Dodaj do ulubionych

WSZYSTKO O MERCILON - pytajcie i radzcie

• szumerka Re: WSZYSTKO O MERCILON - pytajcie i radzcie 11.07.06, 13:03
      Właśnie zaczęłam drugie opakowanie Mercilonu, generalnie czuje się Oki, może
      tylko apetyt mam ciutke większysmile ale to przecież nie jest problem...
      Jestem alergikiem...uczulają mnie pyłki kwitnących traw, co objawia się
      zaczerwieniem oczu, kichaniem, smarkaniem i delikatnym odkasływaniem...po
      rozpoczęciu drugiego opakowania mam jednak wrażenie ze częściej
      odkasłuje....Czy piguły mogą być tego przyczyną? Czy to tylko moje wrażenie i
      przewrażliwienie w temacie stosowania hormonów? Czy powinnam przestać brać
      Mercilon? A może którąś z was wie, jakie badania powinnam zrobić, żeby to
      sprawdzić? ...badania krwi są Ok
      • sea80 Czy mozna zmienic czas przyjmowania tabl ??? 14.07.06, 08:54
        no wlasnie zaczelam brac mercilon, przyjmuje o 12:00 (balam sie brac na noc ze
        nie bede mogla spac) ale jak sie okazuje dzala on na mnie bardzo nasennie i
        chcialabym zmienic godzine na np 20:00, czy jest to w ogole mozliwe ??? czy moge
        w tym opak zmienic czy poczekac do nastepnego ??
        dzieki i pozdrawiam
        • bea747 Re: Czy mozna zmienic czas przyjmowania tabl ??? 14.07.06, 10:36
          Przy pierwszym opakowaniu ja nie ryzykowałabym. A przy drugim można stopniowo
          schodzić z godziny-zamiast o 12 wziąć o 14 itd.
          A jesli jestes ryzykantką to możesz już teraz zmienić godzinę, bo między 12 a 20
          jest 8godz, więc właściwie godziny dopuszczalne (do 12h).
          • sea80 Re: Czy mozna zmienic czas przyjmowania tabl ??? 14.07.06, 11:11
            dzieki serdeczne chyba jednak poczekam do 2 opakowania
            pozdrawiam
            • swimpaga Prosze o odpowiedz 17.07.06, 09:11
              Właśnie rozpoczęłam stosowanie Mercilonu, wcezśniej nie brałam inych tabletek
              antykoncepcyjnych.Wcozraj wystąpiło u mnie plamienie, które zawsze jest oznaką
              pierwszego dnia miesiączki, więc zażyłam tabletkę. Zwykle drugi dzień
              miesiączki jest u mnie bradzo obfity, a teraz nadal występuje tylko plamienie.
              Czy to może być spowodowane tabletkami? Prosze o odpowiedź, bo nie wiem czy mam
              powód do zmartwienia. Z góry dziękuję.
              • bea747 Re: Prosze o odpowiedz 17.07.06, 11:14
                Miałam dokładnie tak jak ty.Cały okres przy pierwszym opakowaniu to było
                plamienie.Drugi juz był normalny.
                • swimpaga Re: Prosze o odpowiedz 17.07.06, 11:45
                  Dziekuje bardzo za odpowiedź smile
                  • efcior Plisss niech mi kots szybciutko odp 18.07.06, 12:59
                    • efcior Re: Plisss niech mi kots szybciutko odp!!! 18.07.06, 13:03
                      Czy ze zwykłego badania moczu w labolatorium mozna dowiedziec sie czy jest sie
                      w ciazy. chodzi o badanie ogolne a nie konkretnie skierowane na obecnosc ciazy.
                      WAZNE
                      • tableteczka1 watpliwosc! 20.07.06, 19:23
                        BABECZKI RATUNKU!!!!! czy mozecie mi pomoc? biore pierwsze opakowanie mercilonu
                        i martwi mnie jeden fakt, mam uplawy i wiem, ze tak ma byc ze maja byc ciemne,
                        ale ja mam doslownie druga miesiaczke! czy to jest normalne? nie chce leciec od
                        razu do lekarzam, zeby nie wypasc na jakas zdesperowana, ale martwi mnie to
                        troche. Powiedzcie czy mialyscie podobnie.
                        • bea747 Re: watpliwosc! 20.07.06, 20:55
                          Ja tak nie miałam.
                          Każdy organizm inaczej reaguje na anty. Mają plamienia, przedłużają im się
                          krwawienia.Może tak jest u ciebie. Ja proponuję zasięgnąć rady gina.pozdr
                          • dorka272 Re: watpliwosc! 21.07.06, 11:22
                            A propos tego, że każdy organizm reaguje inaczej.
                            Ja własnie zaczęłam pierwsze opakowanie, pierwszą tabletkę wzięłam pierwszego dnia cyklu i to był ostatni dzień mojej miesiączki - po pierwszj tabletce wszystko mi się zastopowało!
                            Czy któraś w Was tak miała?
                          • efcior Re: watpliwosc! 21.07.06, 11:23
                            Ja tez mam stosunkowo silne te plamienia, ale jest coś jeszcze. przerwałam
                            branie mercilonu, bo słabo sie po nim czułam, nie biore go juz drugi dzien, a
                            te plamienia ani bole piersi nie ustapily. czy to normalne???????

no i jeszcze jakny ktoras mogla mi odp na moje wczesniejsze pytanie. czy ze
                            zwyklego badania moczu. nie skierowanego konkretnie na obecnosc ciazy, mozna
                            sie o niej dowiedziec?? czy to musza byc jakies specjaln badania.
                            • natalka693 Re: watpliwosc! 24.07.06, 21:49
                              witam Panie smile znalazłam się tutaj po wpisaniu w wszukwarke nazwy "mercilon"
                              poczytałam i dużo z tego się sprawdza lecz widze że opinie sa podzielone jak na
                              każdym forum... zauwazyłam tez że na każdą kobiete tablety działają inaczej...
                              ja np. nie miałam przy pierwszym oakowaniu takiego krwawienia jak nietółre z
                              Was.... jestem teraz w trakcie brania 3 opakowania.... jestem zadowolona...
                              żadnych szczególnych zmian nie zauważam... może prócz dziwnych nastojów ,
                              poddenerwowania.. czy też ta miałyście?? wkurzałyącie się o byle co? ehh
                              kobiety....
                              na poczatku brania bałam się... jak tutaj dziewczyy pisały nie ufają do końca
                              tabletkom/ ja też nie ufałam lecz to własnie chłopak był przy mnie tłumaczył...
                              razem czytaliśmy ulotke... sam wyszukał dla mnie ciekawą stornke o
                              antykoncepcji...on takze martwi się o to czy wzeiłam tabletke.. pinuje razem ze
                              mną... kupujemy je razem.. jest w tej sprawie kochany... to naprawde bardoz
                              pommaga... dziewczyny rozmawiajcie o antykopach ze swoimi facetami i dzielcie
                              się swoimi obawami z nimi... to pomaga... z początku przy pierwszym oakowaniu
                              miałam wkrety i bałam się... przy drugim już mniej a teraz już całkowicie
                              zaufałam tabletkom... jest superrr.... jeszcze jak rzeczytąłma że po 3
                              opakowaniu wszskot jest jak wczneisje smile no super smile a faktycznie po skonczeniu
                              pierwszego opakowania krwawienie nie było takie jak w opisanej ulotce.... czyli
                              miało być mniejsze i mniej bolące... ja miałam takie jak normalnie i się
                              kwurzałam... trwało nawet dzien więcej... po 2 opakowaniu było już mniej
                              krawienia i bólu... mam nadzieje że po kolejnych opakowaniach będzie coraz
                              lepiej... powodzenia wszyskim dziewcznom życze w braniu Mercilonu...
                              a i jeszcze jedno... jeśli któras z Was bierze lub brała Diane.... spytąłma o
                              nie learza... bardozmi odradzał.... wem że dużo osob bierze nawet dłuższy czas
                              i wszyskto jest wporzadku ale... moj lekarz pwoeidzial gdy chcialam zmienic
                              mercilon na diane (powiedziałam mu że tansze moze sprobuje...) odradził mowiac
                              ze Diana nie jest nawet zarejstrowana jako antykop... że jest to typowy lek na
                              trądzik.... a z powodu dużej ilości hormonow ma dodatkowo calkiem przypadkowo
                              dzialanie anty. lecz... po jej stosowaniu gdy nie daj boze dzewczyna zjadzie w
                              ciąze to dizecko moze urodzic sie chore... że jest tam bardoz silny chormon
                              skzodliwy da dizecka... jelsi matka zaslzaby w ciaze w trakcie brania diany....
                              zalecil mi Merclon mowiąc że może przepisac mi cos taniego ae na własna
                              odpowiedzialnosc... lecz on czujac sie za mnie odpowiedzialny odradza....
                              jak zwykle musiałam się tyle rozpisać ehhh... pozdrawiam smile
    • brzoskwinkaaaa Re: WSZYSTKO O MERCILON - pytajcie i radzcie 25.07.06, 18:57
      Witam! Nie wiem co sie dzieje.. 5 lipca zaczełam brać tabletki Mercilon (bo
      właśnie 5 dostałam okres).. Po pierwsze niedość że krwawienie trwało długo bo
      od 5 - 17 lipca to dzisiaj znów zauważyłam jakieś plamienia.. Nie wiem czy mam
      odstawić te tabletki sama czy zgłosić sie do lekarza? Nadmieniam że dzisiaj
      (25.07) biorę ostatnią tabletkę Mercilon. Prosze o rade!
      • bea747 Re: WSZYSTKO O MERCILON - pytajcie i radzcie 26.07.06, 17:00
        Brzoskwinko idx do lekarz albo przeczekaj cierpliwie 3 cykle.Możliwe że wszystko
        sie unormuje.pozdr
      • brzoskwinkaaaa [...] 24.08.06, 23:47
        Post został usunięty przez adminów lub założyciela forum .
      • mroczna333 Re: Wziełam w tym miesiącu więcej niż 21 tabletek. 17.01.07, 22:18
        Mam problem. Wziełam w tym miesiącu ponad 21 tabletek.Ostatnią mialam wziaść 11
        stycznia a jest już 17 .Co mam zrobić czy mam sobię zrobic 7-dniową przerwę na
        okres czy raczej nie i brać dalej?
    • kordelcia przejście z innego leku na mercilon 25.07.06, 20:30
      Mam pytanie. Otóż mam przejść z microgynon 21 na mercilon. a microgynon 21 biorę
      od kwietnia tego roku i jest to pierwszy lek. czy bedzie to duza zmiana dla
      organizmu? Czy mogą nastapić jakieś niepożądane skutki zaraz po przejściu? Będę
      wdzięczna za odpowiedź, gdyż zmiana nastąpi tuż na początku mego wyjazdu
      dwutygodniowego, a wiem że gdyby coś się działo, to byłoby to dla mnie dość
      uciążliwe. Pozdrawiam
      • bea747 Re: do kordelci 26.07.06, 16:58
        A po co właściwie przechodzisz z microgynon21 na mercilon?
        Ja bym wstrzymała się z tym przejściem do następnego cyklu, bo organizm może cię
        niemile zaskoczyć i wyjazd będziesz miała spiep.....pozdr
        • kordelcia Re: do kordelci 26.07.06, 19:14
          tzn ja teraz dokoncze ten listek co mam m21, odczekam 7 dni i dopiero zaczne
          mercilon. przechodze gdyz po m21 mam klopoty z zolądkiem i nie tylko.
          a takie jeszcze pytanie. czy leczenie hormonalne moze w jakiś sposob wpływac na
          stawy????? w jakiś sposob je osłabiac? dowiedzaiłam się to od ortopedy.
    • coneja Re: WSZYSTKO O MERCILON - pytajcie i radzcie 25.07.06, 23:15
      Witam
      Dziś byłam u gin. na rutynowej wizycie i przy okazji po tabletki (po długim
      okresie zastanawiania się zdecydowałam w końcu spróbować tabletek). Sporo
      wcześniej czytałam na ten temat i idąc na wizytę myślałam, że gin. skieruje mnie
      na badania i dopiero później przepisze tabletki...a tu niespodzianka po zadaniu
      mi kilku pytań (np. czy palę, czy ktoś w rodzinie chorował na raka, czy choruję
      przewlekle...) i przeprowadzeniu badania wypisała receptę i powiedziała, że za
      miesiąc mam przyjść do kontroli. Jak zapytałam czy nie powinna skierować mnie na
      badania to powiedziała, że nie ma takiej potrzeby. Proszę o informację czy
      faktycznie nie powinnam się bać i spokojnie mogę zacząć brak te tabletki, czy
      może udać się do innego lekarza który jednak wyśle mnie na niezbędne badania...
      Może troszkę dramatyzuję w związku z tym, że to moje pierwsze tabletki, ale
      wolałabym mieć 100% pewność zanim zacznę brać. Proszę o odpowiedź
      • bea747 do coneja 26.07.06, 16:54
        Myslę, że nie masz powodów do obaw.Najpierw lekarz przeprowadził z toba
        wywiad.Widocznie nie był przeciwskazań skoro dostałaś receptę, a po miesiącu
        będzie wizyta kontrolna. Jeśli będziesz źle tolerować mercilon, zaproponuje ci
        zmianę na inne anty.Wszystko jest wg mnie oki.
        • coneja Re: do coneja 26.07.06, 22:01
          Dzięki smile
          • robaczynka Re: do coneja 28.07.06, 13:11
            jeśli faktycznie sie martwisz to zrob badanie krwi na wlasna reke, bez
            skierowania. Próby wątrobowe i APTT (albo APPT... jaksi taki skrót) - tam sa
            podane normy w wyniku i sama bedziesz wiedziala, nie trzeba lekarza zeby Ci
            powiedzial ze to jest w normie smile

mi gin powiedziala dokladnie to co Tobie. A może chodizmy do tej samej babki? bo
            wywiad przeprowadzila wzorowo! big_grin i jeszcze piersi sama zbadala, ale to temat na
            osobne forum
            • czarna110.1 Re: do coneja 13.03.09, 22:08
              ja biore mercilion juz 10 dzien od pierwszego dnia miesiaczki i
              ciagle mam okres szok! a pozatym to moje piersi urosly ze dwa
              rozmiary i bola
              • turzyca Re: do coneja 14.03.09, 14:46
                Krwawienia i plamienia i tkliwosc piersi w ciagu pierwszych trzech opakowan sa w
                normie. Aczkolwiek jesli bedzie sie dalej utrzymywac, to cos jest nie tak i
                trzeba powiedziec o tym lekarzowi. No i jesli krwawienie jest Twoim zdaniem zbyt
                intensywne, to idz do ginekologa juz teraz.

A tak na marginesie - czy Ty masz na pewno dobrze dobrany stanik? Szczegolnie
                jak piersi sie robia tkliwe, stanik w idealnie dobranym rozmiarze jest wazny. A
                90% Polek nosi zly rozmiar...
                Jak masz watpliwosci, czy nie nalezysz do tych 90%, to zajrzyj na lobby biusciastych lub
                malobiusciastych,
                dziewczyny pomoga dobrac Ci idealny rozmiar stanika.
    • robaczynka Re: WSZYSTKO O MERCILON - pytajcie i radzcie 31.07.06, 13:32
      hej dziewczyny! ile płacicie za opakowanie mercilonu?
      • coneja Re: WSZYSTKO O MERCILON - pytajcie i radzcie 01.08.06, 19:37
        Hej
        ja zapłaciłam 26,90
        wczoraj zaczęłam brać- w końcu bez dodatkowych badań, na razie jest ok smile
        • brzask20 Re: WSZYSTKO O MERCILON - pytajcie i radzcie 03.08.06, 14:34
          Ja to jakoś różnie płaciłam. Raz 28.80 a ostatnio 29.90. Z tego co widzę to
          przepłacam.Ale i tak za dwa tygodnie biorę moje ostatnie opakowanie,więc koniec
          z przepłacaniem.smile
          Pozdrawiam..
          • brzoskwinkaaaa Re: WSZYSTKO O MERCILON - pytajcie i radzcie 05.08.06, 17:02
            Ja zapłaciłam coś 32 zeta za jedno opakowanie Mercilonu.. Pozdrawiam!
      • ant515 Mercilon i alkohol 27.06.08, 00:47
        Przepraszam jeśli to głupie pytanie ale nigdy nie brałam żadnych tabletek
        antykoncepcyjnych, teraz zamierzam zacząć brać Mercilon i mam pytanie czy
        podczas przyjmowania tabletek można pić alkohol? nie mówie o upijaniu się ale
        wiadomo wakacje, skoczyć gdzieś na piwko.. czy może to osłabić działanie leku?
    • kasia_1011 Re: WSZYSTKO O MERCILON - pytajcie i radzcie 09.08.06, 13:35
      Witam,
      Dziewczyny jak wygląda u Was krwawienie z odstawienia?
      Jak zaczęłąm brać Mercilon okres trwał 16 dni, krwawienie z odstawienia to
      zaledwie plamienie. Wczoraj skończyłam drugie opakowanie. Czekam...
      • bea747 Re: WSZYSTKO O MERCILON - pytajcie i radzcie 09.08.06, 20:50
        Gdy pierwszego dnia miesiączki wzięłam pierwszą pigułkę mercilonu, nie miałam
        zwykłego okresu a tylko plamienie.Piersze krwawienie z odstawienia było juz
        normalne i tak jest do dziś.Nigdy nie miałam bardzo bolesnych, obfitych czy
        długich okresów-były normalne, raz bolało bardziej , raz mniej i teraz też tak mam.
    • coconut1984 ZA ILE MERCILON W WARSZAWIE? 19.08.06, 10:39
      ja kupuje niedaleko metra raclawicka, wychodzac wyjsciem poludniowo-zachodnim
      idzie sie wzdluz dzialek przechodzi przez ulice i juz zaraz po schodkach jest
      wejscie do apteki calodobowej (taki czerwony napis) tam 1 opakowanie 30 zł, jak
      w innych?
      • aniulka84 Hej mam takie male pytanko 24.08.06, 15:57
        biore mercilon juz od dluzszego czasu lecz nie zrobilam 7 dniowej przerwy a 6
        dniowa ... zadzwonilam do pani ginekolog i powiedziala mi ze nic sie nie stalo i
        ze teraz mam zrobic 7 dniowa przerwe ... czy ktoras z was miala cos takiego i
        czy oby napewno nic sie nie stalo ???? z gory dzia za odpowiedz
        • asizan [...] 02.09.06, 10:18
      • marla_r [...] 05.09.06, 12:40
      • malwki Re: ZA ILE MERCILON W WARSZAWIE? 22.09.06, 08:59
        29,99 w aptece, w Arkadii smile
      • malwki Re: ZA ILE MERCILON w Wawie? 22.09.06, 09:02
        29,99 w aptece, w Arkadii smile
    • mm1118 Pomocy 08.09.06, 08:57
      Zarzywam od roku tabletki antykoncepcyjne(Mercilon), zrobiłam przerwę 7 -
      dniową i nie dostałam okresu, zrobiłam test ciążowy wyszedł negatyny. Czy jest
      to mozliwe, może ktoś miał taki przypadek, aby krwaienie nie wystąpiło? A może
      zawcześnie aby test ciażowy wykazał obecnosć HCG?
      • w_groszki Re: Pomocy 13.10.06, 18:19
        Możesz nie dostać miesiączki, to nic złego wink dalej bierz mercilon, alejezlei za
        drugim razme nie dostanmiesz mieisaczki to oznacza w 90% ciąże...
    • aaaaa56 Re: WSZYSTKO O MERCILON - pytajcie i radzcie 10.09.06, 15:15
      Chciałam napisać tylko jedno na temat tych tabletek: już nigdy ich nie będe brała! Moja figura, nad którą długoooo pracowałam w 1 miesiąc zminiła się nie do poznania...przytyłam tyle ile schudłam w ciągu roku.
      • malwki Pierwsze opakowanie a DRUGIE? 22.09.06, 09:05

Pierwsze w życiu opakowanie przyjmowane regularnie, 7dniowa przerwa, miesiączka
        drugiego dnia po przerwie, 8 dnia przyjęta kolejna tabletka, jak to jest z jej
        działaniem?! działa od razu? jak to z drugim, trzecim dniem? Prosze o pomoc!
      • marti96 Re: WSZYSTKO O MERCILON - pytajcie i radzcie 16.11.06, 12:04
        A teraz co bierzesz? Bo ja po Mercilonie czulam sie super, nic nie przytylam i
        swietne libidosmile
    • eswiatak Re: WSZYSTKO O MERCILON - pytajcie i radzcie 28.10.06, 10:27
      Cześć, właśnie wykupiłam pierwsze w życiu tabletki antykoncepcyjne, właśnie
      Mercilon. Ginekolog wspomniała coś, że nie ważne kiedy zacznę opakowanie bo
      tabletki idą swoją drogą a cykle swoją. A w ulotce jest napisane, że trzeba
      zacząć w pierwszy dzień okresu. Jak to jest? Jestem trochę ponad połową cyklu,
      czy mogę już teraz zacząć łykać? I czy wtedy okres dostanę planowo, tzn. za
      mniej więcej za 10 dni, czy dopiero po skończeniu opakowania?
      Dzięki z góry za odpowiedź, pozdrawiam!
      • miss.hot Re: WSZYSTKO O MERCILON - pytajcie i radzcie 29.10.06, 12:36
        W sumie to pierwsze słyszę, żeby zaczynać opakowanie tabletek "kiedy się chce"
        (i że w dodatku to lekarz mówi - dziwne).
        Moim zdaniem (i tak też ja zrobiłam przy soich pierwszych tabletkach) zaczynasz
        brać w pierszym dniu miesiączki, a okres będzie w trakcie 7-dniowej przerwy smile
        • vibbeke Re: WSZYSTKO O MERCILON - pytajcie i radzcie 30.10.06, 08:54
          a czy ktos z wawy nie miałby do osprzedania mercilonu? Nie mam teraz kiedy
          pójść do ginekologa, bo pracuje po 13 godzin dziennie bez ustalonych ram
          godzinowych i ciężko mi się gdzieś zapisać. Piszcie na gazetowy.
    • sara8519 A jaką mialyscie cere po tych pigulkach? 24.11.06, 15:47
      bo slyszalam ze sie pogarsza...
      • kasia1900 Re: A jaką mialyscie cere po tych pigulkach? 10.12.06, 15:13
        ja spoko...
    • wsinka plamienie 01.02.07, 13:41
      Hej dziewczyny,
      do końca pierwszego opakowania zostały mi 3 tabletki a plamienie utrzymuje się
      przez cały czas. Czy któraś też tak miała?
      Dzięki za odpowiedź. Pozdrawiam smile
      • minutka888 Re: plamienie 01.02.07, 13:54
        ja mialałam identyczną sytuację- również przy 1-szym opakowaniu.
        na początku sie wystraszyłam, ale wystarczy zajrzeć do ulotki i tam pisszą, że
        to obajw jak najbardziej normalny smile
        pozdawiam smile
        • wsinka Re: plamienie 02.02.07, 10:18
          Hej smile, dzięki za odzew.
          Tak wiem, że tak może być, ale chciałam się upewnić, że nie tylko ja tak mam.
          Wcześniej brałam Yasmin i tak nie miałam.
          Minutka, a u Ciebie przy drugim opakowaniu te plamienia ustąpiły?
          • katenak Re: plamienie 12.02.07, 22:41
            mnie zostaly 3 tabletki do konca opakowania i nie wiem co robic...plamienie
            nasila sie,,,,nie wiem czy jest to takie normalny objaw..nigdy tak nie mialam i
            wcale mi sie to nie podoba..jutro umawiam sie z lekarzem na wizyte i chce
            zmienic tabletki...bo biore je dla komfortu psychicznego a nie po to by chodzic
            z podpaska caly miesiac!
          • minutka888 Re: plamienie 13.02.07, 12:26
            przepraszam, ze dopiero teraz ale jakoś mi umkneło....
            potem wszytstko było już okejwink
            pozdrawiam smile
            • nisia32 Re: ja też tak mam :( 15.02.07, 17:18
              Mam ten sam problem... To 10 dzien a ja mam plamienia sad( Brałam Mercilon dawno
              temu, ale nie pamiętam czy tez tak było. Jedno jest pewne - po nim zachodzi się
              w ciążę szybko i rodzi się zdrowe dziecko smile Ja mam nawet dwoje...
              • fragles78 Ból łydki 15.02.07, 20:14
                Kurcze, biore Mercilon 7 miesiąc i było super a teraz mam jakiś dziwny ból w
                lewej łydce;-((Wcześniej brałam Mercilon 1,5 roku i też było bez problemów. Nie
                wiem czy to jakieś niedobory np magnezu czy to jest spowodowane tymi tabletami;-
                ((Czy któraś z Was też tak miała?
                • nisia32 Re: Ból łydki 15.02.07, 20:51
                  Stawiam na niedobór magnezu i/lub potasu. Jeśli ten ból to skurcze, kup jakiś
                  preparat (w aptece Ci poradzą). Je miewam tak często i to nie od antykoncepcji...
                  • fragles78 Re: Ból łydki 17.02.07, 15:59
                    Serdeczne dzieki - właśnie kupiłam aspargin i magnez. Mam taki dziwny ból w
                    lewej łydce (coś jak skurcz, trudno to nawet bólem nazwać). Oczywiście
                    nakręciłam się jak przeczytałam ulotke, że to może być związane z tabletkami.
                    Moje 2 koleżanki biorą też Mercilon i nie miały takich przypadłości. Ogólnie po
                    tym preparacie czuje się bardzo dobrze. Od czego jeszcze można mieć takie bóle?
                    Niedobór magnezu to już wiem..smile)
    • domi_2007 Re: WSZYSTKO O MERCILON - pytajcie i radzcie 01.03.07, 15:06
      cześć dziewczynysmile tak czytam te wasze posty i sie zastanawiam, bo biore mercilon od trzech dni. Mój ginekolog powiedział że mam je brać od pierwszego dnia z obfitym krwawieniem...i to jest mój drugi dzień... a wszędzie jest napisane ,że bierze się je od pierwszego dnia miesiączki.. takie głupie pytanie może ale czy to jakos wpływa na skutecznośc tabletki? czy w takim przypadku te tabletki też działają od pierwszego "połknięcia"??
    • vibbeke Re: WSZYSTKO O MERCILON - pytajcie i radzcie 04.03.07, 01:33
      wysłałam wiadomość na priv
      • natka.live Re: Po ilu tabletkach dziala? 18.09.07, 19:52
        Kochane,mam pytanko... po ilu tabletkach można współżyć bez żadnego
        zabepieczenia (prezerwatywa)??
    • neontree [...] 27.03.07, 18:32
    • mellody Re: WSZYSTKO O MERCILON - pytajcie i radzcie 02.04.07, 20:53
      Witam
      W ubiegłym roku zaczęłam przyjmować mercilon, zjadłam 3 opakowania a następnie zapomniałam w odpowiednim terminie wykupić następną receptę. Musiałam więc zrobić przerwę. Jutro wezmę ostatnią pigułkę z nowego opakowania po przerwie, cały czas mam plamienia choć podobno nie powinno mnie to bardzo niepokoić ale nie wiem czy w tej sytuacji mogę zacząć przyjmowanie drugiego opakowania bez robienia 7-dniowej przerwy? (po 3 m-cach przyjeżdża mój mąż tylko na kilka dni
      i ma pecha trafić właśnie na przerwę w braniu pigułki) Mam nadzieję, że któraś z Was mi odpowie.
      Pozdrawiam
      • kamila_06 Co mam zrobić? 02.03.09, 22:42
        w ubiegły pon tj27.02 dostałam okreu(znaczy takiego mocnego czerwonego
        plamienia) wiec wzielam wieczorem tabletke,we wtorek krwawienie bylo lzejsze, a
        w środę w ogóle znikłosad... dzieś mija tydzień od zażycia1 tabletki,a ja
        sięboję,co mam robic? czy brać dalej czy odstawic,aktualnie zadnego ginekologa
        nie ma,bo jeden chory a drugi na urlopie ;/ i co mam zrobic??
        • turzyca Re: Co mam zrobić? 02.03.09, 23:27
          Brac normalnie dalej. Wszystko jest normalnie. W ulotce powinno byc cos o
          oslabieniu krwawien miesiecznych. Akurat calkiem przyjemny skutek uboczny. smile
    • mamagabusi Re: WSZYSTKO O MERCILON - pytajcie i radzcie 16.04.07, 10:08
      hej dziewczyny od roku biore mercilon zawsze mialam super regularnie
      miesiaczke..dzis mam przyjac ostatnia tabletke z opakowania a juz dostalam
      okres?!!!(6 dni wczesniej) dodam ze przedwczoraj wzielam tabletke az 1o godzin
      pozniej.Czy to dlatego???czy mam zglosic sie do lekarza??i co z dzisiejsza ,
      ostatnia tabletka??
      • mamagabusi Re: WSZYSTKO O MERCILON - pytajcie i radzcie 16.04.07, 10:10
        bardzo mi zalezy na waszej opiniismile!!
    • mamagabusi Re: WSZYSTKO O MERCILON - pytajcie i radzcie 16.04.07, 20:09
      podbijam - prosze o pomoc!!!
    • dzastina1988 Re: WSZYSTKO O MERCILON - pytajcie i radzcie 18.07.07, 07:06
      Cześć zaczęłam brać 1 opakowanie mercilonu i okres mam już 3 tydzień.Czy któraś
      z was miała już taki problem?Ja trochę się zaczynam obawiać że coś jest nie tak
      • kasiulkaaaaa Re: WSZYSTKO O MERCILON - pytajcie i radzcie 24.07.07, 20:53
        hej. Ja zaczynajac pierwsze opakowanie Mercilon okres mialam przez tydzien.. Z
        tym ze teraz zostaly mi 3 tabletki do konca opakowania i jakies dziwne plamienia
        mam.. Ale to chyba przy 1 opakowaniu zawsze sa jakies zmiany wiec mysle ze nie
        ma sie co przejmowac.. Tylko trzeba przedstawic cala sytuacje ginekologowi..
        Zeby wiedzial jak organizm odbiera lek. Swoją drogą mam takie pytanie: Bo jak
        wspominalam koncze teraz 1 opakowanie Mercilon jak dotad nie kochalismy sie z
        chlopakiem bo wyczytalismy ze lek skuteczny jest dopiero od 2 opakowania. Ale
        przejde do sprawy. Chcialam zapytac czy warunki przechowywania leku maja wplyw
        na skutecznosc leku???? Na ulotce pisze aby przechowywac w temp 2-25 stopni C. A
        ja mialam lek caly czas w temp pokojowej gdzie bylo ok 30 stopni C. Czy lek
        powinnam przechowywac w lodowce?? Prosze odpiszcie!
        • marta8888 Re: WSZYSTKO O MERCILON - pytajcie i radzcie 09.08.07, 10:42
          Lekarz przepisał mi Mercilon, ale boję się zażywać tych tabletek bo wczesniej
          próbowałam z Rigevidonem, ale każdą wziętą tabletkę zwracałam. Mam delikatny
          żołądek... Ginekolog powiedział że w tych tabletkach jest mało hormonów i nie
          powinnam po nich mieć takich objawów. Miał ktoś takie objawy po Mercilonie???
      • kamila_06 Re: WSZYSTKO O MERCILON - pytajcie i radzcie 02.03.09, 22:46
        Ty masz okres a ja mialam prez 1 i 2 dzien , a w 3 sie zupelnie stracił,jestem
        zdygana i niewiem co zrobicsad
    • sarna98 Re: WSZYSTKO O MERCILON - pytajcie i radzcie 10.08.07, 22:26
      Mam pytanie do osob ktore stosuja mercilonsmile stosuje go dopiero od ok tygodnia i zaczynam sie martwic bo z mojej pochwy wydobywa sie dziwna wydzielina z kolorze brązowawym...czy to normalne przy 1 opakowaniu?z gory dzieki za odpowiedzi
      • turzyca Re: WSZYSTKO O MERCILON - pytajcie i radzcie 16.08.07, 13:28
        klasyczne plamienie. Jak sie w ciagu dwoch najblizszych opakowan nie uspokoi to
        idz meczyc ginekologa. wink
        • marzenaotrembska Re: WSZYSTKO O MERCILON - pytajcie i radzcie 11.01.08, 16:30
          witam a ja mam takie pytanie zaczelam brac poraz pierwszy mercilion
          po porodzie w odstepie 3 miesiecy poniewarz karmilam piersia czy
          jest mozliwe ze zaszlam w ciaze na poczadku lykania tych tabletek i
          czy to jest szkodliwe dla plodu jesli zaszlam
          • turzyca Re: WSZYSTKO O MERCILON - pytajcie i radzcie 11.01.08, 17:25
            1) Kropka, przecinek nie gryza, a ulatwiaja zrozumienie tekstu. Slownik
            ortograficzny (lub spellchecker zainstalowany w przegladarce) rowniez.
            Uporzadkowanie wypowiedzi tez jest cenne, bo koniecznosc wylawiania informacji z
            chaosu utrudnia udzielenie poprawnej odpowiedzi.
            2) Szansa, ze prawidlowo biorac tabletki, zaszlas w ciaze, jest rowna ulamkowi
            procenta.
            3) Jesli jednak zaszlas w ciaze to tabletki nie zaszkodza zarodkowi. Ale jak
            tylko stwierdzisz ciaze, np testem ciazowym, to powinnas je odstawic.
            • karczoszka Re: WSZYSTKO O MERCILON - pytajcie i radzcie 15.01.08, 14:08
              Mam takie pytanie.Stosowałam jasmin ale niestety mi nie pasowały wiec udałam sie do lekarza po zmiane tabletek.Dostałam Mercilon.I tu pojawia sie mój problem... otóz nie wiem jak mam przyjac nastepne tabletki? czy odrazu po zakonczeniu poprzednich czyli jasmin? czy po 7 dniowej przerwie?
              • karczoszka PRZYJMOWANIE 15.01.08, 14:11
                Mam takie pytanie.Stosowałam jasmin ale niestety mi nie pasowały wiec udałam sie do lekarza po zmiane tabletek.Dostałam Mercilon.I tu pojawia sie mój problem... otóz nie wiem jak mam przyjac nastepne tabletki? czy odrazu po zakonczeniu poprzednich czyli jasmin? czy po 7 dniowej przerwie?
                • turzyca Re: PRZYJMOWANIE 15.01.08, 20:11
                  A co mowi ulotka?
                  • karczoszka Re: PRZYJMOWANIE 15.01.08, 21:19
                    na ulotce pisze zeby wziac zaraz po ostatniej tabletce yasmin, ale lekarka kazała mi zrobic 7 dniowa przerwe i dopiero wziac nowe tabletki. Teraz juz nie wiem co mam zrobic!!!
                    • turzyca Re: PRZYJMOWANIE 15.01.08, 22:44
                      Sluchac sie ulotki.
    • sweetbrier Przerwa 7 dniowa 16.08.07, 12:46
      Witam, moze moglybyscie mi cos poradzic?
      Zamiast 7 dni przerwy miedzy braniem tabletek, zrobilam 8 dni, nie wiem, jakims cudem zle policzylam sad( I tak to, 8 dni przerwy w sumie, a pierwsza tabletka z nowego opakowania wzieta dopiero dnia 9, czy w takim przypadku jest jeszcze jakas skutecznosc i jesli mam sie dodatkowo zabezpieczac to przez jaki czas? Z gory dziekuje za pomoc! Pozdrawiam!
      • turzyca Re: Przerwa 7 dniowa 16.08.07, 13:29
        dokladny opis w linku z pierwszej linijki spisu tresci forum.
        • monika2821 Re: ciaza a skutecznosc mercilonu 13.09.07, 18:22
          czytala na roznych forach o 3 kobietach, ktore zaszly w ciaze
          stosuja mercilon.
          Co wy na to?
          • marta8888 Re: ciaza a skutecznosc mercilonu 15.09.07, 09:50
            Tabletki nie dają 100% pewności więc to się zdarza. W ulotce jest napisane że
            dla tych tabletek współczynnik Pearla wynosi 0,18 więc wydaje mi się że to i tak
            wysoka skuteczność zapobiegania ciąży. Stosujesz Mercilon? Ja skończyłam właśnie
            pierwszy listek i na razie nie narzekamsmile
    • guiltyk Re: WSZYSTKO O MERCILON - pytajcie i radzcie 10.11.07, 15:25
      hej.mam takie pytanie czy w 7dniowej przerwie mozna wspolzyc, czy tabletki wtedy
      tez dzialaja? I czy jest mozliwosc ze jesli wspolzylam w ten sam dzien w ktorym
      pozniej dostalam okres...to czy moge zajsc w ciaze? Mercilon biore
      regolarnie...3 paczke.
      • turzyca Re: WSZYSTKO O MERCILON - pytajcie i radzcie 10.11.07, 19:50
        Jak wszystkie tabletki dwuskladnikowe jednofazowe, Marvelon przyjmowany zgodnie
        z zaleceniami ulotki chroni od pierwszej przyjetej tabletki i przez caly czas
        przyjmowania preparatu, takze w tygodniowych przerwach. Jesli jednak po
        siedmiodniowej przerwie nie zostanie rozpoczete nowe opakowanie, to za ostatni
        pewny dzien przyjmuje sie ostatni dzien skonczonego opakowania.
    • baton.haker Re: WSZYSTKO O MERCILON - pytajcie i radzcie 14.11.07, 09:39
      Biorę Mercilon od dłuższego czasu. Wczoraj kupiłam nowy blister i zauważyłam, że
      są na nim jakieś dziwne oznaczenia.Przedtem tabletki były oznaczone dniami
      tygodnia. Teraz na przodzie opakowania (strona wypukła) są tylko strzałki, a na
      odwrocie jakieś dziwne oznaczenia typu 2A, 3A, DOM, SAB. Czy ktoś mi może
      powiedzieć o co z tym chodzi i czy tabletki bierze się tak jak przy starym
      opakowaniu czy według jakiegoś nowego systemu?

P.S. Nie mam ulotki bo w aptece sprzedali mi blister z opakowania gdzie są 3 -
      wychodzi taniej. Na stronie producenta preparatu jest tylko stara ulotka.
      • ilfriniel Re: WSZYSTKO O MERCILON - pytajcie i radzcie 05.12.07, 17:30
        ja wczoraj skończyłam brać pierwsze opakowanie Mercilonu i ogólnie nie narzekam,
        większych skutków ubocznych oprócz krwawienia międzymiesiączkowego, nie było.
        tak, tak, też poważnie się przestraszyłam, kiedy to okres wydawał mi się
        przeciągać do ponad dwóch tygodni. wink uspokoiła mnie najpierw mama "poczytaj
        uważnie ulotkę, może branie tych pigułek powoduje taki efekt". no i rzeczywiście
        napisane jak wół, że może się przydarzyć i trwać przez jeszcze kolejne dwa
        cykle. no a teraz jeszcze czytam to forum i zaczynam się uspokajać. smile dzisiaj
        pierwszy dzień przerwy i z dreszczem emocji czekam na miesiączkę... ogólnie nie
        panikuję z powodu skutków ubocznych, których chwilowo nie zaobserwowałam. zależy
        mi oczywiście najbardziej na skuteczności tegoż preparatu, bo ważne jest dla
        mnie to by mieć kontrolę nad swoim losem, a lęk przed ciążą (nieplanowaną póki
        co) osiąga u mnie horrendalne rozmiary. dopiero w ostatnim tygodniu zdecydowałam
        się na współżycie bez dodatkowego zabezpieczenia (ze strachu w pierwszych
        tygodniach stosowałam prezerwatywy). w ostatnią sobotę zdarzyło mi się też
        przyjąć tabletkę później niż zazwyczaj (zazwyczaj przyjmuję rano przed pójściem
        na uczelnię czyli w godzinach : 9.00-11.00) a w sob. przypomniałam sobie o tym o
        16.00. skuteczność została jednak zachowana prawda? strasznie lubię panikować,
        ale to wynika z tego, że nie potrafię być w zdrowym stopniu lekkomyślna i
        nieprzejmująca się. smile

acha, skąd można wziąć tę tzw. przypominajkę?

a co do pory przyjmowania tabletek, to uważam, że najmądrzej jest brać je rano,
        wówczas gdy prowadzimy "monotonny" tryb życia, czyli wstajemy o danej porze i
        wychodzimy do pracy/na uczelnię. lepiej jest brać je rano, gdyż w ciągu dnia
        jest większe prawdopodobieństwo, że przypomnimy sobie o pominięciu. w nocy taka
        możliwość najczęściej nie istnieje, bo podczas snu nie jesteśmy w stanie sobie
        przypomnieć o czymkolwiek a co dopiero o pigułce, chyba że nawiedzi nas nasz
        anioł stróż. smile no i do tego budzimy się rano i już jest dużo godzin opóźnienia...

• ilfriniel Re: WSZYSTKO O MERCILON - pytajcie i radzcie 05.12.07, 17:36
          acha, zapomniałam dodać, że zdenerwowałam się czytając to forum, głównie tym, że
          ponoć mercilon jest skuteczny od drugiego opakowania. czy to możliwe? większość
          bowiem pisze, że już od pierwszej tabletki i nie wiem jak mam do tego podejść.
          kto mi powie jednoznacznie, bo taka niepewność jest mocno stresująca.
          • turzyca Re: WSZYSTKO O MERCILON - pytajcie i radzcie 05.12.07, 18:08
            Odpowiedz na obydwa posty w jednym, ok?

Skutecznosc od drugiego opakowania - mit rownie sensowny jak koniecznosc
            zabezpieczania sie podczas siedmiodniowej przerwy.

Godzina brania tabletek - dla mnie wieczor jest duzo lepszy. Bo jak rano nie
            wezme tabletki, a do domu nie bede mogla wrocic przez 12 godzin (a mialam takie
            lata, ze w niektore dni wychodzilam z domu o 7 rano i wracalam nie wczesniej niz
            o 21) to co mi po tym, ze sobie przypomne? Biore wieczor, przy myciu zebow, rano
            rowniez przy myciu sprawdzam, czy odpowiednia przegrodka jest pusta. A ze zeby
            myje regularnie to trudno mi przegapic tabletke. wink No i zdarzylo mi sie pare
            razy obudzic z mysla "a czy ja na pewno polknelam pigulke?" podobnie zreszta jak
            z pytaniem o zamkniecie drzwi. smile

5 godzin to mniej niz dozwolony margines 12.

Przypominajke - nie wiem, w nowych komorkach mozna ustawic dodatkowy alarm na
            stale, ktory nie przeszkadza zwyklemu budzikowi. Moze ginekolog bedzie mial w
            ramach gadzetow producenckich albo w aptece?

A co do skutkow ubocznych - poczytaj ulotki wszystkich lekow, jakie znajdziesz w
            domu, z tymi bez recepty wlacznie. Wszystko ma skutki uboczne, trzeba tylko
            policzyc korzysci i straty.

PS Brawa dla Mamy, ktora goni do czytania ulotki!
            • ilfriniel Re: WSZYSTKO O MERCILON - pytajcie i radzcie 05.12.07, 19:37
              ok, dziękuję Ci za odpowiedź, szczególnie na to pytanie o skuteczność,
              uspokoiłam się. smile
              co do ulotki, to ja zawsze wszystkie czytam od dechy do dechy, lubię wiedzieć co
              spożywam i jaki to ma na mnie wpływ. smile jednak gdy występowało u mnie to dziwne
              plamienie lekki przypływ paniki stłumił rozsądek i zapomniałam o ulotce. smile
              a co do pory... no rzeczywiście, jak komu pasuje. osobiście, wolę rano. smile
      • marta_archeo Re: WSZYSTKO O MERCILON - pytajcie i radzcie 10.01.08, 19:34
        Witam, lekarz przepisał mi M. Mam pytanie: poniewaz wczesniej gdy bralam leki antykoncepcyjne po ok. 6 miesiącach, zaczynały sie natarczywe, czeste migreny. A u mnie sa one nizwykle bolesne. Czy któras z Was zauwzyla takie objawy po zazywaniu tych tabletek?? u mnie główni było to po plastrach (nazwa jakos na E, ale nie pamietam dokladniesmile)...napiszcie...
    • flyingenchanted zwrocona tabletka-przyjmowac reszte przez 20 dni? 21.12.07, 23:02
      witam Was i proszę o poradę!
      moim problemem jest, iż wczoraj w nocy po 4,5h od przyjęcia tabletki nastąpiły u
      mnie wymiotysad zamiast tej zwróconej połknęłam kolejną dopiero dziś, po upływie
      12 godzin. Będę więc postępować tak samo, jak w przypadku zapomnienia przyjęcia
      tabletki, tylko nie wiem jak postąpić dalej, bo tabletek starczy mi na 20 dni:
      czy przyjmować przez 20 dni i zrobić 7-dniową przerwę?
      czy dokupić nowe opakowanie i połknąć z niego tą 21-wszą?
      z góry dziękuję za odpowiedzi,
      pozdrawiam smile
      • flyingenchanted Re: zwrocona tabletka-przyjmowac reszte przez 20 21.12.07, 23:06
        dodam jeszcze, że nastąpiło to w 1 tygodniu przyjmowania tabletek po 7-dniowej przerwie.
    • esi-z przyjmowanie bez 7- dniowej przerwy 10.02.08, 11:22
      mam dylemat. po skończeniu ostaniego opakowania odrazu zaczełam przyjmować
      następne by nie nieć misiaczki w tym czasie. teraz przyjmuje chciałabym
      przerwac przyjmowanie kolejnego opakowania, po 2 tyg. przyjmowania by wywołac
      miesiączke (co zreszta jest zgodne z ulotka wink) tylko ze niestety w tej ulotce
      nie pisze czy przez to skutcznosc preparatu bedzie słabsza w tej póżniejszeja o
      14 dni przerwie.
      Chciałabym wiedziec czy wartko zastosowań w tym czasie (i tuz przed) dodatkowe
      zabezpieczenie czy nie ma sie czym przejmować.
      Proszę o szybka odpowiedź
      • turzyca Re: przyjmowanie bez 7- dniowej przerwy 11.02.08, 17:29
        nie ma sie czym przejmowac.
        • esi-z Re: przyjmowanie bez 7- dniowej przerwy 13.02.08, 14:15
          dziekuje za pomoc uspokoiłam się wink
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka