Gość: iska IP: *.krakow.cvx.ppp.tpnet.pl 04.02.04, 21:56 Juz dawno nie czyrtalam tak porywającej ksiązki, jak ŻART Kundery. polecam wszystkim, którzy lubia proze egzystencjalna. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
panchovilla wzruszające 05.02.04, 10:31 już dawno nie czytałem takiego szczerego wyznania. aż mnie za serce chwyciło, że ktoś przeczytał porywającą książkę i w przypływie swej radości zapragnął poinformować o tym cały świat! omal nie pobiegłem do księgarni, żeby kupić natychmiast tę pozycję i przeczytać jeszcze dziś, tak słodko mnie namówiłaś. mój boże, jak ty pięknie potrafisz pisać o literaturze, czy pisujesz przypadkiem jakieś recenzję do poczytnych magazynów literackich? na pewno! nasuwa mi się jedno pytanie po twoim wyznaniu: czy prozaiczna egzystencja skłania nas do czytania egzystencjalnej prozy? czekam na równie wzruszającą odpowiedź. p.v. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gosia moje trzy grosze IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 05.02.04, 17:42 robię to z jakże wątpliwą przyjemnoscią ale niejako zgadzam sie z powyższym rozmówcą. barkuje jeszcze tylko zdania typu "przeczytałam to w jeden wieczór". podziwiajmy erudycję i zamiłowania kolegów. a jaka pointa? Małgorzata Odpowiedz Link Zgłoś
panchovilla Małgorzato! 06.02.04, 10:36 wspomaganie pancha w jego walce z wiatrakami pseudointeligencji to dla ciebie wątpliwa przyjemność? nie rozumiem, przecież wszystkie dzieciaki lubią się bawić z małpkami (patrz wierszyk o Murzynku Bambo). a takie masz ładne imię... p.v. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gosia Pancho! IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 06.02.04, 12:31 wspomaganie kogokolwiek jest dla mnie wątpliwa przyjemnoscią... nie bierz tego do siebie. wolę dyskutować niż przytakiwać. z uszanowaniem Małgorzata Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: iska Re: Kundera IP: *.krakow.cvx.ppp.tpnet.pl 07.02.04, 22:24 Rzeczywiście,chciałam w jak najkrótszej formie napisać moja opinię na temat ksiązki, która zrobiła na mnie duże wrażenie. Nie widzę powodu dla którego miałabym tu "pięknie pisac o literaturze", bo nie lubię przerostu formy nad treścią i streszczeń, które i tak nie są w stanie ukazać wartości książki. Jesli chcesz mozemy porozmawiać na temat "Żartu", ale nie życze sobie określeń typu 'prozaiczna egzystencja'.Nic o mnie nie wiesz i to brzmi dośc śmiesznie i płytko.Pozdrawiam INTELIGENTA Odpowiedz Link Zgłoś
prezesmiernik Re: Kundera 07.02.04, 22:35 A ja się zgodzę z przedmówcami tak zwanymi. Co za wartość ma pisanie sobie dwóch zdań sprowadzających się do dwóch słów: fajne było. Tyle to za przeproszeniem każdy mówi o każdym i ciągle. U mnie przy bloku jest taki napis na murze "Kocham Anie". Jeżeli proza jest egzystencjalna to wywołuje chyba jakieś głębsze skojarzenia niż bazgroł z muru. Nie chcę być złośliwy, ale oni mają rację. Albo się robi coś dobrze i z sensem, albo się robi coś bez sensu: ale wtedy nie ma się prawa do pretensji. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: iska Re: Kundera IP: *.krakow.cvx.ppp.tpnet.pl 07.02.04, 22:42 Ja nie mam pretensji...po prostu śmieszy mnie okreslanie ludzi o ktorych nic sie nie wie. a jeżeli chodzi o słowo "fajna" to nie uzywam go w stosunku do literatury bo rzeczywiście jest puste, chciałam zrobic wstęp do rozmowy, a dowiedzialam sie juz wiele o samej sobie. I tak sobie siedzę i sie dziwię. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gosia hahaha IP: *.chello.pl 08.02.04, 04:22 jakaś Ty kulturlana. aż się wymiotować chce! słownik to Twój przyjciel? Pancho robimy najazd an awszystkich kulturalnych ludzi! pijana Małgorzata Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: iska Małgorzato IP: *.krakow.cvx.ppp.tpnet.pl 08.02.04, 15:30 życze Ci wszystkiego dobrego i konczę ten wątek,jesteś beznadziejna Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gosia Re: Małgorzato IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 08.02.04, 19:05 po moim ostanim poście sama doszłam do tego ze jestem beznadziejna i żałosna. Małgorzata Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: czapski Re: hahaha IP: *.pl / *.utp.pl 08.02.04, 20:23 skąd taka swołocz na tym forum.... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: AnaisNin Re: Kundera IP: *.tkk.pl / *.tkk.pl 09.02.04, 00:12 iska, czepiają się; olej to... Odpowiedz Link Zgłoś
panchovilla wojna chamów i inteligentów pod flagą ąunderską 09.02.04, 11:05 Najpierw, jeśli pozwolicie, kilka słów do Małgorzaty: nie chodzi mi o przytakiwanie, tego nie znoszę bardzie niż intelektualasów, chodzi mi o wspólny front działań zmierzających do oczyszczenia niniejszego forum z imperialistycznych snobasów, którzy chcą się dowartościowywać mądrymi gadkami, niech już lepiej idą pokazywać swoje syte i zadowolone gęby w empikach. poza tym, nadal mi się podoba Twoje imię! Teraz do iski i jej klonów: weźcie swoje wiaderko z kunderką i poszukajcie właściwej, inteligenckiej piaskownicy. my tu sypiemy się piaskiem po oczach, a wy jesteście na takie zabawy stanowczo zbyt kulturalni i obyci. p.v. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gosia Re: wojna chamów i inteligentów pod flagą ąunders IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 09.02.04, 18:45 nic dodać, nic ująć! Małgorzata Odpowiedz Link Zgłoś
panchovilla dodam... 10.02.04, 10:54 tylko, że flaga miała być kunderska, ale mi literkę pokierszowało. p.v. :* Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: zawiedziona dyskusja na poziomie??? IP: *.icpnet.pl / *.icpnet.pl 10.02.04, 20:03 Jakiez to zalosne. Dziewczyna chciala sie podzielic tym, ze ksiazka zrobila na niej duze wrazenie, a tu znalazla sie banda pseudointeligentow, ktorzy postanowili jej entuzjazm zdeptac. Jej post mogl byc wstepem do wymiany zdan - liczylam, ze przeczytam tu jakas ciekawa dyskusje na temat tej ksiazki, bo chyba od tego jest forum "ksiazki". Dyskusji nie ma, jest natomiast glupawe i dziecinne okladanie sie. I potem sie dziwic, ze ksiazki traca popularnosc - jesli tak wyglada "zainteresowanie" literatura, to wszystko jasne przeciez... Pzdr. Odpowiedz Link Zgłoś
panchovilla zawiedziony 11.02.04, 13:14 mnie też jest przykro, że nic z tej dyskusji nie wyszło. a tak bardzo chiałem pomóc bidulce i podtrzymać na duchu i zachęcić do czytania. ale co poradze, że jestem dziecinną, pseudointeligentną małpą? p.v. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: tamaryszek a ja się cieszę, IP: 158.194.194.* 11.02.04, 22:53 że ktoś jeszcze sięga po Zart, kiedy wszyscy zachwycają się obecnie Niewiedzą (WSZYSCY KTÓRZY CZYTAJĄ POWIESCI KUNDERY, rzecz jasna). Ba, ja się w ogóle cieszę, kiedy ktoś się przyznaje, że przeczytał ksiązkę ... Sięgnęłam ostatnio po Niesmiertelnosc - z dość negatywnym nastawieniem, bo kilka osob ją obsobaczyło ostro. Niesłusznie, moim zdaniem. Bo choć brak jej tej kunderowskiej lekkości, to są fragmenty, które warte są przekopywania się przez mniej szczęśliwe historie. Odpowiedz Link Zgłoś
panchovilla przyznaj się... 12.02.04, 11:15 jesteś agentem PIW-u, który opłaca cię za reklamowanie książek na forum. p.v. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: tamaryszek Re: przyznaj się... IP: 158.194.194.* 12.02.04, 15:45 blisko... jestem agentem "Cała Polska czyta dzieciom" (Kunderę, oczywiscie) Odpowiedz Link Zgłoś