Dodaj do ulubionych

Krwawy diament

IP: *.chello.pl 27.01.07, 17:22
I jak wrażenia? Kurczę, no wbiło czasami w fotel... dobre kino, diCaprio coraz
lepszy.
Obserwuj wątek
    • mendosita Re: Krwawy diament 30.01.07, 21:01
      Mam podobne wrażenia. Obejrzałam film wczoraj i nie mogę przestać o nim myśleć.
      Pod jego wpływem przeczytałam sporo artykułów o Sierra Leone, bo niewiele
      dotychczas wiedziałam o tym kraju i jego problemach.
      DiCaprio zdecydowanie zasłużył na Oscara, podobnie jak aktor grający rolę
      Solomona Vandy.
      • Gość: cassis Re: Krwawy diament IP: *.gov.pl 31.01.07, 09:53
        Podpisuję się obiema rękami - świetny film, doskonałe kino akcji, wciąga i
        długo nie daje zapomnieć.
      • Gość: nan Re: Krwawy diament IP: *.chello.pl 31.01.07, 13:42
        ten czarny jest swietny ;). pamietam go z amistad. swietny aktor!
    • dzioucha_z_lasu Re: Krwawy diament 31.01.07, 00:26
      Rzeczywiście - kawał świetnego, mocnego kina. Bardzo dobry film, całkiem już
      zniknął pyzaty Leoś z Titanica, wyrósł z niego bardzo dobry aktor. A
      zwróciliście uwagę na angielszczyznę Leonarda? Dla mnie bomba, fantastyczna
      afrykanerska wymowa i akcent. Film do obowiązkowego obejrzenia - zwłaszcza, że
      nie jest to tylko zlepek ładnych obrazków i efektownej strzelanki - to film, o
      którym się myśli wychodząc z kina.
      • cinemadriver Re: Krwawy diament 01.02.07, 23:29
        dzioucha; DiCaprio bedac nastolatkiem zapowiadal sie juz na dobrego aktora, co
        potwierdzaja role w `This Boy's Life` i `What's Eating Gilbert Grape` siegnij po
        te pozycje a przekonasz sie co do jego wartosci.

faktycznie, jego akcent poludniowo afrykanskiego dialektu w `Blood Diamond` jest
        bardzo dobry, a juz napewno charakterystyczne jest `my men`, gdyby rzeczywiscie
        bohaterzy w tym filmie mowili jezykiem angielskim w wydaniu afrykanskim nikt nic
        by nie zrozumial poza nimi samymi, taki slang, ktory brzmi bardzo zabawnie ;)

Film napewno warty obejrzenia, jeden z tych ktory porusza wiele przyczyn
        krwawych wewnetrznych wojen w Afryce.

• czerwona.sukienka1 Re: Krwawy diament 03.02.07, 15:58
          Zdecydowanie jeden z kilku najlepszych filmow!
          Najlepszy film jaki widzialam w przeciagu kilku lat.Zasluguje na Oscara.
          Brutalny,niezwykle poruszajacy,wbija w fotel,akcja niesamowita.Gra aktorska
          zasluguje na drugiego Oscara.Koniecznie trzeba obejrzec go w kinie.
          Niesamowity!
    • Gość: divad Re: Krwawy diament IP: *.internetdsl.tpnet.pl 31.01.07, 12:26
      film bardzo fajjny.
      po raz kolejny Leo zdolal mnie do siebie przekonac. chyba jednak nie mozna byc z
      gory uprzedzonym do kogos po jego jednym filmie:)
      na zachodnich forach wypowiadano sie ze maniera ktora przyjal w akcencie
      DiCaprio jest beznadziejna. ale "wlasciwi" afrykanerzy stwierdzili ze swietnie
      uchwycil ich sposob wymowy. mi ona zreszta tez bardzo przypadla do gustu, te
      ciagla "ya?!" i "ha?!" brzmia naprawde super
      • Gość: betola Re: Krwawy diament IP: *.aster.pl 04.02.07, 18:24
        A mnie się nie podobał - kiczowate sceny wyciskające łzy (Solomon i jego syn,
        Danny opowiadający o swojej przeszłości, scena na górze itp), sztampowy
        scenariusz i ogólnie film mający udowodnic z góry narzuconą tezę.
        Rozbroił mnie koniec: facet bierze całą forsę, a potem bezczelnie zeznaje
        przeciwko ludziom, którzy mu zapłacili. Gdyby nie oni, nadal tkwiłby w bagnie...
        Nawiasem mówiąc moim zdaniem DiCaprio został nominowany za niewłaściwy film - o
        wiele lepszą rolę miał w "The Departed". Ale Akademia lubi takie łzawe dramaty,
        jak ten, więc może mu się poszczęści.
        • cinemadriver Re: Krwawy diament 05.02.07, 23:29
          dawno nie wychodzilem z kina tak zawiedzony i znudzony jak po `The Departed`,
          najlepsza rola dla mnie byla Dignama - Marka Wahlberga. Wracajac do `Blood
          Diamond`, faktycznie scena na gorze, byla wydluzona, przez to stala sie nudnawa
          i nie logiczna, przez caly film bohater zrobi wszystko dla tego kamyka i bedac
          tak blisko osiagnietego celu tak latwo rezygnuje.

skad wiesz co zrobil z pieniedzmi ? moze przekazal na cele dobroczynne ;)
          • betola Re: Krwawy diament 08.02.07, 10:47
            Mnie się podobało "The Departed", ale rola Wahlberga byla trochę przerysowana, zresztą to samo się tyczy Nicholsona.
          • gdotb Re: Krwawy diament 10.04.07, 04:58

> tak blisko osiagnietego celu tak latwo rezygnuje.

?!?!?
            A niby co mial zrobic z tym kamykiem?!
            Polknac go i umrzec szczesliwym od poniesionej rany?
    • Gość: Van der diamond Re: Krwawy diament IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.02.07, 19:20
      Dobrze że mamy tylko Leppera, Kaczyńskich i Giertycha, mieszkamy w Polsce a nie
      w dzikiej Afryce to co się tam działo (lub dzieje) jest przerażające, kilku
      letni naćpani gó..arze biegający z bronią, bezwzględni handlarze i
      pseudorewolucjoniści. Cieszmy się z tego co mamy.
    • Gość: pestka Re: Krwawy diament IP: *.aster.pl 07.02.07, 15:41
      mi sie film podobal. faktycznie bylo mozna przewidziec od pewnego momentu ze Leo
      'umrze smiercia tragiczna' a diament trafi w rece 'biednego wykorzystywanego'
      ale generalnie sie nie nudzilam. akcja w miare szybka, afrykanskie widoczki,
      akcent DiCaprio przyjemnie mnie ubawil. i musze przyznac ze jak teraz slysze na
      jakims kanale muzycznym ze gwiazdka pop czy nie pop dostala pierscionek
      zareczynowy w rozowym diamentem wielkosci klawisza na klawiaturze to przechodzi
      mi przez glowe mysl czy ktos stracil rece zeby sobie go mogla ponosic. pozdrawiam
      • betola Re: Krwawy diament 08.02.07, 10:40
        Czemu sie przyczepili akurat do tych diamentów? Dlaczego nikogo nie interesuje, kto produkuje i dostarcza im broń, którą się zabijają?
        • cinemadriver Re: Krwawy diament 08.02.07, 18:08
          betola a `Lord of War` z Cagem widzialas ?
          • rozmowy_kontrolowane Re: Krwawy diament 09.02.07, 06:58
            Nie podobał mi się.
            Za to wspomniany "Lord of War" z Cage'm- świetny.
          • Gość: betola Re: Krwawy diament IP: *.internetdsl.tpnet.pl 09.02.07, 11:14
            A warto?
            • Gość: h Re: Krwawy diament IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.05.07, 16:07
              warto
    • agapit73 Re: Krwawy diament 10.02.07, 23:03
      Wlasnie wrocilam z kina i jestem ciagle pod wrazeniem. Owszem, gdzies po 10
      minutach filmu mozna przewidziec ze Leo zginie odkupiajac swoja grzeszna dusze
      a diament wroci rodzine rybakowi, ale temat jest bardzo mocny i zmusza do
      myslenia. Albo raczej pozwala docenic fakt, ze sie czlowiek urodzil w Europie i
      nie grozi mu codziennie smierc z glodu lub od kuli w glowe. Wyobrazacie sobie
      miec dzieci w takich warunkach? Dla mnie solidny, madry i swietnie zagrany
      film, ktory zasluguje na uwage.
    • wdeszczurosne Re: Krwawy diament 16.03.07, 20:57
      Polecam obejrzec zlepke, z oryginalna sciezka dzwiekowa:

www.youtube.com/watch?v=ghhqEOk6ejM
      A film swietny, i niestety, bardzo bardzo oparty na realiach. Zreszta, komu nie
      obca jest sytuacja w Sierra Leone, temu nie obca bedzie tematyka filmu.
      A Di Caprio.. mniam.. ;)
      • Gość: NEMO Re: Krwawy diament IP: *.saix.net 17.03.07, 11:25
        Aby nie bylo nam zbyt dobrze warto zapoznac sie z recenzjami tego filmu
        napisanymi na samym kontynencie afrykanskim.
        Co do angielskiego z "akcentem" afrykanerskim to ma sie to tak jak piesc do
        nosa. Juz pomijajac prosty fakt, ze nie kazdy poludniowoafrykanczyk mowi z
        afrykanerskim akcentem a wielu Afrykanerow posluguje sie
        doskonala "bezakcentowa" angielszczyzna.

Pozdrawiam
        • shilla01 Re: Krwawy diament 17.03.07, 12:47
          leonardo przechodzi ostatnio samego siebie. Ze ślicznego chłoptasia przerodził
          się w dojrzalego, bardzo dobrego aktora. Nie rozumiem dlaczego nie dostał
          oskara, ale jesli będzie się wciąż rozwijał - prędzej czy później zgarnie
          statuetkę i może nie jedną.
          • shilla01 Re: Krwawy diament 17.03.07, 12:55
            Co do "afrykanerskiego" akcentu też zwróciłam na to uwagę. Afrykańczycy mówią (
            w większości) z bardzo charakterystycznym akcentem, wiem bo pracuje z ludzmi z
            Afryki - z róźnych rejonów. ( okolo 30 osób) Leo mówi faktycznie jakby sie
            wychował w RPA. Jak dla mnie - bomba
    • Gość: adek Re: Krwawy diament IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.04.07, 12:30
      wbiło w fotel? mnie to wbiło na czarnej księdze, choć krwawy diament też jest
      niezły, oba mi się podobają.
    • Gość: K2 niezły, niezły jest :o ! pozytywne zaskoczenie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.04.07, 14:41
      Kurcze napiszę w ten sposób dawniej leonardo było do bani ale po aviatorze, infiltracji, a teraz po krwawym diamencie stwierdziłem że ten aktor naprawdę jest niezły a to dopiero początek dorosłego di caprio, a sam film jest naprawde niezły a i akcja też nawet kupy się trzyma.
      Ja daję 4- w pięciostopniowej skali ocen:)
    • dr_curt Re: Krwawy diament 05.05.07, 14:07
      Wy chyba żartujecie!!!
      Przecież to straszna sztampa - schemat goni schemat, wiarygodność na poziomie
      10%, a całość to dziesiąta woda po "Wiernym Ogrodniku".
      I jeszcze ten tekścior, który wypowiada śmiertelnie raniony pułkownik, niemalże
      z uśmiechem: "To jest Afryka"...
      Przeciętne kino akcji z pretensjami i tylko DiCaprio niezły (choć go nie lubię).

• kate-gun Re: Krwawy diament 07.05.07, 23:02
        zgadzam sie, film moze nie byl beznadziejny, ale razila sztampa i
        schematycznosc. typowe, przewidywalne i moralizatorskie amerykanskie kino.
        [SPOILERY] zly czarny zginie, zdeprawowany chlopak, ktory wczesniej mordowal z
        zimna krwia znowu bedzie kochajacym synem, biedny rybak nie tylko stanie sie
        milionerem, ale w dodatku 'cale zlo swiata' wyjdzie na jaw i spotka sie z
        procesem. motyw wszedobylskiej dziennikarki tez jest ograny. co do DiCaprio, ma
        pecha do takich widowiskowych filmow. w co drugim musi oczywiscie zginac na
        koncu, wyciskajac przy tym miliony lez widzow. najlepszym aktorstwem wykazal
        sie na samym poczatku kariery, mam na mysli Chlopiecy Swiat i Gilberta Grape'a,
        ew. Calkowite Zacmienie. po Titanicu - katastrofa. choc tutaj calkiem niezle,
        plus za genialny akcent.

mimo wszystko, film jest godny polecenia, bo po pierwsze - spelnia swoje glowne
        zadanie. uswiadamia beztroskie, rozwiniete spoleczenstwo o tragicznej sytuacji
        w Afryce. po drugie, kilka scen bylo naprawde dobrze nakreconych, mam na mysli
        sceny z obozu rebeliantow i towarzyszaca im muzyke. a kawalek 'When da dawgs
        come out to play' genialny w swej brutalnosci.
        • kate-gun Re: Krwawy diament 07.05.07, 23:04
          aha, sa duzo lepsze filmy o Afryce, chocby 'Helikopter w ogniu' czy wspomniany
          juz wyzej, genialny i niesztampowy 'Lord of War'
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka