Dodaj do ulubionych

NPR to ważny temat

09.03.06, 20:40
Myślę że to dobre miejsce żeby zaprosić Was do bezpłatnej prenumeraty nowego
newslettera dotyczącego naturalnych metod planowania rodziny. Na stronie:
npr.abc.pl/ znajduje się formularz rejestracyjny.
kozik
Jakie jest Wasze zdanie na temat metod naturalnych?
Obserwuj wątek
    • dagps Re: NPR to ważny temat 11.03.06, 16:13
      jako metoda zapobiegania ciazy to by mnie chyba szlag trafil ;)
      jako pomoc w staraniach, szczegolnie przy problemach z plodnoscia i brakiem ciazy przez wiecej niz rok - dziekuje ze istnieja. i wierze ze nam pomoga.
      • jkozik Re: NPR to ważny temat 11.03.06, 16:50
        NPR są dość wszechstronne i działają skutecznie w obie strony. I rzeczywiście
        często nie pamięta się o tym że przecież metody planowania rodziny to nie tylko
        planowania zachowania obecnego stanu osobowego rodziny :) Dagmara-życzę powodzenia!
        • dagps Re: NPR to ważny temat 12.03.06, 09:28
          oj przyda sie na pewno, na razie ni idzie zbyt dobrze:( cykle u mnie wystepuja kilka razy rzadziej niz te 12/13 w roku, a co z owulacja, nie wiadomo. wg wykresow ostatnio byla ale w 32 dniu, teraz 21 dzien i nadal skoki i podskoki:(
          • jkozik Re: NPR to ważny temat 12.03.06, 13:19
            44-46 dniowe cykle? hmm, to ciekawe. Kiedy odstawiłaś pigułki hormonalne?
            Pozdrawiam!
            • dagps Re: NPR to ważny temat 12.03.06, 20:12
              to nie jest takie proste. odstawilam dopiero co, jest drugi cykl bez, ale to nie dlatego takie cykle. moja "normalna" dlugosc to 32-56 dni, o ile nie przeciaga sie dalej i nie jest wywolywany. mam pcos.
              • jkozik Re: NPR to ważny temat 12.03.06, 23:54
                No tak, przy zespole policystycznych jajników to napewno jest skomplikowane. W
                celu poczęcia indukuje się chemicznie owulację (czasami rodzą się potem
                bliźniaki albo trojaczki :). Trudno mi tu cokolwiek Ci doradzić poza tym żebyś
                znalazła dobrego ginekologa. W tego typu schorzeniach liczą się godziny
                płodności, czasami zachodzi konieczność dzwonienia do męża który jest w pracy,
                żeby natychmiast przyjechał, bo najprawdopodobniej jest płodność. Na pewno
                stosowanie NPR sprawi, że będziesz bardziej znała swoje ciało i miejmy nadzieję
                że pomoże doczekać się dziecka. Życzę powodzenia!
                • dagps Re: NPR to ważny temat 13.03.06, 09:14
                  jestem pod opieka specjalisty od nieplodnosci - ginekologa-endokrynologa, wiem juz chyba wszystko o wszelkich sposobach wspomagania rozrodu, za kilka tygodni bede miala kolejna serie badan hormonow i klamre metaboliczna w szpitalu, wiec troche sie rozjasni, na razie korzystam z npr i staram sie dogadac z moim "wnetrzem" ;) pcos jest straszne na poczatku, jak sie zaakceptuje chorobe to juz troche lepiej i mozna juz bawic sie termometrem i spokojnie czekac. czasem mam gorsze dni i wtedy opadaja mi rece i gdyby nie rteciowy to polecialby o sciane;)
                  na szczescie n ogol przyjmuje to co jest i staram sie sobie pomoc. medycyna to nie wszystko. woerze ze bedzie dobrze i ze bede w ciazy, urodze dziecko, musze tylko jeszcze troche poczekac.
                  • dagps Re: NPR to ważny temat 13.03.06, 09:19
                    wysylam swoje wykresy, kazda sugestia mi sie przyda:
                    www.fertilityfriend.com/home/123675
                  • stoneczka2 Re: NPR to ważny temat 13.03.06, 15:33
                    Życzę Ci z całego serca zeby się udało.
                    • dagps Re: NPR to ważny temat 13.03.06, 20:54
                      dziekuje, czekam cierpliwie, ale i dzialam
                      • jkozik Re: NPR to ważny temat 14.03.06, 19:08
                        Przyjrzałem się Twoim wykresom. To co nasuwa mi się przede wszystkim to fakt że
                        przebieg temperatury jest dwufazowy - to baaardzo dobry znak. Masz owulacje, a
                        to nie jest takie oczywiste przy pcos. Jajeczkowanie jest dość opóźnione.
                        Długość fazy poowulacyjnej jest typowa. Życzę powodzenia!
                        kozik
                        • dagps Re: NPR to ważny temat 15.03.06, 08:48
                          pozostaje jeszcze tylko problem czy skok temperatury to znak owulacji czy tylko gotowosci organizmu do tego. trzeba bedzie zrbic monitoring, ale na razie daje sobie czas i staram sie wierzyc w te dobre znaki. dam znac jak cos sie zmieni. dzieki za uwage:)
                          • jkozik Re: NPR to ważny temat 17.03.06, 00:35
                            Obserwacja szyjki macicy jest lepszym wskaźnikiem płodności niż wyznaczanie
                            czasu owulacji. Międzynarodowy zespół naukowców z USA i Europy badał jakie
                            kryterium przyjąć do wyznaczania najlepszego dnia na współżycie, by zwiększyć
                            prawdopodobieństwo uzyskania poczęcia dziecka. Wiadomo, że współżycie może
                            skutkować zajściem w ciążę tylko wtedy, gdy ma miejsce w czasie 6-7 dniowego
                            okna płodnościowego kończącego się dniem owulacji. Wynika to z czasu życia
                            plemników i komórki jajowej. W badaniu wzięły udział 782 kobiety z centrów
                            naturalnego planowania rodziny z Europy i uzyskano zapis 7288 cykli. Kobiety
                            notowały podstawową temperaturę ciała, zmiany szyjki macicy i dni w których
                            dochodziło do współżycia. Zbadano prawdopodobieństwo poczęcia dziecka w
                            zależności od odległości od dnia owulacji i w zależności od stanu szyjki, który
                            określano w skali 1-4. Zaobserwowano silną zależność wzrostu prawdopodobieństwa
                            poczęcia od zmian jakościowych szyjki macicy. Zależność ta była dużo silniejsza
                            niż zależność wynikająca z tego, na ile dni przed owulacją doszło do współżycia.
                            Jako wniosek z badania naukowcy zaproponowali, by starając się zwiększyć
                            prawdopodobieństwo poczęcia dziecka, przede wszystkim kierować się stanem szyjki
                            macicy, nie zajmując się kwestią, jak ma się ten dzień względem dnia owulacji.

Human Reproduction, Vol. 19, No. 4, 889-892, April 2004
                            Pozdrawiam!
                            kozik
                            • dagps Re: NPR to ważny temat 17.03.06, 14:20
                              i ten element npr jest dla mnie najtrudniejszy :) potrzebuje jeszcze troche czasu zeby sie nauczyc.
                              • jkozik Re: NPR to ważny temat 18.03.06, 23:22
                                Ja nie mam z nim problemów bo i szyjkę mam tylko tę z jabłkiem Adama :)
                                Jednak z mojego doświadczenia wiem że wiele kobiet ma tu problemy. Ale chyba
                                warto próbować.
                                Powodzenia,
                                kozik
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka