Dodaj do ulubionych

prośba o pomoc w interpretacji

27.11.03, 13:10
Kochane dziewczyny mam problem. Zależy mi na dokładnej interpetacji wyniku.
Problem w tym , że na podstawie ubiegłego cyklu muszę wyznaczyć dni płodne.
Nie mogę opierać się tylko na bieżących obserwacjach bo staramy się o
dzidziusia i w tym celu mężowski gotowy jest wziąc nawet urlop i do mnie
przyjechać tylko oczywiście musimy wiedzieć kiedy ;)
AD rem:
w zeszłym cyklu wykres temparatury wyglądął tak:
9 dc- 36, 8
10 dc- 36, 8
11 dc - 36, 6 + test owulacyjny - 2 identyczne kreski, ból podbrzusza, śluz
płodny
12 dc - 36, 6 brak śluzu,
13, 14 dc - 36, 8
15 dc- 36, 9
do 27 dc 37, 1
okres
Mam jeszcze pytanko czy jeżeli plamienie stwierdziłam o 22: 00 to ten dzień
jest piewszym dniem nowego cyklu czy dopiero następny z "pełnym" krwawieniem.
pozdraiwam
joanna

12 dc- 36, 6

Obserwuj wątek
    • praktycznyprzewodnik Re: prośba o pomoc w interpretacji 27.11.03, 16:24
      Niestety na podstawie poprzedniego cyklu nie da sie ustalić dni płodnych w
      nastepnym cyklu.
      Moge ci tylko doradzić współzycie w dni, gdy jest najwiecej sluzu o cechach
      sliski,przejrzysty, szklisty, jak białko jaja kurzego, dający odczucie
      naoliwienia. A testem ptc potwierdzisz swoje obserwacje.

Godzina stwierdzenia rozpoczecia miesiączki czy plamienia nie jest az tak
      bardzo istotna.
      Jesli masz bardzo aptekarskie usposobienie to sobie ustal jaką stała godzinę.
      Nie bedzie najlepszym pomysłem 24.00, bo co zrobisz, jak zachce ci sie isć do
      łózka spać wczesniej ?
      Więc może lepiej 21.00 albo 22.00?
      Albo "po gospodarsku" jak zauważyłam przed pójsciem spac plamienie czy
      krwawienie - to ten dzień, a jak już rano, to nastepny, bez wdawania się w
      analizy, czy krwawienie zaczęło się przed czy po północy.
      • joaz Re: prośba o pomoc w interpretacji 28.11.03, 08:17
        Praktyczny Przeowdniku dzięki wielkie za odpowiedź. A czy mogłabyś stwierdzic
        kiedy właściwie w ubiegłym cyklu była owulacja. Wydaje mi sie , że objawy i
        test owu trochę się rozmijąją?
        pozdrawiam
        joanna
        • praktycznyprzewodnik Re: prośba o pomoc w interpretacji 28.11.03, 16:43
          Wbrew temu, co sie przyjełouważać, nie da się stwierdzic dnia jajeczkowania na
          podstawie domowej obserwacji. Można tylko z bardzo wysokim prawdopodobieństwem
          okreslić dni płodne i niepłodne. Przyjeło sie w praktyce leczenia niepłodności
          uważać dzień przed skokiem lub dzieńszczytu za domniemany dzień płodnosi.
          Zapewnie słusznie, bo najczęśćiej dochodzi doniej w tym terminie ( to było
          badane), ale nie zawsze tak jest. czasem wczesniej czasem póżniej.
          Nie ma to szczególnego znaczenia dla osób nie planujących dziecka, bo to tylko
          pozorny bałagan. Nawet jesli dojdzie do jajeczkowania dwa dni przed skokiem,
          czy dzien po - standarty przyjęte w metodzie obejmują to zjawisko.
          Dla osób starających sie o dziecko - może być to problem ( bardzo słabe
          nasienie ?), trudno sie nie zgodzic, ze z takimi kłopotami nalezałoby polecać
          odbycie stosuneku w terminie jak najbardziej zblizonym do owulacji. Czasem - w
          trudnych przypadkach - pomocne jest kilkakrotne badanie stanu jajników (czyli
          stanu dojrzałości pecherzyków)USG. Ale wiekszosci starających sie wystarcza
          współzycie w dniach obfitego wydzielania sie sluzu płodnego, na dzieńdwa przed
          jajeczkowaniem. Plemniki przezyją.
          Brak zapłodnienia nie wynika przecież tylko z tego, ze nasienie słabe. Równie
          dobrze mogą sie przydarzać rózne kłopoty naszemu jajeczku (nie może wydostac
          sie z pęcherzyka, gdzieś się zawieruszy zanim do jajowodu trafi...).
          Spokojnie diagnozuj cykle i próbuj znów w kolejnym cyklu.

Przedwczesny wzrost temperatury (zanim nastąpił szczyt sluzu) wynika czesto z
          tego, ze pecherzyk zanim peknie już zaczyna wydzielać progestogen, pózniejszy
          wzrost - świadczyc może o kłopotach jajeczka z "wybijaniem się na
          niepodległość".
          • praktycznyprzewodnik Re: prośba o pomoc w interpretacji 28.11.03, 16:45
            Oj ,miało być "za domniemany dzień jajeczkowania", oczywiście.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka