Dodaj do ulubionych

o co chodzi

24.06.07, 11:37
pomocy
musze sie was wreszcie poradzic bo sama nie wiem juz o co chodzi. Zawsze
regułą w moich cyklach było to, ze po objawie szczytu sluzu wystepowały wyższe
temp.
tera z kolei po szczycie przez 2 dni nie było wzrostu temp. i zadnego sluzu
(badam wnikliwie wiec jestem pewna ze w ogóle sluzu nie było)po tych 2 dniach
nastapił znaczny wzrost temp. a przy okazji pojawił sie sluz płodny. Jest juz
3 dzien wyższej temp i ciągle ten śluz. Nie staram sie o kolejnego dzidiusia i
juz mam dosc czekania na okres niepłodny. Czasami juz wymiekam z tym ciagłym
czekaniem.
Obserwuj wątek
    • wiosenka1 Re: o co chodzi 24.06.07, 13:08
      z tym sluzem ktory sie pojawil to Ci nie pomoge, hmmm moze to jakis sluz z
      podniecenia bardziej? sama nie wiem

skok tempki moze nastapic nawet 3 dni po szczycie sluzu, wiec nie martwilabym
      sie
      zawsze mozesz wspomoc sie metoda czysto termiczna ktora zaklada ze 4 pierwsze
      wyzsze tempki musza spelniac warunek wyzszosci od lini o 0,2 stopnia

• hadela Re: o co chodzi 25.06.07, 07:56
        Z podniecenia to nie :), no bo przecież trwa to już 3 dzień
        A z kolei gdy nie nastąpił szczyt śluzu a pojawiła się już wyższa temp. to nie
        uwzględnia się tych dni. Trzeba poczekać do zakończenia śluzu i liczyć kolejne
        3 dni bez śluzu. Tylko ile ja mam tak czekać tym bardziej, ze szczyt śluzu był
        parę dni wcześniej. Nic nie rozumiem.
        • nglka Re: o co chodzi 25.06.07, 08:46
          Z tym uwzględnianiem i nie - zależy od metody, którą stosujesz. Metod się nie
          mieza a nie wg wszystkich jest tak - jak piszesz.
          poczekaj, bo czy miałaś już 3 wyższe,gdzie trzecia jest wyższa o minimum 0,2?
          Jeśli nie, to jeszcze nie wszystko przesądzone, może spaść tempka i będzie to
          oznaczało nieudane podejście do owu.
          • hadela Re: o co chodzi 25.06.07, 10:02
            jeśli się nie łączy to spójrz tu, na drugi wykres
            embrion.pl/npr/
            3 wyższe juz miałam, gdzie 3 była wyższa o 0,2 a dziś jest już 4 dzień z wyższą
            temp.
            • wiosenka1 Re: o co chodzi 25.06.07, 10:11
              Hadela jest metoda czysto termiczna, ze 4 wysze musza byc wyzsze od lini, tak
              Ci nie wychodzi?
              Ja powiem Ci szczerze kiedys nigdy sluzu nie obserwowalam, zreszta malo tego
              sluzu u mnie, czekalam na wzwyzke i tyle, pozdrowka.
              • nglka Re: o co chodzi 25.06.07, 10:33
                Metoda Roetzera - a i owszem, mówi o tym. A czy mogłabyś wrzucić link do wykresu
                albo zrobić rozpiskę tempek i sluzu?
                • hadela Re: o co chodzi 25.06.07, 11:46
                  do nglka _ jutro rozpiszę dokładnie, bo zapiski mam w domu, a komputer w pracy

do wiosenka 1_ mam już 4 dni wyższej temp od lini podstawowej ale mając
                  obecność śluzu płodnego boję się zaryzykować

... dziękuję wam za zainteresowanie
                  • nglka Re: o co chodzi 25.06.07, 11:49
                    I nie ryzykuj, jasnym jest, że ostatni objaw + 3 dni wstrzemięźliwości, jesli
                    nie chcesz mieć dziecka - to akurat jest w każdej metodzie.
                    • hadela Re: wykres 26.06.07, 09:35
                      a oto moje zapiski, może coś z tego zrozumiecie
                      zwykle cykle mam 28 dniowe +/- 1
                      faza lutealna trwa 11 dni
                      a skok temp. następuje 17 dc

dzień: obserwacje:
                      1-6 @@@
                      7-9 brak pomiaru temp. sucho,
                      10 – 36,3 sucho
                      11 – 36,3 -//-
                      12 – 36,4 -//-
                      13 – 36,45 mokro , śluz płodny
                      14 – 36,45 -//-
                      15 – 36,4 -//-
                      16 – 36,3 wilgotno, śluz płodny ale już mniej i gorszej jakości
                      17 – 36,2 śluzu bardzo mało, biały , nierozciągliwy
                      18 – 36,35 sucho
                      19 – 36,3 sucho
                      20 – 36,6 !!!! temp. wreszcie wzrosła ale pojawił się śluz płodny i to w
                      duużych ilościach
                      21 – 36,6 -//-
                      22 – 36,7 -//- (troszkę mniej)
                      23 – 36,75 nareszcie śluz biały i nierozciągliwy
                      24 – 36,7 to dziś, jak będzie ze śluzem jeszcze nie wiem

kurcze, ja to chyba ciągle mam dni płodne
                      • nglka Re: wykres 26.06.07, 10:24
                        co to za oznaczenie: -//- ?
                        Jaki był śluz w 21 dc?
                        Kiedy byłszczyt śluzu, bo w 22 dc piszesz "troszkę mniej" - ale czego?
                      • nglka Re: wykres 26.06.07, 10:31
                        Dobra, poświeciłam inteligencją w powyższym poście, już załapałam :)

Szczyt śluzu 21 lub 22 dc, smaa musisz się zastanowić, bo to Twoje odczucia -
                        pamiętaj, że szczyt śluzu to nie jest dzień kiedy masz go najwięcej ale ostatni
                        dzień, w którym występuje jedna z cech: przejrzysty, wodnisty, rozciągliwy,
                        uczucie naoliwienia.

Wg Roetzera: Od dnia szczytu śluzu szukasz 3 wyższych temperatur - czyli one
                        jeszcze przed Tobą. Jeśli trzecia spełni warunek bycia wyżśzej o minimum 0,2 od
                        najwyższej przedwzrostowej (linia pokrywającej + 0,2 stopnia) - tego dnia
                        wieczorem rozpoczyna Ci się niepłodność poowulacyjna. Jeśli trzecia nie spełnia
                        warunku - czekasz na czwartą, która musi się tylko znaleźć nad linią
                        pokrywającą. Linia pokrywająca na poziomie 36,6 jeśli przyjmiesz 21 dc jako
                        szczytśluzu, lub 36,7 jeśli przyjmiesz 22 dc za szczyt śluzu.

Wg angielskiej - do 22 dc doliczasz 3 dni i niepłodność poowulacyjna zaczyna się
                        25 dc wieczorem. Trzecia wyższa (22 – 36,7) spełnia warunek bycia wyższej,
                        dlatego lutealna zaczyn a Ci się już 20 dc. N iepłodność poowulacyjna = ostatni
                        objaw płodności + 3 dni.
                        • nglka Re: wykres 26.06.07, 10:33
                          Wg angielskiej linia pokrywająca na poziomie 36,48
                          Rozjechanie objawów może wskazywać na zbyt wczesną pracę ciałka żółtego bądź
                          zbyt wolny spadek estrogenów po owulacji. Nic złego. Casem się zdarza,
                          aczkolwiek do tego 25 dc trzeba poczekać by się upewnić, że tempka nie spadnie
                          pod linię i że śluz nie wróci.
                          • wiosenka1 Re: wykres 26.06.07, 10:42
                            gdzie s czytalam ze przedluzajacy objaw sluzu, to moze byc objaw nadzerki albo
                            moze jakiejs infekcji

powodzonka
                        • mia_mala Re: wykres 26.06.07, 14:28
                          Nglka nie masz chyba racji z tą linią podstawową - czasem śluz płodny utrzymuje
                          się jeszcze po skoku tempki (sama miałam podobny przypadek, więc sięgnęłam do
                          literatury). Wtedy nie podwyższa to linii podstawowej i Roetzer o tym pisze.
                          Wtedy 20dc - wzrost tempki, 22dc - szczyt śluzu, linia podstawowa na poziomie
                          36,45; 22+3=25dc - niepłodność poowulacyjna, pod warunkiem, że tempka się
                          utrzyma. Sprawdze jeszcze w domu w książce i podam wam jutro konkretne źródło.
                          • wiosenka1 Re: wykres 26.06.07, 21:53
                            ło rety dobrze ze nie mam takich przypadkow, i w sumie to ja albo w ciazy albo
                            sie staram hi hi
                          • hadela Re: wykres 27.06.07, 08:15
                            dziś jest 25 dc. śluz już o cechach nie płodnych tak jak wczoraj i temp.
                            utrzymuje się na wyższym poziomie 36,75, Wreszcie będzie można poszaleć :)

napisz mi koniecznie tytuł tej ksiażki, postaram się też w nia zaopatrzyć to
                            może nie przerażą mnie takie dziwne przypadki
                          • mia_mala Re: wykres 27.06.07, 10:21
                            Tak jak pisałam wczoraj - w metodzie wg. Rotzera (prof. Josef Rötzer "Sztuka
                            Planowania Rodziny") opisano przypadek, gdy najpierw wzrasta temperatura, a
                            dopiero pozniej mamy do czynienia ze szczytem śluzu. Takie temperatury nie są
                            traktowane jako te właściwe "trzy wyższe", ale też nie powodują podniesienia
                            linii podstawowej, która wyznaczana jest na podstawie sześciu tempek
                            poprzedzających wzrost. Tutaj jest skrót tego, co można wyczytać w książce:
                            www.iner.pl/?x=1&s=10
                            • hadela Re: wykres 27.06.07, 11:30
                              ciągle mnie jeszcze tylko jedno zastanawia, czemu śluz płodny zniknął na dwa
                              dni przed skokiem temp. i pojawił się podczas skoku temp., to znaczy,że miałam
                              dwa szczyty śluzu?
                            • nglka Re: wykres 27.06.07, 12:34
                              No tak, przepraszam za wprowadzenie w błąd.
                              Ja stosuję angielską więc nie mam doświadczenia osobistego w Roetzerze :)
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka