rata.sofisticada 09.12.10, 20:32 Chcialbym zglebic tworczosc Lenina. Pytam, bo wiem, ze mial duze moce przerobowe i ze jest wiele tomow z jego przemysleniami. Od czego zaczac? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: yesbook Re: Tworczosc Lenina IP: *.dynamic.chello.pl 10.12.10, 00:34 Polecam serwis Yesbook. Jest tam wiele fajnych recenzji, opini. Zawsze jak tam wejdę to wynajdę książkę dla siebie, a jestem bardzo wymagająca :) Na pewno tam Ci doradzą:) Odpowiedz Link Zgłoś
hajota Re: Tworczosc Lenina 10.12.10, 11:36 Zacznij może stąd www.marxists.org/polski/lenin/index.htm Odpowiedz Link Zgłoś
rata.sofisticada Re: Tworczosc Lenina 10.12.10, 14:16 Zacznij może stąd www.marxists.org/polski/lenin/index.htm Dzieki:) Super strona:) Odpowiedz Link Zgłoś
wlodekbar Re: Tworczosc Lenina - i "Kabaret" 10.12.10, 23:57 Mysl Lenina jest ciekawa. Jednakze, jak wiadomo, socjalizm nie przeksztalcil ludzkiej natury. Z utopii z powrotem powrocilismy do jaskini. W ktorej warstwa bogatych, zamoznych, uprzywilejowanych, cuchnaco mieszczanskich wcale nie jest szczesliwa, co demaskuja chocby filmy Felliniego (m. in. "Wielkie zarcie"), a leki Zachodu, i juz nasze, maja charakter neurasteniczny. Jesli chcemy sie troche posmiac - chocby przez lzy - z tego, jaka cywilizacje zbudowalismy, wyluskalem z sieci arcysmaczny i mistrzowski artystycznie kasek - jedna z najwiekszych scen jednego z najslynniejszych filmow. Zobaczmy i posluchajmy - Kabaret z "Kabaretu": www.youtube.com/watch?v=rkRIbUT6u7Q Odpowiedz Link Zgłoś
gdytyjeszczenamucheptapta Re: Tworczosc Lenina 11.12.10, 14:48 Książki Lenina? Ha, pamiętam z lat 80. tony tego śmiecia zalegające w każdej chyba bibliotece i księgarni. Ciekawe, co się z tym stało później. Włodek - mylisz z socjalizm z komunizmem, a komunizm z lewicowością jako taką. Odśwież sobie definicje. Gdybyśmy wrócili do jaskiń, to bałbyś się wychodzić z domu, a takie inicjatywy, jak WOŚP Owsiaka nie miałyby żadnych szans. "Wielkie żarcie" wyreżyserował Marco Ferreri, film jest radykalną krytyką konsumpcjonizmu i "zdegenerowanych burżujów", wciąż aktualną, niestety, co nie znaczy, że takie postawy są dziś powszechne . Odpowiedz Link Zgłoś
wlodekbar Re: Tworczosc Lenina 11.12.10, 17:25 Niezupelnie myle. W tym poscie w ogoile jest miszmasz, przyznaje. Post byl zlosliwy i wiecej w nim emocji po lataniu po bankach, gdzie chce jakas drobna kwote ulokowac, niz myslenia - przyznaje, i - przepraszam za nieodpowiedzialnosc:) Ferreri; film znakomity! Odpowiedz Link Zgłoś
wlodekbar Gdytyjeszczenamucheptapta... 11.12.10, 18:47 ... ja tez, jako autor, dokladam swoja drobna cegielke do walki z konsumizmem - patrzaj a podziwiaj rysunek:): www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/pelny/862f8804b770e25e.html A w naastepnej ksiazce to juz sie rozrysuje, hehe:) PS Ja - chwalipieta;) Odpowiedz Link Zgłoś
gdytyjeszczenamucheptapta Re: Gdytyjeszczenamucheptapta... 11.12.10, 19:08 Rysunek OK, w punkt. Pozdrawiam. Odpowiedz Link Zgłoś
wlodekbar Re: Gdytyjeszczenamucheptapta... 11.12.10, 22:23 Dziekuje; pozdrawiam:). Odpowiedz Link Zgłoś
chief_inspector_toschi "materializm a empiriokrytycyzm" 16.12.10, 21:48 mój faworyt to “materializm a empiriokrytycyzm” – retorycznie błyskotliwa rozprawa ze strrrasznymi demonami (krypto)idealizmu, fenomenalizmu, sensualizmu, solipsyzmu, itepe :-) z rzeczy bardziej znanych i reprezentatywnych (tematycznie), jednocześnie nie poddających się łatwej retro-trybunalizacji – „imperializm jako najwyższe stadium kapitalizmu”, a nawet „państwo a rewolucja”. Odpowiedz Link Zgłoś
rata.sofisticada Re: "materializm a empiriokrytycyzm" 18.12.10, 20:20 mój faworyt to “materializm a empiriokrytycyzm” Dzieki:) Odpowiedz Link Zgłoś