Dodaj do ulubionych

badania hormonalne

19.01.16, 10:48
witam,
mam nadzieję, że ktoś będzie orientował się jakie badania zrobić i w jakich dniach cyklu, aby sprawdzić czy wszystko z hormonami ok. Od kilku miesięcy mam ewidentnie hormonalny trądzik (mam 38 lat), w okresie owulacji się zaczyna i tak do miesiączki, wysyp pryszczy. Nie chcę iść po pewne od lekarza tabletki anty, bo to zadziała tylko na chwilę. Podejrzewam, iż coś jest nie tak, mimo regularnych obecnie miesiączek. Około roku temu mialam nieregularne, ale na 100 proc. związane ze stresem, wtedy też przez 3 cykle nie mialam objawów napięcia przedmiesiączkowego, a teraz mam i właściwie zawsze miałam, tj. bóle piersi prawie 2 tyg. przed okresem, no i teraz ten trądzik na brodzie. Równiez doszły wypryski a uszami i też we włosach, czyli jakby zwiększony łojotok.
Czytałam, ze warto zbadać prolaktynę, ale co jeszcze i kiedy. Proszę Was o radę..
Obserwuj wątek
    • lidek0 Re: badania hormonalne 12.02.16, 13:28
      Skąd wiesz, że u lekarza dostaniesz od razu antyki skoro u niego nie byłaś? Idź albo do dermatologa albo endokrynologa.
    • horpyna4 Re: badania hormonalne 13.02.16, 08:39
      Czy obserwujesz swój cykl? Mieszysz temperaturę, oglądasz śluz? Bo na wykresie temperatury zazwyczaj widać objawy podwyższonej prolaktyny, jak również inne niedomogi; wiadomo wtedy, jakie badania przydałyby się w pierwszej kolejności.

A sama regularność miesiączek niewiele znaczy. Można mieć regularne cykle przy rozmaitych zaburzeniach, za to nieregularność pod wpływem stresu oznacza zwykle zdrowy organizm broniący zię przed ewentualnym zajściem w ciążę w niekorzystnym czasie.
      • jbasko Re: badania hormonalne 15.02.16, 19:11
        Temperaturę mierzę rzadko, mam silny ból owulacyjny i to plus obserwację śluzu, plus bolesność piersi świadczy dla mnie już o czasie poowulacyjnym.
        Między czasie zrobiłam prolaktynę w 3 dc, wyszła poza normą (podwyższona). Również dość wysokie jak na mój wiek TSH, jutro planuję powtórzyć badanie.
        Biorę już 2 m-ce olej z wiesiołka plus zmieniona pielęgnacja skóry, i wyprysków jest o niebo mniej...
        • lidek0 Re: badania hormonalne 16.02.16, 07:00
          Dla mnie sama prolaktyna i TSH to za mało, kompletny profil hormonalny by się przydał, mierzenie temperatury jak robisz to rzadko nie ma sensu. No i na podstawie owulacji potwierdzonej usg można dokładnie wcelować się z badaniami.
          • jbasko Re: badania hormonalne 16.02.16, 10:57
            Zrobiłam cały pakiet, napisałam o prolaktynie bo tylko ona poza norma. Cała reszta w normie.
            Niedawno tez robiłam cytologie (grupa 1) i usg dopochwowe (wszystko ok). Dzisiaj powtórzylam badania, wieczorem będę mieć wyniki.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka