Dodaj do ulubionych

Dojazd do Warszawy

03.06.06, 17:22
Witam, zastanawiam się jak w praktyce wygląda dojazd do pracy w Warszawie,
żeby być przed 9:00 w okolicach Rotundy (PKP, komunikacja miejska i własny
samochód). No i droga powrotna, start z Warszawy ok. 16-17. Zastanawiam się
czy nie przeprowadzić się do Zielonki i proszę o jakieś praktyczne informacje.
Pozdrawiam
Obserwuj wątek
    • mika_007 Re: Dojazd do Warszawy 05.06.06, 11:00
      Do centrum,bez przesiadek można dojechać liniami prywatnymi A,W,Z,S
      ewentualnie pociąg do Wileńskiego i tramwaj
      Czas dojazdu zależy od godzin "szczytu" -średnio jakieś 40 minut
      chyba,że teraz dłużej ;)
    • blawatek33 Re: Dojazd do Warszawy 08.06.06, 11:49
      Z mojego doswiadczenia kolejowo-samochodowego powiem Ci, że czym i jak bys nie
      jechał o tej godzinie to dojazd do centrum Warszawy zajmuje 50 min-godzinę.
      Chyba najszybciej jeszcze jest bezpośrednim pociągiem do Wa-wy Sródmiescie
      który jedzie ok. 40 minut ale tu tez trzeba doliczyc dojscie do stacji i fakt,
      że te pociągi prawie zawsze się spóźniają. No i rzadko jezdżą - ale to już inna
      sprawa...
      • nabializm Re: Dojazd do Warszawy 04.07.06, 11:01
        Pociągiem z Zielonki na Wileńśki to jedziesz z 18/20 min. jak ruszam do Wawy o
        ~6.45 pociagiem 7.05 jest na stacji Wilenska marsz do ZTM to w robocie jestem o
        ~7.25 przy Degola, Nowy Swiat.
        • rodzynek1000 Re: Dojazd do Warszawy 06.07.06, 14:16
          Autobusem S: wyjeżdżam o 6:50 i jestem o 7:40 w pracy...
          • zwadzio Re: Dojazd do Warszawy 22.10.06, 15:11
            Pora się zastanowić co zrobić aby dojazd do Warszawy nie trwał tak długo.
            Władze powiatowe nie potrafiły przez 4 lata naprawić istniejącej sytuacji i w
            obecnym składzie napewno tego nie zrobią. Dlaczego? Odpowiedź jest prosta nie
            potrafią lobbować w sejmiku mazowieckim o pieniądze na drogi. A ponieważ jest
            ich tam sporo kolejna kadencja może okazać się porażką. 12 listopada nowe
            wybory i warto pokazać co się mysli o powiatowych włądzach Wołomina, a
            zwłaszcza o reprezentujacych Zielonke Radnych.
    • moniaem Re: Dojazd do Warszawy 22.10.06, 23:39
      pociągów nie polecem, zwłaszcza tych w godzinach porannego szczytu, ostatnio
      trzeba mieć szczęście aby się do nich zmieścić... z osiedls wolności jezdzi bus
      do wileńskiej, jest to chyba najszybszy autobus w zielonce, jedzie ok 20 minut,
      jest też pks grójec ale to porażka jesli chcesz szybko do warszawy się dostac,
      bio bywa ze i półtorej godziny jedzie do bankowego ;-), najlepszym pomysłem
      jest chyba dojechac do warszawy własnym autkiem jakimiś bocznymi dróżkami.....
      • szacinska Re: Dojazd do Warszawy 23.10.06, 10:35
        Ja przeprowadzilam sie do Zielonki w lipcu.Szczerze powiem,ze myslalam ze jest
        troche prosciej...Dojazd do pracy -przy placu Zawiszy(jezdze na 9 rano)
        zajmowal mi samochodem srednio 1,5 godziny.Przesiadlam sie wiec na
        pociag,ciasno bo ciasno ale szybko do Wilenskiego 15-20 minut i tramwaj 20
        min.Spowrotem podobnie.Teraz jednak znowu robia tory.pociagi wiecznie
        poprzesuwane albo zlikwidowane-tak juz od miesiaca.Niby tylko do końca
        pazdziernika-zobaczymy.dzisiaj jechalam autobusem lini W -ludzie w srodku
        sprasowani na maksa a kierowca wpuszcza dalej na glowe na kark...w koncu kazdy
        chce jechac-ja tez wiec sie nie buntuje.No ale w polowie grudnia maja spowrotem
        puscic pociag do dworca srodmiescie-dla mnie rewelka nie moge sie doczekac.Niby
        ich jest malo -zawsze mozemy jednak ruszyc z petycjami do zarzadu PKP???W
        grupie zawsze razniej.Takze ktorej drogi sie nie wybierze i tak sie stoi i tak
        sie stoi...Powiem ci jednak jedno wszystkie te niedogodnosci da sie moim
        zdaniem zrekompensowac jednym weekendem-chociazby takim jak ostatni..Jest gdzie
        wyjsc pospacerowac odprezyc sie posiedziec w parku .pojsc do lasu..a w weekend
        korkow nie ma wiec na imprezy do Wawy tez blisko....tak wiec podsumowujac-NIE
        ZALUJE ZE SIE TU SPROWADZILAM :-))
        • kubasz133 Re: Dojazd do Warszawy 26.10.06, 16:13
          Do wawy samochodem jezdze od paru latek i powiem szczerze nie wiem co sie
          ostatnio dzieje. W porównaniu do roku ubiegłego dojazd w to samo miejsce (Wola)
          wydłużył mi się o około 20 minut. Wcześniej było to 40 minut , teraz godzina,
          godzina z minutami. Moze ludzie przesiedli się w samochody..
          Trasa Toruńska powoli odpada. Najpierw mamy koszmarny dojazd przez Marki gdzie
          ulicę fabryczną robią już chyba 1,5 roku(wczoraj pozwoliłem sobie usunąć znak
          objazdu z głównej drogi przez który powstawały rano gigantyczne korki a który
          został jakby zapomniany przez drogowców bo od około dwóch tygodni kompletnie
          nic się tam nie dzieje - dla mnie straszne lekcewżenie kierowców) Później mamy
          most Grota ale to chyba wszyscy wiedzą. Nie da się tam sprawnie przejechać.
          Zastanawiam sie tez nad przesiadką na pociąg chociaz łączna suma
          dojście+pociąg+autobus/tramwaj tez wychodzi około godziny wiec srednio
          opłącalne. Moze jak bedzie jakis szybki pociąg?....

Mozna tez kombinowac z godziną wyjazdu z Zielonki - około 6:30 jest dobrze.
          6:45 juz korki :( a wolałbym wstawać 7:30. W okolicach 7:45 jest jakby
          okienko :-)

Teraz znów testuje trasę Ząbki+drewnica+działki+most
          poniatowskiego/świętokrzyski. Na razie odczucia pozytywne. Duzo kręcenia po
          uliczkach ale przynajmniej sie jedzie.
          Macie jakies Wasze doświadczenia?
          • nierymek Re: Dojazd do Warszawy 26.10.06, 18:12
            no ja dzisiaj wracałem ok 16 z mokotowa prawie 2 godziny. równie dobrze mógłbym
            mieszkać w radomiu - jechałbym tyle samo.
            • rodzynek1000 Re: Dojazd do Warszawy 03.11.06, 12:56
              Szczerze mówiąc to współczuję mieszkańcom Ząbek - przez ich miasto ciągną się
              cały dzień samochody do i z Warszawy! Korki w Ząbkach są głównym powodem tak
              długiego dojazdu do pracy (50 min)
              • marek_k84 Re: Dojazd do Warszawy 03.11.06, 13:32
                sugerujesz by przenieść Ząbki na Madagaskar?....
                Zielonka leży jak lezy. To między innymi przez cięzki dojazd nie jest tak
                oblegana przez inwestorów. Gdyby przez Wisłę przerzucili parę mostów, a trasy
                Zegrze-Rembertów, Wołomin-Warszawa i Białystok-Warszawa stały się za sprawą
                Niebios dwupasmowymi arteriami to szybko zapomnielibyśmy o ciszy i spokoju, o
                lasach, Gliniankach itp....

Albo rybki, albo akwarium...
                • rodzynek1000 Re: Dojazd do Warszawy 03.11.06, 13:55
                  To była taka refleksja nad smutnym losem mieszkańców Ząbek...
                  Biorąc pod uwagę, że budują tam coraz więcej nowych bloków - będzie im a co za
                  tym idzie - nam - coraz gorzej przez Ząbki przejechać.
                  Swoją drogą akurat w Ząbkach rozbudowa niektórych ulic by nie zaszkodziła i
                  myślę, że nie zrobiła by z Zielonki centrum inwestycji w woj. mazowieckim (na
                  szczęscie)
                  • tijufit Re: Dojazd do Warszawy 05.12.06, 10:18
                    rodzynek1000 napisała:

> To była taka refleksja nad smutnym losem mieszkańców Ząbek...

No niestety, dojazd z Ząbek do W-wy pogarsza się wręcz z miesiąca na miesiąc.

> Biorąc pod uwagę, że budują tam coraz więcej nowych bloków

Buduje się na potęgę.

> - będzie im a co za
                    > tym idzie - nam - coraz gorzej przez Ząbki przejechać.
                    > Swoją drogą akurat w Ząbkach rozbudowa niektórych ulic by nie zaszkodziła i
                    > myślę, że nie zrobiła by z Zielonki centrum inwestycji w woj. mazowieckim (na
                    > szczęscie)

Rozbudowa istniejących dróg w Ząbkach nie bardzo jest możliwa i zresztą
                    niewiele by poprawiła. Dopiero zbudowanie Nowoziemowita przez Ząbki poprawi
                    sytuację diametralnie, ale to może za 8-10 lat, wcześniej pewnie nie.
    • mmeden Re: Dojazd do Warszawy 24.11.06, 12:12
      Dobre pytanie, ja tez sie zastanawiałem, a od momentu przeprowadzki z Ząbek do
      Zielonki, wypróbowałem kilka rozwiązań i uważam, że całkiem niezłe jest
      rozwiązanie hybrydowe tzn. dojazd pociągiem do Dworca Wileńskiego (ewentualnie
      samochodem, ja parkuję w Carrfoure) a następnieprzesiadam się w autobus lub
      tramwaj i jadę do metra itd. Zalety, takiego rozwiązanie nie płacę mandatów,i
      nie męczę się w korkach polecam, czekam na metro od Wileńskiego do Ratusza

• kubasz133 Re: Dojazd do Warszawy 28.11.06, 08:59
        Myślę że zanim wybudują metro do Wileńskiego ;) będziemy mieli nowe trasy i
        obwodnice miasta (jakieś 3,4 lata do 2010). To trochę ułatwi komunikację.
        Bardzo ciekawie pokazane jest to na stronie www.siskom.waw.pl, którą nie dawno
        dotarłem. Szczerze mówiąc piękne plany/mapy/opracowania. Polecam.
        Okazuję się że trasa Zielonka Rembertów nie koniecznie musi być w przyszłości
        poszerzana...
        • mika_007 Re: Dojazd do Warszawy 03.12.06, 22:42
          Kubasz -fajnie,że są wśród nas tacy optymiści
          ale chyba na serio nie wierzysz,że za 4 lata będzie obwodnica ;)
          za 8-9 -już prędzej ;)
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka