12.02.07, 15:37
eh, kobietki... jaka jest szansa na zajście w ciążę, gdy seks miał miejsce w
15 dniu cyklu (bez zabezpieczenia, niestety!!), on nie skończył we mnie, a po
24 godzinach od "wydarzenia" wzięłam Postinor??? Dzisiaj mija dzień
spodziewanego okresu i już naprawdę bardzo, bardzo się denerwuję...

Obserwuj wątek
    • monka_c Re: wpadka? 12.02.07, 22:49
      Kopiuje Ci odpowiedz z postu nt.postinoru:
      Autor: ewcia238
      Data: 23.02.06, 22:16

postinor zazywa sie do 72 godzin po stosunku a nastepna dawke 12 godzin po
      pierwsze jest to tabletka hormonalna o bardzo silnym dzałaniu zagęszcza sluz i
      uniemożliwia poruszanie sie plemników!!! Czasami wystepuja wymioty plamienia
      ból w podbrzuszu!!!!!!no i co najwazniejsze ryzyko ciązy pozamacicznej!!!!
      skóteczność to 92% do 16 godzi po stosunku po dłuższym czasie procenty
      spadaja!!!!!

• nglka Re: wpadka? 13.02.07, 02:36
        Chciałabym wiedzieć na jakiej podstawie można sądzić, ze zwiększa się ryzyko
        ciąży pozamacicznej? Zakładam, że jeśli coś kopiiujesz - to sprawdziłaś
        wiarygodność informacji i znasz odpowiedź na to pytanie? Póki co - dla mnie
        wygląda to raczej jak straszenie, całkiem niepotrzebne.

Nie wiem też skąd skuteczność 92%? Przecież to zależy od wielu czynników - czy
        została wzięta od razu, po 2 godzinach, 5, 12, czy wreszcie - 16. Czy doszło w
        tym czasie do owulacji, czyjeszcze nie - i tak dalej.
        • agatka_to_ja Re: wpadka? 13.02.07, 08:01
          nglka.. tu jest skÓteczność 92%... i wszystko jasne smile
          Nie ma jak kopiowanie "naukowego" źródła smile
    • nglka Re: wpadka? 13.02.07, 02:40
      A jak długie masz cykle? Sprawdzimy, czy w ogóle była taka możliwość. Jeśli
      Twoje cykle mają więcej niż 42 dn to nie masz się czym martwić. Jeśli jednak
      Twoje cykle znajdują się w przedziale 25 - 40 dni to nikt Ci nie da odpowiedzi,
      bo dni płodnych się nie wylicza tylko prowadzi obserwacje. Szansa, że współżyłaś
      w owulację jest duża. Trochę późno też zażyłaś postinor - mogło już dojść do
      zapłodnienia. Wykonaj test ciążowy z moczu. Na tym etapie będzie juz raczej
      wiarygodny.

Pamiętaj, że Postinor to bomba progesteronowa - czyli progesteron w dużych
      dawkach (hormon hamujący owulację i zagęszczający śluz) - co może powodować
      czasowe zmiany w organiźmie, czyli m.in. wcześniejsze wystąpienie krwawienia,
      bądź opóźnienie w terminie spodziewanej miesiączki.
      • ma_gala Re: wpadka? 13.02.07, 15:10
        cykle mam mniej wiecej 28 dniowe, owulacja w 13. - 14. dniu - przynajmniej tak
        zawsze było...

• nglka Re: wpadka? 13.02.07, 15:30
          To ryzyko jest bardzo wysokie. Zrób test. Jeśli doszło do zapłodnienia przed
          wzięciem Postinoru - ten utrudnia zagnieżdżenie - ale też nie uniemożliwia go.
        • nglka Acha 13.02.07, 15:32
          I bez niepotrzebnej paniki, w ciążę nie tak łatwo zajść smile W jednym cyklu masz
          nie więcej niż 40% szans/ryzyka, że dojdzie do zapłodnienia, zagnieżdżenia i
          rozwinięcia się ciąży.
          • ma_gala Re: Acha 14.02.07, 11:00
            zrobiłąm test wczoraj wieczorem - wynik: negatywny, nie ma ciąży! ale zanim się
            ucieszę - czy jest możliwe, ze test ciąży nie wykrył? według ulotki nie, bo
            robiłam w drugi dzień po terminie spodziewanej miesiaczki, no ale... okresu
            nadal nie ma!!
            • nglka Re: Acha 14.02.07, 15:17
              Termin terminowi nierówny. O terminie miesiączki mówi sie gdy nie ma ingerencji
              hormonów. Powtórz test za tydzień - wówczas będzie wiarygdny. Jeśli nie chcesz
              czekać - wyknaj test beta hcg z krwi (w laboratorium lub Twojej przychodni,
              koszt nieco ponad 20 zł)
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka