Dodaj do ulubionych

Podstawówki 2012

27.09.10, 15:04
Zaczynam nowy watek, ale właściwie już któryś raz krążę wokół tego tematu na forum. Moja córka jest z rocznika, który obowiązkowo pójdzie do szkoły w wieku 6 lat.
www.radzymin.pl/index.php?id=452
W linku jest bardzo ładnie opisane i zilustrowane prezentacjami, jak to technicznie będzie wyglądało. "Wskazane jest, aby edukacja odbywała się w zespołach rówieśniczych liczących nie więcej niż 26 osób." Tak się zastanawiam, jak to się uda w Radzyminie, biorąc pod uwagę ilość szkół oraz fakt, ze w roku 2012 do szkoły pójdą dzieci nie tylko z rocznika 2006, ale również siedmiolatki z 2005. Nie chcę siać paniki, ale jakoś niespokojna jestem. Chyba już teraz dzieci chodzą do szkoły w systemie zmianowym. W sumie jeszcze dwa lata, ale tu się tak wszystko nieśpiesznie dzieje.
Mam nadzieje, ze to nie jest problem, jak mi się zdaje.
Podobnie było kilka lat temu z niedoborem przedszkoli w gminie. Chociaż prawdę mówiąc nie sądzę, żeby ktoś się porwał na tworzenie prywatnej szkoły, zdaje się, że to poważniejsza impreza niż otworzenie przedszkola.
Obserwuj wątek
    • abc123.trzy Re: Podstawówki 2012 27.09.10, 22:30
      A ja ma nadzieję, że zamordyści przegrają wybory i kolejna władza da rodzicom prawo decydowanie, kiedy ich dzieci mają iść do szkoły.

W Radzyminie nic się nie wydarzy. Prywatna szkoła raczej nie powstanie. Choć z drugiej strony mam kolegę, który posłał dziecko do prywatnej szkoły w Warszawie i za czesne płaci około 600 zł. Więc to mniej niż przedszkole. Więc czumu nie?
      • x_alicia_x Re: Podstawówki 2012 08.10.10, 20:37
        Wydaje mi się, ze to nie tak hop-siup otworzyć prywatną szkołę. Wysłałbyś dziecko do takiej szkoły już w pierwszym roku jej funkcjonowania? Z kolei wożenie małego ucznia do Warszawy, (korkiem albo autobusem) jeśli ja nie mam interesu dojeżdżać codziennie w tamtą stronę, mija się zupełnie z celem. Szkoła dla dzieci w pierwszych latach edukacji powinna być jak najbliżej. I tak przez część roku któryś z rodziców robi za taksówkarza.
    • kchacinski Re: Podstawówki 2012 28.09.10, 09:24
      Niestety mamy już prawwie 2011 rok i do 2012 niewiele w radzymińskiejoświacie może się zmienić. Z powodu zadłużenia nie realizowana jest budowa gimnazjum. A mieszkańców przybywa...
      • puzzle112 Re: Podstawówki 2012 29.09.10, 10:42
        Nawiazujac do tematu gimnazjum . Gdy w 2005 roku moje dziecko rozpoczynało edukację w gimnazum p. Dyrektor mowła ze 3 klasa bedzie juz w nowym gimnazjum. W tym roku szkolnym dziecko kończy liceum . O nowym gimnazjum -ani widu ani słychu-. Wycięto tylko drzewa wokół szkoły. Pieniadze unijne na budowe mozna było dostac ale jak widac nikomu nie zalezy na poprawie warunków edukacji dzieci.
        • f-olka Re: Podstawówki 2012 29.09.10, 10:51
          dobry temat. Ja też mam poważne obawy co do stanu szkół w okresie kiedy maluchy ruszą do pierwszych klas. Widziałam, że w Słupnie rozbudowuje się szkoła i jest jakiś "plac zabaw". W Radzyminie nic takiego się nie dzieje, a zgodnie z przepisami dzieci mają spędzać sporo czasu na zabawie a nie w ławkach.
          • x_alicia_x Re: Podstawówki 2012 08.10.10, 20:40
            Ale co tam, zwyżka z 2012 minie i znowu się zrobią "luzy" w klasach wink
            Tylko, że oni w tym tłoku będą tak szli przez wszystkie 18-19 lat edukacji...
      • kupasz Re: Podstawówki 2012 09.10.10, 00:20
        kchacinski jak to jest? Jak rok temu pisalismy o potencjalnym zadluzeniu smiales sie nam w twarz.
        Jak sie ma ZTM do tego zadluzenia panie kandydacie na radnego?
        • andrzej5219 Re: Podstawówki 2012 12.10.10, 14:04
          > Jak sie ma ZTM do tego zadluzenia panie kandydacie na radnego?<
          Czy Ty chociaż masz zielone pojęcie ile osób korzysta z tej komunikacji, to są pełne autobusy w obu kierunkach. Daj spokój z tą swoją "agitką" bo to już jest nudne do kwadratu. Nie chcesz, nie jeździj, widocznie inni za swoje podatki chcą z tego korzystać. Ja niestety musiałem wcześniej sfinansować z moich podatków Twoją edukację i niestety, jak widzę, są to chyba pieniądze wyrzucone w błoto. sad
    • lyssy123 Re: Podstawówki 2012 11.10.10, 14:34
      Na stronie www.radzymin.pl w dziale pytań do Burmistrza znalazłem coś takiego:
      imie: Agata data: 2010-09-16 14:07:27
      pytanie:
      Szanowny Panie Burmistrzu,

w związku z reformą oświaty, polegającą na wcześniejszym o rok rozpoczęciu obowiązku szkolnego przez dzieci, obowiązującą od 2012 roku, w przyszłym roku do klas "0" (zerówek) będą musiały pójść jak dotychczas 6-latki oraz wg nowej reformy - 5-latki (czyli 2 razy więcej dzieci niż dotychczas).
      Czy w związku z tym planowane jest otwarcie nowych grup / klas "0" w szkołach podstawowych i przedszkolach państwowych ? Jeśli tak, to gdzie ? Z moich informacji, jedyne przedszkole, gdzie obecnie sa klasy "0" (tzw. niecałodzienne) mieszczące się przy ul. Wołomińskiej już nie spełnia norm do prowadzenia działalności.

Poza tym, czy szkoły podstawowe w Radzyminie przygotowane są na przyjmowanie coraz większej ilości dzieci (wg danych demograficznych dostępnych na stronie dotyczących gminy Radzymin, w roku 2010 jest o 520 dzieci w wieku 0-6 więcej niż w roku 2007).

Będę wdzięczna za wyjaśnienie.

odpowiedź:
      Agata / 92.60.138.10/
      Szanowna pani , uprzejmie informuję, że w związku z reformą oświaty wprowadzającą obniżenie wieku szkolnego gmina Radzymin sukcesywnie przygotowuje się na przyjęcie dzieci pięcioletnich do oddziałów przedszkolnych i sześciolatków do szkół. Sieć prowadzonych przez gminę przedszkoli i oddziałów przedszkolnych w szkołach ustali Rada Miejska w Radzyminie tak, by objąć wszystkie dzieci pięcioletnie zamieszkałe na terenie gminy Radzymin obowiązkowym rocznym przygotowaniem przedszkolnym. Planując sieć oddziałów przedszkolnych dla pięciolatków i klas pierwszych dla sześciolatków dyrektorzy szkół i przedszkoli przedstawiają Burmistrzowi Radzymina planowaną liczbę uczniów. Przy opracowywaniu organizacji nowego roku szkolnego dyrektorzy uwzględniają wszystkie dzieci, które zamieszkują na terenie gminy Radzymin. Władze gminy monitorują przygotowania szkół do przyjęcia sześciolatków biorąc pod uwagę różny poziom warunków jakimi dysponują szkoły, a jakie winny być spełnione. W zależności od liczby dzieci mogą być tworzone :
      - oddziały przedszkolne w przedszkolach,
      - oddziały przedszkolne przy szkołach podstawowych,
      - zespoły wychowania przedszkolnego,
      - punkty przedszkolne.
      W system oświaty gminnej włączają się również placówki niepubliczne.
      W roku szkolnym 2010/2011 wychowaniem przedszkolnym zostały objęte dzieci w 5 przedszkolach niepublicznych, w tym dzieci pięcioletnie i sześciolatki.
      Wzrasta zainteresowanie mieszkańców gminy otwieraniem szkół niepublicznych o uprawnieniach szkół publicznych. Od wprowadzenia reformy oświaty rozbudowywana jest baza szkolna, dokonywane są remonty i planowane jest wykorzystanie innych budynków z przeznaczeniem na edukację najmłodszych mieszkańców gminy. Władze gminy dołożą wszelkich starań, by sprostać wymogom i przystosować bazę lokalową na przyjęcie obowiązkowo od przyszłego roku dzieci pięcioletnie i od 1 września 2012 r. sześciolatków.

Czy to oznacza, że Urząd planuje "posyłać" dzieciaki objęte obowiązkiem szkolnym do szkół niepublicznych (prywatnych)? No bo chyba wspominanie o takich szkołach jednak ma jakiś cel?
      • aniuta65 Re: Podstawówki 2012 11.10.10, 14:57
        Przygotowywuja ? Moze okazać sie z tak jak nowe gimnazjum ktore -buduje sie_ od 6 czy 7 lat.
        • acha2805 Re: Podstawówki 2012 11.10.10, 18:29
          A może szkoły społeczne? Ale takich w Radzyminie też nie ma.

Problem małej ilości sal do nauki tyczy się też liceum ogólnokształcącego. Pani dyrektor ładnie się uśmiecha, starosta obiecywał, a liceum jakie jest takie pozostaje. Co prawda może nie ma tam nadwyżki uczniów, ale aranżowanie na sale lekcyjną biblioteki, czy jakiegoś pomieszczenia 4x4 na nią to już lekka przesada.

Wcale się nie zdziwię, jak działkę na której miało by być nowe gimnazjum sprzedadzą.
          • aniuta65 Re: Podstawówki 2012 12.10.10, 12:05
            Z tego co wiem nowe gimnazjum miało byc budowane obok obecnej podstawówki przy ul.Batorego. Był pomysł aby pobudowac tam Orlik , ktos sobie jednak przypomniał ze tam miało byc nowe gimnazjum. Orlik buduje starostwo przy liceum. Czytałam ze MEN ma nowy pomysł aby gimnazja połaczyc z liceum a podstawówki z bodajze z odziałami starszymi przedszkolnymi.
            • acha2805 Re: Podstawówki 2012 12.10.10, 16:27
              Ja co prawda nie jestem rocznikiem, który od razu z podstawówki poszedł do liceum, tylko zahaczył jeszcze o gimnazjum. Jednak mimo to jak spora część społeczeństwa uważam, że gimnazja są pomyłką.
              Tak samo jak wysyłanie dzieci siłą do pierwszych klas... To powinno być zależne od rodzica czy chce swoje dziecko wysłać do podstawówki czy zostawić w przedszkolu. Poza tym dzieci rozwijają się w różnym tempie i niektórym dzieciakom można w ten sposób zwyczajnie wyrządzić krzywdę. Nie mówię że wszystkim. Są dzieci NADrozwinięte wink
              • dolvita Re: Podstawówki 2012 14.10.10, 10:51
                A czy ktoś może słyszał o systemie nauki dzieci w domu przez rodziców? Poza granicami Polski jest to znajome zjawisko.
                • x_alicia_x Re: Podstawówki 2012 15.10.10, 02:02
                  Świetna propozycja rozwiązania problemu ciasnoty w szkołach! big_grin
                  Nie podoba mi się ten pomysł. Dziecko raczej nie powinno dorastać bez "stada". Nauka w domu doprowadzi do społecznej izolacji dzieciaka. A rodzic, głównie matka - chodząca orkiestra?.
                  • x_alicia_x Re: Podstawówki 2012 15.10.10, 02:10
                    Z drugiej strony, faktycznie można zorganizować bardzo ciekawą, wszechstronną edukację, ale to były nieporównywalnie większy koszt prywatny niż posyłanie go do szkoły. Oprócz przerabiania standardowego materiału trzeba by wozić na spotkania, prelekcje, wykłady, wystawy itd. Żeby było multimedialnie. Pewnie jeszcze kupować bilety na część tych imprez bilety. Na takim wyjściu dziecko mogłoby spotykać rówieśników, a nawet się tematycznie zaprzyjaźniać wink
                    • dolvita Re: Podstawówki 2012 15.10.10, 08:15
                      Myślę, że spotykanie się z rówieśnikami jest ważne, ale możliwe jest to w takich miejscach jak np. Dzieciarnia czy Nibylandia. Z drugiej strony dobrze byłoby żeby dziecko poznało co to jest motłoch szkolny. Chociaż czy ja wiem? Radzymińskie szkoły są przepełnione i to nie jest dobre. Dzieci nie mają swojego miejsca. Denerwujące jest to przechodzenie z klasy do klasy, pakowanie plecaków, tułanie się po korytarzu. Cały ten system jest do d_ _ _.
                      Ale tak jak piszesz, uczenie dzieci w domu to nauka 24 h na dobę i związane z tym koszty. A może prywatna szkoła? Jest jakaś prywatna podstawówka w okolicy?
                      • przedemerytka Re: Podstawówki 2012 15.10.10, 09:50
                        dolvita napisała
                        > A może prywatna szkoła? Jest jakaś prywatna podstawówka w okolicy?

Czyżby obecne władze gminne i część rajców nie wierzyła w zycięstwo w wyborach i już lokuje sie w prywatnym biznesie szkolnym, a może to, że w trakcie 8-letniej kadencji nie wybudowano żadnej szkoły czy przedszkola gminnego, doprowadzono do sprzedaży 1 szkoły ZSTZ , ba nawet nie zmieniono eternitowego porycia dachu na gminnym przedszkolu ( i jednocześnie miejsca oddziału zerowego naprzeciwko sali widowiskowej)- to zabieg celowy ?!

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka