Dodaj do ulubionych

Linie 734 i 740 od 12 listopada

07.11.08, 15:06
734: ŻERAŃ FSO - Modlińska - Płochocińska - Rembelszczyzna : Jana
Kazimierza - Nieporęt: Jana Kazimierza - al. Wojska Polskiego -
Białobrzegi: al. Wojska Polskiego - Wczasowa - Rynia - Wczasowa -
Borki - Stare Załubice - NOWE ZAŁUBICE

1) Na trasie linii 734 w gminie Radzymin wytyczono następujące
przystanki:
- NOWE ZAŁUBICE NOWE 01 w Nowych Załubicach jako krańcowy,
- OPOLSKA 01 i 02 w Załubicach Starych jako warunkowe,
- ZAŁUBICE-SZKOŁA 01 i 02 w Załubicach Starych jako warunkowe,
- ZAŁUBICE-POCZTA 01 i 02 w Załubicach Starych jako warunkowe,
- MARCINKI 01 i 02 w Załubicach Starych jako warunkowe,
- ZEGRZYŃSKA 01 i 02 w Załubicach Starych jako warunkowe,
- WOLICA 01 i 02 w Załubicach Starych jako warunkowe,
- SIWEK 01 i 02 w Borkach jako warunkowe.

W związku z brakiem dofinansowania linii 734 przez Gminę Nieporęt,
na wniosek Gminy Radzymin w obszarze administracyjnym Gminy Nieporęt
na trasie tej linii zostają uruchomione tylko następujące przystanki
(zgodne z charakterem dla pozostałych linii podmiejskich
obsługujących Gminę Nieporęt):
- KĄPIELOWA 01 i 02,
- BIAŁOBRZEGI 01 i 02,
- PKP NIEPORĘT 01 i 02,
- OS. LAS 01 i 02,
- ALEKSANDRÓW 01 i 02,
- GAZOWNIA 01 i 02.

Oto schemat przystanków na terenie gminy Nieporęt
www.ztm.waw.pl/images/schematy/081112_705vs734.gif

Linia 740 do Nadmy

740: TARGÓWEK - Trocka - Radzymińska - Ząbki: Radzymińska - Marki:
al. Józefa Piłsudskiego - mjr Billa - Nadma: Stara - NADMA (powrót:
Stara - Szkolna - Jaworówka - wiadukt drogi nr 631 - al. J.
Piłsudskiego).

2) Na trasie linii 740:
- STARA 02 na ul. Starej w Nadmie,
- NADMA 02 na ul. Starej w Nadmie,
- SĘKOCIN 01 na ul. Jaworówka w Nadmie,
- POZIOMKOWA 01 na ul. Jaworówka w Nadmie,
- JAWORÓWKA 01 na ul. Jaworówka w Nadmie.

A to mapka nowych linii
www.ztm.waw.pl/images/schematy/081112_734_740.gif

Obserwuj wątek
    • alexkieszek Re: Linie 734 i 740 od 12 listopada 07.11.08, 15:57
      czyli żaden nie wjeżdża do radzymina bu a już miałam nadzieję smile
      • pwysocki Re: Linie 734 i 740 od 12 listopada 07.11.08, 19:32
        A może z Białobrzegów do Radzymina przez Łąki.

Ja bym jeździł.
      • andrzej5219 Re: Linie 734 i 740 od 12 listopada 07.11.08, 21:32
        Oj chyba płonna ta nadzieja, bo problemy wg Burmistrza przyrastają
        błyskawicznie: po rozwiązaniu problemu braku drogi akceptownej przez
        ZTM, pojawił się problem braku pętli (ponoć ma ją wybudować
        developer), teraz mówi sie o budowie zajezdni... a nastepnie pewnie
        o zakupie autobusów itd.... i dociągniemy do nowych wyborów
        samorządowych. Ale zazdrość jednak mnie też gryzie, ostatni autobus
        do Załubic jest o 23 zaś do Warszawy 21.50 i jeszcze stały rozkład a
        nie "widzimisię" właściciela linni prywatnej.... ech życie
        • liberal-2 Re: Linie 734 i 740 od 12 listopada 07.11.08, 22:59
          Chciałbym, żebyście się cieszyli tymi autobusami. Szkoda tylko, że bawicie się
          na cudzy koszt...

Miłej zabawy. Tylko potem nie narzekajcie, że Wam gmina podniosła podatek
          gruntowy. Albo czegoś innego nie dostarczyła.
          • alexkieszek liberał :) 08.11.08, 15:31
            to może namówimy prywaciarzy na inwestycje w jeden choćby niskopodłogowy (dla
            mam z wózkami tudzież dla osób starszych i niepełnosprawnych...) wyliczyliśmy z
            M. że jeden by wystarczył, żeby dogodzić. No i na stały rozkład jazdy i np. żeby
            się między sobą dogadali o jedną np. miesięczną opłatę którą dzielą się oni a
            nas to nie interesuje.

Wtedy wszyscy będą zadowoleni smile Kto się podejmie? smile Ja chętnie pomogę i wiedzą
            prawniczą także jak będzie potrzeba, tylko czy to nie będzie grochem o ścianę?
            • brziszek Re: 734 i 740 09.11.08, 09:56
              Uruchomienie tych linii to efekt pracy wielu ludzi, także wielu
              wypowiedzi za i przeciw, które przez ostatnie lata były umieszczane
              na tym forum. Nie wydaje mi się, żeby była to zabawa na cudzy koszt.
              To na co są przeznaczane pieniądze gminne to zawsze jest kwestia
              politycznych priorytetów, ale także ustawowych zadań własnych gminy,
              do których należy zapewnienie lokalnego transportu zbiorowego.
              Chociaż nie mieszkam na trasie żadnej z tych linii podmiejskich i z
              niecierpliwością oczekują na 738, to uważam, że postawienie w
              pierwszej kolejności na rozwiązanie problemów komunikacyjnych
              Załubic i Nadmy jest w dużej mierze wyrazem gminnej solidarności.
              Osobiście godzę się na to, aby część podatków które płacę szła na
              finansowanie 734 i 740, bo np. wiem, że ludzie tam mieli dotychczas
              tylko szczątkową komunikację co powodowało, że rosła frustracja, a
              jakby tak dalej poszło to nie wiem czy nie podniosłyby się w Nadmie
              głosy za secesją z Gminy Radzymin. Kolego Liberale, funkcjonowanie
              we wspólnocie samorządowej wymaga czasem, zgodnie z zasadą
              pomocniczości, kierowania środków finansowych tam gdzie lokalne
              wspólnoty nie mogą sobie z danym problemem poradzić, inni mogą
              wówczas mieć subiektywne poczucie niesprawiedliwości, ale tylko do
              momentu kiedy sami nie znajdą się w potrzebie. Pozdrawiam i życzę
              wszystkim jak najszybszego uruchomienia linii 738.
              • goszczyn2 :-((( 09.11.08, 18:53
                Uważam iż trasa linii 734 powinna być przedłużona do Radzymina przez miejscowości: Trzcianka, Ruda, Rejentówka (aktualnie tą trasą jeździ prywatny autobus firmy "Przewóz Osób Autobusem Piotrowski, St. Leszko s.c.").
                Co z mieszkańcami Załubic, Trzcianki, Rejentówki którzy pracują, uczą się albo chcą załatwić sprawy urzędowe w Radzyminie? Nie mają czym dojechać do miasta. Dlaczego Burmistrz nie pomyślał o nich i nie zapewnił autobusu dowożącego do Radzymina? Farsa!

-
                • pwysocki Re: :-((( 09.11.08, 19:42
                  Ile by kosztowało przedłużenie 705 z Białobrzegów przez Łąki?
                  W końcu to tylko kilkanaście kilometrów,
              • m385 Re: 734 i 740 09.11.08, 23:25
                > Uruchomienie tych linii to efekt pracy wielu ludzi, także wielu
                > wypowiedzi za i przeciw, które przez ostatnie lata były
                > umieszczane na tym forum.

Niemożliwe! To jeśli się ktoś wypowiedział przeciw pomysłowi ZTM, to
                też się jednak przyłożył do jego realizacji? smile

> Nie wydaje mi się, żeby była to zabawa na cudzy koszt.

No cóż, czasem rzeczy nie wydają się na pierwszy rzut oka takimi,
                jakimi są naprawdę. smile

> Osobiście godzę się na to, aby część podatków które płacę szła na
                > finansowanie 734 i 740

To pięknie. A czy godzisz się na to, by zapłacić nowy, dodatkowy
                podatek na ten szczytny cel? Czy czujesz się jednocześnie uprawniony
                do tego, by decydować, co się dzieje z moją częścią podatku?
            • m385 Re: liberał :) 09.11.08, 23:12
              To jest bardzo dobry pomysł, ale co jeśli prywaciarzom się to na
              chwilę obecną po prostu nie opłaci? Jeśli ich na to po prostu nie
              stać? Czy nadal będziesz namawiać ich na kupno austobusu
              niskopodłogowego, mimo że z rachunku ekonomicznego będzie wynikało
              im to, że są wtedy stratni?

Czy chciałabyś, żeby ktoś ciebie nakłaniał do niekorzystnego
              rozporządzania mieniem?

Rachunek ekonomiczny jest bardzo ważny i nie można go zaniedbywać w
              realizacji swoich projektów. Strata oznacza ni mniej ni więcej tylko
              to, że w danej chwili nas na daną rzecz nie stać.

Kontynuacja działalności mimo strat to zwykła niegospodarność. Zyski
              przynoszą bogactwo, a straty biedę.
              • sibeliuss Re: liberał :) 13.11.08, 17:52
                Linie do R. obsługują małe podmioty, które zarządzają kilkoma
                wozami. Stan techniczny i remonty autobusów wykonywane u szwagra w
                stodole najlepiej świadczą o gospodarowaniu taborem - minimum
                kosztów, maksimum zysku. Nie liczyłbym na inwestowanie w lepszy
                tabor, chyba że gdzieś ktoś sprzeda coś po cenie złomu. Dodajmy do
                tego fakt, że 3/4 kierowców w celu oszustwa podatkowego nie
                rejestruje pobieranych opłat chowając kasę do kieszeni. Taki
                podatnik wykazuje stratę lub minimalną opłacalność (aż dziwne, że
                fiskus wierzy w to, że obsługując trasę wyszkowską kierowca nie ma
                zysku).
                Tylko 738 zapewni poprawę komfortu jazdy.
    • liberal-2 Re: Linie 734 i 740 od 12 listopada 12.11.08, 12:28
      No, udało się smile Jedna z tych linii będzie jeździła co 2 lub 2,5 godziny a
      druga co 1,5 lub 2 godziny.

Autobus z Radzymina musiałby chyba jeździć w szczycie co 15 minut a poza
      szczytem chyba co godzinę.

Ale tutaj dochodzimy do nonsensu i sprzeczności. Im częściej autobus będzie
      jeździł i im lepiej będą obsłużeni klienci, tym większą dana linia wygeneruje
      stratę i stanie się bardziej dla ZTM niedochodowa. A więc ZTM będzie miał
      następujące wyjścia:
      - zażądać od miast większych dotacji,
      - podnieść ceny biletów,
      - ograniczyć liczbę kursów,

Żadne z nich nie będzie mogło spotkać się ze zrozumieniem wszystkich stron
      biorących udział w tym przedsięwzięciu. Takie niestety paradoksy są nieodłączną
      częścią dotacji w każdej postaci.

Proszę zauważyć, że prywatny przewoźnik zawsze dostosowuje się do popytu na
      rynku. Co więcej jego działalność jest związana tylko z osobami zainteresowanymi
      danym dobrem. Kompletnie nie dotyczy osób niezainteresowanych, w przeciwieństwie
      do dotacji, gdzie operator komunikacji jest pośrednio finansowany przez
      producentów groszku i marchewki.
      • pwysocki Re: Linie 734 i 740 od 12 listopada 12.11.08, 19:42
        I dlatego do takich wiosek jak moja żadna komunikacja nie dojedzie, bo żadnemu
        prywaciarzowi nie opłaca się jeździć.

Po to wymyślono coś takiego jak samorząd terytorialny, by zaspokajać takie
        "nierentowne" potrzeby mieszkańców.

PS. Generalnie mam poglądy liberalne, ale wiem, że i tak nikt ich nie
        zlikwiduje, więc wolę żebym mógł w jakikolwiek sposób wykorzystać moje zapłacone
        podatki.
        • liberal-2 Re: Linie 734 i 740 od 12 listopada 12.11.08, 22:25
          Proszę Pana, to jest już Pan na tym forum trzecim, który ma poglądy liberalne
          ale nie wierzy, że w tym kraju można je wcielić w życie. Zastanawiał się Pan ile
          jest takich osób w Polsce? Czy to nie najwyższy czas, aby zacząć mówić NIE?
          Proszę pomyśleć, 20 lat temu udało się odsunąć od władzy PZPR. Może uda się nam
          jednak powtórzyć niemiecki cud gospodarczy z lat 60 tych?

Proszę przekonywać, proszę tłumaczyć, pokazywać i edukować. Wśród najbliższych.

P.S. Nieprawdą jest, że żadna komunikacja do takich wiosek nie dojedzie.
          Dojedzie taka, na jaką jest zapotrzebowanie i na jaką stać mieszkańców.

I jeszcze jedna dygresja. Proszę zauważyć jedno. Prywatne autobusy w Radzyminie
          są różne - lepsze i gorsze. Zwykle raz lub dwa razy w tygodniu nimi jeżdżę do
          Warszawy. I to co je wyróżnia, to brak tłoku wewnętrz. Stoi co prawda kilka
          osób, ale jest luźno. Zapraszam do pociągu KM. Jak się uda panu wsiąść w Ząbkach
          albo Zielonce to będzie pan szczęściarzem. To samo zresztą tyczy się metra i
          tramwajów w porannym szczycie.
          • locci Re: Linie 734 i 740 od 12 listopada 13.11.08, 20:46
            Ja to proszę Panów jeżdżę z Radzymina taxówką. Każdy obywatel ma do tego prawo.
            Mam i ja. Jeżdżę za swoje. Matka taka dajmy na to ze swym potomstwem również
            wygodnie może rozsiąść się w taxi i jeszcze po drodze oglądać karton netłork.
            Dlaczego mam się dokładać do Pana Xysockiego z tego powodu, że pobudował się na
            obrzeżach miasta, albo do takiej Pani co chce mieć dzieci, a jej na to nie stać.
            Krew mnie zalewa, jak jadę taxi i taki olbrzymi bydłowóz zajeżdża nam drogę
            rzucając cień na całą ulicę tak, że nie mogę esemesa wysłać bo nic nie widzę!!!
            • sas101 Re: Linie 734 i 740 od 12 listopada 13.11.08, 21:23
              A ja żądam natychmiastowej likwidacji szpitala gminnego w
              Radzyminie. On tez jest utrzymywany z naszych podatków. Niech
              szpital będzie prywatny i każdy płaci kasę za leczenie. Tak jak
              każdy płaci za bilet autobusowy. Nie dla autobusu miejskiego, nie
              dla szpitala. Dość trwonienia podatków.
            • alexkieszek Szanowny Panie locci 13.11.08, 21:29
              uprzejmie Pana informuję, iż stać mnie na moje dzieci i uprzejmie proszę na
              przyszłość nie komentowania mojej sytuacji i zaglądania mi do portfela. Myślę,
              że ma Pan więcej bardziej interesujących zajęć jeśli nie to proszę sobie
              znaleźć. Widzę, że dziś ma Pan wolny wieczór i mocno się Pan nudzi. Proszę się
              zatem taxówką przejechać i cartoon pooglądać.
            • pwysocki Re: Linie 734 i 740 od 12 listopada 14.11.08, 19:06
              Ja też jeżdżę za swoje, ale skoro moje podatki trafiają do budżetu tej gminy i
              tego powiatu, to chciałbym chociaż częściowo mieć coś z tego, że zameldowałem
              się we wsi pod Radzyminem.

PS. Widzę, że dyskusje na tym forum coraz częściej sięgają rynsztoka.

PS2. Nie wstydzę się wyrażać swoich przekonań pod własnym nazwiskiem, więc nie
              ukrywam się pod pseudonimem.
              • radzyminiak.pl Re: Linie 734 i 740 od 12 listopada 14.11.08, 21:18
                Ja chętnie sprawdzę za jakiś powiedzmy miesiąc, ile osób jeździ nowymi
                autobusami ZTM. Wydaje mi się, że będzie to z 10 osób na autobus. Z tego połowa
                będzie jeździła na gapę. Bo po co płacić jak kanar sprawdza bilety w takich
                miejscach raz na ruski rok? I tym sposobem de facto będziemy finansować darmowe
                przewozy dla garstki osób (w tym meneli wracających nocą z melanżów), za
                pieniądze, którymi prywaciarz zrobiłby dwa razy tyle kursów. Ale jemu pieniędzy
                nikt nie da... bo to zły kapitalista jest i ośmiela się cham (kto to słyszał!!)
                organizować sobie pracę minimalizując koszty a maksymalizując zyski. Wredna,
                kapitalistyczna świnia!

P.S. Czy ktoś wie jaki będzie dla Radzymina całkowity miesięczny koszt
                utrzymania tych linii? Na TVP3 mówili o kwocie 100 tys., co daje ponad MILION
                złotych rocznie. Jeśli to prawda, (ale nie chce mi się wierzyć, że aż taką
                przewałę chcą zrobić) to niech żaden ze zwolenników "czerwoniaków" nie waży się
                narzekać potem, że nie ma w gminie tego czy owego przez brak kasy.
                To właśnie przez zwolenników takich pomysłów jak ten, moje ciężko zarobione
                pieniądze wyrzucane są w błoto, po którym matka z dzieckiem i niepełnosprawny na
                wózku musi się poruszać, bo na asfaltowe drogi już kasy nie starczyło. - a co, i
                ja użyję argumentu matki z dzieckiem oraz niepełnosprawnego tak jak to robi
                banda czerwonych od ZTM!

• alexkieszek Re: Linie 734 i 740 od 12 listopada 14.11.08, 22:13
                  nie uważam się za czerwoniaka broń Boże...używam tego argumentu bo, że matka z
                  dwójką smile

oj widzę, że ten temat bardzo niektórych drażni smile
                • nomad997 Re: Linie 734 i 740 od 12 listopada 14.11.08, 22:30
                  radzyminiak.pl napisał:

> Ja chętnie sprawdzę za jakiś powiedzmy miesiąc, ile osób jeździ > nowymi
                  autobusami ZTM. Wydaje mi się, że będzie to z 10 osób na > autobus.

Gdyby np. w Nadmie tamtejszy prywaciarz szanował pasażerów, to nikt by nie
                  pomyślał o linii ZTM. Ale jeżeli było tak, że łaskę robił że kogoś zabrał z
                  przystanku, a i często potrafił zrobić taki numer że gdy widział iż danego dnia
                  jeździ mało osób to jeździł na Białostocką w Warszawie i tam przeczekiwał
                  realizując co 2-gi kurs traktując ludzi jak śmieci, to teraz mu ludzie pokazali
                  co myślą o jego usługach.
                  On wozi po 2-3 osoby w swoim 25-letnim Mercedesie, a zaraz za nim jedzie bardzo
                  ładnie napełniona pasażerami Scania na linii 740.
                • agamek12 Re: Linie 734 i 740 od 12 listopada 14.11.08, 22:57
                  Tak sobie czytam ostatnio wypowiedzi radzyminiaka, liberała, m385 i
                  kupasza i po ich przeanalizowaniu ciśnie mi się na język tylko jedno
                  przysłowie: "lepiej z mądrym zgubić, niż z głupim znaleźć". Panowie
                  (a może i Panie) liberałowie: Wasze założenia są słuszne, płacenie
                  podatków to zwykłe zdzierstwo (i pewnie niewielu osobom, na czele ze
                  mną, to się nie podoba), ale tak naprawdę to nie proponujecie żadnej
                  sensownej alternatywy. Mówicie o liberaliźmie, o decydowaniu samemu
                  o własnych wydatkach, o likwidacji podatków, itp., ale czy w swoich
                  założeniach bierzecie pod uwagę sytuację, w której znajduje się nasz
                  kraj? Czy wiecie o tym, że nasze podatki przeznaczane są na spłatę
                  długu zaciągniętego wiele lat temu, że z naszych podatków
                  (jakkolwiek je nazwać) płacone są emerytury ludzi, którzy płacili
                  składki kilka lat temu (to nie ich wina, że ZUS jest nieudolny - nie
                  chcę używać bardziej dosadnych stwierdzeń), że z naszych podatków (o
                  ile je płacimy/cie) jest pokrywanych szereg innych wydatków. Jak
                  sobie wyobrażacie Wasz liberalizm? Że dług Polski nagle zniknie i
                  nikt nie będzie się o niego upominał? Że moi rodzice nie będą mieli
                  wypłacanej emerytury? No powiedzcie mi, jak??? Czy ma być Wasz
                  system nieuczciwy i niesprawiedliwy? I jeszcze jedno: pokażcie mi
                  choć JEDEN kraj, gdzie w praktyce sprawdza się i fukcjonuje
                  liberalim w formie przez Was "reklamowanej". I nie mówcie mi o
                  teoretycznym modelu austriackiego naukowca, bo teoria jest daleka od
                  praktyki. Teoretycznie można bowiem udowodnić, że przyjmując pewne
                  (prawdziwe) założenia można z dodawania 2+2 otrzymać wynik 5
                  (udowodni Wam to każdy student I-go roku Politechniki) - ale czy
                  taka teoria Was przekona?
                  Ja, jeśli już muszę płacić podatki, chcę, żeby były one przeznaczane
                  na cele, które mi odpowiadają. I dlatego nie chcę słyszeć o sobie,
                  że jestem złodziejem, czerwonym, socjalistą, etc. Ja również Was,
                  drodzy liberałowie, nie chcę określać mianem demagogów. Choć zgadzam
                  się z przynajmniej jednym waszym postulatem: nie wybierajmy
                  polityków, którzy dużo obiecują, bo połowy obiecanek i tak nie
                  zrealizują, a połowę tego, co zostanie, zrobią źle i drogo... za
                  nasze pieniądze.
                  Ja odrazu mówię, że nie jestem politykiem, nauczycielem czy
                  jakimkolwek innym osobnikiem pracującym i zarabiającym
                  państwowe/nasze pieniądze. Pracuję w prywatnej firmie, odprowadzam
                  co miesiąc do budżetu kilka tysięcy złotych w formie podatków,
                  Vatów, akcyz, składek i innych haraczy. Ale mówię trudno, dopuki tu
                  mieszkam, muszę godzić się z takim zdzierstwem, ale chcę decydować o
                  tym, na co moja krwawica jest przeznaczana...

A nawiązując do drażliwej tematyki konkurencyjności (a raczej jej
                  braku?) ZTM wobec prywatnych przewoźników: nie uważacie, że wśród
                  prywaciarzy panuje zmowa cenowa i nie są konkurencą wobec siebie?
                  Oni wszyscy mają identyczne ceny biletów, taki sam poziom
                  świadczenia usług i tak naprawdę nie można w tej chwili oczekiwać od
                  nich nic więcej ponad to, co mamy. Uważam, że dzięki właśnie ZTM Ci
                  przedsiębiorcy zorganizują się w sposób i zaczną walczyć o klienta
                  cenami, kulturą, wspólnym rozkładem jazdy i taborem. Bo teraz jest
                  im to poprostu niepotrzebne. A wtedy (przyznacie to chyba) wyjdzie
                  to na zdrowie wszystkim korzystającym z usług transportowych. I być
                  może okaże się, że ZTM nie będzie potrzebny, bo poprawiony transport
                  prywatny wyprze z rynku ten znienawidzony przez Was ZTM.

Pozdrawiam i życzę dobrej nocy...
                  • liberal-2 Re: Linie 734 i 740 od 12 listopada 15.11.08, 13:01
                    Nareszcie szansa na sensowną polemikę, moje odpowiedzi poniżej.

agamek12 napisał:

> Tak sobie czytam ostatnio wypowiedzi radzyminiaka, liberała, m385 i
                    > kupasza i po ich przeanalizowaniu ciśnie mi się na język tylko jedno
                    > przysłowie: "lepiej z mądrym zgubić, niż z głupim znaleźć". Panowie
                    > (a może i Panie) liberałowie: Wasze założenia są słuszne, płacenie
                    > podatków to zwykłe zdzierstwo (i pewnie niewielu osobom, na czele ze
                    > mną, to się nie podoba), ale tak naprawdę to nie proponujecie żadnej
                    > sensownej alternatywy. Mówicie o liberaliźmie, o decydowaniu samemu
                    > o własnych wydatkach, o likwidacji podatków, itp., ale czy w swoich
                    > założeniach bierzecie pod uwagę sytuację, w której znajduje się nasz
                    > kraj? Czy wiecie o tym, że nasze podatki przeznaczane są na spłatę
                    > długu zaciągniętego wiele lat temu, że z naszych podatków
                    > (jakkolwiek je nazwać) płacone są emerytury ludzi, którzy płacili
                    > składki kilka lat temu (to nie ich wina, że ZUS jest nieudolny - nie
                    > chcę używać bardziej dosadnych stwierdzeń), że z naszych podatków (o
                    > ile je płacimy/cie) jest pokrywanych szereg innych wydatków. Jak
                    > sobie wyobrażacie Wasz liberalizm? Że dług Polski nagle zniknie i
                    > nikt nie będzie się o niego upominał? Że moi rodzice nie będą mieli
                    > wypłacanej emerytury? No powiedzcie mi, jak???
                    Jeśli chodzi o sprawę emerytur. Można by powiedzieć, że wszystkie osoby od
                    powiedzmy 1 stycznia 2010 nie muszą płacić obowiązkowych składek na ZUS oraz
                    OFE. Natomiast cały majątek skarbu Państwa, który jeszcze pozostał, sprzedać na
                    licytacji a pieniądze z niego przeznaczyć na wypłaty emerytur dla wszystkich,
                    którzy do 1 stycznia 2010 roku odprowadzali składki. Wypłat świadczeń byłaby
                    oczywiście proporcjonalna do zgromadzonych tam pieniędzy.

Czy ma być Wasz
                    > system nieuczciwy i niesprawiedliwy? I jeszcze jedno: pokażcie mi
                    > choć JEDEN kraj, gdzie w praktyce sprawdza się i fukcjonuje
                    > liberalim w formie przez Was "reklamowanej". I nie mówcie mi o
                    > teoretycznym modelu austriackiego naukowca, bo teoria jest daleka od
                    > praktyki.
                    Czy zadałeś sobie choć trochę trudu, aby przeczytać takie krótkie (60 stron)
                    nowelki Ludwiga von Misesa "Ekonomia i polityka" oraz Rothbarda "Co rząd zrobił
                    z naszymi pieniędzmi"? Jeśli tak, to proszę pokaż mi, gdzie ich teorie są
                    fałszywe? Gdzie są fałszywe założenia, bo ja nie wiem, nie potrafię ich znaleźć
                    i tych teorii obalić.

Jeśli chodzi o praktykę, to jest z tym trochę gorzej, gdyż niestety kraje
                    demokratyczny podążają drogą do socjalizmu. Ale to jest niestety efekt
                    demokracji, w której aby utrzymać się przy władzy, należy spełniać zachcianki
                    ludu i obiecywać. Im więcej się obietnic wypełni tym gorzej.

Ale do rzeczy. Cud gospodarczy Niemiec lat 60 dokonał się za sprawą ekonomisty,
                    który był uczniem Misesa lub Hayka. Być może m385, radzyminiak albo kupasz
                    podadzą nazwisko, bo ja nie pamiętam. Wolność gospodarcza w USA w XIX wieku
                    opierała się głównie na teoria Smitha czy Locka. Sukces gospodarczy Chile to
                    wkład Miltona Friedmana to samy tyczy się Chin.

Teoretycznie można bowiem udowodnić, że przyjmując pewne
                    > (prawdziwe) założenia można z dodawania 2+2 otrzymać wynik 5
                    > (udowodni Wam to każdy student I-go roku Politechniki) - ale czy
                    > taka teoria Was przekona?
                    > Ja, jeśli już muszę płacić podatki, chcę, żeby były one przeznaczane
                    > na cele, które mi odpowiadają. I dlatego nie chcę słyszeć o sobie,
                    > że jestem złodziejem, czerwonym, socjalistą, etc. Ja również Was,
                    > drodzy liberałowie, nie chcę określać mianem demagogów. Choć zgadzam
                    > się z przynajmniej jednym waszym postulatem: nie wybierajmy
                    > polityków, którzy dużo obiecują, bo połowy obiecanek i tak nie
                    > zrealizują, a połowę tego, co zostanie, zrobią źle i drogo... za
                    > nasze pieniądze.

Nikt z nas tutaj nie mówi o zniesieniu podatków całkowicie. Niech one będą.
                    Podatek dochodowy można znieść. Akcyzę na wiele wyrobów można znieść (nie trzeba
                    będzie opłacać straży granicznej, która łapie szmuglerów 10 paczek papierosów z
                    Ukrainy). Podatek VAT mógłby na wszystko wynosić 5% czy 10%. Zobacz, o ile
                    odchudziłbyś aparat skarbowy i sprawił, że Ci ludzi zajmą się w końcu czymś
                    pożytecznym.

Można zlikwidować wiele ministerstw np. edukacji, sportu, gospodarki, rolnictwa.
                    Zlikwidować KRRiTV, UKE, URE UOKiK. Uprościć zakładanie firmy. Nie chodzi tu o
                    jedno okienko wcale. Ale np. adres siedziby firmy, który jest obowiązkowy. A jak
                    ma założyć firmę bezdomny, który znalazł na śmietniku osełkę i chce ostrzyć noże
                    za 1 zł od sztuki?

> Ja odrazu mówię, że nie jestem politykiem, nauczycielem czy
                    > jakimkolwek innym osobnikiem pracującym i zarabiającym
                    > państwowe/nasze pieniądze. Pracuję w prywatnej firmie, odprowadzam
                    > co miesiąc do budżetu kilka tysięcy złotych w formie podatków,
                    > Vatów, akcyz, składek i innych haraczy. Ale mówię trudno, dopuki tu
                    > mieszkam, muszę godzić się z takim zdzierstwem, ale chcę decydować o
                    > tym, na co moja krwawica jest przeznaczana...

Twoje decydowanie jest złudne i polega jedynie na chodzeniu na wybory co 4 lata,
                    gdzie nawet nie głosujesz w okręgach jednomandatowych na konkretne osoby, tylko
                    na partie - bo tak partiom jest wygodniej.
                    >
                    > A nawiązując do drażliwej tematyki konkurencyjności (a raczej jej
                    > braku?) ZTM wobec prywatnych przewoźników: nie uważacie, że wśród
                    > prywaciarzy panuje zmowa cenowa i nie są konkurencą wobec siebie?
                    > Oni wszyscy mają identyczne ceny biletów, taki sam poziom
                    > świadczenia usług i tak naprawdę nie można w tej chwili oczekiwać od
                    > nich nic więcej ponad to, co mamy. Uważam, że dzięki właśnie ZTM Ci
                    > przedsiębiorcy zorganizują się w sposób i zaczną walczyć o klienta
                    > cenami, kulturą, wspólnym rozkładem jazdy i taborem. Bo teraz jest
                    > im to poprostu niepotrzebne. A wtedy (przyznacie to chyba) wyjdzie
                    > to na zdrowie wszystkim korzystającym z usług transportowych. I być
                    > może okaże się, że ZTM nie będzie potrzebny, bo poprawiony transport
                    > prywatny wyprze z rynku ten znienawidzony przez Was ZTM.

Dla mnie ZTM niech sobie jeździ. Proszę bardzo. Ale niech nie dostaje dopłat z
                    budżetu Państwa. A jeśli chodzi o tą zmowę cenową. Proszę wróć do momentu, kiedy
                    zakładałeś swoją firmę. Ile wymogów formalnych musiałeś spełnić? Może to jest
                    problem, kolejna bariera, aby zaistnieć na rynku przewozów. Bo niestety
                    podejrzewam, że nie wystarczy prawo jazdy kategorii E oraz sprawny technicznie
                    autobus.

I jeszcze jedno. Skoro Państwo dobrze wypełnia swoją rolę, to jak to się dzieje,
                    że autobusy prywatne, jak sam mówisz są w opłakanym stanie (moja opinia jest
                    inna - o wiele częściej widzę stare Ikarusy niż tak stare i zniszczone autobusy
                    prywatne) i jeżdżą po naszych drogach? Przecież każdy musi przejść przegląd raz
                    do roku. Mamy policję i inspekcję ruchu drogowego? Dlaczego to nie działa?

My dajemy jakąś alternatywę. Nikt nie powiedział, że liberalizm włoży każdemu do
                    garnka pieczeń wołową, do garażu wstawi mercedesa oraz wybuduje 200m2
                    apartament. Gospodarka wolnorynkowa i brak skrępowania dla ludzi daje szansę
                    tego wszystkiego. Daj narzędzia i daje możliwości. Na wolnym rynku nie byłoby
                    możliwe, tak jak to napisała "alexkieszek" czy ania-silenter, aby sanepid
                    zabronił stworzenia żłobka, bo pomieszczenie ma 2,5 m wysokości. Pomieszczeni
                    jest dobre dla ludzi, aby tam mieszkać, ale złe aby tacy sami ludzi zaprosili do
                    siebie kilko, kilkanaście dzieci, żeby się nimi zająć pod nieobecność rodziców.

Czy ty nie widzisz tych nonsensów? Dlaczego się z nimi godzisz? Wiedz, że
                    rachunek za twoją naiwność zapłacą twoje dzieci.

>
                    > Pozdrawiam i życzę dobrej nocy...
                  • m385 Re: Linie 734 i 740 od 12 listopada 16.11.08, 01:12
                    > I jeszcze jedno: pokażcie mi choć JEDEN kraj, gdzie w praktyce
                    > sprawdza się i fukcjonuje liberalim w formie przez
                    > Was "reklamowanej".

Pokaż mi choć jeden kraj, w którym nie zdarza się kłamstwo, kradzież
                    i zabójstwo. Nie ma takiego kraju. Czy z tego płynie wniosek, że
                    kłamstwo, kradzież i zabijanie jest OK?

Wolny rynek to nic innego jak zastosowanie elementarnych zasad etyki
                    w życiu gospodarczym.

Dotowany transport jest sprzeczny z tymi zasadami i nieuchronnie
                    powoduje złe konsekwencje, choć niebezpośrednie i odłożone w czasie,
                    a przez to trudno dostrzegalne na pierwszy rzut oka.

Jaka jest alternatywa dla dotowanego transportu? Transport
                    niedotowany. Wg ciebie to nie jest sensowna alternatywa?

> Pracuję w prywatnej firmie, odprowadzam co miesiąc do budżetu
                    > kilka tysięcy złotych w formie podatków, Vatów, akcyz,
                    > składek i innych haraczy.

Zatem bądź gotowa na wzrost tych "haraczy". Dotacja dla ZTM jest
                    dołożeniem cegiełki do tej budowli. Dług publiczny wciąż rośnie.
                    • m385 Re: Linie 734 i 740 od 12 listopada 16.11.08, 01:19
                      m385 napisał:
                      > Zatem bądź gotowa na wzrost tych "haraczy".

Przepraszam, powinno być "bądź gotów". smile
                • embeo Re: Linie 734 i 740 od 12 listopada 17.11.08, 11:08
                  > Ja chętnie sprawdzę za jakiś powiedzmy miesiąc,
                  > ile osób jeździ nowymi
                  > autobusami ZTM. Wydaje mi się, że będzie
                  > to z 10 osób na autobus.
                  > de facto będziemy finansować darmowe
                  > przewozy dla garstki osób
                  >cryingw tym meneli wracających nocą z melanżów)
                  Daj znać, kiedy będziesz sprawdzał tą frekwencję, to się skrzyknie
                  tych "meneli" i zrobimy sztuczny tłok. A przy okazji w cztery oczy
                  byśmy doprecyzowali, kogo obrażasz słowem "menel".

> Na TVP3 mówili o kwocie 100 tys., co daje ponad MILION
                  > złotych rocznie.

Zanim się zbyt mocno podniecisz, podam cytat z wieści
                  podwarszawskich:
                  "Miesięczny koszt utrzymania połączenia 740 to 9.250 zł"

Innych wątków z twojej wypowiedzi nie podejmuję, gdyż ogólnie
                  żenuła. smile Pozdrawiam.
              • liberal-2 Re: Linie 734 i 740 od 12 listopada 15.11.08, 09:37
                Dopóki nie negujesz systemu, który mamy w Polsce (a widzę, że nie negujesz tylko
                próbujesz z niego wyciągnąć ile się da dla siebie) to możesz się czuć bezpieczny.

Jeśli zaczniesz głosić, że system ten jest złodziejski i tak naprawdę w całej
                redystrybucji dóbr nie chodzi o to, aby pomóc biednym, ale o władzę dla
                urzędników i możliwość wpływania na zachowania innych, polecałbym jednak pseudonim.

Jak już napisałem wcześniej. Działanie, które proponujesz jest krótkowzroczne.
                Rachunek za twoją naiwność zapłacą Twoje dzieci prawdopodobnie nie zdając sobie
                wcale sprawy.

Jeśli jesteś zainteresowany jakimiś konkretnymi przykładami, to chętnie napiszę,
                może w oddzielnym wątku, na czym polega całe oszustwo np. z OFE, ZUS, bankami,
                bankowością centralną, proponowaniem na siłę przyjęciu euro w Polsce, dotacjami
                dla rolników, dotacjami dla stoczni albo dotacjami dla banków w Europie czy USA.

To są w sumie jedne z podstawowych rzecz, które należałoby ludziom wyjaśnić i
                pokazać, że są oszukiwani i pracują na utrzymanie dość licznych
                uprzywilejowanych grup interesów (prywatnych, publicznych),
                • student6 Re: Linie 734 i 740 od 12 listopada 15.11.08, 13:31
                  Powiem krótko - zaśmiecasz forum. W kazdym wątku piszesz o tym samym.

Masz prawo wyrażac swoje poglądy i rób to ale nie w każdym wątku.
                  Założyles wątek "Dlaczego ZTM to zły pomysł" i mozesz załozyc setki
                  innych dotyczących gospodarki wolnorynkowej.

Ale powoływanie sie na teoretykiow ekonomi w watku o dacie
                  uruchomienia lini czy placu zabaw nie sa zwiazane z tematem.

Nie zaśmiecajmy forum.
                  • liberal-2 Re: Linie 734 i 740 od 12 listopada 15.11.08, 14:12
                    Najmocniej Pana przepraszam. Ale podejrzewam, że dyskusja tylko na temat daty
                    uruchomienia ZTM, nie byłaby zbyt ciekawa. Mam nadzieję, że zwrócisz również
                    każdemu innemu forumowiczowi uwagę, który to forum zaśmiecił poruszając temat
                    nie związany bezpośrednio z datą uruchomienia ZTM.

A w ramach wolności słowa, przecież administrator tego forum może mnie
                    zablokować i zabronić tutaj pisać.
                    • student6 Re: Linie 734 i 740 od 12 listopada 15.11.08, 14:21
                      Nie chodzi o to zeby cokolwiek ograniczac ale zachowac porzadek
                      dyskusji.

Jako forumowicz czytając wątek o linii 734 oczekuję informacji na
                      temat komunikacji a nie o tym czy podatki sa dopbre czy nie.

Masz rację, że dyskusja tylko o dacie uruchomnienia linii byłaby
                      nudna dlatego masz mozliwosc zakładania wątków - nieprawdaz?

A uwage zwracam Ci dlatego, ze jestem jednym z dminów i odpowiadam
                      za porzadek dyskusji.
                      • m385 Re: Linie 734 i 740 od 12 listopada 16.11.08, 00:18
                        student6 napisał:
                        > Jako forumowicz czytając wątek o linii 734 oczekuję informacji na
                        > temat komunikacji a nie o tym czy podatki sa dopbre czy nie.

Ja to rozumiem tak. Liberał również płaci podatki, więc chcąc nie
                        chcąc jest włączony do dyskusji o sensowności i kierunkach
                        wydatkowania publicznych pieniędzy.

Gdyby linia 734 nie była przymusowo finansowana z pieniędzy
                        Liberała, to faktycznie jego wypowiedzi byłyby od rzeczy.
                        • liberal-2 Re: Linie 734 i 740 od 12 listopada 16.11.08, 22:16
                          Właśnie. Dziękuje. Takiego argumentu mi brakowało. Cofam swoje przeprosiny. I w
                          każdym wątku, który dotyczy spraw pośrednio lub bezpośrednio finansowanych z
                          moich pieniędzy, o ile będę miał na to ochotę, swoje zdanie zamierzam wyrażać.

Jeśli to komuś nie odpowiada, to niech powie otwarcie, że chce tu budować
                          kolejną utopię republiki rad, gdzie to lud pracujący miast i wsi odgrywa
                          kluczową rolę.

Z pozdrowieniami dla towarzyszy.
                          • student6 Re: Linie 734 i 740 od 12 listopada 17.11.08, 08:36
                            "Dopóki nie negujesz systemu, który mamy w Polsce (a widzę, że nie
                            negujesz tylko
                            próbujesz z niego wyciągnąć ile się da dla siebie) to możesz się
                            czuć bezpieczny.

Jeśli zaczniesz głosić, że system ten jest złodziejski i tak
                            naprawdę w całej
                            redystrybucji dóbr nie chodzi o to, aby pomóc biednym, ale o władzę
                            dla
                            urzędników i możliwość wpływania na zachowania innych, polecałbym
                            jednak pseudonim.

Jak już napisałem wcześniej. Działanie, które proponujesz jest
                            krótkowzroczne.
                            Rachunek za twoją naiwność zapłacą Twoje dzieci prawdopodobnie nie
                            zdając sobie
                            wcale sprawy.

Jeśli jesteś zainteresowany jakimiś konkretnymi przykładami, to
                            chętnie napiszę,
                            może w oddzielnym wątku, na czym polega całe oszustwo np. z OFE,
                            ZUS, bankami,
                            bankowością centralną, proponowaniem na siłę przyjęciu euro w
                            Polsce, dotacjami
                            dla rolników, dotacjami dla stoczni albo dotacjami dla banków w
                            Europie czy USA.

To są w sumie jedne z podstawowych rzecz, które należałoby ludziom
                            wyjaśnić i
                            pokazać, że są oszukiwani i pracują na utrzymanie dość licznych
                            uprzywilejowanych grup interesów (prywatnych, publicznych)"

To tylko jedna z Twoich wypowiedzi nie na temat. Nie podważam ich
                            sensu ani celowości, mówię jedynie że są nie na temat w wątku np.
                            734.

Zamykam dyskusje na ten temat.

Ostrzeżenie dostałes i więc z czym sie będzie wiązac jeśli dalej
                            będziesz ząsmiecał forum.

Pozdrawiam
    • sas101 Re: Linie 734 i 740 od 12 listopada 27.11.08, 23:22
      Lesznowola to pierwsza podwarszawska gmina, po której z biletami
      Zarządu Transportu Miejskiego będzie można jeździć mikrobusami
      prywatnych przewoźników
      To kolejny krok, by komunikacja stała się bardziej aglomeracyjna. Są
      już wspólne bilety na autobusy, tramwaje i metro w Warszawie oraz
      pociągi podmiejskie (do Ząbek, Sulejówka, Pruszkowa i Opaczy). Druga
      strefa biletowa obejmuje już 28 podwarszawskich gmin, po których
      kursuje 51 dziennych i nocnych autobusowych linii podmiejskich.
      Wczorajsza zapowiedź ZTM oznacza małą rewolucję. Urzędnicy
      porozumieli się z władzami sąsiadującej z Piasecznem Lesznowoli. W
      ostatnich latach do leżących w tej gminie miejscowości, np. Iwicznej
      czy Magdalenki, sprowadza się wiele osób. Wkrótce będą mogli wsiadać
      do mikrobusów zabierających nie więcej niż 15 pasażerów. Albo
      skasują w nich bilet (jednorazowy, dobowy, trzydniowy czy
      tygodniowy), albo wylegitymują się warszawską kartą miejską z
      zakodowanym biletem 30- lub 90-dniowym. Mikrobusy będą podwozić do
      punktów przesiadkowych, skąd, nie kasując dodatkowego biletu, ludzie
      zabiorą się linią podmiejską (np. 707 lub 709) w stronę Warszawy.

Sukces polega na tym, że żółte kasowniki ZTM po raz pierwszy zostaną
      zamontowane w taborze prywatnej firmy. Przewoźnicy, których autobusy
      dojeżdżają teraz do Warszawy np. z Wołomina czy Otwocka, nie
      honorują warszawskich biletów. Wkrótce władze Lesznowoli ogłoszą
      przetarg, w którym wybiorą swojego przewoźnika. Ustalą też trasy i
      rozkłady jazdy. Kosztami będą się podzielić z ZTM. Według jego
      rzecznika Igora Krajnowa to samorząd zdecyduje też o numeracji
      nowych linii - czy będą to siedemsetki, osiemsetki, czy też całkiem
      inne.

ZTM liczy, że w ślady Lesznowoli pójdą kolejne podwarszawskie gminy.
      Najbardziej zaawansowane rozmowy są z władzami Jabłonny (tu w
      planach jest linia z Chotomowa) i Piaseczna (linia z Józefosławia).

Źródło: Gazeta Wyborcza Stołeczna

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka