Dodaj do ulubionych

fobia ciażowa

04.07.07, 11:30
mam "fobię ciązową", takie wyrażenie juz kiedys na tym foru spotkałam
biore yasminelle, ale trudno mi sie przełamć do stosunków z męzem bez użycia
prezetwatywy, chyba ze to kilka dni przed okresem
nie chcę miec teraz dzieci,nie wiem czy w ogóle chcę nieć własne, może raczej
adoptowane, kiedyś,
gdyby się zdarzyło, to byłaby katastrofa... usunęłabym
mam 27 lat
(mąż tez nie pragnie potomków i stara sie mnie pocieszyć, mówiąc, że wierzy w
skutecznosć sr. antykoncepcyjnych
gdybym była nim, tez bym wierzyła)
czy może powinnam iść na terapię?
Obserwuj wątek
    • monka_c Do no_k 04.07.07, 14:10
      A długo bierzesz tabletki, czy to dopiero Twój początek?Jeśli będziesz
      pamiętała o ich regularnym zażywaniu, w razie przyjmowania antybiotyku czy
      innych leków(które mogą osłabiać działanie tabletek anty)zabezpieczała się
      dodatkowo, to nie zajdziesz w ciążę.Na początku brania tabletek można mieć
      lekką "schizę", ale to minie.
    • martwybiskup Re: fobia ciażowa 04.07.07, 21:43
      Musze Cie zmartwić ale seks przed okresem jezeli bierzesz tabletki nie ma
      znaczenia jesli chodzi o zajscie w ciaze - metoda kalendarzyka nie dziala smile Ja
      też mam wciaz obawy, ale coraz mniejsze. Wsparcie partnera jest ważne i może
      też porzuce juz te prezerwatywy. Ale ze mną jest inaczej bo ja mam jeszcze kupe
      nauki przed sobą a ty jesteś mężatką! Posłuchaj rad tych doświadczonych
      frumowiczek - każda powie to samo - regularne zazywanie to podstawa i jeszcze
      dokladne przeczytanie ulotki, tam jest napisane co oslabia dzialanie. Glowa do
      gory!
      • doral2 Re: fobia ciażowa 04.07.07, 22:08
        koleżanka najwyraźniej nie czytała ulotki....
    • agata206 Re: fobia ciażowa 12.07.07, 18:27
      A ja ciebie rozumiem doskonale, bo mam to samo, za chwile bede mezatka a atres
      mam jak nastolatka. Ostatnio sie przelamalam powiedzialam sobie ze to jest moj
      maz (a mam w nim duze wsparcie jesli chodzi o moje klopoty) i juz. Nie powiem
      ze nie mysle teraz o tym ale przeciez do konca zycia nie bede uzywala gumek
      albo co gorzej tabl i gumek. Boje sie zajsc w ciaze i mam czasami wrazenie ze
      musze sie wybrac do specjalisty.. bo na dluzszy czas to jest meczace .pozdrawiam
      • wredna.suka Re: fobia ciażowa 12.07.07, 19:16
        Najgorszy jest ten pierwszy raz bez dodatkowego zabezpieczenia.
        Jak po takim razie wszystko bedzie ok i dostaniesz krwawienie to od razu
        poczujesz sie pewniejsza.
        I tak z miesięaca na miejsiąc.
        • doral2 Re: fobia ciażowa 13.07.07, 00:58
          to tak, jakby nie wierzyć w skuteczność antybiotyków przy infekcji...to tak,
          jakby nie wierzyć w skuteczność witamin, to tak jakby nie wierzyć w wiedzę
          ginekologów, chirurgów, anestezjologów, czy innych lekarzy bądź dziedzin
          medycyny...to tak jakby wątpić w skuteczność wycięcia wyrostka robaczkowego....

sorry, ale ja na tabsach jechałam DWANAśCIE lat (bez żadnej wpadki) i nigdy nie
          miałam takiej schizy..to nienormalne...niestety... uncertain
          • wredna.suka Re: fobia ciażowa 13.07.07, 09:31
            Ja zostałam rzucona na głęboką wodę, akurat jak zaczynałam brać tabsy to byłam z
            takim debilem, że mała głowa. W ogóle to zaczęłam je brać, bo nawet mowy nie
            było, żeby on prezerwatywe założył. Więc musiałam zacząć brać tabsy.
            Też sie bałam, ale wyjścia nie mialam (młoda i głupia bylam). Dopóki nie
            spróbowałam byłam na nie, a później to już z górki.
    • dotkneszeptem Re: fobia ciażowa 21.07.07, 10:06
      Ja mam tak non stop (o czym świadczy inny mój post). Po prostu umieram ze
      strachu, jeśli tylko coś ujest nie tak, wyczekuję tego krawienia, a
      wmiędzyczasie dotykam brzucha, sprawdzam czy nie mam gorączki, a jak chodze
      częściej siku to panikuję ;/ To nie jest nieznajomość ulotki czy brak
      racjonalności - po prostu jest ten stress, ze bierzesz tabletki, że jednej
      zapomnisz, to niby nic, ale może już skuteczność się obniżyła? ;/
      • turzyca Re: fobia ciażowa 21.07.07, 15:43
        "że jednej zapomnisz, to niby nic, ale może już skuteczność się obniżyła?"
        Gdybym tak brala tabletki to faktycznie fobia bylaby na miejscu. Jedna
        zapomniana tabletka = obnizona skutecznosc!!! nie "moze"! na pewno! A potem
        pojawiaja sie teksty o nieskutecznosci tabletek...
        i "to nie jest nieznajomosc ulotki" - to jest zupelna nieznajomosc ulotki!
        • doral2 Re: fobia ciażowa 22.07.07, 18:42
          to już powinno się leczyć...u psychologa conajmniej....
    • brakpomyslu2 Re: fobia ciażowa 23.07.07, 11:28
      witam
      biore od 2 miesiecy yasmin, oczywiscie caly czas sie astanawiam czy dzialaja czy
      wszystko robie dobrze, dlugo sie nie umialam przekonac do stosunku, myslalam ze
      moze z prezerwatywa, ale potem sie sie wkurzylam na siebie bo skoro biore
      tabletki to nie jest mi ona potrzebna - wg zapewnien lekarza i ulotki -
      zaczelam sobie tlumaczyc ze one musza dzialac a wszystkie watpliwosci rodza sie
      w mojej glowie i nalezy z nimi skonczyc. Przy drugim opakowanu zdecydowalam sie
      na wspolzycie bez dodatkowych zabespieczen. I co i teraz oczywiscie sie boje czy
      aby nie...... ale tlumacze sobie ze to nie mozliwe! mam nadzieje ze to z czasem
      minie, nie wiem moze za jakis czas zrobie test ciazowy i o ile bedzie negatywny
      bede juz pewna na 100% smile
      biore tabletki regularnie, no z dokladnosci do 5 minut, jedyne co mam sobei do
      zarzucenia to to ze nie zawsze popijam tabletki woda, czasem sokiem, herbata
      albo niczym nie popijam - kurcze czasem nie ma mozliwosci popic woda! -
      tlumacze sobie ze to zbyt maly szczegol by przesadzil o ich skutecznosci! -
      prawda????

dziewczyny mam 22 lata, faceta od dluzzeszsgo czasu ale to dosc wyboisty czas,
      jestemy razem nei zawsze jets kolorowo i nei planujemy slubu stad moje obawy
      przed niechciana ciaza.
      ale walcze ze soba tzn z ta fobia i mam nadzieje ze mi sie uda i Wam tez tego
      zycze !

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka