak trochę żałuję, że to nie Michałka Wołodyja Gurua wykańcza. Szkoda Odpowiedz Link
nchyb ranking etc. - wielak prośba do Was... 18.07.06, 14:39 a ja wyjeżdżam i nie będę miała dostepyu do gazet, jak wróce pewnie już nie będzie, ani w necie, ani gazet w kioskach. Stąd moja prośba - o zeskanowanie prosz,e ewentualnie zapisanie na forum tekstu, wracam w połowie sierpnia, to bym sobie poczytała... Odpowiedz Link
stara.gropa Re: Nowości 19.07.06, 08:21 To dziś w Dzienniku ma być ranikng kryminałów według Guruy. Jak szłam do pracy, to jeszcze nie było gazet w kioskach. Czy ktoś już dopadł Dziennik? Odpowiedz Link
stara.gropa Re: Nowości 19.07.06, 09:16 Odpowiadam hurtem: - wychodzę o 6.00 - Dziennik - nazwa gazety codziennej Odpowiedz Link
mzrr21 Re: Nowości 19.07.06, 09:18 1. "Demon z bagiennego boru" - Helena Sekuła 2. "Piękna kobieta w obłoku spali" - Jeremi Bożkowski 3. "Nasz wspólny przyjaciel" Karol Dickens 4. "Corka casu" - Josephine Tey 5. "Omyłka sądowa" - Anthony Berkeley Odpowiedz Link
groha Re: Nowości 19.07.06, 10:45 No, proszę! Prawie zgadłam: Sekuła jest, Bożkowski jest, a że zamiast amerykańskich są angielscy kryminaliści, to tylko moja malutka oszibka Odpowiedz Link
nchyb ja się przypominam... 20.07.06, 20:19 mnie nie będzie od jutra i się przypominam, coby mi zapisać, z góry wielkie dzięki, wirtualnie bób Wam ugotuję i piwko postawię... Odpowiedz Link