chaladia 21.10.03, 21:51 Ma pytanie do najstarszych mieszkańców Szmulek: Kto pamięta, do kiedy ul. Boruty była przejezdna i jak to się stało, że Spółdzielnia "Libella" zajęła publiczną przecież drogę? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
jot.be Re: Ulica Boruty 22.10.03, 10:27 Ja może najstarszy nie jestem ale pamiętam, że w I połowie lat 70-tych jeszce Libelli nie było. Powstała IMHO tak około 1976. Przejazd przez Boruty był natomiast odcięty przez tory kolejowe "za trzecim wałem".Był tam zamkniety na stałe szlaban. Pozdrawiam JB Odpowiedz Link Zgłoś
chaladia Dlaczego pytam... 22.10.03, 10:37 Pytam po pierwsze dlatego, że ciekawi mnie, jak w PRL-u mógł ktoś taki, jak "Libella" zająć drogę publiczną i na dodatek teren PKP. Po drugie, na kanwie dyskusji o Trasie Tysiąclecia i odciążeniu węzła Czterech Śpiących przyszło mi do głowy, że można by przedłużyć Kijowską do Zabranieckiej i wyprowadzić na Marki ruch pojazdów nadjeżdżających od Zamojskiego i Kijowskiej przez ten nowy wiadukt, który budują przy OBIm. Koszt jednopasmowego wiaduktu nad torami kolejowymi (po co dwa pasma, skoro wiadukt przy OBIm jest jednopasmowy) na podstwie ceny Mostostalu Warszawa za odbudowę katastrofy budowlanej w Al. Jerozolimskich oceniam na 30-40 mln zł. Można też wykorzystać żwir z nieużywanych nasypów kolejowych, nie cały odcinek musi być na estakadzie... Odpowiedz Link Zgłoś
kaj.ka Re: Dlaczego pytam... 23.10.03, 14:17 Interesujące! Ale opublikowac taki pomysł na forum - to mało. pzdr Odpowiedz Link Zgłoś
vars2 Re: Dlaczego pytam... 03.11.03, 09:36 Były przed aty plany przebicias ulic Kijowskiej i Kaweczyńskiej do ulicy Zabranieckiej i dalej z polaczeniem do Zabek. Ale to byly plany wykonane w latach 70-tych. Gdzie to wszystko zginelo?!!! Odpowiedz Link Zgłoś
chaladia Widzisz, to jest tak... 05.11.03, 13:37 W RP3 wszystko, co pochodziło z PRL-u jest "be". "Cacy" to może być tylko coś związanego z KK lub tzw. "Demokratyczną Opozycją". Dlatego "stoją" Trasa Toruńska, "Trasa 1000-lecia", bardzo powoli posuwa się metro. Odpowiedz Link Zgłoś