Dodaj do ulubionych

Holocaust-thriller

IP: *.internetdsl.tpnet.pl 29.04.04, 09:56
Załuję, że polscy tworcy nie zrobili filmu o Holokauscie widzianym oczyma tych, ktorzy
ukrywali Żydów w steroryzowanej przez Niemców Polsce. Obraz Holokaustu tworzą Żydzi,
którzy z natury rzeczy, ukrywając się, mają o tym jednostronne pojęcie. Nie zdają sobie
sprawy z tego, co działo się na zewnątrz ich kryjówki, na temat niemieckiego terroru i innych
problemów wobec których stawali ci, co ich ukrywali. Często powtarza się w żydowskich
wspomnieniach motyw, że byli wykorzystywani finansowo przez ukrywających ich ludzi. Nie
wieedzą oni jak wówczas zdobywało się żywność, ile to kosztowało, jakie haracze trzeba było
niekiedy płacić Niemcom za ich ewentualny brak zainteresowania. Dziwi mnie, jeśli ktoś z
ocalonych Żydów czekał aż 60 lat aby podziękować swojemu opiekunowi. Oczywiście, o tych
ludziach, którzy stracili życie ukrywając Żydów nikt nie mówi ani słowa. Było, minąło, prawda?
Obserwuj wątek
    • rudy102_t_34_85 Re: Holocaust-thriller 29.04.04, 13:12
      Było parę filmów na ten temat,np."Jeszcze tylko ten las" czy "Tragarz puchu"...
      Ale faktycznie mało i na świecie praktycznie nie znane.Może by tak Andrzej
      Wajda narzekający na brak pomysłów...(byleby nie kolejny Wielki Piątek)
    • Gość: ESmeralda Re: Holocaust-thriller IP: *.onlink.net 29.04.04, 15:34
      Wiesz Gajowy poraziles mnie. Przerazajaca prawda, przerazajacy obiektywizm.
      • Gość: yvona Re: Holocaust-thriller IP: *.rivrw5.nsw.optusnet.com.au 29.04.04, 17:03
        nie nasmiewaj sie, gajowy ma racje, w mojej rodzinie byl przypadek, gdy
        ukrywana osoba wyszla sobie do lasu, zlapali ja niemcy no i chalupa poszla z
        dymem, a wraz z nia ciotka i jej mlodszy syn, bo reszta uciekla w ostatniej
        chwili... ale o tym sie nie wspomina, tylko o polskich obozach
        koncentracyjnych, bo to niby my je zakladalismy, skoro na polskich terenac; tak
        twierdza przynajmniej Zydzi amerykanscy....
        przykre to, w kazdym narodzie sa ludzie podli i szlachetni, i zwyczajni, wsrod
        nich tez....
        • Gość: ESmeralda Re: Holocaust-thriller IP: *.onlink.net 29.04.04, 19:15
          Yvona ja sie nie nasmiewam.Ja stwierdzam ze to wszystko przerazajaca prawda o
          ktorej Zydzi nie mowia i nie chca mowic. Bo i po co ? Tak wygodnie.
          • michal25arizona Re: Holocaust-thriller 29.04.04, 20:19
            To pewnie tak jak Polacy nie mowia o milicjantach, ktorzy za komuny pomagali
            dzialaczom podziemia... Zawsze sie generalizuje. Tak jest prosciej.
            Ktos mi zarzucil (przy okazji postow do artykulu "Spowiedz Wajdy"), ze jestem
            typowym przedstawicielem plebsu, ktory ma w nosie historie itd... ta sama osoba
            napisala, ze Zydzi caly czas zywo wspominaja Holocaust i my Polacy (koniecznie
            przed duze P) powinnismy robic to samo jesli idzie o II wojne swiatowa i
            pozniej komunizm. Problem polega jednak na tym, ze Zydzi maja w swojej religii
            wyraznie zapisane, ze sa NARODEM WYBRANYM. Zydzi beda krecic milion filmow
            ukazujacych ucisniony narod zydowski (nie ma tutaj ani odrobiny sarkazmu z
            mojej strony - przyrzekam). Dlaczego jednak Polacy mieliby robic to samo ?
            Widzielismy juz kilkanascie filmow o nieskazitelnych bohaterach walczacych o
            dobro Polski. Mnie sie juz od tej romantycznej papki niedobrze robi. A tematyka
            zydowska (Holocaust) dla mnie skonczyla sie wraz z "Lista Schindlera". Kolejne
            filmy na ten temat mnie po prostu nudza. Takze nie pojde pewnie tego filmu
            obejrzec, ale z checia obejrzalbym film o zlych Polakach i zlych Zydach, albo o
            szczesliwych Polakach i szczesliwych Zydach.
            To takie nasze narodowe hobby... Ciagle rozpamietywac historie i wspominac
            naszych wielkich bohaterow o wolnosc. Ale ile mozna ? Za duzo Mickiewicza i
            Slowackiego w szkole. Polska nie jest zadnym narodem wybranym. Jest srednio
            malym krajem w Europie, o ktorym nawet niektorzy ludzie nie slyszeli. Dlaczego
            nie slyszeli ? Dlatego, ze sa niewyksztalceni ? Nie. Dlatego, ze nie ma w tym
            kraju nic szczegolnie wartosciowego na eksport. Jest tylko w sztuce ciagla
            martyrologia i wspominanie oddanych idei bohaterow walczacych o wolnosc.
            Problem w tym, ze nasz kraj jest juz wolny, nie ma na kogo teraz zrzucic winy
            (wczesniej mozna bylo; najpierw na Rosje, potem na Niemcow, potem na Jalte,
            potem na komunistow). A teraz Polacy sa zagubieni bo nie ma kogo winic tylko
            samych siebie. To znajduje odzwierciedlenie w sztuce (przynajmniej filmowej).
            Wajda, jak to sam powiedzial) czuje sie zagubiony w nowych czasach. On,
            wychowany w tradycji romantycznej nie ma juz z kim walczyc.....

...ale sie napisalem i chyba troche zboczylem z tematu ;)
            Pozdrawiam
            • Gość: gringo Re: Holocaust-thriller IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.04.04, 21:10
              Przed wojną na terenach państwa polskiego mieszkało 3,5 mln żydów. Niektórzy
              mówią, że dowodem na to iż polskich żydów wymordował Hitler jest brak tych 3 i
              pół miliona ludzi w naszym kraju (ja tam nie narzekam ani za nimi nie tęsknię)
              ale przecież także przed wojną we Wrocławiu mieszkało 700 tys. Niemców. Czy
              fakt,że ich dzisiaj tam nie ma dowodzi, że zostali wymordowani?
              • michal25arizona Re: Holocaust-thriller 29.04.04, 21:34
                Mowi sie, ze w 1410 roku pod Grunwaldem roegrala sie bitwa polsko - krzyzacka.
                Jako dowod podaje sie zapisy historyczne. Ale czy to jest wystarczajacy dowod
                zeby przyjac to za prawde ???
                • Gość: zorro Re: Holocaust-thriller IP: *.esp.ee.saga-u.ac.jp 30.04.04, 05:10
                  Wielu Zydow wyjechalo, wielu zginelo. Polakow tez zginely miliony. Walczyli w
                  przeciwienstwie do wiekszosci Zydow. Nie mam nic do nich jednak jako narod maja
                  krotka pamiec jesli chodzi o to co inni dla nich zrobili, za to swe krzywdy
                  pamietaja dlugo... Najbardziej boli mnie fakt, ze wypaczaja historie mowiac, ze
                  obozy koncentracyjne budowali Polacy. I naprawde w to wierza... Matka mego taty
                  byla w takim obozie, az mnie zatkalo kiedy zaczeli mi zarzucac klamstwo...Nie
                  wspomne o tym co teraz sami robia. Przykre to...
            • Gość: Brooklynczyk Michal ma racje! IP: *.rasserver.net 30.04.04, 01:59
              Bardzo dobra wypowiedz! Brawo!
            • Gość: Solo No bo czym Polacy moga sie wyrozniac? IP: *.acn.pl 30.04.04, 08:52
              Spojrzcie na niedawny quiz BBC o Polsce z okazji naszego przystapienia do Unii.
              Anglicy uczciwie szukali takich informacji ktore pokazywalyby POlske w
              interesujacym swietle przecietnemu zjadaczowi bekonu. I co znalezli: Enigme,
              Rozbiory, Kubusia Puchatka, wodke, oczywiscie Solidarnosc itp. Wszystko albo
              mocno historyczne (z naciskiem na walke!) albo zwykle ciekawostki. Dlaczego? Bo
              oprocz Solidarnosci i Lecha Walesy Polska nie ma sie czym pochwalic przecietnym
              obywatelom Unii. A jak dlugo mozemy zadac specjlanego traktowania "bo
              Solidarnosc, bo Walesa zniszczyl komunizm itp." Smieszne i zalosne...
              • Gość: szopen z poznania Re: No bo czym Polacy moga sie wyrozniac? IP: *.cs.put.poznan.pl 30.04.04, 10:28
                No wiesz, to ze BBC malo co wiedza.. Mogliby zamiast tego pytac o to - wezmy XX
                wiek - co wymyslil Czochralski, kto wymyslil najlepsza metode sekwncjonowania
                DNA, kto wymyslil detektory min Mark-II uzywane przez armie brytyjska do czasow
                wojny w zatoce, mogliby pytac o Pendereckiego, o Wajde, o Polanskiego, o
                Kieslowskiego, Lema, Mrozka... To, ze oni o tym nie wiedza, to nie znaczy, ze
                to nie sa EUROPEJSCY tworcy-naukowcy europejskiego formatu.
                • Gość: stan Re: No bo czym Polacy moga sie wyrozniac? IP: *.nycap.rr.com 30.04.04, 21:35
                  Ciekawe ze na tym watku to tylko polacy z zagranicy, i.e., USA pisza. Gdzie sa
                  Polacy z kraju. Chcialbym widziec ich opinie. Dlaczego Zydzi pisza tylko o ich
                  wlasnych doswiadczeniach? Ja bylem w Lodzkim Ghecie, Oswiecimie i Dachau i
                  nigdy nie spotkalem Polakow w tych miejscach. W Oswiecimie bylo kilku
                  Ukraincow - blockaeltesterow - ktorzybi chcieli sami wyznac Zydow, ale Nazisci
                  pozwolili im tylko kilku na dzien zabic. Polacy takze byli w Oswiecimie ale w
                  innym lagierze. Wiec, dlaczego ja mam pisac o Polakach. Napisalem ksiazke dla
                  dzieci moich aby wiedzieli co sie stalo i co ich dziadek przeszedl. Co do
                  Polski to w historji wspolzycia Zydow a Polakami byly dobre i zle czasy.
                  Wladyslaw Wstydliwy i Kazimierz wielki otworzyli bramy Polski kiedy inne kraje
                  ich wyrzucali. To ja dobrze pamietam. Byly takze czasy kiedy Zydom bylo dobrze
                  w Polsce. Kiedys to nawet mieli swoj wlasny Parliament. Demokracja byla w
                  Polsce kiedy reszta Europy zapomniala co to znaczylo. A z drugiej strony byly
                  pogromy, i przesladowania. A najgorsze ze nawet po Holocauscie zabijano Zydow
                  w polskich miastach. Tego takze sie nie zapomina. Mam nadzieje ze za jakies 50
                  lat kiedy moje pokolenie juz wymarlo to moze bedzie mniej polskiego ani-
                  semityzmu. I moze Zydzi i Polacy beda mogli w pokoju dyskutowac o ich
                  przeszlosci.
                  • Gość: Kanadyjczyk Re: No bo czym Polacy moga sie wyrozniac? IP: *.nb.aliant.net 02.05.04, 14:45
                    "A najgorsze ze nawet po Holocauscie zabijano Zydow w polskich miastach". O
                    czym Pan pisze? Ma Pan na mysli Pogrom Kielecki? Wszystkie dane wskazuja, ze
                    byla to prowokacja UB, majaca na celu odwrocic uwage aliantow od zbrodni
                    Sovietow w Katyniu na polskich oficerach. Nastepnego dnia (lub w kolejnych), w
                    procesie norymberskim mial byc odczytany akt oskarzenia przeciwko Sovietom.
                    Dziwnym trafem "odpowiednio wczesniej" we wszystkich krajach "wyzwolonych"
                    przez Armie Czerwona nastapily "spontaniczne" pogromy na Zydach. Polski pogrom
                    okazal sie na tyle "skuteczny", ze zdominowal tematy dnia w Norymberdze:
                    Sovieci przedstawili siebie jako gwaranta spokoju i obroncy Zydow, przed
                    polskimi "antysemitami". Martyrologia Zydow, (ze wszech miar: slusznie) stala
                    sie symbolem tego do czego zdolny jest jeden czlowiek przeciwko drugiemu i byla
                    dla owczesnych szokiem. Po tym wydarzeniu (i w powyzszym kontekscie) nikt nie
                    mial juz odwagi atakowac Sovietow-"obroncow" Zydow: poswiecono (nie pierwszy i
                    nie ostatni raz) pamiec polskich oficerow, bo okazali sie nagle "z narodu
                    antysemitow". Zagrywka Sovietow byla wiec (politycznie) mistrzowska. Tymczasem
                    jest wiele swiadectw, ze osoby uczestniczace w pogromie byly podstawione.
                    Zyjacy podmiot i przyczyna zajscia (Henio, ktory rzekomo mial zostac
                    uprowadzony przez Zydow) boi sie dzisiaj zeznawac (kogo sie boi?), informacje,
                    ktore udalo sie od niego wydobyc wskazuja jednak na oczywisty udzial UB w calej
                    sprawie.

Jak Pan widzi, interesuja mnie te sprawy, i nie jestem w tym jedyny. Interesuja
                    mnie w szczegolnosci opinie Zydow o Polakach i ich wlasna historia. Gotow tez
                    jestem (mentalnie) przyjac odpowiedzialnosc za niegodne zachowanie wspolrodakow
                    w czasach proby. Jednak nie akceptuje pomowien, opartych na nienawisci albo
                    poczuciu winy. Tak jest, winy: albowiem zaiste tematem tabu nadal pozostaje
                    udzial Zydow w komunistycznym establishmencie, w szczegolnosci komunistycznym
                    UB (prosze uczciwie postudiowac historie), z rozkazu ktorych mordowano polskich
                    bohaterow. Zyczylbym sobie, aby rowniez Zydzi byli w stanie zobaczyc innych
                    ludzi, poza wlasna (tragiczna) historia i wykazali odpowiednie zainteresowanie.
                    Nie widze bowiem tego zainteresowania po tej stronie. Sadze, ze odpowiedzi na
                    wiele pytan, ktore byc moze zadaja sobie Zydzi, lezy wlasnie w tym prostym
                    fakcie pytania, jak oni sami wygladaja z perspektywy innych. Prosze poczytac
                    np. pamietniki Plisudskiego (ktory byl Zydom b. przychylny) opisujacy walki z
                    zydowskimi bojowkami, w czasach odzyskiwania niepodleglosci przez Polske. Mozna
                    by zapytac slowami prezydenta J. Kenedy'ego: "Nie pytaj, co kraj moze zrobic
                    dla ciebie, pomysl, co ty mozesz zrobic dla kraju". To wyjasnia, jak Zydzi byli
                    widziani przez Polakow: jezeli byli lojalni wzgledem grupy, byli akceptowani
                    (dlatego w Polsce, jak Pan wie, bylo Zydow NAJWIECEJ). Gdy strzelali do
                    wspolobywateli (bojowki PPR, wspolpraca z komunstami) - to chyba zrozumiale,
                    ze "byly pewne zastrzezenia"? Sprowadzanie wszystkiego do opinii ze "wtedy
                    Zydom zylo sie lepiej" a "wtedy gorzej" wydaje sie byc niezupelnie uczciwym
                    skrotem.

Pozdrawiam z szacunkiem
            • Gość: Kanadyjczyk Re: Holocaust-thriller IP: *.nb.aliant.net 02.05.04, 04:15
              1. Zydzi dlatego kreca filmy o Holokauscie, ze wokol martyrologii w sposob
              naturalny integruje sie grupa spoleczna, jaka jest narod. Zydzi tego
              potrzebuja, bo potrzebuja wlasnego panstwa. Zydzi nie sa tu wyjatkiem - kazde
              wspolczesne cywilizowane panstwo (czy nawet: cywilizacja) czci "jakos" swoich
              zmarlych/bohaterow, bo to (obok jezyka i symboli) jest jeden z elementow
              integrujacych. To jest zupelne "abc" na ten temat.

2. Tropisz "romantyzm" gdzie popadnie, przy czym wydaje sie, ze mylisz go ze
              zwykla przyzwoitoscia i tzw. zasadami elementarnymi.

3. Rozumiem z Twoich postow, ze "czegos" jest za duzo (tego "romantyzmu"
              i "martyrologii" w naszej historii pewnie) w zwiazku z czym teraz pora na cos
              innego, bo sie nudzisz. No wiec staralem sie wytlumaczyc Ci, ze to z kolei my
              mamy "tak zapisane", ze nasza historia jest wlasnie taka a nie inna (tak jak
              Zydzi "maja zapisane" ze sa Narodem Wybranym). Staram sie wykazac Ci ze sam
              sobie przeczysz przykladami ktore podajesz. Twoje dobre prawo tego nie czuc -
              dlatego pisalem o poczatkach panstwowosci (w innych postach), ze poczucie
              szerszej wspolnoty, jako abstrakcyjne, jest pojeciem trudnym i tzw."wyzszym".
              Kiedys np. (pisze bez zlosliwosci, a z zamiarem edukacji) chlopstwo nie mialo
              takiej "potrzeby": wazne zeby "Pan" byl dobry, dobrze "zywil" i nie bil.
              Wspolczesne glosy dochodzace stad i z owad sa identyczne. Dowodza,
              ze "chlopiejemy" i to pojecie dla wielu okazuje sie zbyt trudnee.

4. Postulaty "zerwania z romantyzmem" sa powtarzane od ho, hoo... jak dawna, i
              jest to zupelnie proste do zrobienia: trzeba po prostu przeniesc Polske
              (geograficznie) w inne miejsce, bo to okazalo sie determinowac nasze cechy.
              Albo samemu sie przeniesc tam gdzie "Pan" hojniejszy.

5. Nie denerwuj sie, ze piszemy narodowosc z duzej litery: to pewnie dlatego,
              ze Niemcy, Anglicy, Francuzi i inni tez tak robia. I pewnie dlatego ze sa w
              pewien sposob z tego dumni. Jezeli nie rozumiesz tego ostatnigo wyrazu - zobacz
              ilu Francuzow kibicuje Francuzom, a nie przeciwnikom, dajmy na to, Anglikom,
              podczas meczu pilkarskiego. Jest jasne, ze widzisz w tym powodu do dumy, tak
              wynika z Twojej oceny wlasnej nacji - coz moge powiedziec? - nic. Moze tyle:
              ucz sie masz dziwnie rozlegle braki edukacyjne i typowe, towarzyszace im
              kompleksy zascianka.

6. Uwazam, ze nalezy sie szanowac. I nic ponadto. Szacunek tkwi glownie
              historii wlasnie - wiekszosc wsolczesnych, to, niestety, holota. Inna sprawa,
              niektorzy maja na to alergie, bo np. Tatus byl ormowcem albo milicjantem -
              wtedy rzecz jasna, staja sie na historie bordzo alergiczni i
              zawziecie "kosmopolityczni". Rozumiem, ze Ciebie jednak jakos to
              wszystko "rusza", bo uzywasz zwrotow generalizujacych "... Ciagle rozpamietywac
              historie i wspominac naszych wielkich bohaterow o wolnosc". No bo przeciez
              mogbys przelaczyc kanal na Kiepskich zamiast ogladac ta "martyrologie". Wiec o
              co wlasciwie Ci chodzi? Mamy stac sie np. Francuzami? Ci sie niewatpliwie
              szanuja.

7. Nie widze, zeby np. wspolczesny polski film epatowal przesadnie
              bohaterszczyzna i romantyzmem - rezyserzy omijaja ten temat szerokim lukiem.
    • Gość: miller Re: Kiedy skonczy sie propaganda o tzw. holokoust? IP: *.dsl.emhril.ameritech.net 01.05.04, 16:34
      Zbrodniarza Morela nie mozemy sprowadzic z Izraela do Polski pod sad bo
      wszystko przedawnione a o smierci kilku tysiecy wyznawcow Mojzesza trabimy
      dzien i noc.Co z reszta ofiar faszyzmu? Mniej wartosciowi bo w wiekszosci
      chrzescijanie ?
      Skonczcie z tym terrorem zydowskim bo zygac sie chce.
      • Gość: Kiepski Re: Kiedy skonczy sie propaganda o tzw. holokoust IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.05.04, 23:01
        Hitler mordowal Zydow.Polacy byli nastepni-do wynarodowienia,sprowadzenia do
        roli niewolnikow.I reszta Slowian tez.Poza tym Polacy nie kolaborowali z
        okupantem(niemieckim i sowieckim )a Zydzi tak(sowieckim).Zydowscy milionerzy z
        Wall Streat mieli w dupie swoich wspolwyznawcow w Polsce i Europie.Tylko o tym
        pisac nie wolno.Jak ktos napisze (np.Prof.Nowak)to od razu
        jest ,,antysemita''.Nie dajmy sie zwariowac.Oczywiscie antysemityzm trzeba
        tepic jak kazdy rasizm.Ale nie upiekszajmy historii.Bo po latach wyjdzie tak
        jak z ,,praslowinskim''grodem Calisia.Byl tylko bez Slowian a z Wandalami.Bez
        propagandy w historii!!!!!
        • Gość: GORYCZYHAUST Re: Kiedy skonczy sie propaganda o tzw. holokoust IP: *.safepages.com / *.sea.safepages.com 03.05.04, 02:09
          Ten termin został wyparty przez nie plugawiace historii i prawdy odopwidniki,
          jak: koszerhaust, zelohaust (od barbarzyn'skich zelotow), lub szmugluhaust. Dla
          miłośników WYHEBROWANYCH chabrów, będzie to- hebrohaust. Dla ludzi o wytwornym
          wyczuleniu- będzie to haust goryczy, lub ajwajhaust.
    • Gość: Kowalski Re: Holocaust-thriller IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.05.04, 08:42
      Mam już po dziurki w nosie holokaustu, żydków i włażących im w dupę głupków.
    • Gość: Ndrew Re: Holocaust-thriller-Polacy są pop... IP: *.retsat1.com.pl 04.05.04, 08:40
      Pierwszy maja. Polska wchodzi do unii. Ja jade na majówkę. Odwiedzam muzeum
      Zamoyskiego. Dowiaduje się do pani przewodnik ze w muzeum kręcą film i zostały
      pewne eksponaty. I co się okazuje? Ze w 6 salach rozwinięte są wielkie flagi ze
      swastykami. Jakos ciężko się było zachwycic pięknymi obrazami i rzeźbami kiedy
      takim g. oblepiają ściany. Czy to jest jakaś paranoja, kolejna komedia Bareji?
      Wszystkie swastyki zasłaniały niemal w całości jakieś zabytkowe piece. Tak
      jakby nie mozna bylo zwinąć tych głupich flag. I do tego wiele sal zostało
      zamkniętych a meble pozamieniane. Oczywiscie Amerykanie dadzą palacowi kupe
      forsy ale czemu my Polacy musimy się dawać tak upokarzać? Jak oni karzą nam
      oblepiać swastykami muzea to musimy to robic bo oni mają kasę? Słyszeliście o
      czymś takim.
      Muzeum zwiedzał dzieciak z rozdzicami. Moze on jak wyrośnie w paranoi to się
      przyzwyczai.
      Ja się nie przyzwyczaiłem.
      Film bedzie znakomity.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka