Dodaj do ulubionych

SPRZEDALI SZKOŁĘ

04.12.06, 17:22
Na ten temat szeroko rozpisywały się lokalne Wieści Podwarszawskie i Fakty,
Podając niecodzienne okoliczności, w jakich uczniowie i dyrekcja szkoły
dowiedzieli się o sprzedaży technikum. Wczesnym rankiem mieszkańcy internatu
przyszkolnego usłyszeli podejrzany stukot dochodzący z zewnątrz budynku. Gdy
podeszli do okien ujrzeli nieznanych mężczyzn, którzy na trawniku szkolnym
wkopywali reklamę. Panowie wymachiwali świstkiem papieru i twierdzili, że ta
działka jest ich własnością. Zaskoczenie uczniów i pedagogów było tym
większe, że nic nie zapowiadało, aby szkoła z tak wspaniałą tradycją mogła
zostać zlikwidowana. To skandaliczne postępowanie nie spotkało się z żadną
odpowiedzią władz miasta i służb porządkowych.
Przed kilkoma laty władze powiatu miały pomysł zlikwidowania Technikum
Terenów Zieleni i przeniesienia szkoły do budynku LI Liceum Ogólnokształcącego
im. Cypriana Kamila Norwida. Wówczas ta szkodliwa idea została zdławiona w
zarodku. Pani burmistrz Żmijewska zorganizowała szerokie forum protestu
przeciwko planom likwidacji tej szkoły, zmobilizowała grono pedagogiczne,
komisje rady i prasę w celu obrony Technikum Terenów Zieleni. W wyniku tej
presji starostwo wycofało się z planów likwidacji szkoły.
Upłynęło kilka lat, zmieniły się władze miasta i pomysł likwidacji szkoły
powrócił. Nie było głośnych protestów, a burmistrz stwierdził, że o sprawie
sprzedaży nie został poinformowany. Skoro transakcji dokonano za plecami
mieszkańców Radzymina, warto zadać otwarte publiczne pytanie — Jak to
możliwe, że burmistrz miasta nie wie o sprzedaży gruntu pod szkołą kilkaset
metrów od urzędu? Czy burmistrz Piotrowski mówi mieszkańcom prawdę?
Działka, na której stoi szkoła została sprzedana. Zmiana właściciela terenu
stawia pod znakiem zapytania dalsze funkcjonowanie placówki. Powiat, jako
organ prowadzący szkołę nigdy nie był właścicielem nieruchomości, na której
zlokalizowany jest budynek. Dzierżawił go od Zakonu Dolorystów. Władze
powiatu zachęcane były przez Zakon do zakupu całej działki wraz z
zabudowaniem. Starostwo zwlekało jednak z decyzją, a burmistrz nie wspierał
tych działań i nie zabiegało przejęcie terenu przez samorząd. Zakon nie
zwlekał jednak z chęcią sprzedaży działki. Gdy pojawił się chętny nabywca
działka poszła pod młotek. Społeczność radzymińska nie rozumie sposobu
postępowania obecnych władz. Teren szkoły zostanie zamieniony w sklep lub
osiedla mieszkaniowe. Dokonano prawdziwej zbrodni na radzymińskiej oświacie.
Obserwuj wątek
    • student6 Re: SPRZEDALI SZKOŁĘ 04.12.06, 17:49
      Panie Januszu, czy Pan nie przestanie? Po co niby samorząd miałby przejmować
      działkę? Zeby utrzymywać szkołę, łożyc na jej remonty? Jeżeli jest powiat,
      którego ustawowym obowiazkiem jest opieka nad takimi placówkami, to po co go w
      tym wyręczać? Czy ZDZ i SN też mamy wykupić?

Poza tym prezes Willa developer zapewnia, że nie dojdzie do likwidacji szkoły.
      Cieszy mnie Pana aktywność na forum. Ale staje się Pan monotematyczny.
      • robaczek441 Re: SPRZEDALI SZKOŁĘ 04.12.06, 18:33
        Do panów Don Kiszotów.
        Proszę panów ośmieliłem się zamieścić artykuł na łamach forum
        zatytułowany "Sprzedali szkołę", który przeczytałem na łamach gazety pt.:Ziemia
        Radzymińska.
        Moim zdaniem ten artykuł nie mówi i nie przesądza kto sprzedał szkołę, czy
        szkoła została sprzedana, ile czasu szkoła będzie jeszcze istnieć.
        Najważniejszym wnioskiem, którego się doszukałem w tym artykule jest sposób
        postępowania naszych obecnych władz. Które nic nigdy nie wiedzą, to nie ich
        sprawa,zawsze zwalają winę na kogoś innego, w tym przypadku na ojców
        Dolorystów.
        Proszę niech panowie zwrócą uwagę, że przecież reklama osiedla stoi na terenie
        szkoły. Ciekawe, jakie pieniądze otrzymuje szkoła za umieszczenie tej reklamy.
        Na terenia szkoły jest także tablica upamiętniająca strajk uczniów w stanie
        wojennym.
        Dwa lata temu na ul. Komunalnej działa spalarnia rakotwórczych odpadów z foli,
        którą to na sesji rady miasta wychwalał p.Piotrowski, a kilka miesięcy później
        w gazecie chwalił się, że zamknął spalarnię.
        Poza tym nie dziwię się determinacji studenta6 w obronie tego układu, no
        przecież na jego posesji wisiała reklama kandydata na burmistrza, "choć mało
        widoczna - dostrzegłem"
        Roberto

• student6 Re: SPRZEDALI SZKOŁĘ 04.12.06, 18:55
          Jeżeli dostrzegłeś mały plakat p. Piotrowskiego to aż dziwne że nie dostrzegłeś
          2 plakatów p. Żmiojewskiej (dużo większe) i plakatu p. Karpińskiej (czyli w
          sumie wszystkich kandydatów).

Nie jestem obrońcą żadnego układu. Bożej ak ja nie cirpię tego słowa. Stoję po
          stronie prawdy. Prawdy, z która Ty się notorycznie mijasz.

Nie przypominam sobie, żeby na terenie naszej gminy istnało pismo "Ziemia
          Radzymińska" Zapewne chodzi Ci o tą gazetkę-ulotkę przedwyborczą.

Kolejna kwestia w której mijasz się z prawdą to zakład na Komunalnej. Z
          pewnością bezsprzeczne jest to, że był on szkodliwy, nie był natomiast
          spalarnią. Był przetwórnią odpadów. Wiem to gdyz osobiście byłem zaangażowany w
          tą sprawę, jak również w powstanie artykułu w Faktach wwl "Spór o zakład".

Panie Januszu - kończ waść wstydu oszczędź!
          • robaczek441 Re: SPRZEDALI SZKOŁĘ 04.12.06, 21:29
            Panie Krzysztofie.
            Miał pan dobry pomysł na powstanie, SRF którego w założeniach miało być
            rzetelne informowanie Radzyminiaków o sprawach, wydarzeniach dziejących się w
            naszym mieście. Sądziłem, że wie pan jak działają lokalne gazety (płacisz i
            masz).
            Myliłem Sie, przykro mi,ze dolaczl do grona klakierów, Zdejm Pan Czapkę,
            kończę......
            • student6 Re: SPRZEDALI SZKOŁĘ 04.12.06, 23:49
              Wiem, że redaktorom części lokalnych gazet obce jest słowo rzetelność. Są
              jednak i takie, które piszą wyważone i przemyślane artykuły. Chyba nie chce
              mnie Pan przekonać, że gazeta Ziemia Radzymińska była tą jedyną prawdomówną?
              Panie Januszu obaj wiemy, że był to przedwyborczy gniot. Przedstawiał problemy
              tylko w jednym świetle. Najciekawsze były jednak wywiady. smile
          • kryspin99 Re: SPRZEDALI SZKOŁĘ 04.12.06, 21:47
            Jako absolwent Technikum Terenów Zieleni muszę stanąć w jej obronie. Drogi
            Studencie jak dotąt Twoje wypowiedzi były przemyślane i zawierały dużo mądrej
            wiedzy, jednak co do Szkoły Terenów Zieleni nie masz prawa wyrażać swojego
            zdania nie znając jej historii. Do póki swojch "wielkich łap" Starostwo nie
            położyło na nią, była jedną z najlepiej prosperujących szkół, która
            wykorzystuje własne zasoby. W większości utrzymywała się z ciężkiej pracy
            uczniów jak i pedagogów. Co roku wygrywała przetargi w całej Polsce!!!
            Absolwenci tej szkoły są cenionymi pracownikami i obywatelami. Nie można tej
            szkoły porównywać do ZDZ lub SM. Co to wogóle za porównanie!?Szkoła była w
            krajowej czołówce najlepszych szkół Zawodowych. I teraz nie ma sensu się
            licytować kto jest temu winien, że szkoła ginie i kto kogo wybrał w wyborach,
            trzeba zastanowić się nad tym jak można jeszcze uratować to co zostało. A żal
            to jedyny mam do obecnej Pani Dyrektor Bońskiej, bo napewno mogła zareagować w
            tej sprawie.
            • student6 Re: SPRZEDALI SZKOŁĘ 04.12.06, 23:53
              Niewątpliwie tradycja szkoły jest długa i bogata. Jednak przejęcie szkoły przez
              powiat nie jest ewenemenem na skalę ogólnpolską. Podczas reformy
              administracyjnej opiekę nad takimi szkołami przypisano powiatowi? Nie rozumiem
              dlaczego mielibyśmy wyręczać powiat w obowiązkach. Od lobbowania w powiecie są
              nasi radni powiatowi.
              Owszem można jakoś pomóc ale nie popadajmy w skrajność. Czy trase S8 też mamy
              wybudować z własnych środków tylko dlatego że pzebiega przez naszą gminę?
        • cricket111 Re: SPRZEDALI SZKOŁĘ 05.12.06, 14:30
          robaczek441 napisał:
          Na terenia szkoły jest także tablica upamiętniająca strajk uczniów w stanie
          > wojennym

Po pierwsze to nie był strajk tylko protest.
          Po drugie przestań wypowiadać się na ten temat bo nie brałeś w tym udziału.
          Niedługo sobie przypiszesz że to ty zorganizowałeś.
          A jak już poruszasz ten temat to powiedz łaskawie, kto w tej akcji
          uczestniczył, ilu brało udział uczniów, kto nie wziął udziału bo się bał, kto
          jakie miał funkcje, jakie były tego konsekwencje. Jak nie wiesz to się zamknij
          bo wkurzasz ludzi.
    • picooz Re: SPRZEDALI SZKOŁĘ 04.12.06, 17:51
      Panie Januszu błagam ......niech pan da spokój tym złosliwościom i szerzeniu
      nieprawdy ( a właściwie przedstawiania sytuacji w wygodny dla Pana sposób)
      Już niejednokrotnie wykazano na tym forum iż szerzy Pan nieprawdę na temat
      przyszłości szkoły ZSTZ..........Jako absolwent tej szkoły ( który miło wspomina
      lata spędzone właśnie w ZSTZ i któremu zależy na jej istnieniu )apeluje do Pana
      o powstrzymanie się od jątrzenia i powielania i utrwalania w opinii publicznej
      niedokońca prawdziwych informacji

Pozdr
      • delfin454 Re: SPRZEDALI SZKOŁĘ 04.12.06, 21:17
        szanowny robaczku zamiast bić starą pianę na tym forum (czego my nie robimy i
        nie chcemy robić ) , to zadaj pytanie odpowiednim władzom już strona działa
        www.powiat-wolominski.pl/index.php
        i poczekaj na odpowiedz
        www.powiat-wolominski.pl/index.php?cmd=prezydent&opt=wykaz
        • delfin454 Re: SPRZEDALI SZKOŁĘ 04.12.06, 21:47
          oj robaczku , robaczku , nie dajesz za wygraną , ale naprawdę nie zdobędziesz
          sympati ludzi" biciem piany " o sprawach nie istniejących , marnujesz czas i
          energię .
          Lepiej byś zrobił jak byś się zajoł czymś pożytecznym np.
          Zajmijcie się Jakąś Organizację Poza-Rządową
          pozdrawiam
      • robaczek441 Re: SPRZEDALI SZKOŁĘ 04.12.06, 21:50
        Do Picooza.
        Nikt na łamach gazety.pl nie ma powodów, aby szerzyć nieprawdę. Przykro mi, że
        w taki sposób moim zdaniem błędny odczytuje pan rzeczywistość.
        Ja np. jestem dumny z tego, że w technikum miał miejsce protest uczniów.
        Uważam, że władze powiatowe i gminne powinny dbać o tą szkołę, a nie mówić, że
        o niczym nie wiedzą. Jeżeli zabroni nam się mówić to wrócimy do lat 70-tych
        (ścisłej cenzury). Wówczas nazywano opozycjonistów wichrzycielami i
        bandydatymi. Skąd u pana takie analogie..
        • picooz Re: SPRZEDALI SZKOŁĘ 04.12.06, 23:13
          Drogi Panie Januszu

Nikt na forum gazeta.pl nie zabrania mówić prawdy i protestować przeciwko
          niesprawiedliwości czy też złym decyzjom Rady i Burmistrza.............Nie
          zgadzam się jedynie co do cząstkowego przedstawiania sytuacji ...wybierając
          jedynie te fakty które pasują do zgóry zaplanowanego efektu ( jakim jest
          wmówienie mieszkańcom że sytuacja ZSTZ jest tak beznadziejna) Zgadzam się z
          twierdzeniem że sprzedaż terenu szkoły dokonana została w niejasnych
          okolicznościach i odpowiedzialność za to ponoszą różne instytucje i urzędy
          zaczynając od władz powiatu a kończąc na dyrekcji szkoły i o. Dolorystach

Nie staram się znależć tylko jednej osoby którą mółbym obwinić za zaistniałą
          sytuację gdyż wiem że za sprzedaż ZSTZ nie odpowiada tylko jedna osoba np
          Starosta czy Burmistrz ale jest to bardziej złożona sprawa

Na zakończenie pragnę zaapelować żeby nie "płakać nad wylanym mlekiem" i
          obardczać się wzajemnie winą tylko wziąć się do aktywnego lobbowania i
          zmobilizować włodarzy Radzymina i powiatu o utrzymanie szkoły i wykup terenu

pozdr
          • gimnazjalistka2 Re: SPRZEDALI SZKOŁĘ 05.12.06, 14:26
            PICOOZ, już kolejny raz namawiasz nas "zamknijcie oczy i nie bójcie się
            marzyć...", ale nie mogę się zgodzić z pierwszym członem. Zamykanie oczu w
            Radzyminie może zniweczyć marzenia. Jakiś czas temu udało mi się przez
            zaskoczenie porozmawiać telefonicznie chwilę z o.Dolorystą z Józefowa (nie
            chciał podać imienia). O Radzyminie raczej nie chcą słyszeć. Twierdzi, że
            wykazali maximum dobrej woli: przekazali grunty pod halę sportową; nie brali
            czynszu (również zaległego) za użytkowanie budynków Terenów Zielonych a jedynie
            chcieli remontów i konserwacji, co wydaje mi się oczywiste przy nieodpłatnym
            użytkowaniu; radni zajęli się bardzo szybkim odrolnieniem 10ha łąk przy
            transakcji kupna przez T.Redyka, ale później transakcja nie przebiegała już
            zgodnie z obietnicami; co do tzw. Terenów Zielonych, to byli przez ostatnie
            cztery lata zwodzeni i nie traktowani poważnie. Tyle, a może aż tyle! Co do
            wiedzy urzędników gminnych, to już zwracała kiedyś na to uwagę pani
            Przedemerytka; nie ma możliwości przeprowadzenia takiej transakcji z
            pominięciem Urzędu. Nie jestem WIELBŁĄDEM czyli ani Januszkiem, ani z takim
            jadem traktowaną przez niektórych p.Żmijewską, ani bałwochwalcą, ani
            Elżbietą40, z którą zgadzam się, że praca fizyczna bardzo dobrze wpływa na
            człowieka. Właśnie mnie też już gonią do świątecznych porządków. Pozdrawiam
            • picooz Re: SPRZEDALI SZKOŁĘ 05.12.06, 19:40
              Droga gimnazjalistko
              Aforyzm .zamknijcie oczy i nie bójcie się marzyć nie sugeruje i nie namawia do
              przymykania oczu na nieprawidłowości i złe decyzje........więc prosiłbym o nie
              dorabianie błędnej ideologii
              Co o do opieszałości rajców powiatowych którzy nie zrobili nic aby zapobiec
              sprzedaniu szkoły zgadzam się w 100%..........problem własności gruntu nie jest
              sprawą nową i powiat przejmując szkoły ślednie pod swoją kuratelę wiedział o
              istniejącym problemie ZSTZ.....dziwi mnie to że dopiero po sprzedaży tego terenu
              przez Dolorystów prywatnemu inwestorowi radni powiatowi postanowili "walczyć" o
              utrzymanie placówki
              Nie chcę sie wypowiadać co do wiedzy naszych gminnych radnych o tej tranzakcji
              gdyz nie mam na ten temat wystarczającej wiedzy........przypomina mi się jedynie
              fakt o którym powiedział Burmistrz Piotrowski podczas debaty przedwyborczej iż
              o. Doloryści do dnia 29 X oficjalnie nie poinformowali Urzętu MiG Radzymin o
              sprzedaży terenu

pozdr
              • gimnazjalistka2 Re: SPRZEDALI SZKOŁĘ 05.12.06, 21:51
                ...więc prosiłbym o nie dorabianie błędnej ideologii napisałeś PICOOZ, nie
                dorabiam, ja tylko namawiam żeby czasami oczy otwierać. Zobacz Drogi Picooz
                znowu prawie wiosna. A do notarialnego aktu kupna gruntu przed 29X dołączało się
                "wypis" z gminnego planu zagospodarowania przestrzennego; może się coś zmieniło?
                Pozdrawiam
                zamknijcie oczy i nie bójcie się marzyć! ok?
                • przedemerytka Re: SPRZEDALI SZKOŁĘ 05.12.06, 22:25
                  no proszę w trakcie jak redagowałam swoj post pojawił się wpis gimnazlialistki
                  tyle że już bardziej rzeczowy od mojego.
              • przedemerytka Re: SPRZEDALI SZKOŁĘ 05.12.06, 22:14
                Przepraszam picooz ze wtrące kilka słów, ojcowie Dolorysci ani nie mają
                obowiązku informowania władz miasta po fakcie sprzedazy gtruntow, ani żadnego
                innego interesu w tym aspecie. Teren sprzedawany przez nich to były grunty
                rolne uprawne i zmianą przeznaczenia zainteresowany winien być i zapewne był
                ich nowy właściciel deweloper, który już dużo wcześniej rozpoczął prace niż
                wspomniana data 29.10.06 na terenie przez niego zakupionym, co było słyszalne w
                sasiedztwie wcale nie najbliżej położonych działek przy przedmiotowym terenie,
                tak więc po raz kolejny brak rzetelnej informacji lub wręcz dezinformacji
                doprowadza do podejrzeń, pomówień a nawet w tym konkretnym przypadku kłamstw,
                bo odrolnienie terenu bądź zmiana jego przeznaczenia odbywa się nie gdzie
                indziej jak w jednostce samorządu terytorialnego pod którą owa nieuchomość
                podlega.
                Ja rozumiem że naszej gmnie nie podlegała szkoła SZTZ, podlegała natomist
                powiatowi i rozumiem trudności jakie wynikły z chęci sprzedaży bardzo dużego
                terenu (jako całości) przez Braci Dolorystow, ale na litość Boga niech nie
                próbuje się robić z ludzi(mieszkańcow) ciemnej nierozumnej masy. Wystarczyłoby
                gdyby taka informacja wyszła od naszych władz do mieszkańców a sytuacja dziś
                byłaby diametralnie różna co do oceny działań urzędniczych, bo jeśli mieszkańcy
                miasta przyjęliby do wiadomości wcześniej informację o zamiarach sprzedaży
                szkoły mieliby szansę wspomóc choćby działaniem np pikietowaniem w powiecie,
                czy innymi formami, jak to niejednokrotnie udowadniali począwszy od sławetnego
                1920r.
                Tylko tak naprawdę to o tę przysłowiową "Informację" trwa ten wielki spór
                urzędujących ze społecznością która domaga się owej informacji i w odwecie
                nazywani są opozycją (użyłam jednego z najdelikatniejszch określeń)ale czego?
                • picooz Re: SPRZEDALI SZKOŁĘ 05.12.06, 23:26
                  Przepraszam droga przedemerytko że wykażę się niewiedzą ale proszę wytłumacz mi
                  o jakim odrolnieniu piszesz???..........sprawdziłem na mapce zagospodarowania
                  przestrzennego MiG Radzymin że działka na której mieści się ZSTZ jest działką o
                  charakterze usługowym a nie rolnym ( dz. nr. 99/23)..........w planie
                  zagospodarowania przestrzennego zostały wprowadzone zmiany (uchwała
                  nr.411/XXXI/2006)ale to dotyczyło działek przyległych nr.98..........
                  Więc pytam jaki teren należał do o.Dolorystów???jaki obszar??? czy ktoś może mi
                  na to odpowiedzieć???

co do stwierdzenia gimnazjalistki o wypisie z planu zagospodarowania
                  przestrzennego potrzebnego do zawarcia aktu notarialnego to się zgadzam
                  ......ale jakoś nie widzę związku( może się myle poprawcie mnie)
                  Podam przykład
                  Dwa lata temu kupiłem działkę wypis z miejscowego planu zagospodarowania
                  przestrzennego otrzymałem od sprzedajacego który nie "pobierał tego wypisu" na
                  bieżąco przed sprzedażą...ten wypis miał juz jakiś dłuższy czas.........czy o.
                  Dolorysci nie mogli posiadać owego wypisu juz od jakiegoś czasu???????

Osoby zorientowane w temacie prosze o odpowiedź gdyż chcę usystematyzować sobie
                  wiedzę na ten temat

pozdr
                  • gimnazjalistka2 Re: SPRZEDALI SZKOŁĘ 15.12.06, 16:14
                    picooz napisał:

>
                    > co do stwierdzenia gimnazjalistki o wypisie z planu zagospodarowania
                    > przestrzennego potrzebnego do zawarcia aktu notarialnego to się zgadzam
                    > ......ale jakoś nie widzę związku( może się myle poprawcie mnie)
                    > Podam przykład
                    > Dwa lata temu kupiłem działkę wypis z miejscowego planu zagospodarowania
                    > przestrzennego otrzymałem od sprzedajacego który nie "pobierał tego wypisu" na
                    > bieżąco przed sprzedażą...ten wypis miał juz jakiś dłuższy czas.........czy o.
                    > Dolorysci nie mogli posiadać owego wypisu juz od jakiegoś czasu???????
                    >
                    > Osoby zorientowane w temacie prosze o odpowiedź gdyż chcę usystematyzować
                    sobie
                    > wiedzę na ten temat
                    Nie było mnie jakiś czas, ale mam nadzieję, że już sobie usystematyzowałeś
                    wiedzę Drogi Picooz i uda Ci się w odpowiednie miejsce włożyć informację, że na
                    rozbiórkę też trzeba "odpowiednich papierów". A kiedy to i dlaczego rozebrano
                    ten "obiekt" przed Terenami Zielonymi? - a może tu też nie widać związku.
                    "I wiem to jedno, że gdy mnie ułożą
                    Na sen wieczysty, żmudnego pielgrzyma,
                    Natenczas ujrzę wieczną światłość Bożą
                    Zamkniętymi na wieki oczyma." - L.Staff
                    Tyle na razie udało mi się znaleźć o zamkniętych oczach (nie miałam czasu), ale
                    będę drążyć temat. Pozdrawiam prawie świątecznie.
                    ...zamknijcie oczy i nie bójcie się marzyć
                    • picooz Re: SPRZEDALI SZKOŁĘ 16.12.06, 12:53
                      pogubiłem sie trochę....... co rozebrano ???....bo nie wiem o co Ci chodzi???

a kto odpowie na moje wcześniejsze pytania???

pozdr
                      • przedemerytka Re: SPRZEDALI SZKOŁĘ 17.12.06, 09:45
                        do picooza może tu jest jakaś odpowiedż na Twoje wcześniejsze pytania,
                        zaznaczam że nie twierdze iż tak jest, bo z nieczytelnej mapki niewiele można
                        wyczytać a i opisu brak i to właśnie największy ból, że albo informacji
                        zupełnie brak, albo jest taka by tylko określona zainteresowana wąska grupa
                        wiedziała o co chodzi. To z tego rodzą sie podejrzenia , spekulacje, a czasami
                        oskarżenia

bip.radzymin.pl/upload/ra_364_2005_uchwaly.doc
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka