Dodaj do ulubionych

Pomoooocy!!!

23.07.07, 21:18
Witam, właśnie rozmawiam na gg z Dzidka nt mojego planowanego urlopu na
Krymie. I mamy problem, mianowicie gdzie innostrańcom nie lzia? Gdzie tak
intensywnie pchała się Gurua jak ją zawracali z drogi? Pomocyyy!!! bo nam sie
mózgi gotują, a nie mamy przy sobie autobiografii. Pomożecie?
Obserwuj wątek
    • papuga_ara Re: Pomoooocy!!! 23.07.07, 21:23
      Byłam na Krymie, w Jałcie mianowicie, i tam lzia jak najbardziej. Co do innych
      okolic moje bliższe doświadczenia milczą, ale są Guruowe. Mam Autobiografię.
      Przypomnij, w którym to tomie?
      • kasiakaz1 Re: Pomoooocy!!! 23.07.07, 21:30
        W trzecim tomie to było.
        • the_dzidka Re: Pomoooocy!!! 23.07.07, 21:34
          Z Wojtkiem jechali.
        • papuga_ara Re: Pomoooocy!!! 23.07.07, 21:34
          Już z półki zdjęty i sprawdzam.
          • lylika Re: Pomoooocy!!! 23.07.07, 21:40
            Nie pamiętam gdzie Guruy nie wpuścili ale jak ja byłam na Krymie, to nie wolno było do Sewastopola, bo to port wojenny. Też zaraz sprawdzę. smile
            • cytrynka6543 Re: Pomoooocy!!! 23.07.07, 21:43
              Chyba o to chodziło, ale mnie się wydaje, że Guruę tam wpuścili, bo im tam
              było "lzja".
              • papuga_ara Re: Pomoooocy!!! 23.07.07, 21:53
                Kurczę, nie mogę znaleźć. Znalazłam Wojtka i to, co z nim związane,
                odpracowałam też Danię i fragmenty wrażeń z Bułgarii, Rumunii i Czechosłowacji,
                jeszcze jakieś Gdynie i Kazimierze się tam plączą, ale Krymu nie widzęsad
                • eulalija Re: Pomoooocy!!! 23.07.07, 21:57
                  Bo chyba trzeba szukać z Markiem. To będzie czwarty tom.
                • jolunia01 Re: Pomoooocy!!! 23.07.07, 22:04
                  Do Sewastopola pojechała nielegalnie, wtedy było jej " nie lzia", ale niejaka
                  Helena kazała jej obejrzeć "Panoramę Sewastopolską", w milczeniu, żeby się nie
                  wydało, że ona "inostraniec". Wrażenie zrobiło to na Gurui duże. Na Krymie, w
                  tym również w Sewastopolu, była w IV tomie.
                  • kasiakaz1 Re: Pomoooocy!!! 23.07.07, 22:07
                    OOOO!!!! wielkie dzięki! A myślicie że tą panoramę da się obejrzeć?
                    • lylika Re: Pomoooocy!!! 23.07.07, 22:15
                      Nie widziałam panoramy bo mnie do Sewastopola nie wpuścili. Nie mogliśmy w Jałcie wsiąść na statek, bo po drodze zawijał do Sewastopola, a tam inostrancom nie lzja. Tłukliśmy się więc autobusem z Jałty do Eupatorii a tam duże jednostki nie mogły wpływać, bo za płytko i dowozili nas na statek mtorówkami. Wdrapywaliśmy się z motorówek na pokład po drabinkach linowych. Z bagażami! smile))
                      • lylika Re: Pomoooocy!!! 23.07.07, 22:24
                        No i po co ja o tym Sewastopolu truję, skoro to o Gieniczewsk chodziło? Mówiłam - postępująca skleroza.
                        • kasiakaz1 Re: Pomoooocy!!! 23.07.07, 22:37
                          Potruj jeszcze, potruj smile Mnie interesuje jak się wchodzi z bagażami z motorówki
                          na statek, walizka na sznurku?
                          • lylika Re: Pomoooocy!!! 23.07.07, 22:44
                            W zębach niemalże. Żeśmy się nie potopili, to cud. No, ale byłam wtedy młoda i miałam mężydło do targania bagażu, ale byli też ludzie mocno starsi. No bo wiesz, to była wycieczka JUVENTURU! smile))))
                            • lylika Re: Pomoooocy!!! 23.07.07, 22:50
                              P.S. Dla młodzieży drobne wyjaśnienie. Juventur, to było Młodzieżowe Biuro Podróży. (Wycieczki były bardzo tanie) Połowa uczestników to byli zasłużeni działacze partyjni i ich pociotki. smile)
                        • the_dzidka Aaaaaa! 25.07.07, 19:46
                          > No i po co ja o tym Sewastopolu truję, skoro to o Gieniczewsk chodziło?
                          Wiedziałam, no wiedziałam, że mi ten Symferopol jakoś nie pasi!
    • lylika Re: Pomoooocy!!! 23.07.07, 21:58
      Na razie nie mogę znaleźć i zaczynam podejrzewać, że to nie trzeci tom. Znajduję tu ponadto zdania a nawet całe akapity, które, tak mi się wydaje, pierwszy raz na oczy widzę. Skleroza mnie zabija podstępnie i niepostrzeżenie. Może to nawet Alzheimer.
      No... postanowienie ponownego przeczytania całej Autobiografii, od deski do deski, stwardniało we mnie na granit. Tylko skończę Traktat.
      • kasiakaz1 Re: Pomoooocy!!! 23.07.07, 22:05
        A może to był Aneks? Tak mi coś zaczyna świtać...
      • papuga_ara Re: Pomoooocy!!! 23.07.07, 22:11
        Mam!! W Gieniczewsku innostrańcom nielzia!! Czwarty tom i Marek (eulalijo,
        jesteś niezła w te klocki!!)
        • papuga_ara Re: Pomoooocy!!! 23.07.07, 22:16
          I więcej: 'nie jechałam wyznaczonymi trasami, Charków był nam potrzebny jak
          dziura w moście", "diabli nas ponieśli do Gieniczewska, nad Morze Azowskie", "w
          tym hotelu <Gieniczewskim> smierdziało (...) nie rybami, a jajkami. (...)
          siarkowodorem", "Morze Azowskie składa się z soli i meduz". "w celu zanurzenia
          się do pasa trzeba przejść więcej niz pół kilometra"
          • kasiakaz1 Re: Pomoooocy!!! 23.07.07, 22:22
            Nooo, wielkie dzięki. Jesteście cudowni smile
          • papuga_ara Re: Pomoooocy!!! 23.07.07, 22:23
            "po trzech spacerach w gęstym roztworze soli nogi odmówiły mi posłuszeństwa"smile
            A ja stacjonowałam w Jałcie i bardzo polecam, jest ładnie (delfinarium przy
            hotelu Jałta, które było głównym celem mojej wyprawysmile), można wjechać kolejką
            na góre AjPetri ii spróbować tam produkowanego przez Kozaków wiina z płatków
            róz, mmmm.... Warto też zobaczyć Bakczysaraj, choć ma on więcej uroku u
            Mickiewiicza niż w rzeczywistości, i skalne miasto CzufutKale - piękna
            sprawa...smile No i słynny stół, przy którym panowie sobie Polskę podzielili...
            Jest pewnie jeszcze mnóstwo innych ciekawych miejsc na Krymie, ale ja zajęta
            byłam głównie delfinamismile) A, i nad Morzem Czarnym plaże są kamieniste.. ale
            idzie się przyzwyczaić. Są też ponoć piaszczyste na Krymie, może właśnie nad
            tym Azowskim?? (ale tu trzeba rozważyć - kamienie czy sól?wink) W każdym razie -
            pięknych wrażeń!! Mi się podobałosmile))
            • papuga_ara Re: Pomoooocy!!! 23.07.07, 22:27
              A myślałaś że to trzeci tom pewnie z tej przyczyny, że tytuł ma "trzecia
              młodość"smile Buziaczki i krymskich snówsmile
            • kasiakaz1 Re: Pomoooocy!!! 23.07.07, 22:36
              My będziemy stacjonować różnie, na pewno kilka dni w Bakczysaraju, a wcześniej w
              Teodozji albo w Ałuszcie. Plaże niech sobie będą jakie chcą, ja i tak z plaży
              najbardziej lubię morze smile No, liczę na piękne wakacje.
              • papuga_ara Re: Pomoooocy!!! 23.07.07, 22:43
                No właśnie, ja też te kamienie na plaży miałam w nosie, z tego samego powodu co
                Tysmile

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka