Dodaj do ulubionych

Ostrowieckie dyktando

IP: *.telkonet.pl 02.03.07, 10:40
Tekst dyktanda przygotował dr Wróblewski z Akademii Świętokrzyskiej w
Kielcach. Przyznam,że było BARDZO TRUDNE i...długie!Tekst zawierał tak dużą
ilość pułapek ortograficznych, że prof. Bralczyk stwierdził, iz ta osoba,
która zrobi tylko 10 błędów , zasługuje na miano prawdziwego mistrza
ortografii.Mistrzem tym została przesympatyczna dziewczyna o pięknych rudych
i kręconych włosach. Wybaczcie, zapomniałam nazwiska. Zrobiła "tylko" 11
błędów ortograficznych.
Niestety , z przykrością stwierdzam,że większość osób , które przystąpiły do
dyktanda bezkrytycznie oceniła swoje możliwości.Niektóre prace przypominały
dyktanda pisane przez dyslektyków.To porażające i przerażające.Zdarzały się
prace z 50- 60 błędami(tylko ortograficznymi,o interpunkcji nie wspomnę).
Dizzy, czemu Cię nie było? Miałbyś duże szanse...
Obserwuj wątek
    • dizzy81 Re: Ostrowieckie dyktando 02.03.07, 10:42
      No coż, obowiązki nie pozwoliły! A szczerze, po 6 kletniej przerwie w pisaniu jakichkolwiek prac miałbym małe szanse:)
    • dizzy81 Re: Ostrowieckie dyktando 02.03.07, 11:04
      A czy w dyktandzie brał udział ktoś z przedstawicieli władzy?Naszej lokalnej oczywiście.
      • Gość: neti Re: Ostrowieckie dyktando IP: *.telkonet.pl 02.03.07, 11:18
        Jedyną osobą , którą zauważyłam był pan Włodzimierz Szczałuba (były radny, dyr.
        szkoły w Nietulisku, a teraz chyba też wicewójt którejś ościennej gminy).
        Osobiście sprawdzałam jego pracę.I muszę stwierdzić, że poszło mu całkiem
        nieźle (mając na uwadze całokształt...)Notable "większego kalibru" podobno
        stchórzyli.
        • Gość: Se_nka Re: Ostrowieckie dyktando IP: *.adsl.inetia.pl 02.03.07, 12:39
          * 16-letnia Agnieszka Firmanty z 1LO im.Staszica wygrala 1 Ostrowiecki Konkurs
          Ortograficzny ,,Dyktando 2007'' Podaja w GW.Gratulacje
        • rzecznik.prasowy Re: Ostrowieckie dyktando 02.03.07, 17:16
          Ja od dłuższego czasu nastawiałem się na pisanie tego dyktanda. Niestety z racji
          obowiązków musiałem zasiąść po drugiej stronie...
          • Gość: neti Re: Ostrowieckie dyktando IP: *.telkonet.pl 02.03.07, 20:41
            A szkoda Panie rzeczniku...Tak swoją drogą to chyba wszyscy przedstawiciele
            władz mają to samo wytłumaczenie: " z racji obowiązków, terminów nie mogłem
            uczestniczyć w dyktandzie". To bardzo "wygodny" i nie do
            obalenia "wykręt".Pozdrawiam
            • rzecznik.prasowy Re: Ostrowieckie dyktando 03.03.07, 12:55
              Ja również żałuję, bo akurat z ortografią nigdy nie miałem problemu i z
              przyjemnością bym się sprawdził :)

Tak swoją drogą to nie sądzi Pani, że to bardzo "wygodny" stereotyp - że ktoś z
              przedstawicieli władzy nie wziął udziału w dyktandzie, bo... nie wiem, bał się
              kompromitacji?
              Naprawdę zdarza się, że pojawiają się inne obowiązki.
              • Gość: neti Re: Ostrowieckie dyktando IP: *.telkonet.pl 03.03.07, 14:21
                Oczywiście, wierzę ,że inne obowiązki się zdarzają...Dziękuję za odpowiedź.
    • Gość: sdali WYNIKI IP: 195.116.34.* 02.03.07, 13:40
      ostrowiecnr1.pl/index.php?p=forum&w=79
      • dizzy81 Re: WYNIKI 02.03.07, 13:59
        II miejsce (...)przejazd dla dwóch osób do Włoch...

Przejazd i co dalej? W jedną stronę? A co mam robić między kursami?

---
        Pozdrawiam
        Dziękuję Ślicznie, Do Widzenia!
        M.K.
        • Gość: neti Re: WYNIKI IP: *.telkonet.pl 02.03.07, 15:10
          No właśnie.Ta kwestia była nie do końca jasna. Nawet prowadzacy dyktando
          Norbert Zięba wyraził nadzieję,że nie są to bilety w jedna stronę.....
          • Gość: Wojtek_68 a jak wypadł Poseł Pacelt - promotor dyktanda? IP: 83.238.72.* 03.03.07, 18:27
            podajcie wynik, jeżeli znacie.
            W końcu był patronem i promotorem SMO.
    • temp_nick Re: Ostrowczanskie dyktando 03.03.07, 23:08
      proponuję dla zwolenników 'żywego języka' którym sie znudził- dotychczasowy
      język
      • Gość: Maxi Re: Ostrowczanskie dyktando IP: 213.77.123.* 04.03.07, 21:06

Pomysłodawcami dyktanda byli: Paweł Śliwiński oraz Paweł Celebański.
        A co do wycieczki do Włoch to oczywiście w dwie strony i oczywiście z
        noclegami :)

Za rok chcemy zorganizować II edycje Dyktanda, a więc zapraszamy już teraz.
        A co do władz lokalnych to się nie wypowiadam, bo to co zrobiło Starostwo to
        szkoda gadać.
        Bronili się ze nie mieli kogo wysłać, bo wszyscy niby tak zapracowani, a każdy
        widział kto ze Starostwa bawił w tym samym czasie w Perspektywach.

Pozdrawiam
        • dizzy81 Re: Ostrowczanskie dyktando 05.03.07, 11:08
          No no, władza się musi zabawić
    • Gość: d81 Re: Ostrowieckie dyktando IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.03.07, 07:06
      Nadmiar obowiązków i brak czasu – tak, to najprostsze i bardzo skuteczne wytłumaczenie. Jednak dla mnie jest to karygodny błąd pod względem pijarowskim! Jeśli w mieście organizowane jest takie przedsięwzięcie, to właśnie lokalni samorządowcy powinni świecić przykładem i mobilizować do wzięcia udziału w takiej formie, bądź, co bądź zabawie i integracji społecznej. Niestety, władze nie dostrzegają tego problemu! Frekwencja była porażająca, z tego co widziałem, większość uczestników to uczniowie szkół! A gdzie, prezydent lub któryś z zastępców, reprezentanci rady powiaty i miasta, lokalni przedsiębiorcy z panem Skalskim na czele, panem Wodyńskim, Wiśniewskim, Pawlikiem itd.
      Choć z drugiej strony, można by mówić o upolitycznieniu tego konkursu, w co jednak nie wierzę!
      Z innych źródeł, bardziej złośliwych dla rządzących usłyszałem, że ludzie koalicji PIS-TOS dostali odgórny zakaz brania udziału w inicjatywach organizowanych przez przedstawicieli partii konkurencyjnych. Zakaz ten miał pochodzić od E.P. Gosiewskiego. Mam jednak nadzieje, że taki fakt nie miał miejsca i jest to jedynie jakaś złośliwość, bo jeśli byłaby to prawda, to czułbym się strasznie zniesmaczony.
      • Gość: Wojtek_68 ale ludzi z PO też nie było... IP: *.internetdsl.tpnet.pl 05.03.07, 08:09
        skoro swoi ignorują, to co mają robić konkurenci.
        • ewam_1977 Re: ale ludzi z PO też nie było... 05.03.07, 08:15
          mój mąż tez się mnie uczepił czemu mnie nie było :D:D
          • dizzy81 Re: ale ludzi z PO też nie było... 05.03.07, 08:16
            Żałuje, że nie poszedłem, była szansa na transport do Włoch:)
            • Gość: Pablito Re: ale ludzi z PO też nie było... IP: *.adsl.inetia.pl 05.03.07, 11:55
              Powtórzę po raz 100- SMO nie jest związane z PO ani z żadną inną partią. Wiec
              proszę nie mówić, że nie było naszych ( czytaj tych z PO) bo to nie Prawda.
              Fakt pomaga nam poseł Pacelt i tylko On.
              Konkurs i zaproszenie prof. Bralczyka to wyłącznie zasługa SMO!
              Bardzo proszę nie łączyć nas polityką bo my nie mamy z nią nic wspólnego i
              członkowie nie należą do żadnej partii.
              Żałuje ze jest takie przeświadczenie, że jak młodzi się skupiają i robią coś dla
              regionu to musi za tym stać partia.
              My pokazujemy ze tak nie jest!!!

Pozdrawiam Serdecznie
              P.Ś.

• arywistka Re: Ostrowieckie dyktando 06.03.07, 15:10
      Macie może dostęp do tekstu dyktanda? Albo chociaż pamiętacie do ciekawsze
      wyrazy, które się w nim pojawiły?
      • Gość: knu Re: Ostrowieckie dyktando IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.03.07, 20:03
        tekst dyktanda jest na forumsmo.phorum.pl/

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka