Dodaj do ulubionych

DO KOBIET Z NADCISNIENIEM

05.02.05, 23:45
Czy bierzecie tabletki antykoncepcyne? Jezeli tak to jakie? U mnie po 4
latach brania jednofazowych stwierdzono nadcisnienie tetnicze,baaardzo duze
wartosci ( 180/120) ktore zaczely sie doslownie z dnia na dzien.Gin
powiedzial ze gdyby to bylo od tabletek to cytuje" wyszloby to wczesniej, a
nie po tyle latach". Odstawilam na miesiac,w tym czasie bylam dokladnie
przebadana pod kątem nerek, wynik ujemny, wiec niewiadomo od czego. Podczas
tej miesiecznej przerwy cisnienie nie spadlo, wrocilam do tabletek, tym razem
zaczelam brac trojfazowe Triminulet, i musze stwierdzic iz mam wrazenie ze
wartosci cisnienia sie podnoszasad Choc moze to byc spowodowane przemeczeniem,
brakiem snu itd (sesja...). Jezeli sa tu kobiety ktore mimo nadcisnienia
biora tabletki antykoncepcyjne to bardzo prosze o pomoc- co mowia wam
lekarze, jakie bierzecie tabletki, jak to na was wplywa, jakie biezrecie leki
na nadcisnienie? Dodam ze mam 19 lat . Pozdrawiam !
Obserwuj wątek
    • elen1 Re: DO KOBIET Z NADCISNIENIEM 08.02.05, 16:38
      Brałam Cilest ale po stwierdzeniu nadciśnienia lekarz kazał odstawić.
      Nadciśnienie stwiedzono samoistne ale pigułki mogły je podwyższać (wcześniej
      nie byłam gruntownie przebadana). Ostatnio rozmawiałam z ginekologiem i
      stwierdził że przy nadciśnieniu to właśnie wyłącznie jednofazowe (sam
      progesteron). Zrezygnowałam bo byłam wcześniej na depo-proverze i nie byłam
      jakoś szczególnie zadowolona (przytyło mi się) a to ten sam hormon (tak mi
      p.doktor tłumaczył). Teraz mam spiralę i jest ok. Na nadciśnienie leczę się od
      22 roku życia, już 8 lat. Różne leki przyjmowałam.
      • heather_morris Re: DO KOBIET Z NADCISNIENIEM 08.02.05, 16:49
        Nie jednofazowe, a jednoskladnikowe. W Polsce dostepna jest tylko Cerazette i
        tylko ja mozna brac (lub zastrzyki Depo Provera) przy nadcisnieniu.
        Nie jest prawda, ze Depo Provera i Cerazette maja ten sam skladnik. Oba srodki
        sa jednoskladnikowe ale sie bardzo roznia. Cerazette zawiera dezogestrel i
        mozna to przyrownac tylko do etnogestrelu zawartego w implancie Implanon (w PL
        niedostepny). Natomiast Depo Provera zawiera medroxyprogesterone acetate.
        Reakcje na Cerazette i Depo Provere moga byc rozne. Zazwyczaj Cerazette zaleca
        sie na 3 m-ce przed podaniem Depo - ma to na celu sprawdzenie reakcji na
        antykoncepcje z samym progestogenem, ale nie gwarantuje dobrej tolerancji Depo
        mimo tolerowania Cerazette.

Pozdrowionka
        • elen1 Re: DO KOBIET Z NADCISNIENIEM 16.02.05, 10:49
          Właśnie jednoskładnikowe (progestogen), pomyliłam się. Ja zaczęłam od Depo
          provery w wersji której u nas chyba jeszcze nie ma. Brałam udział w badaniach i
          na tą wersję reakcja była lepsza pod względem skutków ubocznych niż na tą którą
          przyjmowałam po zakończeniu badań, czyli dostępną w naszych aptekach. Na
          Cerazette nie zdecydowałam się ze względu na możliwość tych samych skutków
          ubocznych, czyli zatrzymanie miesiączki, plamienia i zatrzymanie wody w
          organiźmie (paskudne puchnięcie). Poza tym większy rygor odnośnie przyjmowania
          niż inne tabletki. Nie ma chyba jednego rozwiązania które zadowoliłoby
          wszystkich.
          Pozdrowionka
    • matti451 Re: DO KOBIET Z NADCISNIENIEM 11.02.05, 14:26
      Zaczełam brac tabletki antykoncepcyjne microgynon od grudnia 2004i zauwazyłam
      tak od miesiąca bardzo wielkie wahania cisnienia jak nigdy mam takie skoki
      chyba to przez te tabletki rano mam strasznie niskie a wieczorem jest znowu za
      wysokie i tak stwierdzam ze po przeczytaniu waszych postów będe musiała sie
      zgłosic do lekarza z czego to wynika te cisnienie.pozdrawiam~

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka