Gość: studentka IP: *.w193-249.abo.wanadoo.fr 30.03.04, 00:56 Piekny, romantyczny film o niemozliwej milosci Serdecznie polecam Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: rodaczka Re: Dziewczyna z perłą IP: 204.142.65.* 05.05.04, 21:29 " przeglad " wspanialych flamandzkich obrazow,jesli umiesz sie przniesc w 16/17 wiek,wspanialy film. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: rybak ACH JAKI "PIĘKNY" TEN FILM! EMOCJE JAK NA RYBACH! IP: *.chello.pl 14.06.04, 18:01 Widzę, że jedyne co potrafią powiedzieć ci którym ten film się "podobał" to, że był taki "piękny" i "wspaniały" i że na podstawie "pięknej" książki i że "och" i "ach", i jeszcze raz... I to chyba wszystko, a to,że był "piękny" ma przysłonić że jest strasznie NUDNY i że w tym filmie nic się nie dzieje oprócz wyświechtanych banałów-banialuków... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kinka Re: ACH JAKI "PIĘKNY" TEN FILM! EMOCJE JAK NA RYB IP: 212.182.114.* 25.06.04, 10:41 Najwidoczniej nie powinieneś był iść na ten film (tak zrobił mó Mąż). Myślę, że fabuła nie jest tu istotna, tak samo jak wątek miłosny, najważniejsze bowiem są obrazy. Każde niemal ujęcie (zwłaszcza te statyczne) jest OBRAZEM. A cały film to wernisaż holenderskich mistrzów z XVII wieku. Nie polecam tym, których w kinie interesuje wyłącznie akcja. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: esther polecam 4.5/5 IP: *.fbx.proxad.net 05.05.04, 22:49 pieknie nakrecony, plastycznie wysmakowany film, ktory laczy w sobie film historyczny i romans; Scarlette Johansson jest doskonala, (czekam z niecierpliwoscia na kolejne filmy z jej udzialem), nawet Colin Firth tak bardzo nie razi, chociaz mozna sobie z latwoscia wyobrazic innego Vermeera; serdecznie panstwu polecam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: CZESIEK 2,5 IP: *.internetdsl.tpnet.pl 06.05.04, 00:38 lubie johanson ale film jest denny, nawet zdjecia serry takie sobie /za co te nagrody?/ Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: SABINA Re: 2,5 IP: *.internetdsl.tpnet.pl 21.05.04, 16:48 Słuchaj Czesiek !!! .... z Ciebie naprawdę jest CZESIEK !!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Rom Re: 2,5 IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.06.04, 08:20 Ten film nie jest przeznaczony dla prawnuków chlopów pańszczyźnianych!,dla szczecińskiich buraków,itd.... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: marcela Re: Dziewczyna z perłą IP: *.alpha.sosnowiec.pl / *.internetdsl.tpnet.pl 06.05.04, 22:19 film przepiękny, jak mało który łączy dwie wielkie sztuki: malarstwo i film. dla prawdziwych wielbicieli ww sztuk umiejących docenić piękno! mimo, że "wolny" wydaje się za krótki, jak dla mnie mógłby trwać i 5 godzin i byłby 100 razy ciekawszy niż "szybki" "kill bill 2".. uczta dla oka i duszy! pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
cachaca1 Re: Dziewczyna z perłą 11.05.04, 12:51 Z jednej strony film wywołuje trudny do opisania nastrój, który chce się aby trwał i trwał bez końca. Z drugiej strony jest sztuka filmowa i to co napisał CZESIEK też jest prawdą - są negatywne recenzje ludzi, którzy czynnie uczestniczą w kinie jako twórcy. Pytanie co jest w tym filmie, ze obie strony mają rację? Myślę, że ten film jak niewiele innych dotyka najważniejszej kwestii, dla której chcemy oglądać filmy. Czyli porusza nasze uczucia, wrażliwośc duszy. Dlatego mistrzostwo środków artystycznych może być na drugim planie. Ważne abyśmy lubili film za to o czym mówi, a nie za jego formę. Polecam, choć pewnie faceci tego nie zrozumieją - generalnie, bo sam są wyjatki jak ja :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Edziak Re: Dziewczyna z perłą IP: *.rutc.ac.uk 13.05.04, 12:35 przeczytalam ksiazke i obejrzalam film, warto bylo. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: beata Re: Dziewczyna z perłą IP: *.adm.uni.wroc.pl 17.05.04, 13:41 książka jest piękna ,wracam chętnie do niej myślami - na film czekam z utęsknieniem. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Agnieszka Re: Dziewczyna z perłą IP: *.nwrk.east.verizon.net 21.05.04, 05:46 niesamowity klimat filmu trzymajacy w napieciu, dobrani aktorzy, naprawde ciekawy kawalek historii warty obejrzenia Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Agnieszka Re: Dziewczyna z perłą IP: *.nwrk.east.verizon.net 21.05.04, 05:46 niesamowity klimat filmu trzymajacy w napieciu, dobrani aktorzy, naprawde ciekawy kawalek historii warty obejrzenia Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: nikt specjalny POLECAM! IP: *.233.233.94.devs.futuro.pl 21.05.04, 12:46 Kto zna malarstwo Vermeera, doceni ten film szczególnie! Tych, którzy nie znają, odsyłam utaj</b></a> :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: nikt specjalny jeszcze raz? IP: *.233.233.94.devs.futuro.pl 21.05.04, 12:47 tutaj<a href="http://www.przekroj.pl/galeria/raczkowski/source/_53.htm">tutaj</a> Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jacek2 Re: Dziewczyna z perłą IP: *.w82-121.abo.wanadoo.fr 21.05.04, 17:07 Film ukazal sie juz w USA i Kanadzie na DVD , i w tej wersji go ogladalem . Film ten moze sie spodobac glownie dzieki przepieknym zdjeciom , ktore sa w palecie kolorow barokowych mistrzow .Doskonala scenografia. Interpretacja S.Johansson jest przekonywujaca , czego niestety nie mozna powiedziec o roli C.Fritha w roli Vermeera , rzeczywiscie mozna sobie z latwoscia wyobrazic kogos innego na jego miejscu.Dobry film! Odpowiedz Link Zgłoś
franzmaurer Re: Dziewczyna z perłą 22.05.04, 00:10 Bardzo polecam - niby taki "schabowy: bo historia taka saobie, ale jak to przepięknie podane, każdy kadr dopracowany, dzwięk dopieszczony - super. Tego filmu nie da się oglądać na żadnym diwidi - tylko w kinie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: serwus Re: Dziewczyna z perłą IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.05.04, 00:13 Mam mieszane uczucia. Podzielam zdanie wiekszosci moich poprzednikow na tym forum o wyjatkowym nastroju, atmosferze, zdjeciach, kadrach, operowaniu swiatlem i kolorem. Wszystkie te elementy byly rzeczywiscie doskonale, ale czegos mi w tym filmie brakowalo. Wydawalo mi sie, ze miejscami forma przerastala tresc. Sama tresc tego filmu nie wydaje mi sie wyjatkowo urzekajaca. Opakowanie natomiast najwyzszego lotu. Jest pod wielkim wrazeniem Johansson. Niewiarygodna to byla rola i niewiarygodnie piekna to jest dziewczyna. Bylem calkowicie nia zachwycony po Miedzy slowami, tutaj nie obnizyla poziomu. Zadziwiajace jest to, ze grajac zupelnie nieatrakcyjna postac (fizycznie oczywiscie), jest taka zmyslowa i pociagajaca. Oby tak dalej, chociaz gdzies ostatnio wyczytalem, ze zagrala (a moze dopiero zagra?) w mission impossible 3. Hmm, to juz jej moze zaszkodzic... I jeszcze jedna refleksja naszla mnie po obejrzeniu tego filmu. W ciagu bardzo krotkiego czasu dotarly do nas amerykanskie filmy, ktore sa bardzo nieamerykanskie. Czyzby Hollywood odkrywalo to, co Europa i Wschod juz dawno robily? Mam tu na mysli Miedzy slowami, Slonia i wlasnie Dziewczyne z perla. Filmy sa to rozne, ale wszystkie bardzo powolne, w znacznej mierze operujace cisza, wytwarzajace wyjatkowy klimat i uczucia u widza. A swoja droga, to dla mnie nie pojawi sie juz chyba w tym roku cos, co przebije Miedzy slowami. A jesli sie pojawi, to bedzie to wielki rok dla kina! Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
franzmaurer Re: Dziewczyna z perłą 23.05.04, 00:46 Gość portalu: serwus napisał(a): > Mam mieszane uczucia. Podzielam zdanie wiekszosci moich poprzednikow na tym > forum o wyjatkowym nastroju, atmosferze, zdjeciach, kadrach, operowaniu > swiatlem i kolorem. Wszystkie te elementy byly rzeczywiscie doskonale, ale > czegos mi w tym filmie brakowalo. Wydawalo mi sie, ze miejscami forma > przerastala tresc. Sama tresc tego filmu nie wydaje mi sie wyjatkowo > urzekajaca. Opakowanie natomiast najwyzszego lotu. No właśnie dlatego napisałem, że ten film to "schabowy" - żadnej tu intrygi, historyjka niczym ze szkolnych nowelek ;) Piszesz, że czegoś Ci brakuje - może to właśnie o to chodzi! Bo to jest tajemnica - co zaszło międzu mistrzem i posługaczką? Czy tylko uczył ją farby mieszać ;)? To własnie to niewypowiedzenie - niedopowiedzenie jest najpiękniejsze w tym filmie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: FIOLKA Re: Dziewczyna z perłą IP: *.winuel.com.pl 24.05.04, 11:46 niesamowicie plastyczny film ze wspaniala gra aktorska. historia malarza i dziewczyny z perla..inspiracja...kim byla?czy to milosc?polecam serdecznie. wart zastanowienia i obejrzenia Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Emi Re: Dziewczyna z perłą IP: *.gn.ae.wroc.pl 25.05.04, 11:46 Bardzo dobry, z klimatem. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Michał Polecam - film na 5 !!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.05.04, 18:23 Jeżeli jeszcze nie widziałes/łaś tego filmu, nie czekaj! Musisz go zobaczyć! Jeżeli zniechęciły Cię recenzje, przeczytaj recenzję na WWW.FILM.PL! Polecam!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: renata Re: Polecam - film na 5 !!! IP: *.gjpoland.com.pl / *.gjpoland.com.pl 26.05.04, 17:24 Bylam wczoraj i do dzis nie moge sie otrzasnac. Przepiekny!!! Nigdy nie widzialam filmu, ktory zostal - doslownie - namalowany kamera. Nie wiem czy ktos zwrocil uwage, ze niektore sceny zostaly z plocien holenderskich mistrzow przeniesione na ekran (koncowa scena, kiedy Griet jest juz mezatka - siedzi w sieni na krzesle i szyje, a Tanneke przynosi jej perly)! Scenografia i oswietlenie na medal. I Scarlett Johansson przepiekna. Rzeczywiscie emanuje spod tych burych barchanowych kiecek i plociennego czepeczka takim seksapilem i swiezosci, ze nie sposob oderwac od niej oczu. Polecam - dla uspokojenia i dla refleksji. Odpowiedz Link Zgłoś
honeybeam może nie wybitny, ale... 26.05.04, 19:51 Oglądałam go z przysłowiowo "rozdziawioną paszczą" :). Zdjęcia to jedno, ale ten...ulotny, niemalże eteryczny erotyzm - mniam (ta scena kiedy Griet oblizuje sobie wargi, taka na wpół przerażona, na wpół zdziwiona - prawie magia). Nie chce mi się specjalnie "grzebać" w pamięci ale podobny nastój wywołał we mnie chyba film "Wszystkie poranki świata" - choć dosłowności było w nim znacznie więcej ;). Jednym słowem - pyszotka. Warto obejrzeć, tak czy owak ;). Odpowiedz Link Zgłoś
franzmaurer Re: Polecam - film na 5 !!! 04.06.04, 17:40 Gość portalu: renata napisał(a): > Bylam wczoraj i do dzis nie moge sie otrzasnac. Przepiekny!!! Nigdy nie > widzialam filmu, ktory zostal - doslownie - namalowany kamera. Jest jeszcze Caravaggio ;) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: o. Dziewczyna jak z obrazu IP: *.ip.nd.e-wro.net.pl 28.05.04, 06:03 Moze i cos filmowi brakuje , ale wart jest oceny : 5/6 Kto odchodzi i dostaje prezent ? Scarlett Johannson , lepsza niz w "Miedzy Slowami". Bohaterka pracuje solidnie , kocha sie w synu rzeznika i chce zrozumiec prace swego pana , tam szuka ratunku , jest jego inspiracjom , jest tagze nielubiana przez zazdrosnom paniom i jej najstarszom corke ktora wtyka wszedzie swoj nos. A chodzi przeciez tylko o tytul obrazu malowanego i obrazu ruchomego. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: endzi Re: Dziewczyna z perłą IP: *.acn.waw.pl 04.06.04, 11:24 Genialny film! W ani jednej chwili nie było momentu, który moglby byc uznany za przesadzony. Deliklatne, slodkie, piękne. Jedna z piekniejszych opowiesc i milosci platonicznej. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Marko Re: Dziewczyna z perłą IP: *.rmf.pl / *.rmf.pl 08.06.04, 00:33 Absolutnie fantastyczny. Dawno nie widziałem tak wysmakowanego filmu, chyba rzeczywiście były to "Wszystkie poranki świata". Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Funia Re: Dziewczyna z perłą IP: *.tvk.torun.pl / 158.75.203.* 11.06.04, 09:49 Ten film może być "trudny" ponieważ, w przeciwieństwie do większości pozostałych filmów, to, co niewypowiedziane, niedopowiedziane, ukryte jest znacznie istotniejsze niż to, co pokazane i powiedziane. Jesteśmy też przyzwyczajeni do "konsumcji" na ekranie. A tu jest oczekiwanie i ... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Funia Re: Dziewczyna z perłą IP: *.tvk.torun.pl / 158.75.203.* 11.06.04, 10:13 Zapomniałam dodać. Może jednym z wyznaczników wartości filmu jest to, że popycha nas, inspiruje nas do czegoś. Po obejrzeniu tego filmu mam ochotę bliżej przyjżeć się i obrazom i malarzom i czasom. Na pewno "otwiera szufladki" w głowie Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: K8&Aga Dziewczyna z perłą IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.06.04, 11:42 Na prawde piekny film. Polecam, mozna isc nawet z mama ;P Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Mami Re: Dziewczyna z perłą IP: *.kosnet.pl / 195.136.50.* 13.06.04, 16:20 Piekny film ogladalam bez wytchnienia goraco polecam. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: sunny Re: Dziewczyna z perłą IP: 213.17.133.* 13.06.04, 21:30 Wizualnie naprawdę piękny. Bardzo podobał mi się przewodni motyw muzyczny, cały czas miałam wrażenie, że skądś go znam. Dobrze, że powstają takie filmy...że reżyserom chce się mierzyć z tego typu tematyką i budować takie nastroje. Jaka naprawdę jest historia dziewczyny namalowanej przez Vermeera? Kim była? Nie wiadomo... Scarlett Johansson gra bardzo dbrze, choć oszczędnie. Natomiast Collin Firth jest taki sobie - cały film ograł jednym spojrzeniem i jedną miną. Owszem, bardzo to przystojny, zmysłowy mężczyzna, ale aktorso się nie wysilił. No, chyba że reżyserowi o to właśnie chodziło... Ogólnie - naprawdę warto zobaczyć, choć rewelacją ani arcydziełem ten film nie jest. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Zosia Re: Dziewczyna z perłą IP: *.acn.waw.pl 23.07.04, 21:18 Obejrzalam film, natychmiast przeczytalam ksiazke, jeszcze raz obejrzalam film. Zaraz potem kupilam muzyke z tego filmu. Atmosfera i klimat tego filmu calkowice mnie wciagnely. Na dodatek po pierwszym obejrzeniu akurat pojechalam do Holandii i stwiedzilam, ze pojade obejrzec jak wyglada miasto Delft chociaz wiedzialam, ze film krecono w Wenecji. Zosia. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ar Re: Dziewczyna z perłą IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 31.08.04, 08:47 Jesli w Wenecji, to nie calosc - wiekszosc scen, w ktorych widac miasto (chociaz sceny byly raczej tak kadrowane, zeby bylo widac zblizenia budynkow, a nie cale ulice) to prawdziwe Delft. Mieszkalam tam rok temu i rozpoznawalam rozne miejsca podczas ogladania filmu. A miasto jest fantastyczne i naprawde warto tam pojechac - ma dokladnie taki klimat jak na filmie! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: nać. Re: Dziewczyna z perłą IP: *.csk.pl 13.06.04, 21:54 nie lubię johanson, jakoś tak po "ghost world".no, nie lubię, na DZP nie pójdę, nic na to nie poradzę, że mnie ta panienka denrwuje. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: sunny Re: Dziewczyna z perłą IP: 213.17.133.* 13.06.04, 23:15 Film jest całością, warto dać mu szansę, nawet jeśli nie lubi się grającego w nim aktora...Scarlett jest zdolna i w każdym filmie gra w inny sposób, więc nie musisz się obawiać, że zobacysz jakąś odgrzewaną powtórkę z czegoś, co Ci się kiedyś nie spodobało. Warto zobaczyć ten film, naprawdę. Odpowiedz Link Zgłoś
klee Po czym poznać wielkość? 23.07.04, 22:31 Podpisuję się pod tym, co napisał(a) sunny. Filmu "Ghost world" nie znam, ale aktorkę, o której mowa, miałem PRZYJEMNOŚĆ oglądać w "Dziewczynie z perłą", "Między słowami" i w "Człowieku, którego nie było". Jej wielkość znać po tym, że wcielając się w każdą z postaci, staje się kimś zupełnie innym. Brawo! Różni się tym np. od takiego Kevina Spacey, który w każdym filmie gra tak samo, co nie znaczy oczywiście, że nie jest wybitnym aktorem, ot taki styl. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gosia Re: Dziewczyna z perłą IP: *.kom / *.man.kn.pl 14.06.04, 22:25 ale gniot za co to 5 gwiazdek?!Jest przereklamowany i po prostu nuuuuuuuuudny. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Zdefan Taki tytuł? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.06.04, 08:23 A gdzie ona miała te perły bo zaintrygował mnię tytuł Może pójdę Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: wintermute Nie dla leniuchów IP: 195.94.216.* 25.06.04, 10:58 Z tym filmem jest trochę jak z pracownią Vermeera: żeby ją rozświetlić, trzeba wejść do niej samemu i rozchylić okiennice, a może nawet umyć okna. Tyle że trzeba chcieć i umieć to zrobić. Innymi słowy: emocjonalny i intelektualny leń wynudzi się tutaj straszliwie, ale każdy, kto zacznie na strychu Vermeera rozpakowywać własny bagaż i przyniesie własne światło ze sobą, na pewno dostanie w prezencie prawdziwą perłę. Odpowiedz Link Zgłoś
e.bennet Re: Nie dla leniuchów 04.01.05, 15:49 uchwyciłeś sedno nie tylko Vermeera ale i tego filmu. Bo może na pierszy rzut oka nie każdemu się te dzieła mogą spodobać, ale zostają gdzieś głęboko w sercu i zdarza się, że dopiero po pewnym czasie przychodzi olśnienie i zrozumienie. w tym tkwi wielkość Vermeera i "dziewczyny..." - nastrój jest taki sam Odpowiedz Link Zgłoś
anzha_lyu Re: Nie dla leniuchów 12.01.05, 15:23 Nie wiem, czy jestem intelektualnym i emocjonalnym leniem, ale film mi się nie podobał. Jest piękny, to prawda, ale dla mnie jego wizualna uroda (rzeczywiście, olśniewająca, zwłaszcza w pierwszych scenach) bardzo prędko przestała wystarczać, stała się nużąca. Dla mnie prywatnie (i jest to subiektywna opinia, zastrzegam), problem polega na tym, że między bohaterami nic się w tym filmie nie dzieje - nie w sensie wydarzeń, ale w sensie emocji. Scarlett Johansson spogląda szeroko otwartymi oczyma, Colin Firth robi jedną minę - tyle. W efekcie mnie przynajmniej film pozostawił kompletnie obojętną, w żaden sposób mnie emocjonalnie nie angażując. Fakt, ma znakomite postacie drugoplanowe, jest świetnie sfotografowany - ale jeżeli mam ochotę obejrzeć film, który jest wizualnie świetny, a przy tym w jakiś sposób mnie "rusza" emocjonalnie, to sięgam po "Pillow Book" :) PS. Opinie powyższe są całkowicie subiektywne :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Aga&Ola Re: Dziewczyna z perłą IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.07.04, 01:49 Zaraz po filmie: Niepewnie kierowałyśmy swe kroki w kierunku kina, ale już po kilku minutach filmu wiedziałyśmy że nie będziemy żałować. Przez cały czas pięknemu obrazowi wyświetlanemu na ekranie towarzysz baśniowa melodia, która wprowadza widza w zupełnie inny wymiar jak nasza szara rzeczywistość. Najbardziej podobał się nam rzeźnik.Wrrrrrrrrrr Pozdrawiamy go. Odpowiedz Link Zgłoś
e.bennet Prawdziwa perłka 04.01.05, 15:44 Nie jestem pewna czy to własnie miłość jest najważniejszym tematem tego filmu. W końcu nie wszystkie wspaniałe filmy muszą bazować na tym uczuciu... Dla mnie jest to dramat dwóch uwięzionych osób, które nie mają siły by wyzwolić się z narzuconych im kajdan. Nawet Vermeer jako malarz nie potrafił całkowicie się wyzwolić... To opowieść o dwóch zabłąkanych duszyczkach, których losy na chwilę się przecięły i ten krótki moment miał wszystko zmienić... Ale nawet pomijając temetykę tego filmu, zgadzam się z Tobą - każdy powinien go zobaczyć. Wybija się na tle pozostałych dzieł. I nawet nieznajomość dzieł Vermeera nie utrudnia jego oglądania - nawet może zachęcić do poznania twórczości tego niesamowitego artysty. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Wernyhor wręcz brylancik:) IP: *.icpnet.pl 13.01.05, 18:00 e.bennet napisała: > To opowieść o dwóch zabłąkanych duszyczkach, których losy na chwilę się > przecięły i ten krótki moment miał wszystko zmienić... bardzo ładnie powiedziane:) ten film był tak piękny,że nie potrafiłem unieść tego piękna ale cieszę się,że go obejrzałem bo wszystko się zmieniło:) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Taki ja Re: wręcz brylancik:) IP: *.opole.cvx.ppp.tpnet.pl 21.02.05, 22:26 tak... piękny.... po prostu piękny film... Odpowiedz Link Zgłoś