Dodaj do ulubionych

BBCode czyli nowoczesność w domu i w zagrodzie

12.10.08, 23:22
Ponieważ widzę, że prawie wszędzie już jest ta bolszaja technika, czyli
administracja włączyła taki pstryczek, dzięki któremu, bez żadnych problemów
można sobie robić różne sztuczki z tekstem, np.:
pogrubiać
podkreślić
pochylić
i różne inne takie, więc pytanie mam, co my na to? Bo chyba jeszcze nikt tutaj
tego nie próbował, a przecież warto zobaczyć, jak się z tym żyje, nie?
Przyznam, że wcale nie jestem pewna, czy już mamy tę funkcję włączoną, ale to
się zaraz okaże. Trzeba iść z duchem czasu, nie? A jak się nie spodoba, to
przecież wcale nie musi się korzystać.
To może niech ten wątek będzie testowym, dobrze?
Obserwuj wątek
    • groha Re: BBCode czyli nowoczesność w domu i w zagrodzi 12.10.08, 23:24
      Aha, już widzę - nie mamy.
      • lylika Re: BBCode czyli nowoczesność w domu i w zagrodzi 12.10.08, 23:31
        Jezus Marysiu. Groha, o czym Ty? Bo ja głupia jestem.
        Słucham sobie spokojnie KSP i tu nagle Groha z wynalazkiem. Podaj naiary o co chodzi. Taka jestem ciemna jak tabaka w rogu, smile
        • lylika Re: BBCode czyli nowoczesność w domu i w zagrodzi 12.10.08, 23:43
          Doczekam się na tę nowoczesność?
          o to, to BBoode? Groha, no co?
    • groha Re: BBCode czyli nowoczesność w domu i w zagrodzi 12.10.08, 23:46
      To proste - chodzi o to, że na forach gazetowych zaistniała możliwość nie tylko
      korzystania z emotikonów, ale także różnych innych efektów w postach, jak np.
      pogrubianie tekstu, używanie kursywy, podkreślanie, zmienianie koloru czcionki,
      wstawianie obrazków i różne inne takie, więc chciałam się naocznie przekonać,
      czy u nas ta funkcja też działa. Ciekawość nowinek jest motorem postępu, czyż
      nie? smile
      • lylika Re: BBCode czyli nowoczesność w domu i w zagrodzi 12.10.08, 23:53
        Łomatko, ale ze mne ciemna masa. No cóż, przyjmijmy to z godnością.
        • groha Re: BBCode czyli nowoczesność w domu i w zagrodzi 13.10.08, 00:12
          E tam, i tak nie ma o czym gadać, bo chyba nam Admin tego nie włączył. Najwyżej
          będziemy niezbyt nowocześni, w końcu nigdzie nie jest powiedziane, że musimy
          być, nie? I nikt nam nie zaśpiewa, że mu żal babci Ludwiki, na którą dziadek
          czekał wiosnę, lato, jesień, zimę, wiosnę, lato... i nie będzie miał pretensji:
          a ty jesteś taka nowoczesna! smile
          • ewa9717 Re: BBCode czyli nowoczesność w domu i w zagrodzi 13.10.08, 08:06
            Groho, gdybyś nie zapodała, nawet bym nie zauważyła! Chwalić Pana,
            nie działa ten szatański wynalazek ;_)))
    • bumbecki Re: BBCode czyli nowoczesność w domu i w zagrodzi 13.10.08, 08:34
      udało mi się włączyć smile smile
      • asia.sthm Re: BBCode czyli nowoczesność w domu i w zagrodzi 13.10.08, 09:48
        jak nowoczesnosc to ja sie zapisuje wink

https://www.katter.nu/mainimages/iamatiger.gif
        • asia.sthm Re: BBCode czyli nowoczesność w domu i w zagrodzi 13.10.08, 09:53
          tu instrukcja, prosze uprzejmnie

