Dodaj do ulubionych

jakie ksiazki polecacie?

• Gość: gabi Re: jakie ksiazki polecacie? IP: 212.244.58.* 27.08.10, 09:31
      ja polecam wszystkie książki Stephenie Meyer
      www.dobraksiazka.net/zacmienie-p-151802.html
    • czarny_winetu Re: jakie ksiazki polecacie? 27.08.10, 13:04
      Książką niemłodzieżowa, a dorosłą, która bez problemu zrozumiesz i będzie ci się
      przyjemnie czytało jest na pewno dzieło Ryszarda Katarzyńskiego, którego opis
      znajdziesz
      tutaj.Ksiązka
      z dużą dozą humoru. To taka odmiana od kryminałów w których sie lubujesz. W
      twoim wieku warto próbować wszystkiego :)
    • Gość: Czytelnik Re: jakie ksiazki polecacie? IP: *.ibd.gtsenergis.pl 06.09.10, 11:34
      Ostatnio czytałem i polecam:
      "Julia" J. Cunnelly i tej samej autorki "Toksyny"
      czyta sie jednym tchem!

Podobała mi sie "Oblubienica Pana" Cohena
      Pozdr
    • lucyinthestars Re: jakie ksiazki polecacie? 16.09.10, 12:44
      Poczytaj sobie Stephena Kinga, ja go uwielbiam. W jego wykonaniu horror to nie tylko horror, ale ciekawe spostrzeżenia na temat ludzi i tego co się między nimi dzieje. Moim zdaniem King to bardzo bystry facet, który świetnie umie wczuć się w otoczenie i obserwować bacznie ludzi.
    • Gość: XY Re: jakie ksiazki polecacie? IP: *.uznam.net.pl 17.09.10, 21:34
      Świat według Garpa -boska
      Zabójcze piekno
      moja ukochana Angielski pacjent
      Krzyk w niebiosa
      Niebezpieczne zwiazki
      Wichrowe wzgórza
      Lot nad kukułczym gniazdem
      K-Pax(i dwa pozostałe tomy -Na promieniu światła ,Światy Prota)
      Biały oleander
      na początek tyle-miłej lektury
    • Gość: ma Re: jakie ksiazki polecacie? IP: *.ip.netia.com.pl 04.11.10, 10:18
      Bąkiewicz. Grazyna. Odkrycie, jak dla mnie. Oprócz trzech książek dla młodziezy napisala też chyba 2 "doroślejsze" i teraz rowniez dla dzieci, tych osttanich nie czytałam. Ale wszystkimi poprzednimi jestem zachwycona. wreszcie dobry polski autor i książki, ktorych nie można odłożyć, póki się nie przeczyta.
      • happytojoinus Re: jakie ksiazki polecacie? 04.11.10, 12:40
        ja polecam
        Mężczyźni są z Marsa kobiety z Wenus - Gray John
    • eddgard_stark Re: jakie ksiazki polecacie? 05.11.10, 19:09
      Za kilka dni ukaza sie w jednym wydaniu dwie ksiązki napisane przez Poula Andersona (nie, nie tego od Resident Evil). = Genesis / Olśnienie

