yanga Re: Nobel 2009 07.10.09, 13:09 Podobno głównym faworytem jest Oz. Ale może wygrać fuks. Odpowiedz Link Zgłoś
kubissimo Re: Nobel 2009 07.10.09, 13:34 jesli sie nie myle, to on jest jednym z glownych typow od lat, a Akademia tak jakby ignoruje faworytow :) nie jestem pewien, ale chyba od czasu Szymborskiej nie bylo nagrody dla poety, wiec moze Akademia pojdzie sladem naszej Nike? ;) Odpowiedz Link Zgłoś
chiara76 Re: Nobel 2009 07.10.09, 13:42 kubissimo napisał: > jesli sie nie myle, to on jest jednym z glownych typow od lat, a > Akademia tak jakby ignoruje faworytow :) > nie jestem pewien, ale chyba od czasu Szymborskiej nie bylo nagrody > dla poety, wiec moze Akademia pojdzie sladem naszej Nike? ;) też stawiam na poezję. Jutro się okaże, czy się myliłam:) Odpowiedz Link Zgłoś
itek1 Re: Nobel 2009 07.10.09, 15:40 A ja stawiam na dramatopiszarza; w sumie nie wiem dlaczego oni tak z rzadka sa nagradzani. A juz zupelnie nie rozumiem dlaczego w ogole nie sa nagradzani reporterzy czy pisarze sci-fi (czyzby to byly jakies bekarty literackie ;) ). Moze ktos umie to racjonalnie wytlumaczyc? Odpowiedz Link Zgłoś
kubissimo a tak w ogole 07.10.09, 13:42 jak jest przyznawany literacki Nobel? Wiem, ze te decyzje podejmuje Szwedzka Akademia, ale czy ktos sie orientuje jaka jest procedura? Czy np. czlonkowie Akademii sa na tyle wielojezyczni, ze sa w stanie orientowac sie w literaturze calego swiata i to w jezykach orignalnych? Czy po prostu opieraja sie o tlumaczenia, co moim zdaniem nie byloby do konca sprawiedliwe, bo przeciez zawsze jest ryzyko, ze tlumacz dana ksiazke mozne poprawic (chociazby niesmiertelny przyklad z polskim tlumaczeniem "Gry w klasy") badz zepsuc (tysiace przykladow, nie trzeba chyba wymieniac). Na stronie Akademii chyba jest opis calej procedury, ale niestety strona nie ma wersji angielskiej. Odpowiedz Link Zgłoś
beatanu Procedura 07.10.09, 14:11 kubissimo napisał: > Na stronie Akademii chyba jest opis calej procedury, ale niestety > strona nie ma wersji angielskiej. Eno, jak to nie ma? :-) www.svenskaakademien.se/web/How_Nobel_Laureates_in_Literature_are_chosen.aspx Odpowiedz Link Zgłoś
kubissimo Re: Procedura 07.10.09, 14:44 oj, umknal mi link do wersji angielskiej :) dzieki za pomoc No i wszystko jasne: If someone’s work is not familiar enough for the Academy, an expert assessment can be commissioned by the Nobel Committee. If a candidate writes in a language inaccessible for Academy members, and no adequate translations exist, special translations can be ordered. nie wiem czy takie tlumaczenia robione na zlecenie sa miarodajne. Bo to chyba nie jest tak, ze raz w roku trafia sie jeden, czy dwoch autorow piszacych w bardzo obcym jezyku. Moze ich byc kilkunastu, a moze i kilkudziesieciu. No i takie masowe tlumaczenie ksiazek na potrzeby li i jedynie Akademii chyba nie jest gwarancja dobrego literacko przekladu :/ natomiast zachwycil mnie sam tekst regulaminu w wersji angielskiej. Napisany bardzo przystepnie i bez najmniejszego zadecia. Strasznie rozbawilo mnie to zdanie: Since nominations have to be renewed every year to be valid, it often happens that the same names are put forward time after time, until the nominee either wins the prize or dies or the sponsors give up. Ciekawe kiedy promotorzy Oza powiedza sobie dosc ;) Odpowiedz Link Zgłoś
beatanu Re: Procedura 07.10.09, 16:04 kubissimo napisał: > No i takie masowe tlumaczenie ksiazek na > potrzeby li i jedynie Akademii chyba nie jest gwarancja dobrego > literacko przekladu :/ Spokojnie, nikt nie tłumaczy masowo stosów książek :-) Z angielskiej wersji nie wynika, że Akademia zamawia provöversättningar, czyli próbki tłumaczeń, tłumaczenia dłuższych fragmentów. Poza tym członkowie Akademii naprawdę znają wiele języków, i nawet jeżeli nie czytają po czesku czy suahili, to poznają dzieła typowanych autorów w tłumaczeniach na angielski (najcześciej), niemiecki czy francuski. Odpowiedz Link Zgłoś
kubissimo Re: Procedura 07.10.09, 16:12 no to chyba gorzej, jezeli czytaja tylko probki :/ i czytanie przekladow na angielski tez chyba nie jest najlepszym rozwiazaniem - wtedy sam proces kontaktu z dzielem odbywa sie w jezyku obcym zarowno dla dziela, jak i dla odbiorcy moze troche przesadzam, ale z drugiej strony wiem jak bardzo sfera jezykowa moze wplynac na odbior danego dziela :/ Odpowiedz Link Zgłoś
beatanu Re: Procedura 07.10.09, 16:25 kubissimo napisał: > moze troche przesadzam, ale z drugiej strony wiem jak bardzo sfera > jezykowa moze wplynac na odbior danego dziela :/ Ja też wiem, ale masz lepsze rozwiązanie? :-) Tylko garstka ludzi czyta literaturę obcą w oryginale. Wszyscy jesteśmy w jakimś stopniu "skazani" na przekłady... Odpowiedz Link Zgłoś
monikate Re: Procedura 07.10.09, 16:49 Nie ma się co podniecać. Jak zwykle, wygra coś bardzo poprawnie napisanego, akademickiego wręcz i również poprawnie politycznego. Za to nudnego, jak grzech śmiertelny. Moimi osobistymi typami są Mario Vargas Llosa i Haruki Murakami. Ale na Nobla są za popularni :) Odpowiedz Link Zgłoś
kubissimo Re: Procedura 07.10.09, 19:22 Oe, Fo, Saramago, Grass, Jelinek, Lessing... nawet na przestrzeni ostatnich 15 lat mamy kilka nazwisk, ktore ani mi nie podchodza pod literature, ktora mozna nazwac poprawna, akademicka, czy poprawnie polityczna. Ale oczywiscie nie kazdy musi sie podniecac tym samym. Odpowiedz Link Zgłoś
ada08 Ja bym była za przyznaniem Pośmiertnego Nobla 07.10.09, 17:21 kubissimo napisał: > sa jakies typy? No. Dużo. a. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: wena Re: Ja bym była za przyznaniem Pośmiertnego Nobla IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.10.09, 20:07 Mario Vargas Llosa Odpowiedz Link Zgłoś
padma Re: Nobel 2009 08.10.09, 08:55 Podobno u bukmacherów dramatycznie skoczyła popularność Herty Muller. W zeszłym roku popularność Le Clezio także gwałtownie wzrosła w kilku ostatnich dniach, więc może to znaczy, że są jakieś przecieki... Mnie by akurat to nie ucieszylo... Odpowiedz Link Zgłoś
padma Re: Padmo, 08.10.09, 20:22 He he, trzeba było na nią postawić zamiast na forum pisać;) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: oldi Re: Nobel 2009 IP: 82.160.33.* 08.10.09, 09:11 Na Onecie piszą, że pisarz musi być: kontrowersyjny, związany w przeszłości z jakąś partią komunistyczną, starszy wiekiem (ok. 75 lat), raczej z Europy, i jeden na czterech jest anglojęzyczny. Odpowiedz Link Zgłoś