pl.wikipedia.org/wiki/BBCode

pogrubienie (ang. bold) – pogrubia tekst
          kursywa (ang. italic) – pochyla tekst
          podkreślenie (ang. underline) – podkreśla tekst
          Cytatcytat – cytuje dany tekst
          {{{1}}} – cytuje tekst
          kod
          – kod
          kolor niebieski – kolor tekstu.
          tekst mały tekst duży – reguluje
          wielkość tekstu
          • punkt jeden
          • punkt dwa
          – tworzy listę
          Polska Otwarta Wolna Encyklopedia
          – tworzy link
          upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/thumb/1/1b/Mars.jpg/180 px-Mars.jpg" border="0" alt="upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/thumb/1/1b/Mars.jpg/180 px-Mars.jpg">}} lub {{tt|1=
          [img=http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/thumb/1/1b/Mars.jp
          g/180px-Mars.jpg] – wstawia obraz.
          • asia.sthm Re: BBCode czyli nowoczesność w domu i w zagrodzi 13.10.08, 09:58
            akurat zdjecie sie nie wkleilo, ale tak to juz jest z
            nowoczesnoscia, jak sie nie przewrocis to sie nie naucys:

uwaga uwaga

https://img530.imageshack.us/img530/9246/z2685284nfy3.jpg
            • lylika Re: BBCode czyli nowoczesność w domu i w zagrodzi 13.10.08, 10:41
              UWAGA
              próba mikrofonu... smile
          • lylika Re: BBCode czyli nowoczesność w domu i w zagrodzi 13.10.08, 10:53
            kolory testuję.
      • lylika Re: BBCode czyli nowoczesność w domu i w zagrodzi 13.10.08, 10:44
        bumbecki napisała:

> udało mi się włączyć smile smile
        >
        ...
        Bumbecko, a co z RSS?
        forum.blox.pl/html#entry_3352839
        • 36krzysiek Re: BBCode czyli nowoczesność w domu i w zagrodzi 13.10.08, 10:52
          No to teraz się zacznie! Oczopląs i nerwica załatwiona!
          • lylika Re: BBCode czyli nowoczesność w domu i w zagrodzi 13.10.08, 10:54
            36krzysiek napisał:

> No to teraz się zacznie! Oczopląs i nerwica załatwiona!
            ...
            Można tę funkcję wyłączyć w ustawieniach. smile
          • 36krzysiek Re: BBCode czyli nowoczesność w domu i w zagrodzi 13.10.08, 10:56
            (b)gruby
            (i)krzywy
            (color=red) czerwony
            • 36krzysiek Re: BBCode czyli nowoczesność w domu i w zagrodzi 13.10.08, 10:57
              Nic nie rozumiem, może ktoś wyjaśni jak to działa?
              • lylika Re: BBCode czyli nowoczesność w domu i w zagrodzi 13.10.08, 10:59
                Kody trzeba dodawać na początku i na końcu. smile
                • 36krzysiek Re: BBCode czyli nowoczesność w domu i w zagrodzi 13.10.08, 11:02
                  (b)gruby(b)
                  • 36krzysiek Re: BBCode czyli nowoczesność w domu i w zagrodzi 13.10.08, 11:04
                    ?! dalej nic
                    • lylika Re: BBCode czyli nowoczesność w domu i w zagrodzi 13.10.08, 11:13
                      Otwórz kwadratowy nawias [ wpisz literę b i zamknij nawias ] potem wpisz dowolne słowo i znowu otwórz kwadratowy nawias z ukośnikiem i literą b
                      zamknij nawias ]
                      Już jaśniej nie umiem.
                      • 36krzysiek Re: BBCode czyli nowoczesność w domu i w zagrodzi 13.10.08, 11:37
                        [b]Trzeba było od razu mówić[b], [i]że ma być kwadratowy[i] smile
                        • 36krzysiek Re: BBCode czyli nowoczesność w domu i w zagrodzi 13.10.08, 11:38
                          ...i tak nie działa...
                          • lylika Re: BBCode czyli nowoczesność w domu i w zagrodzi 13.10.08, 11:43
                            Gdzie ukośnik przy zamknięciu?
                            • lylika Re: BBCode czyli nowoczesność w domu i w zagrodzi 13.10.08, 11:45
                              I sprawdzaj na podglądzie. Tam Ci wytkną błędy. big_grin big_grin
                          • 36krzysiek Re: BBCode czyli nowoczesność w domu i w zagrodzi 13.10.08, 11:47
                            srali muchy będzie wiosna
                            • 36krzysiek Re: BBCode czyli nowoczesność w domu i w zagrodzi 13.10.08, 11:49
                              nareszcie!
                              • 36krzysiek Re: BBCode czyli nowoczesność w domu i w zagrodzi 13.10.08, 11:50
                                głupie te komputery,cierpliwości do nich nie mam
                                • lylika Re: BBCode czyli nowoczesność w domu i w zagrodzi 13.10.08, 11:56
                                  Całe szczęście, że komputery mają cierpliwość do Ciebie. Człowiek już dawno by Cię zamordował . big_grin
            • lylika Re: BBCode czyli nowoczesność w domu i w zagrodzi 13.10.08, 10:58
              Co to znaczy? Jesteś gruby, krzywy i czerwony? big_grin
              • g0p0s Re: BBCode czyli nowoczesność w domu i w zagrodzi 13.10.08, 12:02
                Czemu nie?
    • g0p0s Re: BBCode czyli nowoczesność w domu i w zagrodzi 13.10.08, 11:17
      Możemy do siebie szeptać
      Albo krzyknąć
    • groha Re: BBCode czyli nowoczesność w domu i w zagrodzi 13.10.08, 12:22
      Dzięki wielkie Bumbecko, administratorko nasza droga!
      No, i proszę, jeszcze wczoraj było, że coś gadam od rzeczy i straszę nie wiadomo
      czym, a dzisiaj Szefowa już sama instrukcji udziela, hihi, nie mówiłam, że to
      proste? smile
      Tutaj jest mały podręcznik kodów, jakby ktoś potrzebował:
      forum.purepc.pl/index.php?act=legends&CODE=bbcode&s=
      Aha, uroczyście obiecuję, że na pewno nie będę nadużywać tych
      diabłów rogatych
      ale co szkodzi wiedzieć, że takie są, prawda?
    • groha Re: BBCode czyli nowoczesność w domu i w zagrodzi 13.10.08, 12:55
      To jeszcze sobie przetestuję cytacikowanie.
      Joanna Chmielewska napisała... wcale nie byłam taka mądra,
      inteligentna, pracowita i w ogóle zachwycająca. Wręcz przeciwnie. No nie, zaraz,
      pracowita owszem, ale fanaberyjnie. Poza tym wciąż prezentowałam potężną głupotę
      i popełniałam tysięczne nietakty, dziko denerwując otoczenie... (Autobiografia,
      t.III, str.70)
      • lylika Re: BBCode czyli nowoczesność w domu i w zagrodzi 13.10.08, 13:26
        Mnie kolorki najbardziej rajcują hi hi Cudnie to wygląda .
        • 36krzysiek Re: BBCode czyli nowoczesność w domu i w zagrodzi 13.10.08, 13:33
          matkobosko
          brakuje tylko
          migającego tekstu smile
          • 36krzysiek Re: BBCode czyli nowoczesność w domu i w zagrodzi 13.10.08, 13:38
            a tak
            ie....
    • minerwamcg Re: BBCode czyli nowoczesność w domu i w zagrodzi 13.10.08, 14:12
      Jeno trzeba uważać, coby
      nam się z tego
      bogactwa form
      późnobarokowy
      odpust
      nie zrobił.
      • g0p0s Można używać białej czcionki :) 13.10.08, 14:15
        A na biało?
        • g0p0s Re: Można używać białej czcionki :) 13.10.08, 14:16
          Jak się po białej czcionce pojedzie myszą to widać smile
          Mamy sympatyczny atrament smile
          • stara.gropa Re: Można używać białej czcionki :) 13.10.08, 14:21
            Nic nie widać, a jeździłam nawet myszą po ekraniesmile
            • g0p0s Re: Można używać białej czcionki :) 13.10.08, 14:22
              Bo trzeba jeździć z naciśniętym lewym uchem. Myszy, nie swoim.
        • lylika Re: Można używać białej czcionki :) 13.10.08, 14:36
          No no... Tajna dokumentacja. smile
          • lylika Re: Można używać białej czcionki :) 13.10.08, 14:37
            ząb, zupa, dąb
            • stara.gropa Re: Można używać białej czcionki :) 13.10.08, 14:43
              No ładnie. Zaraz zaczną się wyrazy.
              • g0p0s Re: Można używać białej czcionki :) 13.10.08, 14:49
                I będziemy mogli pisać między wierszami.
                Nie Lubię was smile
                Chyba jednak trzeba okiełznać zapędy.
                • 36krzysiek Re: Można używać białej czcionki :) 13.10.08, 14:55
                  Hihihihi! Już się za Wami stęskniłem! Na samą myśl o
                  spotkaniu listopadowym chce mi się wymiatać
                  • bbbzyta Re: Można używać białej czcionki :) 13.10.08, 16:00
                    Ło matko! [red]Zaczynam z pewną taką nieśmiałością[red/]
                    • bbbzyta Re: Można używać białej czcionki :) 13.10.08, 16:02
                      Coś mi się rypło z kolorkiem, ale już chyba załapałam smile red]
                      • isystem Re: Można używać białej czcionki :) 13.10.08, 22:07
                        w życiu bym nie wpadł, że na tym forum jest tak
                        nowocześnie... teraz się tylko nauczyć wstawiania tych kodów...
                        jeny... ja za leniwy chyba jestem...
                        • asia.sthm Re: Można używać białej czcionki :) 13.10.08, 22:16
                          https://www.webspel.nu/data/images/katt_med_hjaelm_1.jpg
                          • lylika Re: Można używać białej czcionki :) 13.10.08, 22:20
                            Trochę się zmieniłaś od ostatniego spotkania. Gdzie warkocz? smile
                            • asia.sthm Re: Można używać białej czcionki :) 13.10.08, 22:25
                              zewoluowal sie w ogon, ha

https://www.geocities.com/renjap/katt_r_tta.gif
                              • lylika Re: Można używać białej czcionki :) 13.10.08, 22:53
                                Asiu, skąd bierzesz te stworzaczki? Wiesz, g---o mnie to obchodzi, ale warto wiedzieć. big_grin
                                • papuga_ara Re: Można używać białej czcionki :) 13.10.08, 23:00
                                  Jezu, jaki szacun dla Waszmościów!!! Wy jesteście genialnie
                                  nowocześni i nowocześnie innowacyjni!! Aż się trzęsę, żeby
                                  spróbować, ale to później. To pisałam ja, papuga, jeszcze na starych
                                  śmieciach.
                                  • lylika Re: Można używać białej czcionki :) 13.10.08, 23:14
                                    Papuniu, ja wczoraj też jeszcze niekumata. Rankiem odkryłam te wszytrkie nowoczesnosci przyniesione przez Grohę. Ona to dopiero jest szpenio. Wszystko wie najwcześniej. smile
                                • asia.sthm Re: Można używać białej czcionki :) 13.10.08, 23:29
                                  lylika napisała:
                                  > Wiesz, g---o mnie to obchodzi, ale warto wiedzieć. big_grin

Ano googluje sobie i tak samo z siebie mi podchodzi, uwaga teraz
                                  bedzie obrzydliwie jak sie uda:
                                  bloggbilder.aftonbladet.se/images/10714/img_47f456f0b4f88.gif" border="0" alt="bloggbilder.aftonbladet.se/images/10714/img_47f456f0b4f88.gif">
                                  • asia.sthm Re: Można używać białej czcionki :) 13.10.08, 23:32
                                    mialam szczescie - w podgladzie wyszlo.... a nie wyszlo
                          • ewa9717 Re: Można używać białej czcionki :) 13.10.08, 22:27
                            Kot samuraj?
    • woloduch1 Tescik 14.10.08, 01:07
      fotoforum.gazeta.pl/3,0,1512666,2,1.html" border="0" alt="fotoforum.gazeta.pl/3,0,1512666,2,1.html">
      Hmmmm... nie dziala. To inaczej:
      fotoforum.gazeta.pl/3,0,1512666,2,1.html
      Dziala, ale to nie o to chodzi.
      A teraz [s]sprubujemy[/s] sprobujemy czegos innego
      Teraz sprawdzimy wielkosc
      tekstu chyba nie za
      bardzo dobrze dziala
      ta opcja chociaz
      moze
      nie dziala na
      mniejszych czcionkach
      • lylika Re: Tescik 14.10.08, 09:03
        teścik piwny. piwo
        • lylika Re: Tescik 14.10.08, 09:04
          teścik florystyczny kwiat
          • lylika Re: Tescik 14.10.08, 09:05
            teścik piekielny :devil
        • asia.sthm Re: Tescik 14.10.08, 09:05
          no to sztukniem i nasz kwiatka
          kwiat
          • asia.sthm Re: Tescik 14.10.08, 09:17
            kiss, kiss
            • asia.sthm Re: Tescik 14.10.08, 09:20
              https://www.tabyhundsallskap.se/images/animerad_hund.jpg
            • lylika Re: Tescik 14.10.08, 09:27
              shock
              • asia.sthm Re: Tescik 14.10.08, 09:29
                cool
                • lylika RSS 14.10.08, 12:22
                  Przez chwilę było i znikło.
                  • anmanika Re: RSS 14.10.08, 13:02
                    Ja mam nowowczesność którą mam od 10 min i już kocham:
                    " A co do reklam w przeglądarce wystarcza adblock plus + FlashBlock i juz nic ci
                    nie wyskoczy".
                  • lylika Re: RSS 16.10.08, 22:11
                    Nie chciałabym być nadmiernie upierdliwa, ale pytam czy któryś z moderatorów może włączyć RSS? Uprasza się znikniętą Eulaliję żeby zabrała sie do roboty. My od macochy jesteśmy żeby nie mieć?
                    • bumbecki Re: RSS 17.10.08, 08:51
                      niestety, nie widzę w swoich uprawnieniach takiej opcji
                      • lylika Jest RSS! 18.10.08, 11:51
                        smile
                        • lylika Jest też zoom! 18.10.08, 12:05
                          Bardzo to wszystko fajne. smile
                          • edeka5 Re: Jest też zoom! 18.10.08, 16:07
                            lylika napisała:

> Bardzo to wszystko fajne. smile

Możliwe, że fajne. Jak się wie co fajne. Szefowo, krótki instruktaż,
                            taki jak krowie na rowie, co to jest to fajne i poprzednie też smile
                            • lylika Re: Jest też zoom! 18.10.08, 16:23
                              RSS, to powiadomienia o nowych wątkach i postach. Szukasz takiego znaku
                              img410.imageshack.us/img410/2249/120pxfeediconsvgwk5.png
                              i klikasz w niego. Dalej już łatwo.
                              A zoom, to masz w otwartym poście w prawym górnym rogu niebieską literę A. Też sobie w nią kliknij. smile
                              • kocio_pierzaczek Rany boskie! 18.10.08, 20:30
                                Dopierom tu wlazła. Przytłoczyło mnie. Ja jestem typowa techniczna
                                blondynka. Ogłuszyliście mnie zupełnie. Ja też chcę!
                                • kocio_pierzaczek Re: Rany boskie! 18.10.08, 20:32
                                  Nie. Na pewno nie dzisiaj. Pomyślę o tym jutro smile
                                  • dorka_31 Re: Rany boskie! 19.10.08, 12:00
                                    O, całkiem ładnie to wygląda?
                                    Muszę spróbować...
                                    [b]A jak się wkleja ikonki i zdjęcia???[/b]
                                    Czy jest gdzieś jakaś ogólna "instrukcja obsługi" tegoż?
                                    • dorka_31 Re: Rany boskie! 19.10.08, 12:01
                                      Jednak do końca mi nie wyszło... Czy to ma działać samo czy jakoś
                                      trzeba uruchomić??
                              • edeka5 Re: Jest też zoom! 19.10.08, 12:34
                                lylika napisała:

> RSS, to powiadomienia o nowych wątkach i postach. Szukasz takiego znaku
                                > img410.imageshack.us/img410/2249/120pxfeediconsvgwk5.png
                                > i klikasz w niego. Dalej już łatwo.
                                > A zoom, to masz w otwartym poście w prawym górnym rogu niebieską literę A. Też
                                > sobie w nią kliknij. smile

Nic nie mam. Trudno.
                                Smerf Maruda
                                • lylika Re: Jest też zoom! 19.10.08, 13:10
                                  Edeko, podają jaka jest potrzebna wyszukiwarka:
                                  =Z RSSa możecie korzystać przez jedną z przeglądarek (FF, IE7, Opera) lub przez internetowe czytniki (np. Google Reader, Netvibes).=
                                  Jaką masz?
                                  • edyta95 Re: Jest też zoom! 19.10.08, 13:49
                                    przerasta mnie to, zatem będę udawała, że mnie to zupełnie nie
                                    interesuje i takie rzeczy tylko zaśmiecają forum. O. A w środku mnie
                                    skręci z zazdrości smile
                                    • lylika Re: Jest też zoom! 19.10.08, 13:55
                                      Dziecki poproś o pomoc. smile
                                      • dorka_31 Re: Jest też zoom! 19.10.08, 14:08
                                        Ponawiam pytanie. Czy gdzieś się można dowedzieć hurtem jak wkleja
                                        się te buźki i inne ikonki?? No i w ogóle jak tych cudów się używa...
                                        Bo póki co, to juz widzę że trochę inaczej niż na inych stronach. Że
                                        też nie można tego jakoś ujednolicić!... uncertain
                                        • edeka5 Re: Jest też zoom! 19.10.08, 17:38
                                          Dorka, ja sobie poradziłam w ten sposób, że post w którym była podobająca mi się buźka otwierałam jako "odpowiedź cytując" i wtedy widziałam jakich kombinacji znaków użyto do tej buźki.
                                          Poszukaj wcześniej w tym wątku kwiat i sprawdzaj na podglądzie smile
                                          • dorka_31 Re: Jest też zoom! 19.10.08, 22:35
                                            edeka5 napisała:

> Dorka, ja sobie poradziłam w ten sposób, że post w którym była
                                            podobająca mi si
                                            > ę buźka otwierałam jako "odpowiedź cytując" i wtedy widziałam
                                            jakich kombinacji
                                            > znaków użyto do tej buźki.

Sprytnie! Tyle, że ja bym chciała jakieś własne wstawić, i co? Nic
                                            na to nie poradzę, ale tak już mam, że zawsze muszę coś po swojemu
                                            pozmieniać wink

...Proste buźki widzę, że automatycznie wchodzą...
                                            • lylika Re: Jest też zoom! 19.10.08, 22:39
                                              Przecież dostałaś linki do "korepetycji".
                                              big_grin
                                        • lylika Re: Jest też zoom! 19.10.08, 19:15
                                          dorka_31 napisała:

> Ponawiam pytanie. Czy gdzieś się można dowedzieć hurtem jak wkleja
                                          > się te buźki i inne ikonki?? No i w ogóle jak tych cudów się używa...

Proszę uprzejmie:
                                          forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=10003&w=84882785&a=84959347
                                          forum.purepc.pl/index.php?act=legends&CODE=bbcode&s=
                                          • dorka_31 Re: Jest też zoom! 19.10.08, 22:42
                                            Dzięki smile To by trza mieć gdzieś pod ręką, zanim się opanuje. Ale i
                                            tak wszystkiego tu nie ma. Te znaczki też w odpowiednie kolejności
                                            trzeba. No i wciąż nie wiem czy własne jakieś można wstawiać...

Zaraz sprawdzę kolory...
                                            ...sprawdzam...

W przykładach nie ma też jakie te kolory są i ile.
                                            • lylika Re: Jest też zoom! 19.10.08, 22:48
                                              Kolor jest. smile
                                  • edeka5 Re: Jest też zoom! 19.10.08, 17:53
                                    RSS już znalazłam - jest.
                                    A zoom kiedyś latem widziałam a teraz nie ma.
                                    • dorka_31 Re: Podpowiadacz 19.10.08, 22:46
                                      Znalazłam też coś takiego:
                                      www.phpbb2.pl/forum/faq.php?mode=bbcode
                                      Tu jest jakoś przystępniej wytłumaczone (albo mi się tylko wydaje,
                                      bo pobieżnie zerknęłam)
                                      • lylika Re: Podpowiadacz 19.10.08, 22:51
                                        Proste jak kłębek sznurka w kieszzeni. smile
                                        • lylika Re: Podpowiadacz 19.10.08, 22:52
                                          Dorka, ćwicz po godzinach. Ćwiczenie czyni mistrza. smile
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka