Dodaj do ulubionych

Korzystacie z I fazy?

07.07.08, 22:54
Mam pytanko do odkładających poczęcie dzidziusia- czy korzystacie z I fazy bez wspomagaczy (tzn. prezerwatyw, itp. )? Jakie reguly stosujecie w wyznaczaniu I fazy?
Obserwuj wątek
    • bystra_26 popinam jednen z wcześniejszych wątków :) 08.07.08, 08:19
      forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=14906&w=77447613&a=77447613
    • 5ala Re: Korzystacie z I fazy? 08.07.08, 18:12
      Dzięki Bystra, szukałam po tematach , ale gdzies mi ten umknął.
      Mam jeszcze pytanie do reguły 6 dni.
      Czy jeśli cykle są 30 dniowe, to te pierwsze 6 dni można uznać za pewne "tak w ciemno", czy trzeba w to włączyć sprawdzanie śluzu?
      I jeśli pojawiłby się np. w 5 dniu to trzeba ten dzien uznac za 2 faze juz?
      Sama nie wiem , bo u mnie śluz pojawia sie dosyć wczesnie(potem zanika i pojawia się drugi raz), ale przecież przy tak długich cyklach chyba niemożliwe jest "zaciążenie" w tych pierwszych 6 dniach.
      • bystra_26 I faza 08.07.08, 20:45
        Niestety zawsze I fazę kończy to, co ją kończy szybciej - czyli, jak pojawia się
        śluz przed dniem z obliczeń, to... szlaban.

Roetzer pozwala do wyznaczania I fazy korzystać z długości cykli
        przedporodowych, jednak należy pamiętać, że one mogą po ciąży zmienić długość.

iner.pl/?x=1&s=4
        > Sama nie wiem , bo u mnie śluz pojawia sie dosyć wczesnie(potem zanika i pojawi
        > a się drugi raz), ale przecież przy tak długich cyklach chyba niemożliwe jest "
        > zaciążenie" w tych pierwszych 6 dniach.

Taa.. chciałoby się, ale te marzenia się nie spełniają.
        Dopiero po 12 cyklach wiesz jaką masz swoją fazę lutealną... jak na razie należy
        założyć najgorszy dla I fazy przypadek 17-dniowej (dla III fazy za to jest idealna).
        Czyli mamy teoretycznie skok 14 dnia, owulacja może być nawet 4 dni przed czyli
        10 dc... plemniki żyją 3-4 dni, czyli z 6 dnia są szanse. Teoretycznie
        wszystkich tych warunków nie spełnisz, ale ryzyko jest.
        • 5ala Re: I faza 09.07.08, 10:18
          17 dni lutealnej - to by było życie :-))))
          Cykle zawsze miałam długaśne, poniżej 30 dni nie schodziły, ale fazy lutealnej nie sprawdzałam i brak danych :-(
          Czy przyjmowanie magnezu moze miec wplyw na sluz-

• bystra_26 magnez 09.07.08, 10:25
            Może. Magnez reguluje śluz w dół, co jest korzystne dla
            odkładających. Poza tym może pomóc wydłużyć fazę lutealną, łagodzić
            dolegliwości przedmięsiączkowe, likwidować plamienia przed
            okresem... jeśli te objawy są związena z niedoborem magnezu.

Nie każdy preparat się nadaje. Formy organiczne lepiej się
            wchłaniają:
            Magvit B6, Magne B6, Laktomag B6, całkiem dobry jest też Filomag i
            MGB6.

<gdybym za każdą odpowiedź na tym forum dostawała 5 PLN, to nie
            musiałabym pracować na etat :) marzenie>
            • 5ala Re: magnez 09.07.08, 12:45
              Dzięki.Ja biorę MGB6 już od pewnego czasu ze wzgl. na stresy, a jeśli może to miec dobry wpływ jeszcze na cykl to tym lepiej, bo myślałam, że to może cos zaburzać.
              Kiedy byłas na rekol. o.Knotza?
              My byliśmy w lutym tego roku w Skomielnej.
              • bystra_26 re: 09.07.08, 13:04
                W kwietniu w wersji rekolekcje w parafii.
                Niestety czasu na pytania nie było :(
                • 5ala rekolekcje 09.07.08, 13:48
                  My zdecydowaliśmy sie na rekolekcje,jak już nasz "poporodowy kryzys" sięgnął zenitu i wróciłam bardzo zadowolona , codziennie były konferencje na inny temat i można było zadawać pytania, potem były grupy dzielenia - grupki po ok 4-5 małżeństw i wymiana doswiadczeń na temat danego dnia. To było rewelacyjne jak dla mnie , bo zwykle wśród znajomych sie na takie tematy nie rozmawia, a tam wsród obcych było łatwiej. I myślę, że wszystkim dużo to pomogło. O.Knotz też był stale dostępny, dwa razy korzystaliśmy z rozmowy sam na sam. Ma bardzo duże doświadczenie. Wszystkie konferencja dostaliśmy na płytce, niestety niektóre mocno są zagłuszane przez obecność kilku niemowlaków( starsze dzieci miały opiekunki)Wszystkim "kryzysowym" polecam takie rekolekcje.
                  • raszefka Re: rekolekcje 22.07.08, 14:35
                    Przepraszam, że sie wtrącę. O jakich rekolekcjach mowa? Odpowiedź może być na
                    priv. Potrzebna pomoc dla mnie i męża, rozpaczliwie szukam i nie wiem, co
                    mogłoby go przekonać.
                    • bystra_26 Re: rekolekcje 22.07.08, 15:05
                      szansaspotkania.net/?page=1990
                      Przekonać do czego? Do NPR nie możesz zmusić.
                      • raszefka Re: rekolekcje 23.07.08, 18:21
                        Dzięki za link :) Mam nadzieję, że uda mi się skorzystać z którejś propozycji.

A co do zmuszania... przeciwnie, do antykoncepcji nie można zmusić.
                        • bystra_26 Re: rekolekcje 23.07.08, 18:54
                          Do brania tabketek nie można, ale jeśli mąż nie akceptuje długich przerw we
                          współżyciu, a Ty będziesz stosować się ściśle do zasad NPR, to... może się
                          negatywnie odbić na waszym małżeństwie.

Tu historia ku przestrodze - żeby z NPR nie robić bożka, który zniszczy małżeństwo.
                          www.naturalnemetody.fora.pl/inne-problemy-z-npr,11/npr-przyczyna-rozpadu-mojego-malzenstwa-niestety,1268.html
                          • raszefka Re: rekolekcje 24.07.08, 00:43
                            Ciekawa historia, ale u mnie małżeństwo niszczy wiele innych spraw, NPR jeśli
                            jest problemem, to gdzieś na szarym końcu. Nie czas i miejsce na wyjaśnienia,
                            ot, oboje jesteśmy praktykującymi katolikami, tylko jedno wolałoby bardziej w
                            praktyce życia codziennego, a drugiemu leżą na sercu raczej obrzędy. Dlatego też
                            spytałam o te rekolekcje.
                            • 5ala Re: rekolekcje 24.07.08, 16:41
                              Jesli mogę jakoś pomóc proszę o kontakt na priva
        • 5ala Re: I faza 09.07.08, 10:24
          <a może zacząć na tym zarabiać?>

Byłby niezły interes
          Podaj konto choc symbolicznie będziemy tam "wrzucać".
          Takie porady są w cenie. Wielkie dzięki za wszystkie odpowiedzi.
    • aaa-2 Re: Korzystacie z I fazy? 31.07.08, 10:45
      Jestem zupełnie niezorientowana. Przez ile dni średnio współżyjecie w miesiącu, stosując NPR? Przy cyklu powiedzmy 30-dniowym i jeśli miesiączka trwa 7 dni? Przez ile dni po zakończeniu miesiączki, ile potem trwa przerwa i ile dni do nast. okresu? Bardzo dziękuję za odpowiedź.
      • bystra_26 załóż nowy wątek n/t 31.07.08, 11:59
        • aaa-2 Re: załóż nowy wątek n/t 31.07.08, 12:03
          Zawężam zgodnie z tematem: czy współżyjecie w I fazie i ile przeciętnie dni to trwa?
          • bystra_26 0 dni teoretycznie 31.07.08, 12:28
            1) I faza z reguły Doeringa trwa o mnie 6 dni
            2) niestety pokrywa się s okresem/plamieniem, a nawet jak ten 6
            dzień nie ma plamienia, to pojawia się już śluz - a to znaczy koniec
            I fazy
            3) mimo, że Pi=0.2 dla metody Roetzera przy kozrystaniu z I fazy, to
            dla mnie jest nieakceptowalne
            4) w czasie okresu nie współzyjemy

Praktycznie jest inaczej, bo stosuję FAM, a nie NPR.
            • aaa-2 Re: 0 dni teoretycznie 31.07.08, 12:40
              Dzięki.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka