Gość: janusz IP: *.internetdsl.tpnet.pl 26.11.10, 16:31 Właśnie tak. Ja cenię obydwu pisarzy choć byli tak różni. I krytycznie pisali wzajemnie o sobie. Nie szkodzi. Niektóre artykuły Mackiewicza są tak dobre jak eseje Gombrowicza. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
ada08 Ale którego Mackiewicza? 26.11.10, 17:09 Józefa? Stanisława? A może jeszcze jakiegoś? a. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: janusz Józefa Mackiewicza IP: *.internetdsl.tpnet.pl 30.11.10, 15:05 Ukazało się już 20 tomów "Dzieł" w czarnych obwolutach i dziewięć książek w kolorowych okładkach. Tradycyjnie od siedemnastu lat wypada powtórzyć - kto te książki widział w księgarni ? Ja uważam, że problem leży po stronie właścicieli księgarń. Po prostu nie znają Józefa Mackiewicza, pisarza o którym ukazało się już kilkanaście książek (patrz Wikipedia). Problem też w tym, że Mackiewicza zaanektowała antysemicka prawica, chociaż on sam pisał, że nacjonalizm jest absurdalny. Był po prostu konserwatywnym liberałem. Najlepsze wejście do Mackiewicza - tom "Fakty, przyroda i ludzie". Odpowiedz Link Zgłoś