5ala 07.07.08, 22:54 Mam pytanko do odkładających poczęcie dzidziusia- czy korzystacie z I fazy bez wspomagaczy (tzn. prezerwatyw, itp. )? Jakie reguly stosujecie w wyznaczaniu I fazy? Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
bystra_26 popinam jednen z wcześniejszych wątków :) 08.07.08, 08:19 forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=14906&w=77447613&a=77447613 Odpowiedz Link
5ala Re: Korzystacie z I fazy? 08.07.08, 18:12 Dzięki Bystra, szukałam po tematach , ale gdzies mi ten umknął. Mam jeszcze pytanie do reguły 6 dni. Czy jeśli cykle są 30 dniowe, to te pierwsze 6 dni można uznać za pewne "tak w ciemno", czy trzeba w to włączyć sprawdzanie śluzu? I jeśli pojawiłby się np. w 5 dniu to trzeba ten dzien uznac za 2 faze juz? Sama nie wiem , bo u mnie śluz pojawia sie dosyć wczesnie(potem zanika i pojawia się drugi raz), ale przecież przy tak długich cyklach chyba niemożliwe jest "zaciążenie" w tych pierwszych 6 dniach. Odpowiedz Link
bystra_26 I faza 08.07.08, 20:45 Niestety zawsze I fazę kończy to, co ją kończy szybciej - czyli, jak pojawia się śluz przed dniem z obliczeń, to... szlaban. Roetzer pozwala do wyznaczania I fazy korzystać z długości cykli przedporodowych, jednak należy pamiętać, że one mogą po ciąży zmienić długość. iner.pl/?x=1&s=4 > Sama nie wiem , bo u mnie śluz pojawia sie dosyć wczesnie(potem zanika i pojawi > a się drugi raz), ale przecież przy tak długich cyklach chyba niemożliwe jest " > zaciążenie" w tych pierwszych 6 dniach. Taa.. chciałoby się, ale te marzenia się nie spełniają. Dopiero po 12 cyklach wiesz jaką masz swoją fazę lutealną... jak na razie należy założyć najgorszy dla I fazy przypadek 17-dniowej (dla III fazy za to jest idealna). Czyli mamy teoretycznie skok 14 dnia, owulacja może być nawet 4 dni przed czyli 10 dc... plemniki żyją 3-4 dni, czyli z 6 dnia są szanse. Teoretycznie wszystkich tych warunków nie spełnisz, ale ryzyko jest. Odpowiedz Link
5ala Re: I faza 09.07.08, 10:18 17 dni lutealnej - to by było życie :-)))) Cykle zawsze miałam długaśne, poniżej 30 dni nie schodziły, ale fazy lutealnej nie sprawdzałam i brak danych :-( Czy przyjmowanie magnezu moze miec wplyw na sluz- Odpowiedz Link
bystra_26 magnez 09.07.08, 10:25 Może. Magnez reguluje śluz w dół, co jest korzystne dla odkładających. Poza tym może pomóc wydłużyć fazę lutealną, łagodzić dolegliwości przedmięsiączkowe, likwidować plamienia przed okresem... jeśli te objawy są związena z niedoborem magnezu. Nie każdy preparat się nadaje. Formy organiczne lepiej się wchłaniają: Magvit B6, Magne B6, Laktomag B6, całkiem dobry jest też Filomag i MGB6. <gdybym za każdą odpowiedź na tym forum dostawała 5 PLN, to nie musiałabym pracować na etat :) marzenie> Odpowiedz Link
5ala Re: magnez 09.07.08, 12:45 Dzięki.Ja biorę MGB6 już od pewnego czasu ze wzgl. na stresy, a jeśli może to miec dobry wpływ jeszcze na cykl to tym lepiej, bo myślałam, że to może cos zaburzać. Kiedy byłas na rekol. o.Knotza? My byliśmy w lutym tego roku w Skomielnej. Odpowiedz Link
bystra_26 re: 09.07.08, 13:04 W kwietniu w wersji rekolekcje w parafii. Niestety czasu na pytania nie było :( Odpowiedz Link
5ala rekolekcje 09.07.08, 13:48 My zdecydowaliśmy sie na rekolekcje,jak już nasz "poporodowy kryzys" sięgnął zenitu i wróciłam bardzo zadowolona , codziennie były konferencje na inny temat i można było zadawać pytania, potem były grupy dzielenia - grupki po ok 4-5 małżeństw i wymiana doswiadczeń na temat danego dnia. To było rewelacyjne jak dla mnie , bo zwykle wśród znajomych sie na takie tematy nie rozmawia, a tam wsród obcych było łatwiej. I myślę, że wszystkim dużo to pomogło. O.Knotz też był stale dostępny, dwa razy korzystaliśmy z rozmowy sam na sam. Ma bardzo duże doświadczenie. Wszystkie konferencja dostaliśmy na płytce, niestety niektóre mocno są zagłuszane przez obecność kilku niemowlaków( starsze dzieci miały opiekunki)Wszystkim "kryzysowym" polecam takie rekolekcje. Odpowiedz Link
raszefka Re: rekolekcje 22.07.08, 14:35 Przepraszam, że sie wtrącę. O jakich rekolekcjach mowa? Odpowiedź może być na priv. Potrzebna pomoc dla mnie i męża, rozpaczliwie szukam i nie wiem, co mogłoby go przekonać. Odpowiedz Link
bystra_26 Re: rekolekcje 22.07.08, 15:05 szansaspotkania.net/?page=1990 Przekonać do czego? Do NPR nie możesz zmusić. Odpowiedz Link
raszefka Re: rekolekcje 23.07.08, 18:21 Dzięki za link :) Mam nadzieję, że uda mi się skorzystać z którejś propozycji. A co do zmuszania... przeciwnie, do antykoncepcji nie można zmusić. Odpowiedz Link
bystra_26 Re: rekolekcje 23.07.08, 18:54 Do brania tabketek nie można, ale jeśli mąż nie akceptuje długich przerw we współżyciu, a Ty będziesz stosować się ściśle do zasad NPR, to... może się negatywnie odbić na waszym małżeństwie. Tu historia ku przestrodze - żeby z NPR nie robić bożka, który zniszczy małżeństwo. www.naturalnemetody.fora.pl/inne-problemy-z-npr,11/npr-przyczyna-rozpadu-mojego-malzenstwa-niestety,1268.html Odpowiedz Link
raszefka Re: rekolekcje 24.07.08, 00:43 Ciekawa historia, ale u mnie małżeństwo niszczy wiele innych spraw, NPR jeśli jest problemem, to gdzieś na szarym końcu. Nie czas i miejsce na wyjaśnienia, ot, oboje jesteśmy praktykującymi katolikami, tylko jedno wolałoby bardziej w praktyce życia codziennego, a drugiemu leżą na sercu raczej obrzędy. Dlatego też spytałam o te rekolekcje. Odpowiedz Link
5ala Re: I faza 09.07.08, 10:24 <a może zacząć na tym zarabiać?> Byłby niezły interes Podaj konto choc symbolicznie będziemy tam "wrzucać". Takie porady są w cenie. Wielkie dzięki za wszystkie odpowiedzi. Odpowiedz Link
aaa-2 Re: Korzystacie z I fazy? 31.07.08, 10:45 Jestem zupełnie niezorientowana. Przez ile dni średnio współżyjecie w miesiącu, stosując NPR? Przy cyklu powiedzmy 30-dniowym i jeśli miesiączka trwa 7 dni? Przez ile dni po zakończeniu miesiączki, ile potem trwa przerwa i ile dni do nast. okresu? Bardzo dziękuję za odpowiedź. Odpowiedz Link
aaa-2 Re: załóż nowy wątek n/t 31.07.08, 12:03 Zawężam zgodnie z tematem: czy współżyjecie w I fazie i ile przeciętnie dni to trwa? Odpowiedz Link
bystra_26 0 dni teoretycznie 31.07.08, 12:28 1) I faza z reguły Doeringa trwa o mnie 6 dni 2) niestety pokrywa się s okresem/plamieniem, a nawet jak ten 6 dzień nie ma plamienia, to pojawia się już śluz - a to znaczy koniec I fazy 3) mimo, że Pi=0.2 dla metody Roetzera przy kozrystaniu z I fazy, to dla mnie jest nieakceptowalne 4) w czasie okresu nie współzyjemy Praktycznie jest inaczej, bo stosuję FAM, a nie NPR. Odpowiedz Link