Gość: y.. IP: *.utc.com 19.05.03, 19:58 ..no tak, jakos trzeba poprawic europejskie image i zrzucic wine na Ameryke.Von Trier to typowa zakompleksiona ofiara europejskiej "konserwy".Ciekaw jestem kto mu to "arcydzielo" sfinansowal. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: mx Re: Cannes 2003: Kły Dogville IP: *.sjc.ca.bbnow.net 19.05.03, 21:05 Ja zas z niecierpliwoscia wielka czekam na ten film. Wowczas osadze. Poki co wiem jednak ze Lars von Trier mnie zawsze zachwycal swoja oryginalnoscia. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: fukTRIER Trier to dumna wesz w tyłku kundla IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 19.05.03, 21:56 niszczy europejską kinematografię używając amerykańskich wzorców, jego filmy udają prawdę, tą prawdą nigdy nie są, on jest zapatrzonym w siebie błąznem i słabym ciałem Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: dupek [...] IP: 81.15.160.* 20.05.03, 10:03 Wiadomość została usunięta ze względu na złamanie prawa lub regulaminu. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: p Re: Trier to dumna wesz w tyłku kundla IP: *.realestate.net.pl / 10.0.3.* 20.05.03, 11:20 Gość portalu: fukTRIER napisał(a): > niszczy europejską kinematografię używając amerykańskich > wzorców, jego filmy udają prawdę, tą prawdą nigdy nie są, on > jest zapatrzonym w siebie błąznem i słabym ciałem DEBIL Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Zofia Re: Cannes 2003: Kły Dogville IP: *.internetdsl.tpnet.pl 19.05.03, 23:46 a to łobuz! na pewno fajny film, a że antyhamburgerlandzki to tylko dodaje pikanterii..Jak tylko puszczą nad Wisłą /chociaż kto wie, pan ambasador się obrazi albo co/ to od razu lecę do kina..ciao! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: marek Re: Cannes 2003: Kły Dogville IP: *.hrl.com 20.05.03, 00:24 Mysle ze to dosc perfidnie obmyslona propaganda dla filmu i jego tworcy> nalezy rzeczywiscie byc bardzo naiwnym i miec blada znajomosc Ameryki i Amerykanow twiedzac ze nie sa lepsi niz inne 'zbojeckie narody" , co to zreszta za niesprawiedliwe porownanie dla tych narodow. To tak jak twierdic ze wszystkie gwiazdy jednakowo swieca.Tworcy dzisiejsi chwytaja sie roznych srodkow aby tylko zwrocic na siebie uwage, wydajac czasami szczegolnie glupie opinie. Marek Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: amerykanin Ameryka, Ameryka! IP: *.gc.perm.onthenet.net 20.05.03, 00:39 No i co on sie tak tej Ameryki czepiaja. Przecia to najlepszy, najbogatszy, najwspanialszy, najpotezniejszy, najpiekniejszy kraj na swiecie. A tego triara czy jak mu tak to nasi marines powinni zamknac. Albo inaczej my go zalatwimy... Toz to my decydujemy co jest sluszne... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: TrierFan Re: Cannes 2003: Kły Dogville IP: *.cpe.net.cable.rogers.com 20.05.03, 05:36 Ludzie, co wy piszecie? Trier to geniusz i wizjoner kina! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: p Re: Cannes 2003: Kły Dogville IP: *.realestate.net.pl / 10.0.3.* 20.05.03, 11:22 Gość portalu: TrierFan napisał(a): > Ludzie, co wy piszecie? Trier to geniusz i wizjoner kina! Zgadzam się z przedmówcą. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: xcx Re: Cannes 2003: Kły Dogville IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.05.03, 06:03 Trier to geniusz. To bedzie legenda kina. Jak Chaplin, Fellini i James Bond. Wcale nie kpie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Bum Uwagi rezysera pod psem IP: 203.102.161.* 20.05.03, 06:27 Jak twierdzi, ze wszyscy ludzie sa tacy sami, to czemu nie pojdzie mieszkac w dzielnicy gdzie jest duzo Arabow? Czemu nie zrobi filmu o kolebce terroryzmu, czyli srodowisku arabsko-muzulmanskim, gdzie "demokracja" i prawa czlowieka to pojecia abstrakcyjne. Jest to jeszcze jeden wymoczek postpacyfistycznego systemu jakis nierealnych idei wolnosci, nie majacy zadnego praktycznego doswiadczenia z pierwszej reki, robiacy filmy o czyms o czym nie ma pojecia. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: stachu44 Za czyje pieniadze mial tyle odwagi! IP: *.wroclaw.sdi.tpnet.pl 20.05.03, 08:29 Ja swojemu szefowi klaniam sie z daleka. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: soso Re: Za czyje pieniadze mial tyle odwagi! IP: 195.41.66.* 20.05.03, 08:51 Mysle, ze trzeba zauwazyc background. Dania, podobnie jak inne kraje skandynawskie, kultywuje skromnosc jako najwyzsza cnote. Ma to przelozenie na wiele aspektow zycia, jest silnie zakorzenione w spoleczenstwie jak i w kazdym Dunczyku z osobna. Jest to swoisty kompleks narodowy noszenie w sobie skromnosci, ktora jest wprawdzie politycznie poprawna ale i nieco uciazliwa dla ludzi, ktorzy tak pojedynczo jak i jako narod wiele osagneli. Amerykanski mit jest absolutnym przeciwienstwem skromnosci i tu rodza sie pekniecia. Mysle, ze dotykanie tego tematu przez Dunczyka jest bardzo naturalne. Nie doszukiwalbym sie tutaj zadnych wielkich i perfidnych manipulacji. Ot, wyrazenie pewnego sposobu myslenia i zmaganie sie z wlasnymi kompleksami. Bardzo typowe w koncu dla Dunczykow. Wydaje mi sie, ze skupianie sie na otoczce filmu czy osobowosci rezysera nie jest wiele wnoszace. Lepiej obejrzec film, nabrac jakiegos wyobrazenia i przepuscic przez sitko wlasnych doswiadzczen. O to mniej wiecej przeciez chodzi w filmie a nie o obrzucanie innych epitetami. Zastanawia mnie takze, jak mozna wypowiadac sie tak radykalnie nie znajac filmu. Osobiste urazy? pzdrw soso Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: p Re: Za czyje pieniadze mial tyle odwagi! IP: *.realestate.net.pl / 10.0.3.* 20.05.03, 11:23 Gość portalu: soso napisał(a): > Mysle, ze trzeba zauwazyc background. Dania, podobnie jak inne kraje > skandynawskie, kultywuje skromnosc jako najwyzsza cnote. Ma to przelozenie na > wiele aspektow zycia, jest silnie zakorzenione w spoleczenstwie jak i w kazdym > Dunczyku z osobna. Jest to swoisty kompleks narodowy noszenie w sobie > skromnosci, ktora jest wprawdzie politycznie poprawna ale i nieco uciazliwa dla > > ludzi, ktorzy tak pojedynczo jak i jako narod wiele osagneli. Amerykanski mit > jest absolutnym przeciwienstwem skromnosci i tu rodza sie pekniecia. Mysle, ze > dotykanie tego tematu przez Dunczyka jest bardzo naturalne. Nie doszukiwalbym > sie tutaj zadnych wielkich i perfidnych manipulacji. Ot, wyrazenie pewnego > sposobu myslenia i zmaganie sie z wlasnymi kompleksami. Bardzo typowe w koncu > dla Dunczykow. > Wydaje mi sie, ze skupianie sie na otoczce filmu czy osobowosci rezysera nie > jest wiele wnoszace. Lepiej obejrzec film, nabrac jakiegos wyobrazenia i > przepuscic przez sitko wlasnych doswiadzczen. O to mniej wiecej przeciez chodzi > > w filmie a nie o obrzucanie innych epitetami. Zastanawia mnie takze, jak mozna > wypowiadac sie tak radykalnie nie znajac filmu. Osobiste urazy? > > pzdrw > > soso W końcu ktoś mądry. Podzielam opinię. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: koh Re: Cannes 2003: Kły Dogville IP: 80.51.17.* 20.05.03, 08:46 ...NAJWAŻNIEJSZE ŻE WYBORCZA OPOWIEDZIAŁA NAM CAŁĄ TREŚĆ, W SUMIE NIE MA POTRZEBY OGLĄDAĆ JUŻ FILMU BO WSZYSTKIE ZAGADKI I ZWROTY SYTUACJI ZNAMY I FILM BĘDZIE DLA NAS TERAZ POPROSTU NUDNY...DZIĘKUJĘ CI WYBORCZO ZA TAK TREŚCIWY ARTYKUŁ I TYLKO ŻAŁUJĘ ŻE NIE WSTAWILIŚCIE NAPISÓW KOŃCOWYCH !!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: koh !!! STRESZCZENIE WYBORCZEJ !!! IP: 80.51.17.* 20.05.03, 08:49 ...NAJWAŻNIEJSZE ŻE WYBORCZA OPOWIEDZIAŁA NAM CAŁĄ TREŚĆ, W SUMIE NIE MA POTRZEBY OGLĄDAĆ JUŻ FILMU BO WSZYSTKIE ZAGADKI I ZWROTY SYTUACJI ZNAMY I FILM BĘDZIE DLA NAS TERAZ POPROSTU NUDNY...DZIĘKUJĘ CI WYBORCZO ZA TAK TREŚCIWY ARTYKUŁ I TYLKO ŻAŁUJĘ ŻE NIE WSTAWILIŚCIE NAPISÓW KOŃCOWYCH !!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kinoman Re: !!! STRESZCZENIE WYBORCZEJ !!! IP: 194.255.112.* 21.05.03, 01:21 Ja rowniez pragne pogratulowac Gazecie. Nie musze juz isc do kina bo i po co. Nie ma to jak nadgorliwi amatorzy uwazajacy sie za profesjonalistow. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Kangur Re: Cannes 2003: Kły Dogville IP: 141.168.3.* 20.05.03, 09:26 "Amerykanska" gwiazda Nicole Kidman jest Australijka! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: AD Re: Cannes 2003: Kły Dogville IP: 213.150.37.* 20.05.03, 10:18 Co do prawdy na temat skromnosci dunczykow mam powazne zastrzezenia. Jest to narod, ktory udaje, ze jest skromny. Jest to bardzo arogancki, germanski narod, ktory naokolo siebie i swoich osiagniec robi bardzo duzo zamieszania, a sobie reklamy (np. chwalac sie, ze po II wojnie swiatowej sami wszystko osiagneli - "wlasnymi rekami" - nie wspominajac ani przez chwile o pomocy Marshalla, bez ktorej ten biedny rolniczy kraj nigdy by sie nie wzbogacil). A co do arogancji? Obcokrajowcy mieszkajacy w Danii ja doskonale znaja. Arogancja dunczykow i poczucie wyzszosci w stosunku do polakow jest po prostu nie do uwierzenia. Czy to wynika z kompleksow? Moze tak, ale jest bardzo nieprzyjemne, zwlaszcza, ze pokryte jest zazwyczaj protekcjonalnoscia i falszem. Co do L.v. Triera - tak, jest to bardzo zdolny czlowiek, ale wydaje mi sie, ze jedynym co robi - od czasu zrealizowania ostatniego swojego dziela, czyli Breaking the Waves, oraz Idiotow - jest manipulacja. Po to, aby dostac Zlota Palme w Cannes. Jest to bardzo wyrachowany czlowiek, ktory doskonale zdaje sobie sprawe z tego, ze jako enfant terrible kina ale za to zdolny moze sobie pozwolic na wszystko. Niestety mu to nie sluzy. Co do Dogville, to Lars mowi, ze to jego krytyka demokracji amerykanskiej, ktorej - jak zaznacza - nie zna. Wydaje mi sie - ze moze nie widzac tego sam - pokazuje rzeczywistosc dunska. Ta wielka w pojeciu dunczykow demokracje i tych malych ludzi, ktorych tak bardzo duzo jest w Daniii (o czym zrobil film Idioterne, ktory w Danii byl bardzo krytykowany). Tak ze Lars wzoruje swoj wizerunek USA na dunskiej rzeczywistosci. Poza tym Lars von Trier jest przypadkiem lewicujacego intelektualisty dunskiego, ktorych tutaj wsrod inteligencji jest wielu. Sa to ludzie, ktorzy MYSLA, ze duzo wiedza, ale w rzeczywistosci sa w wielu sprawach ignorantami, poniewaz wychowani w systemie dunskim, ktory duzo wiedzy nie daje, maja po prostu duze braki w swojej wiedzy ogolnej. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: dunczyk Re: Cannes 2003: Kły Dogville IP: 194.255.112.* 21.05.03, 01:05 Odpowiedz na AD Data: 20-05-2003 10:18 IP: 213.150.37.* ktory pisze: Co do prawdy na temat skromnosci dunczykow mam powazne zastrzezenia. Jest to narod, ktory udaje, ze jest skromny... Nie ma to jak oceniac innych przez pryzmat swoich, dobrze pielegnowanych kompleksow. Jakos urodzilem i wychowalem sie w Polsce a od 22 lat mieszkam w Danii i w ogole nie spotkalem sie z tego rodzaju wadami dunczykow i ich uprzedzeniami wobec imigrantow z Polski. Coz, swiat tak wygalda jak okulary przez ktore sie patrzy. A co do oceny Triera to zawsze mozna czyjes osiagniecia pomniejszyc na przyklad oskarzajac go o wyrachowanie. Einstein tez byl wyrachowany. Bo wiedzial ze musi mu sie udac i dzieki swojej pracy i talentowi wyrachowal teorie wzglednosci. Nie wiem tylko czy panska (AD) ciemnota jest tez wyrachowana, ale obawiam sie ze nie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: PawelK Re: Naprawde bylem w Cannes i widzialem! IP: *.geog.bbk.ac.uk 20.05.03, 11:08 Recenzenci Gazety doprowadzaja mnie do szalu. Kazdy musi sie pochwalic, ze jest wybrancem i juz film ogladal, a bojac sie, ze a nuz ktos im nie uwierzy (iz rzeczywiscie zostali wpuszczeni na pokaz w Cannes) musza film strescic, ujawnic zakonczenie, skomentowac nieoczekiwane zwroty akcje. Wielkie dzieki! Uwierzcie, tak recencji nie trzeba pisac, wystarczy chocby w internecie poczytac troche na stronach naprawde dobrych gazet. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Sidorowski Re: Naprawde bylem w Cannes i widzialem! IP: *.dhcp212-198-189.noos.fr 28.05.03, 01:08 Gość portalu: PawelK napisał(a): > Recenzenci Gazety doprowadzaja mnie do szalu. Kazdy musi sie > pochwalic, ze jest wybrancem i juz film ogladal, a bojac sie, ze > a nuz ktos im nie uwierzy (iz rzeczywiscie zostali wpuszczeni > na pokaz w Cannes) musza film strescic, ujawnic zakonczenie, > skomentowac nieoczekiwane zwroty akcje. Wielkie dzieki! > Uwierzcie, tak recencji nie trzeba pisac, wystarczy chocby w > internecie poczytac troche na stronach naprawde dobrych gazet. To prawda, pan Tadeusz Sobolewski zaskakuje ujawnieniem zakonczenia, subiektywna interpretacja i tendencyjnym komentarzem. Zgadzam sie, ze takie recenzje moga doprowadzac do szalu milosnikow dobrego kina. Tej recenzji nie waarto czytac, na film warto sie wybrac. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: p Re: Cannes 2003: Kły Dogville IP: *.realestate.net.pl / 10.0.3.* 20.05.03, 11:19 Gość portalu: y.. napisał(a): > ..no tak, jakos trzeba poprawic europejskie image i zrzucic wine > na Ameryke.Von Trier to typowa zakompleksiona ofiara europejskiej > "konserwy".Ciekaw jestem kto mu to "arcydzielo" sfinansowal. DEBIL Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Darek Re: Cannes 2003: Kły Dogville IP: 217.98.103.* 20.05.03, 11:41 Gość portalu: y.. napisał(a): > ..no tak, jakos trzeba poprawic europejskie image i zrzucic wine > na Ameryke.Von Trier to typowa zakompleksiona ofiara europejskiej > "konserwy".Ciekaw jestem kto mu to "arcydzielo" sfinansowal. Może europejskie ministerstwo kultury dało dotację na rzecz szerzenia jedynie slusznej propagandy. A może Bin Laden zrobił ściepe na bliskim wschodzie? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: europejczyk Re: Cannes 2003: Kły Dogville IP: 194.255.112.* 21.05.03, 00:44 Gość portalu: y.. napisał(a): > ..no tak, jakos trzeba poprawic europejskie image i zrzucic wine > na Ameryke.Von Trier to typowa zakompleksiona ofiara europejskiej > "konserwy".Ciekaw jestem kto mu to "arcydzielo" sfinansowal. Moze wlasnie ty sfinansujesz ten film ogladajac go. Jezeli nie sa to dla ciebie za wysokie progi. Bo widzisz na swiecie tylko pieniadze. Nic dziwnego ze z takiego swiatopgladu moze tylko wyniknac bezkrytycze uwielbienie USA. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Sidorowski Re: Dogville IP: *.dhcp212-198-189.noos.fr 28.05.03, 00:57 Film obejrzalem wczoraj. Moim zdaniem, jak rowniez wielu paryskich przyjaciol (nie tylko Francuzow) jest to jeden z najlepszych filmow ostatnich lat. Recenzja w "Gazecie" skupia sie na watku politycznym, ktory nie jest jedynym i najwazniejszym motywem filmu. Nie bede prostowal zakonczenia znieksztalconego w recenzji, nie chce tez jak recenzent opowiadac tresci filmu, zachecam tylko do jego obejrzenia i wyrobienia sobie wlasnego pogladu na to dzielo Lars von Triera. Odpowiedz Link Zgłoś