Mialem okazje zapoznac sie z nimi w oryginale. Niesamowita, porywajaca fabula, zadajaca przy okazji pytania na temat funkcjonowania wszechswiata i ludzi. Dosc powiedziec, ze pierwsza opisuje istote niesmiertelna, a druga o dojsciu czlowieka do absolutnego geniuszu. I nie jest to zaden belkot!
      • Gość: prostychlop Re: jakie ksiazki polecacie? IP: *.olsztyn.mm.pl 25.11.10, 22:05
        właśnie zacząłem czytać Olśnienie. kapitalny pomysł! wszytskim żywym organizmom na ziemi zaczyna rosnąć inteligencja. zwierzęta buntują się i uciekają, ludzie nie chcą zajmować się nudnymi parcami. świat staje na głowie. a to dopiero poczatek
    • Gość: prostychlop Re: jakie ksiazki polecacie? IP: *.olsztyn.mm.pl 07.12.10, 21:57
      to ja dodam jeszcze, że w ciemno polecam "Kroki w nieznane" - antologię najlepszych na świcie opowiadań fantastycznych. tegoroczna edycja ukazała się dziś i spoglądając na zestaw autorów jestem pewien, że spędzę z nimi kilka ekscytujących wieczorów:) spis tytułów i parę ciekawostek na fantastyka.wm.pl
      • eddgard_stark Re: jakie ksiazki polecacie? 08.12.10, 00:21
        Tegoroczne Kroki w nieznane są pokaźne więc na pewno starczą na kilka wieczorów. Mnie w pierwszej kolejności przyciągnął tekst Boskie silniki - nietypowe połączenie chrzescijanskiej obrzedowosci i technicznej fantastyki.
    • firlefanz imię róży? 09.12.10, 12:12
      jeśli lubisz kryminały to polecam "Imię róży" - tę książkę można czytać jak kryminał, bo jest swego rodzaju zabawą z tą konwencją.
      Ja z tego co pamiętam w tym wieku miałam wielką fascynację Bułhakowem i Sapkowskim (ale Ty akurat nie lubisz fantasy). Czytałam też dużo Szekspira.
      Polecam Ci też "Przygody dobrego wojaka Szwejka", bo to ogromnie zabawna książka, ale zarazem poważna poprzez to jak demaskuje różne mechanizmy społeczne.

• bunulla Re: jakie ksiazki polecacie? 09.12.10, 16:15
      Gulasz z turula Krzysztofa Vargi
      Szatańskie tango Laszlo Krasznahorkaiego
      Historie Plutarcha :P
    • Gość: yesbook Re: jakie ksiazki polecacie? IP: *.dynamic.chello.pl 10.12.10, 00:34
      Polecam serwis Yesbook. Jest tam wiele fajnych recenzji, opini. Zawsze jak tam wejdę to wynajdę książkę dla siebie, a jestem bardzo wymagająca :)
      • Gość: paweł80 Re: jakie ksiazki polecacie? IP: *.newt.cable.virginmedia.com 07.02.11, 18:46
        "Mój Afganistan" - jak na razie trudno dostępna, ale na pewno warta zachodu;)
        • duch-87 Re: jakie ksiazki polecacie? 08.02.11, 11:43
          Trylogia "Kroniki Świata Wynurzonego" i "Wojny Świata Wynurzonego" również trylogia i kontynuacja wątków pierwszej trylogii. Wszystkie książki napisała Lisia Troisi :)
    • e-grazka007 Re: jakie ksiazki polecacie? 08.02.11, 11:45
      A ja Ci polecę coś z klasyki - "Gra w klasy" Julio Cortazara jest powieścią niezwykłą, wręcz niesamowitą, ale też ciężką w odbiorze i wymagającą skupienia. Jest w niej jednak coś, co wciąga i pochłania człowieka w całości. Przeczytałam ją właśnie, gdy miałam 16 lat. Zajęło mi to dwa miesiące. Dwa miesiące, których nigdy zapomnę.
    • abadaa Re: jakie ksiazki polecacie? 08.02.11, 15:07
      polecam Imię róży - umberto eco
    • nioma Re: jakie ksiazki polecacie? 09.02.11, 10:47
      Mój syn ma 16 lat, bardzo lubi: Cobena, Lee Childa, Zafona.
      Zachwycil go George Orwell "Folwark zwierzęcy" i "Rok 1984".
      Podobał mu się Huxley "Nowy Wspaniały Świat", przeczytal wszystko Dana Browna (numer jeden to "Anioły i Demony")
      Jak był młodszy, zaczytywal się Agatą Christie.
      Ja pamiętam, ze będąc w Twoim wieku zakochałam się w Johnie Irvingu po przeczytaniu "Świata wg Garpa". Polecam! Mojemy synowi się wprawdzie ta pozycja nie podobała ale zachwycił go "Hotel New Hempshire"
      • duch-87 Re: jakie ksiazki polecacie? 10.02.11, 07:17
        Cobena to i ja bardzo lubię :) Będę musiał nadgonić trochę bo ostatnią książką jaką czytałem z jego twórczości było chyba " W głębi lasu"
        • stella25b Re: jakie ksiazki polecacie? 10.02.11, 09:39
          Swietne sa powiesci biograficzne piora Irvinga Ston'a o Michale Aniele czy Vincencie Van Goghu.
          Drugim takim autorem jest Pierre La Murre z "Mouline Rouge", "Clair de lune czyli powiesc o Debussym" a takze powiesc o Felixie Mendelssohnie.

Ostatnio czytalam tez bardzo ciekawa ksiazke, godna polecenia: "Rachuba swiata" Daniela Kehlmanna.
    • Gość: Bonitoo Re: jakie ksiazki polecacie? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.02.11, 13:35
      Polecam "7 razy dziś" Lauren Oliver. Ta książka ukaże się w Polsce 23 lutego. Już czekam zniecierpliwiona. Czytałam te książkę po angielsku, bo dostałam na prezent od brata z NY. Jestem strasznie ciekawa jak wypadnie tłumaczenie tej książki. Oczywiście zakupię polska wersję :P Ogólnie rzecz ujmując to naczytałam się o autorce i w ogóle co piszą na zagranicznych forach i moja opinia nie jest odosobniona, bo ludzie strasznie pozytywnie piszą. Tak czy inaczej polecam Wam tę książkę, jak już będzie w księgarniach.
    • Gość: eddgard Re: jakie ksiazki polecacie? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.02.11, 22:12
      Polecam twórczość Nika Pierumowa. Równie dobrego fantasy od dawna nie czytałem. Jego "Aliedora" to nie jest kolejna opowiastka o elfach i krasnalach walczacych z wielkim złem tylko wspaniały popis konstrukcji fikcyjnego swiata i doskonalych bohaterow.
      • duch-87 Re: jakie ksiazki polecacie? 13.02.11, 20:00
        Zgadzam się z przedmówcą. Co prawda zarzuca się mu , że robi kalkę z Tolkiena ale nie zmienia to faktu , że opis świata potrafi dosłownie oczarować i wciągnąć :)
        • Gość: eddgard Re: jakie ksiazki polecacie? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.02.11, 00:31
          Pierumow dostaje za "kopiowanie Tolkiena" ze wzgledu na pierwsze utwory, ktore doslownie odpowiadaly temu okresleniu. Pierscien mroku to pollegalna kontynuacja, ktora na rzadanie spadkobiercow tolkiena poszla do zmielenia.

"Tern" i Aliedora to jednak dziela z zupelnie innej polki i bez wzgledu na ocene porpzednich dokonan autora trzeba dac im szanse
    • noopinion Re: jakie ksiazki polecacie? 19.02.11, 14:20
      A ja polecam Superfreakonomie. To już druga część wydana przez zwariowanych autorów z których jeden jest dziennikarzem, a drugi ekonomistą. Dowiecie się z niej wiele interesujących i przezabawnych ciekawostek naukowych, które dotykają również aktualnych problemów. Profesjonalne opracowanie i ta ironia.
      • Gość: uniphar Re: jakie ksiazki polecacie? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.02.11, 22:20
        z dobrego fantasy rewelacyjna jest Aliedora. Lubie ksiazki z kobieca bohaterka w roli glownej, niestety zreguly sa ta publikacja dla nastolatek. Tu na szczescie mamy dojrzala literature
    • Gość: Turrandot Re: jakie ksiazki polecacie? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.02.11, 11:12
      Swobodnie możesz zabrać się za "Małego Brata" Cory'ego Doctorowa. Grupą docelową tej książki są właśnie ludzie młodzi. Jednakże to książka, która wykracza poza wszelkie ramy. Wybór Doctorowa padł na ludzi młodych, chciał bowiem podkreślić, że tylko oni potrafią poprowadzić prawdziwą rewolucję. Książka jest podręcznikiem jak zachować w świecie, który coraz bardziej ogarnięty jest przez opresyjną władzę. Władza, którą opanowuje Departament Bezpieczeństwa Wewnętrznego zaczyna prowadzić inwigilację i kontrolę całego społeczeństwa. Dopiero Marcus Yallow, po zamachu bombowym, staje na czele rewolucji i zaczyna walczyć z totalitarnym systemem. Myślę, że książka Ci się spodoba. Jako smaczek, podam, że okładkę zaprojektowała stajnia Tomka Bagińskiego.
    • duch-87 Re: jakie ksiazki polecacie? 23.02.11, 18:59
      Ja gorąco polecam "Futurospekcję" Sawyera. Jestem świeżo po lekturze i muszę powiedzieć , że książkę czytało mi się z przyjemnością. Bohaterowie są ciekawi , podobnie ich rozważania nad nieuchronnością losu. Myślę , że spodoba się nie tylko fanom serialu.
      • Gość: agent_k Re: jakie ksiazki polecacie? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.02.11, 23:59
        Fani serialu moga niestety troche krecic nosem, poniewaz w ksiazce jest zupelnie inna historia niz w serialu, ktory czerpie z powiesci jedynie kilka pomyslow. Tak czy inaczej nie zmienia to wartosci powiesci, ktora jest swietna
        • duch-87 Re: jakie ksiazki polecacie? 03.03.11, 22:09
          Wiesz o gustach się nie dyskutuje. Sama książka tak naprawdę daje szerokie pole do popisu i otwiera nowe możliwości poprowadzenia całej historii w nowym kierunku.
    • aniaa1995 Re: jakie ksiazki polecacie? 24.02.11, 08:41
      Na pewno "Mały Brat" Cory Doctorowa Ci się spodoba. Książka jest świetna i bardzo chwytliwa. Świetna jest narracja. Marcus Yallow opowiada historię jak poradzić sobie w świecie zdominowanym przez Internet. Obejrzałem fajny filmik promujący książkę: www.youtube.com/watch?v=06-1EAraIgQ :)
    • Gość: Jula Re: jakie ksiazki polecacie? IP: *.adsl.inetia.pl 03.03.11, 11:46
      to ja może polecę paranormal romas - Dziedzictwo Mroku.
      Wampiry i wilkołaki teraz w modzie więc taki romans z wilkołakiem dobra rzecz :) w moim przekonaniu Dziedzictwo Mroku fajniejsze niż Zmierzch. Książka nie jest mdła, ani też przesłodzona. Mnie wciągnęła.
    • olddread tutaj polecam 04.03.11, 13:50
      tutaj garść inspiracji czytelniczych - blogzmojegoswiata.blogspot.com/
    • Gość: madzik23 Re: jakie ksiazki polecacie? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.03.11, 23:01
      Jeśli coś refleksyjnego to polecam "Dlaczego nie jestem ateistą"- najnowsza Marka Lipskiego. Nie jest to moralizatorska, kościółkowa powiastka, tylko fajna, ciekawa i co najważniejsze ciepło napisana lektura!
    • duch-87 Re: jakie ksiazki polecacie? 06.03.11, 18:31
      Bardzo dobrym cyklem jest seria "Umierającej Ziemi" Jack'a Vance'a.
      • Gość: stark Re: jakie ksiazki polecacie? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.03.11, 20:25
        Zgadzam sie - Umierajaca Ziemia jest swietna. Troche juz sie zestarzala, ale to nie znaczy ze cykl jest martwy. W polowie roku w polsce ukaze sie "Songs from Dying Earth" gdzie opowiadania inspirowane cyklem napisali tacy mistrzowie jak NEil Gaiman, Dean Koontz czy George RR Martin, który bedzie gościć w czerwcu w Polsce
    • czytajka86 Re: jakie ksiazki polecacie? 15.03.11, 18:40
      Ja zdecydowanie polecam coś innego, a ciekawego. Jest taka fajna seria książek autorstwa Malcolma Gladwella. Pisze o ciekawostkach, wyciąga jakieś fajne wnioski z różnych zdarzeń, jak np. analizuje jaki wpływ na wynalezienie farby do włosów miały feministki czy dlaczego jest tylko jeden rodzaj keczupu w obliczu tak wielu musztard :P Zabawna, ciekawa i zaskakująca :) Polecam CI!
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka