kocio_pierzaczek 22.08.07, 19:31 Są? na targach jak na lekarstwo, a tu ciepło i mokro. Ponoć pod Iławą, gdzie zawsze prawdziwków było zatrzęsienie, też kiepsko. A mnie do lasu ciągnie. Tylko dokąd warto jechać? Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
lylika Re: Na grzyby! 22.08.07, 19:42 Dwa zagłębia grzybowe znam. Mielnik - jak wyjedziesz z Warszawy w prawo (patrząc na mapę) i dojedziesz prawie do granicy, tam będzie Mielnik. Drugie, to Roztocze. Okolice Tomaszowa Lubelskiego i Józefowa. Do Mariurzki w odwiedziny jedź. ) Odpowiedz Link
ewa9717 Re: Na grzyby! 22.08.07, 19:49 My na prowincji całe lato obżeramy sie kurkami prosto od krowy, a teraz po wyjsciu z jeziora w ramach spaceru łowimy a to podgrzybków kilka, a to brzozaczków roztomaitych. Nie jest to klęska urodzaju jeszcze, ale danko po takiej rekreacji da się upichcic. Odpowiedz Link
kocio_pierzaczek Re: Na grzyby! 23.08.07, 09:27 Zatem byle do września. Wcześniej wolnego weekendu nie uświadczę. A czy brzozaczki to kozaczki? Odpowiedz Link
ewa9717 Re: Na grzyby! 23.08.07, 09:57 Tak, kozaczki wszelkiej maści: i te brązowe, i te o czerwonych kapeluszach, zwane przez niektórych krawcami. Odpowiedz Link
eulalija Re: Na grzyby! 23.08.07, 20:52 Mnie nauczono, że czerwone to "czerwone koźlaki" a reszta, brązowe, szarawe, to krótko: koźlaki. Odpowiedz Link
lylika Re: Na grzyby! 23.08.07, 21:20 A mnie, że czerwone, to czerwonogłówce a pozostałe koźlarze. ) Odpowiedz Link
dorka_31 Re: Na grzyby! 24.08.07, 11:22 Czy to nie ciekawe, że te same grzyby w różnych miejscach nazywane są inaczej? U mnie sie mówiło "koźlarki" - na wszystkie, a na czerwone "czerwone kożlarki" lub "czerwoniaki" Odpowiedz Link
lezbobimbo Re: Na grzyby! 25.09.07, 12:02 W wielkopolskiem i lódzkiem te brazowe to kozlaki, czerwone krawce - wiadomo, Lódz stolica tkanin Odpowiedz Link
lezbobimbo Re: Na grzyby! 25.09.07, 12:03 przepraszam, nie kozlaki, tylko KOZAKI W wielkim i lódzkim przynajmniej. Odpowiedz Link
groha Re: Na grzyby! 23.08.07, 22:13 A mnie się chyba grzyby boją, czy coś, bo strasznie się przede mną chowają. Dlatego najbardziej lubię pieczarki A zbierać - opieńki, bo te rosną całym stadem i nie mają gdzie uciec, zmurszały pień je trzyma, czasem dość wysoko nawet, schylać się nie trzeba. Zresztą, nie wiem dlaczego, ale z lasu i z każdego grzybobrania, to ja zawsze przynoszę najwięcej różnych badylków Odpowiedz Link
groha Re: Na grzyby! 24.08.07, 11:46 To jest najwyższa szkoła jazdy grzybobrannej, Goposie, bo złapać takie śliskie, twarde i skaczące po talerzu, to dopiero prawdziwa sztuka Odpowiedz Link
ratonsitoblanco Re: Na grzyby! 24.08.07, 21:23 A ja najbardziej lubię z sosu zbierać, najlepiej z gołąbków A na kozaki zawsze się u nas kozaki mówiło. Tylko ciągle nie wiem, czym się różni kozak od borowika? Odpowiedz Link
lezbobimbo Re: Na grzyby! 25.09.07, 12:08 Kozaki rosna razem ze swoimi kuzynami, czerwonymi krawcami tylko przy brzozach i nie staja sie zbyt wielkie. Prawdziwki rosna przy debach i dabrowach, czasem przy sosnach i swierkach. Na poczatku sa szlachetnie jasnosmietankowe, z bezowym kapeluszem (klasa I) a potem jesli nieruszane, moga urósc nawet do rozmiarów wiadra. Zmieniaja wtedy tez kolor na ciemniejszy braz, poczwarzeja nieco i sa srogo nadzarte przez slimaki (klasy III, IV) Odpowiedz Link
kasiakaz1 Re: Na grzyby! 25.08.07, 15:22 Jak nie wiecie gdzie na grzyby to polecam tą stronkę www.grzyby.pl/wystepowanie.htm Zazwyczaj mówi prawdę. Kocham grzyby, zbierać i jeść, przy czym moja ulubiona wersja to jajecznica z wiejskich jaj na kurkach. Mniam. Odpowiedz Link
ewa9717 Re: Na grzyby! 25.08.07, 15:58 Mój kawałek świata wyglada na tej mapie na nietknięty stopą grzybiarza, a ekipa mi własnie znowu kobiałeczke dostarczyła... Odpowiedz Link
36krzysiek Re: Na grzyby! 27.08.07, 13:35 Byłem w sobotę w okolicach Kampinosu, sucho i za ciepło na grzyby, stwierdzili znawcy. Mnie tylko martwili strażnicy leśni - zgarną nas czy nie zgarną bo nie wiem czy tam wolno cokolwiek zbierać. Nie zgarnęli bo i nie było za co. Ani jednego grzybka. A w duszy mnie sssssie do grzybów że ach ! Odpowiedz Link
eulalija Re: Na grzyby! 27.08.07, 14:00 O ile mnie pamięć nie myli, to na terenach parków narodowych owoce runa leśnego mogą zbierać tylko mieszkańcy danego terenu. Nie dotyczy to rezerwatów i rezerwatów ścisłych, tam nikomu niczego zbierać nie wolno. Ale ten przepis to ja pamiętam od ładnych paru lat, mogło się coś pozmieniać. Odpowiedz Link
g0p0s Re: Na grzyby! 28.08.07, 10:50 Nie wiem jak teraz, ale dawno temu ścigali za jeżdżenie konno po drogach gruntowych. Nie w jakiś ścisłych rezerwatach, tylko na obrzeżach. Koń z furmanką, nawet upoważniony samochód - proszę bardzo. Ale na koniu wierzchem - nie. Każda jazda w teren była hazardem - złapią, czy nie złapią? Odpowiedz Link
36krzysiek Re: Na grzyby! 27.08.07, 18:11 Ja chcę na grzyby! Kto mnie zabierze na grzyby? No ktoooo???? Buuuu!!! Suszone, kradzione po ludziach, już mi wychodzą! Ja chce na grzybyyyy!!! Do lasu!!!! Buuuuu!!!! Odpowiedz Link
kocio_pierzaczek Re: Na grzyby! 27.08.07, 20:23 No i rozumiesz teraz moje uczucia grzybowe. Ja też chcę do lasu, w gąszcze i krzaczki. I nawet bym nakichała na pogodę, ino krucho z czasem i transportem. Odpowiedz Link
lylika Re: Na grzyby! 30.08.07, 11:38 Miałam informację z Mielnika. Grzybów jak na lekarstwo. W Mielniku!! Świat się kończy. Odpowiedz Link
ewa9717 Re: Na grzyby! 07.09.07, 23:18 Znajomi donoszą, ze na Mazowszu już mnóstwo, a ja jutro zbadam sytuację u nas, podobno jest kolejny rzut. Odpowiedz Link
lylika Re: Na grzyby! 07.09.07, 23:33 Na Mazowszu tak sobie. Mnóstwo to nie jest, ale nie łazi się cały dzień z jednym grzybkiem. Podobno jest wysyp na Roztoczu. Odpowiedz Link
ewa9717 Re: Na grzyby! 08.09.07, 17:13 No więc i na zachodnich rubieżach tak sobie: dużo kurek, właśnie pachną piękniej niz sułarydeparis, srednio kozaczków i podgrzybków - chyba dopiero wysyłają czujki przed jaką masówką. Odpowiedz Link
eulalija Re: Na grzyby! 08.09.07, 20:47 11 maślaczków pod moją sosną rozdartą na włościach. Pewnie byłoby więcej, gdyby tych sosen było więcej, ale ona jedna sierotka taka. Mamunia ugotuje sobie zupkę grzybową. Maślaczki bez wsadu mięsnego. Odpowiedz Link
lylika Re: Na grzyby! 13.09.07, 11:46 Uprzejmie donoszę, że w Tatrach są rydze. img146.imageshack.us/img146/7272/070912tatry266qt3.jpg Odpowiedz Link
kocio_pierzaczek Re: Na grzyby! 13.09.07, 14:22 A ja jadę pod Iławę. Na cały weekend. Z mążem. BEZ dziecka. Romantyczny wyjazd we dwoje się szykuje. Podobno prawdziwki znów się tam pojawiają. roktemu były takie: img264.imageshack.us/img264/5893/img2524zo2.jpg Rosły także w stadach: img244.imageshack.us/img244/9464/img2527jf1.jpg A zresztą, nawet jak będzie kiepsko z grzybami, pospaceruję po lesie. Odpowiedz Link
groha Re: Na grzyby! 19.09.07, 23:05 Wiecie, jak się u nas zbiera kanie czubajki? Nie schodząc z roweru. Groh pojechał sobie na poobiedni spacerek i na pierwszej łączce za miastem naciął ze 40 sztuk kapeluszy wielkości kół młyńskich niemalże. Z takim nabojem trochę trudno mu było jechać, bo kania grzyb delikatny i wstrząsów nie lubi, więc ryzykownie zamelinował cały tobół w trawie i pojechał w las, gdzie lekką rączką naciachał cała kupę prawdziwków. Kanie grzecznie poczekały, a nawet, w tzw. międzyczasie urosły ponoć następne, ale już nie miał na nie miejsca, nad czym mocno ubolewał. Wychodzi na to, że grzyby trzeba brać z zaskoczenia. Najlepiej wcale się na nie nie wybierać, tylko jechać sobie na spacerek i w ogóle o nich nie myśleć. Wtedy nie mają czasu się schować i są Odpowiedz Link
g0p0s Re: Na grzyby! 20.09.07, 12:37 To może trzeba zbierać w nocy? Zakraść się po cichu i z nienacka latarką po kapeluszach)) Odpowiedz Link
kocio_pierzaczek Re: Na grzyby! 25.09.07, 13:37 Grzyby były. Tzn. są nadal, pewnie coś tam w lesie zostało. Spora ilość natomiast czeka w kuchni na obróbkę - prawdziwe, podgrzybki, opieńki, lejkowce. Huk roboty, ale takiej miłej. Odpowiedz Link
eulalija Re: Na grzyby! 25.09.07, 13:55 Już znalazłam obrazki Nie zbieram, nie nauczono mnie Odpowiedz Link
kocio_pierzaczek Re: Na grzyby! 25.09.07, 20:25 Dęte, Eulalio droga. Ususzone i sproszkowane są świetną przyprawą. Zupa ponoć fajna z nich wychodzi, jeszcze nie robiłam. No i do duszenia itp. Teraz marynuję opieńki. Ukisiłabym też, ale mam kilka różnych przepisów, a żadnego sprawdzonego. Odpowiedz Link
dorka_31 Re: Na grzyby! 27.09.07, 15:02 Teraz jest czas na maślaki i podgrzybki! Mój małżonek był wczoraj. Jak przyniósł to siedzielismy do wpół do pierwszej w nocy i jeszcze na dziś zostało. W weekend też chce jechać. Jeszcze trochę i będzie mnie mdlić na sam widok grzyba... Odpowiedz Link
36krzysiek Re: Na grzyby! 27.09.07, 15:11 Dorka! A sprzedasz miejsce, gdzie jeździcie? Zyrardów niedaleko od Pruszkowa A ja wiem tylko gdzie jest Puszcza Kampinowska Odpowiedz Link
dorka_31 Re: Na grzyby! 27.09.07, 15:36 Wczoraj to byli w okolicach Grodziska Mazowieckiego (najbliższa wieś tam to chyba Mościska). Teściowa ma tam działkę i zna te okolice, więc się jeździ... Odpowiedz Link
dorka_31 Re: Na grzyby! 27.09.07, 15:51 Tyle, ze tam jest dosyć sporo tych lasów. A tak bardziej szczegółowo co do miejsca, to już się nie wyznaję. Teściowa zna, bo tam się wychowała Odpowiedz Link
36krzysiek Re: Na grzyby! 27.09.07, 15:56 Jakiś las sobie znajdę i zaanektuję. Najważniejsze, że wiem jaki kierunek obrać. Odpowiedz Link
g0p0s Re: Na grzyby! 27.09.07, 16:00 Tak sobie myślę, że najlepszy las na grzyby, to zaminowany. Pod warunkiem, że wiemy gdzie te miny są) Odpowiedz Link
edeka5 Re: Na grzyby! 27.09.07, 20:50 To chyba taki odpowiedni las jest koło mojej pracy. Niedaleko jest jednostka wojskowa, to może sobie zaminowali lasek na grzyby. A że grzyby są, to widzę po ilości stojących tam samochodów Odpowiedz Link
36krzysiek Re: Na grzyby! 30.09.07, 12:22 Z grzybów właśnie wróciłem. Dwa wiadra maślaków! )) Ale żebyście widzieli JAK ja tych grzybów szukałem! Znajomi się śmiali, że jak jamnik, z obłędem w oczach, na kolanach, nurkując pod choinki i wyrywając zębami trawę. Dopiero po pierwszym wiadrze się troche uspokoiłem ) Odpowiedz Link
dorka_31 Re: Na grzyby! 30.09.07, 15:30 No to miłego obierania teraz życzę! My byliśmy dziś na podgrzybkach. Jedno wiaderko. Też wystarczy Odpowiedz Link
36krzysiek Re: Na grzyby! 30.09.07, 17:00 Do obierania to by sie przydało sześć dziewek kuchennych Na podgrzybki za tydzień. Ze szlachetnych jeden kozak i jeden borowik się trafił. Jakiś za młody lasek mi się nawinął. Ale dzięki Dorka za namiar na tereny. Wszystko dzięki Tobie Odpowiedz Link
dorka_31 Re: Na grzyby! 01.10.07, 08:20 Eee, tam... wielki mi namiar... tylko tak ogólnie podałam... Ale skoro sie upierasz, to wyrazy wdzięcznosci przyjmę na spotkaniu ) 36krzysiek napisał: > Do obierania to by sie przydało sześć dziewek kuchennych Na > podgrzybki za tydzień. Ze szlachetnych jeden kozak i jeden borowik > się trafił. Jakiś za młody lasek mi się nawinął. Ale dzięki Dorka za namiar na tereny. Wszystko dzięki Tobie Odpowiedz Link
36krzysiek Re: Na grzyby! 02.10.07, 09:58 Jak zapewne wiadomo warszawiakom i nie tylko, na placu Zawiszy jest chodnikowy rynek, zaraz przy Jerozolimskich. Goście z okolicznych hoteli oraz biur mogą zaopatrzyć się w majtki, staniki ( i niech mi ktos powie, że tego się nie da kupić na oko), góralskie kapcie, wiejskie jajka, produkty mleczne prosto z pudeł. Ostatnio jest wysyp skórzanych kurtek i galanterii. Miejsce fascynujące i nadziwić się nie mogę lokalizacją oraz poziomem tego handlu. Ale ja nie o tym. Leśne baby sprzedają grzyby. jakie borowiki miały dziś rano ! Aż mi oko zbielało! 25 zł za kilo. Odpowiedz Link
g0p0s Re: Na grzyby! 02.10.07, 10:38 A ja mam na podstawie kilku miejsc, gdzie dzikie grzyby sprzedają, spostrzeżenie że dłuższy kontakt z ich większą ilością powoduje zmniejszenie stężenia krwi w alkoholu. Po prostu miejscy sprzedawcy runa leśnego prawie zawsze są na bani Odpowiedz Link
36krzysiek Re: Na grzyby! 02.10.07, 10:45 A jak nie być na bani w tym pięknym kraju? Na trzeżwo to tylko do Wisły skakać. Jak się człowiek nie utopi to zatruje na śmierć. Odpowiedz Link
lylika Re: Na grzyby! 02.10.07, 11:58 Właśnie pod halą kupiłam maślaki. 8 zł kilogram. Obrane! Odpowiedz Link
36krzysiek Re: Na grzyby! 02.10.07, 13:25 Iiiiii! Obrane! Co to za przyjemność! Przyjemnośc to obrać 2 wiadra śliskich maslaków oblepionych igliwiem i liścmi. Odpowiedz Link
ewa9717 Re: Na grzyby! 05.10.07, 07:03 Padało całą noc, jeszcze trochę przecieka, może na ostatnie grzyby? Ludzie mówią, że opieńki stadami... Odpowiedz Link
36krzysiek Re: Na grzyby! 05.10.07, 09:25 Ja już się trzęsę na sobotni świt. Na podgrzybki mam chętkę, ususzyć i napawać się potem aromatem. Nie będzie podgrzybków to chuby będę zbierał ! Odpowiedz Link
g0p0s Re: Na grzyby! 05.10.07, 12:11 Wyczytałem kiedyś, że grzybów jadalnych (i nawet smacznych) jest u nas bardzo dużo, tylko nie są zbierane i konsumowane. Jakieś chuby też są smakowite. Może akurat trafisz Odpowiedz Link
asia.sthm Re: Na grzyby! 05.10.07, 13:02 Nie martw sie, mnie sie kiedys buchalter z buhajem pomylil. Niedawno immunologie przez u kreskowane napisalam, inne grzechy tez sie zdarzaja. To klawiatura taka wredna, reka bledow nie robi. Reka madra jest. Odpowiedz Link
36krzysiek Re: Na grzyby! 05.10.07, 13:06 To huby są przez "h" ??? Matko jedyna! Mówiłem przecież, że mam dziury w mózgu !!! Odpowiedz Link
ewa9717 Re: Na grzyby! 05.10.07, 20:12 E tam huby! Dziś pierwszy raz własnoocznie i własnoręcznie kosiłam opieńki!!!!! Matko, ile tego! Do rana przerobię. Z grzybnym ahojem.... Odpowiedz Link
36krzysiek Re: Na grzyby! 05.10.07, 20:14 To ja poproszę natychmiast informację jakie okolice przyrody lubią opieńki. Lasy? Łąki? Ruczaje? Odpowiedz Link
ewa9717 Re: Na grzyby! 05.10.07, 20:29 To był przypadkowy (panowie na prawo, panie na lewo) lasek, strasznie byle jaki, nawet nie chcieliśmy stawać, chaszczasty dosyć, młodawy, wycinali w nim cosik chyba z rok temu, więc pełno małych pieńków ze stadami opieńków (no, -ek, -ek). Stanowiska miały te nasze zaraz z kraja )) Odpowiedz Link
mysza63 Re: Na grzyby! 05.10.07, 22:29 właśnie zjadłam uduszone, własnoręcznie uzbierane grzybki ... jednak jest ich już jak na lekarstwo ... boziu ile ja się nazbierałam w lipcu a teraz choć pora ponoć na grzybowa tyle co nic Odpowiedz Link