Dodaj do ulubionych

Szerokopasmowy dostęp do internetu

20.04.10, 15:54
68 gmin, do których TP
doprowadzi internet

Barcin w kujawsko-pomorskiem, Dębno w zachodniopomorskiem czy
Stoczek w mazowieckiem - to tylko niektóre z niemal 70 gmin, w
których dziś nie ma dostępu do internetu.
Zmienią to inwestycje Telekomunikacji Polskiej, które zostaną
przeprowadzone dzięki porozumieniu zawartemu przez byłego
monopolistę z Urzędem Komunikacji Elektronicznej w październiku
zeszłego roku.
Dokument nakłada na TPSA obowiązek inwestycji w obszarach
tzw. "białych plam". W wyniku tych inwestycji w wybranych obszarach
zostanie wybudowana infrastruktura zapewniająca możliwość
świadczenia usług szerokopasmowego dostępu do globalnej sieci.
Na liście znajdują się po dwie z Zachodniopomorskiego,
Dolnośląskiego i Opolskiego, po trzy miejscowości z województwa
Kujawsko-Pomorskiego, Lubuskiego, Pomorskiego i Wielkopolskiego,
cztery z Warmińsko-Mazurskiego, po pięć z Podlaskiego,
Małopolskiego, Łódzkiego, Śląskiego, Świętokrzyskiego i
Podkarpackiego, sześć z Lubelskiego, dziesięć z Mazowieckiego.
Pełna lista miejscowości, które zostaną objęte inwestycjami znajduje
się na stronie
.

Z województwa mazowieckiego to:
Brańszczyk
Brwinów
Grębków
Jadów
Korczew
Lesznowola
Stoczek
Strachówka
Tarczyn
Wyszków

Dlaczego na tej liście nie ma gminy Radzymin?
Obserwuj wątek
    • abc123.trzy Re: Szerokopasmowy dostęp do internetu 20.04.10, 17:37
      Bo już tutaj jest internet szerokopasmowy, wąskopasmowy, mobilny i radiowy. smile
      • qucyk Re: Szerokopasmowy dostęp do internetu 20.04.10, 21:08
        jest? żal a nie internet z tepsy.
        W części miasta więcej niż 2MB nie dostaniesz,a w niektórych: nie ma
        możliwości technicznych - tak tłumaczą.
        • abc123.trzy Re: Szerokopasmowy dostęp do internetu 20.04.10, 21:52
          Ale takie są uroki mieszkania na wsi.

Ale jak rozumiem, paru osobom marzy się, aby znów jakieś dobre naiwne dusze
          sfinansowały im dostęp do Internetu.

Ja miałem okazję widzieć kosztorys położenie kabla na mojej ulicy przez TPSA.
          Ulica ma jakieś 100 metrów. 10 domów. Z czego z Internetu korzystają może ze 3
          domy. Koszt infrastruktury to coś koło 5 000 zł. Mój rachunek miesięczny to 70
          zł. Ale załóżmy, że niech te trzy domu razem 300 zł miesięcznie płacą. Wiec po
          17 miesiącach przychody z pokryją się z kosztami. A gdzie zyski?

• szifox Re: Szerokopasmowy dostęp do internetu 21.04.10, 00:02
            abc123.trzy napisała:

> Ale jak rozumiem, paru osobom marzy się, aby znów jakieś dobre
            > naiwne dusze sfinansowały im dostęp do Internetu.

... niestety, ciężko dogodzić naszemu koledze ... tak sobie myślę, że
            całkiem nieźle by się czuł na przełomie trzecio i czwartorzędu ...
            kiedy już wyginęły dinozaury, a zanim pojawił się homo sapiens ... no
            i podatki.
            • flancowany Re: Szerokopasmowy dostęp do internetu 21.04.10, 09:11

szifox napisał:

> abc123.trzy napisała:
              >
              > > Ale jak rozumiem, paru osobom marzy się, aby znów jakieś dobre
              > > naiwne dusze sfinansowały im dostęp do Internetu.

>
              > ... niestety, ciężko dogodzić naszemu koledze ...

Chyba koleżance, bo jak się Ją/Jego cytuje, to zawsze jest forma żeńska "napisała".
              • m385 Gratulacje 21.04.10, 21:44
                Flancowaty, Szifox, gratuluję! Można powiedzieć, że zmiażdżyliście abc twardą
                merytoryką argumentów i czujnie skierowaliście dyskusję na właściwe tory. Tak
                trzymać!

A ty, abc, uważaj, abyś więcej nie zbaczał z kolein wyznaczonych przez
                mądrzejszych od ciebie.
                • szifox Re: Gratulacje 21.04.10, 22:22
                  TP.SA i inni operatorzy świadczą tzw. usługę powszechną,
                  rozważania na temat rentowności świadczenia tej działalności w obrębie
                  jednej ulicy mijają się z celem.

.. nie mam ochoty wchodzić w dywagacje w rodzaju, "co by było gdyby
                  Bałtyk, nie był słony" ... stąd też sarkazm w wypowiedziach
                  skierowanych do ABC...
          • aro_40 Re: Szerokopasmowy dostęp do internetu 22.04.10, 14:22
            > Ja miałem okazję widzieć kosztorys położenie kabla na mojej ulicy przez TPSA.
            > Ulica ma jakieś 100 metrów. 10 domów. Z czego z Internetu korzystają może ze 3
            > domy. Koszt infrastruktury to coś koło 5 000 zł. Mój rachunek miesięczny to 70
            > zł. Ale załóżmy, że niech te trzy domu razem 300 zł miesięcznie płacą. Wiec po
            > 17 miesiącach przychody z pokryją się z kosztami. A gdzie zyski?
            >
            Cóż, zyski są właśnie po tych 17 miesiącach... przecież kabel nie zginie (nie
            wyparuje, nie zgnije, nie zniknie sam z siebie). Żeby czerpac zyski trzeba
            wpierw zainwestować. Niestety, życie bywa brutalne sad
            • abc123.trzy Re: Szerokopasmowy dostęp do internetu 25.04.10, 21:37
              Do szifox'a - usługa powszechna to jedno z "praw do". Tak samo jak prawo do
              wczasów. Myślę, że Twój kolego kchaciński wytłumaczy Ci na przykładzie dotacji
              do wczasów absurd dotacji do czegokolwiek.

do aro_40. Ja wszystko rozumiem. Ale nie rozumiem, dlaczego rząd twierdzi, że
              internet jest czymś, co sprawi, że staniemy się krainą mlekiem i miodem płynącą
              i do tego zmusza prywatną firmą, żeby inwestowała akurat a miejscach, gdzie
              rentowność jest mała albo wręcz żadna.

Jeśli ktokolwiek z Was prowadził firmę, to z pewnością wie, ża na początku
              zaczyna się w tych obszarach, które dadzą zysk przy niskich nakładach. Gdy firma
              okrzepnie, to bierze się za zagopodarowywanie nisz rynkowych.

Proponuję wcielić się w życie przedsiębiorcy i trochę pomyśleć, a potem zarzucać
              stosem argumentów nie od odparcia...
              • flancowany Re: Szerokopasmowy dostęp do internetu 26.04.10, 09:43
                abc123.trzy napisała:
                > Jeśli ktokolwiek z Was prowadził firmę, to z pewnością wie, ża na początku
                > zaczyna się w tych obszarach, które dadzą zysk przy niskich nakładach. Gdy firma
                > okrzepnie, to bierze się za zagopodarowywanie nisz rynkowych.
                >
                > Proponuję wcielić się w życie przedsiębiorcy i trochę pomyśleć, a potem zarzucać
                > stosem argumentów nie od odparcia...

Cóż za piękna obrona monopolisty, który łupi nas po kieszeni niemiłosiernie i
                jak tylko może blokuje konkurencję.
                • abc123.trzy Re: Szerokopasmowy dostęp do internetu 26.04.10, 11:11
                  Ta firma została monopolistą, tylko i wyłącznie dlatego, iż rząd nadał jej
                  kiedyś przywileje monopolistyczne. Teraz walczy bohatersko ze skutkami swoich
                  decyzji.

Rynek usług telekomunikacyjnych jest sterowany urzędowo. Więc nie dziw, że na
                  wsi internetu nie ma albo jest drogi.

Jedną z przyczyn może być to, że TP od 1995 roku płaciła operatorom komórkowym
                  znacznie więcej za zakończenie połączenia niż oni płacili TP (niesymetria opłat
                  MTR). Być może, gdyby nie to, dziś mielibyśmy nieco uboższą infrastrukturę sieci
                  GSM ale znacznie bardziej rozbudowaną sieć kablową.
              • aro_40 Re: Szerokopasmowy dostęp do internetu 27.04.10, 07:48
                > Ale nie rozumiem, dlaczego rząd twierdzi, że
                > internet jest czymś, co sprawi, że staniemy się krainą mlekiem i miodem płynącą
                > i do tego zmusza prywatną firmą, żeby inwestowała akurat a miejscach, gdzie
                > rentowność jest mała albo wręcz żadna

Tak się dziwnie składa, że TP SA jeszcze niedawno była monopolistą, a do tego ma
                największą sieć kablową w Polsce. I jestem za tym, aby rząd wymuszał pewne
                działania, mimo, że TP SA czy jakakolwiek inna firma miała znikome zyski.
                Mieszkam 8 km od Radzymina, zatem nie łapię się na neostradę sad mam na swojej
                wsi centralę, ale za czasów TP państwowego, postanowiono, że ten koniec wsi
                będzie podłączony do Radzymina (nie pytaj czemu). Teraz wystarczy położyć 300 m
                kabla, abym ja i kilkudziesięciu sąsiadów mogło korzystać z szerokopasmowego
                neta. Niestety, dla TP SA to za mały rynek, aby zainwestowac takie pieniądze.
                Oznacza to, że jestem odciety od świata w sensie informatycznym, a to z kolei
                oznacza pogorszenie mojego standardu życia. Nie pisz, że moge przebierać w
                ofertach mobilnego neta, bo najlepiej działający osiąga prędkości rzędu
                kilkudziesięciu kb/s... czy to jest szerokopasmowy dostęp?????
                Nie zapominaj o jednym, rząd ma dbać o równomierny rozwój wszystkich regionów
                kraju, stąd powstała taka lista.
                • abc123.trzy Re: Szerokopasmowy dostęp do internetu 27.04.10, 11:06
                  W poście wyżej napisałem Ci, dlaczego TP została monopolistą.

W kwestii równomiernego rozwoju nie zgadzam się z Tobą. Nie widzę powodu
                  dlaczego to akurat rząd ma wymuszać tam samo szybki rozwój Radzymina jak
                  Warszawy. Nie uważasz, że to nonsens?

A kwestii przymuszania prywatnej firmy do świadczenia jakichkolwiek usług.
                  Wyobraź sobie, że rząd ustanawia, że minimalny dostęp do internetu, do którego
                  każdy ma prawo do 512Kbits. I że ty jesteś takim szczęśliwcem i masz 2Mbits.
                  Ponadto rząd ustanawia, że jak ktoś ma więcej to MUSI się dzielić z sąsiadami,
                  którzy mają mniej albo nie mają wcale.

Podoba Ci się taka alternatywa? Zauważ że u jej podstaw leży dbanie o
                  równomierny rozwój wszystkich rodzin w kraju.
                  • aro_40 Re: Szerokopasmowy dostęp do internetu 28.04.10, 07:44
                    > Nie widzę powodu dlaczego to akurat rząd ma wymuszać tam samo szybki > rozwój
                    Radzymina jak Warszawy. Nie uważasz, że to nonsens?

Ja nie uważam tego za nonsens, ale z tego co piszesz wygląda iż wg Ciebie o
                    równomierny rozwój wszystkich regionów winien dbać Św. Mikołaj chyba, bo innej
                    alternatywy nie widzę.

> A kwestii przymuszania prywatnej firmy do świadczenia jakichkolwiek usług...

Nie chcą, niech nie świadczą usług telekomunikacyjnych i niech się przerzucą na
                    pieczenie chleba. Nikt im nie każe świadczyć usług telekomunikacyjnych, a jeśli
                    chcą, to niech sie podporządkują.
                    Jakoś nie zauważyłem Twoich postów, które protestowałyby przeciwko narzucaniu
                    Tobie przez rząd obowiązku przestrzegania prawa, które to prawo stanowi rząd
                    (jakbyś nie zauważył)
                    • abc123.trzy Re: Szerokopasmowy dostęp do internetu 28.04.10, 17:36
                      Równomierny rozwój jest niemożliwy. Jednym z powodów jest to, że ludzie, którzy
                      ten rozwój budują są rożni, mają różną produktywność, różne potrzeby itd.

Efekt będzie taki jak napisałeś. Jeśli regulacji i przymus będą zbyt dotkliwe
                      firma wycofa się z rynku. Albo nastąpi stagnacja. Albo brak innowacyjności - bo
                      kapitał zamiast powodować rozwój tam, gdzie przyniesie to największe korzyści
                      będzie marnowany na budowanie Internetu w Puszczy Białowieskiej.

100 lat temu prawo było stabilne, nie zmieniało się pod wpływem chwili - było
                      tworzone ewolucyjnie. Teraz prawo tworzy się dla doraźnych celów politycznych.

Jeśli firma A chce świadczyć usługi klientowi B a nie chce tego robić na rzecz
                      klienta C (bo np. uważa to za niekorzystne dla siebie), to jakim prawem rząd ma
                      przymuszać tą firmę do świadczenia usług klientowi C? Czy rząd nie działa tym
                      samym na szkodę firmy A?

szkoda słów na to...
                      • acha2805 Biała plama, a w okół las! 28.04.10, 19:05
                        Sama się czasem czuje jak w takiej "białej plamie".
                        Mieszkam w miejscu, gdzie zasięg radiowy jest... bardzo słaby, a to dlatego, że
                        w około lasy, niemalże dziewicze gdyby nie śmieciarze z pamepersiakami w
                        czarnych worach.

Kiedyś nawet sprawdzałam czy przy nadajniku w Radzyminie jest lepszy zasięg i
                        wydedukowałam, że na mój słaby sygnał składa się liczba domów po drodze, trasa i
                        kilka drzew.
                        A TEPSA jest do bani, mają papierowy burdel, kilka razy wysyłali nam rachunki z
                        zaległościami w płatnościach, które sobie uroili uncertain

Czy w ogóle skoro już rozmawiamy o internecie, ktoś wie coś na temat czegoś
                        sprawnego, działającego w strefach, gdzie połączenie z internetem prawie
                        graniczy z cudem? I najlepiej radiowego, precz z kablami...
                        • abc123.trzy Re: Biała plama, a w okół las! 28.04.10, 21:41
                          w Radzyminie są jakieś małe firmy prywatne. NA tym forum były wątki w tej sprawie.

Ja kiedyś korzystałem z iPlusa i było dobrze. Teraz mam TPSA. Tylko że ja
                          mieszkam 2 km w linii prostej od kościoła. Nie wiem jak jest na wioskach
                          okolicznych. domyślam się, że raczej nie za ciekawie.
                          • gdev Re: Biała plama, a w okół las! 29.04.10, 00:30
                            Wg mnie "wokół" pisze się razem... Czyżbyś musiał nauczyć się ortografii przed
                            dalszym nauczaniem ?
                            • abc123.trzy Re: Biała plama, a w okół las! 29.04.10, 07:14
                              Przed nauczaniem ortografii z pewnością jej znajomość by się przydała.
                        • aro_40 Re: Biała plama, a w okół las! 29.04.10, 07:58
                          ach2805, zainteresuj się internetem w technologii CDMA, czyli Orange
                          Freedom Plus (jeśli nie pomyliłem nazwy). Łączność jest niezalezna od połączeń
                          telefonicznych, choć max prędkość to 1MB, ale przynajmniej jest stabilne.

a dla kolegi liberalnego...
                          ktoś musi dać szansę (stworzyć ją), aby kazdy obywatel w tym kraju miał szansę
                          na równy rozwój. Czy z niej skorzysta czy też nie, to już całkiem inna bajka.
                          Ale jak mawiał Wałęsa, szansę wzięcia wędka powinien mieć każdy.
                          Oczywiście, zawsze mozna powiedzieć, że w imię wolności i swobody nie można nic
                          nikomu narzucać. Ciekawe tylko, czy miałbys takie same poglądy, jakby pod Twoim
                          domem zakłady mięsne zrobiłyby sobie składowisko odpadów, bo tak byłoby im
                          najwygodniej) - zakładamy że nie ma w tym zakresie regulacji prawnych
                          • acha2805 Re: Biała plama, a w okuł las! 29.04.10, 17:33
                            O najdoskonalsi, ktuży nigdy nie popełniacie błenduf i literufek, wybaczcie, że
                            simiałam siem pomylić.

Morze to dlatego, rzem ze wsi, a tu analfabetyzm i ciemnota!

Do aro_40
                            Dzięki za radę, właśnie Orange rozpatrywałam jako głównego dostawcę i
                            ewentualnie Plus, inne odpadają.
                            Poza tym w moim domu musi być ruter, biorąc pod uwagę, że jest przynajmniej
                            dwóch chętnych do korzystania ciągle, w tym samym czasie... smile
                            • abc123.trzy Re: Biała plama, a w okuł las! 29.04.10, 21:50
                              Do acha...

Moja żona ma telefon w Orange i sąsiedzi internet. Nie ma tutaj zasięgu sieci 3G
                              o HSDPA można zapomnieć. Zostaje EDGE. A to da Ci prędkość maksymalnie około 250
                              Kbits. W praktyce poniżej 100 Kbits.

Ja korzystałem z modemu iPlusa, w Radzyminie mają zasięg HSDPA. Przy ściąganiu
                              danych w nocy miałem prędkość powyżej 1Mbits.

Co do routerów. Jest router Linksys do którego można włożyć kartę PCMCIA - ja
                              korzystałem z jakiegoś HUAWEI. NAjpierw sprawdź jakie karty obsługi router a
                              potem kup kartę.

Wiem, że pojawi się teraz routery pozwalające na podłączenie modemu na USB -
                              Play coś takiego ma w ofercie.

Ale Play nie pozwala na pobieranie dużych plików - blokują przesyłanie danych.

do Aro_40

Moim zdaniem dawanie wędki przez państwo musi polegać na niewtrącaniu się oraz
                              zapewnieniu stabilnego i niezmiennego prawa.

W kwestii składowania odpadów. Prawo własności i zasada pierwszeństwa pozwolą Ci
                              każdy problem rozstrzygnąć. Jeśli to ja pierwszy wybudowałem dom a zakład mięsny
                              chciałbym składować odpady koło niego później, to niestety może to robić o ile
                              nie będzie mi szkodził. Jeśli to ja będę chciał wybudować dom koło zakładu
                              mięsnego, to niestety będę musiał pogodzić się z jego bliskością albo tam nie
                              budować. Tak więc stosując prawo własności prawo pierwszeństwa oraz zasada
                              nieszkodzenia innym spokojnie można rozwiązać Twój problem odpadów.

I tak samo można by rozwiązać problem budowy meczetu w Warszawie. Jeśli meczet
                              nie będzie szkodził sąsiadom, to nie można zabronić jego budowy.
                              • acha2805 Re: Biała plama, a w okuł las! 01.05.10, 14:39
                                Ja nie jestem z Radzymina, a z jego okolic, niezmiennie od urodzenia mieszkam w
                                tym samym miejscu.
                                Byłam i w salonach Orange, Play i Plusa (Era mnie nie interesuje). Pytałam
                                dodatkowo znajomych, którzy mają internet od tych operatorów i podobne położenie
                                do mojego. Wychodzi na to, że Play, choć najtańszy, nie ma u mnie wcale zasięgu,
                                w Orange mam telefon i zasięg jest świetny, z tego co wiem internet też
                                niekiepsko by działał. Zostaje jeszcze Plus, który o dziwo miewa zasięg w
                                dziurach takich, o jakich istnieniu nawet pojęcia nie miałam!
                                Abc, dla mnie każde łącze będzie na dobrą sprawę lepsze, obecnie moja prędkość
                                wynosi "formalnie" 115,2kb/s.
                                Ja nie chcę wiele. Nie ściągam filmów, czasem tylko pliki z muzyką, sprawdzam
                                pocztę, siedzę na gadu, szperam po internecie, więc to chyba nie jest za dużo?
                                • andrzej5219 Re: Biała plama, a w okuł las! 01.05.10, 17:07
                                  Spróbuj jednak Erę ale w standardzie WiMax. Sprawę załatwia się
                                  przez stronę internetową. Wiem że zasięg jest w Załubicach bo
                                  sprawdzali u mnie ale ostatecznie mam Orange Freedom Pro i działa
                                  super. Powodzenia smile
                                  • szifox Re: Biała plama, a w okuł las! 02.05.10, 17:12
                                    Możesz spróbować, ale Wimax wymaga tzw. bezpośredniego pola widzenia
                                    (LoS - Line of Sight). Musiałbyć wystawić antenę ponad wierzchołkami
                                    drzew. Co jest niemożliwe do zrealizowania bez wybudowania solidnego
                                    masztu antenowego. Tak naprawdę to żadna technologia bezprzewodowa nie
                                    sprawdzi się w lesie, szczególnie w oddaleniu od anten nadawczych
                                    operatorów.
                                    • acha2805 Re: Biała plama, a w okuł las! 02.05.10, 21:32
                                      W takim lesie nie mieszkam! winkMam go tylko za domem, ale jednak coś tam zasłania.

Gdyby nie fakt, że ściągnęli nam kabel, pewnie zdecydowałabym się na coś z kabla
                                      właśnie.

Już prawie się przekonałam do iPlusa smile
                                      • abc123.trzy Re: Biała plama, a w okuł las! 03.05.10, 22:41
                                        Orange Freedom PRO może być też niezłe. Wielu operatorów pozwala teraz przez
                                        kilka dni testować za darmo.

• aro_40 Re: Biała plama, a w okuł las! 04.05.10, 07:54
                                        Nie namawiam, bo sam męczę się z brakiem dobrego netu sad ale jednak Plusa bym
                                        odradzał. W Plusie masz na tym samym nadajniku zarówno neta jak i rozmowy
                                        telefoniczne, które mają pierwszeństwo w realizacji sad Oznacza to, że w
                                        skrajnych przypadkach (np. przeciążenie nadajnika z powodu nadmiernej ilości
                                        rozmów) prędkość neta spadnie do zera sad
                                        Orange Freedom Pro (to jest w technologii CDMA) jest niezalezny od rozmów
                                        telefonicznych. Jedynym mankamentem tej oferty jest fakt istnienia limitu (3
                                        GB), ale przynajmniej net stabilnie działa smile
                                        • abc123.trzy Re: Biała plama, a w okuł las! 04.05.10, 12:57
                                          No to nie jest do końca tak. Jeśli korzystasz ze standardu GSM (GPRS i EDGE) to
                                          rozmowy telefoniczne mają priorytet nad danymi. W CDMA (UMTS, HSDPA) , jest
                                          większe pasmo, ale też obawiam się, że rozmowy mają priorytet nad danymi.

Orange Freedom PRO to osobna sieć, która służy do przesyłania danych (korzysta
                                          ze starej częstotliwości NMT). Pracuje w standardzie CDMA2000 (w USA używają
                                          tego do głosu i danych).

Jeśli więc myślisz o korzystaniu z internetu mobilnego to moim zdaniem minimum
                                          to technologia UMTS a najlepiej HSDPA. CDMA2000 to też dobry wybór.

• acha2805 Re: Biała plama, a w okuł las! 04.05.10, 21:03
                                            Eee... Nic z tego już nie rozumiem. Podyskutujcie sobie dalej smile

Chłopcy, mnie nie interesuje na jakich częstotliwościach co nadaje i jak nadaje.
                                            Ja chcę mieć sprawne łącze! A nie kulawą Sferię sad Zgrozo!

Obawiam się, że nie ma nic za darmo... Kiedyś kiedyś, jak było pięknie, mroźnie
                                            i pracowałam, więc byłam w stanie za ten internet zapłacić poszłam do salonu
                                            Orange. Spytałam panią w salonie o Orange Free, jako że mam laptopa, ta opcja
                                            wydała się lepsza? Już nie pamiętam czemu ;| Kiedy spytałam czy mogę go sobie
                                            wypróbować okazało się, że jest to możliwe tylko przy wyborze miesięcznego
                                            "abonamentu" za 60zł, przy czym dochodzi opłata aktywacyjna (chyba też z 60zł),
                                            która NIE jest zwracana w przypadku 7 dniowego użytkowania i rezygnacji... Nie
                                            chodzi o pieniądze. Akurat jestem w stanie zapłacić. Ale chcę naprawdę rozsądnej
                                            oferty w rozsądnej cenie, bez haków... w miarę bez haków wink
                                            • abc123.trzy Re: Biała plama, a w okuł las! 04.05.10, 22:13
                                              No to Ci przecież piszę, że to zależy bardziej od standardu sieci niż operatora.

iPlus ma w Radzyminie HSDPA. Jak jest na wioskach wokoło, to nie wiem. Orange u
                                              moich sąsiadów nadaje w EDGE, więc to moim zdaniem odpada. Zostaje Ci Orange
                                              Freedom PRO, ale tego w Radzyminie nie sprzedają, bo w Radzyminie jest zasięg
                                              EDGE. Ale może na wioskach sprzedadzą. Ponoć świetnie działa.

Są jeszcze firmy prywatne (były wątki na forum) oraz TPSA.

Ja korzystam właśnie z niej i nie narzekam. Tzn. w Warszawie miałbym za tą cenę
                                              pewnie z 10Mbits ale ja wolę mieć wolniejsze łącze, ale od czasu do czasu
                                              zobaczyć bociana jak za oknem łowi żaby.
                                          • aro_40 Re: Biała plama, a w okuł las! 05.05.10, 08:12
                                            abc123, ja nie wiem co i w jakich standardach działa. Chciałem mieć w
                                            miarę przyzwoicie działającego neta za odpowiednie pieniądze. Mi net mobilny nie
                                            jest potrzebny bo mam go z firmy, ale u mnie w domu działa kiepsko.
                                            Orange i Plus "śmigają" z predkością do kilkunastu kb/s, Era osiąga nawet do 300
                                            kb/s (przy dobrych porywach), a Orange Freedom Pro działa z prędkością do 500 kb/s.
                                            Nie bardzo rozumiem Twojego wpisu odnośnie tego gdzie sprzedają, a gdzie nie...
                                            Ja kupiłem Orange Freedom Pro w Warszawie, w Carrefurze na Targówku smile
                                            • abc123.trzy Re: Biała plama, a w okuł las! 05.05.10, 14:19
                                              diabeł tkwi w szczegółach. Jak zapytasz sprzedawcę, czy jest zasięg, to Ci
                                              powie, że jest. A że jest to EDGE i będziesz miał prędkość starego modemu
                                              analogowego, no cóż...

Tak jest dokładnie ze wszystkim. Dlatego powiedzenie Say'a aby patrzeć na to, co
                                              nie widoczne gołym okiem sprawdza się wszędzie, nie tylko w ekonomii.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka