slunko 14.04.04, 10:34 Wlasnie skonczylam czytac Marqueza. Dla mnie fantastyczne. A teraz zastanawiam sie nad Borgesem. Tylko nie wiem od czego zaczac. Zeby choc troszke chronologicznie bylo. Co polecacie?... Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: Karolcia Re: Borges IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 14.04.04, 11:19 Zdecydowanie polecam Borgesa! Wydaje mi sie, ze nie ma znaczenia od czego zaczniesz, po prostu po Niego siegaj i poznawaj Jego dziela sukcesywnie. Warto! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: adas Re: Borges IP: 212.244.195.* 14.04.04, 12:01 Radziłbym zacząć od "Powszechnej historii nikczemności". To pierwsza doceniona książka Borgesa, już ze wszystkimi stałymi motywami i chyba najbardziej przystępna. A potem, do wyboru do koloru. Ośmielam się także polecić powieści Adolfo Bioy Casaresa oraz wspólne dzieło obydwu pisarzy - "Kroniki Bustosa Domecqa". Odpowiedz Link Zgłoś
ada08 Re: Borges 14.04.04, 19:27 Gość portalu: adas napisał(a): > Ośmielam się także polecić powieści Adolfo Bioy Casaresa oraz wspólne dzieło > obydwu pisarzy - "Kroniki Bustosa Domecqa". A ja tam się nie ośmielam, tylko śmiało walę ! :-)) ''Kroniki Bustosa Domecqa'' to moja ukochana ''książeczka'' :-) Zachwycam się nią, zaśmiewam się (długimi chwilami) i ''upadam od podziwu'' :-) Pozdr. :-) a. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: adas Re: Borges IP: 81.219.117.* 27.04.04, 01:36 Jezu, ale mi głupio, umknął mi jakoś Twój post. Z "Kronik" pamiętam niewiele, trochę mi ta książeczka przemknęła, chyba byłem w złej formie, ale co nieco we łbie pozostało. Np. kawiarniane spory grup literatów w latach dwudziestych (do których przewrotnie sam Borges wraca w "Autiobiografii") i facet z namalowanym ubraniem - fantastyczne. A co do samodzielnej twórczości Casaresa. Szukam "Wynalazku Morela", a z pozostałych dwóch powieści zafascynował mnie "Plan ucieczki", choć "Sen o bohaterach" też jest niczego sobie. Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
karodzaj Re: Borges 14.04.04, 13:35 może na początek, w ramach testu na wytrzymałość "Pamięć Szekspira"? Książeczka ostatnia, króciutka, ale bardzo treściwa. za nabardziej znaczące uważa się ALEF i FIKCJE. mnie tam cąły borges się podoba. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: slunko Re: Borges IP: *.arcor-ip.net 14.04.04, 14:11 wlasnie na www.kkkk.pl maja Alefa i Spiskowcow w promocji, dlatego sie zastanawiam nad kupnem. Chyba sie skusze - dzieki za polecenie. Odpowiedz Link Zgłoś
ada08 Re: Borges 14.04.04, 19:30 Gość portalu: slunko napisał(a): > wlasnie na www.kkkk.pl maja Alefa i Spiskowcow w promocji, dlatego sie zastanaw > iam nad kupnem. Chyba sie skusze - dzieki za polecenie. Skuś się na cokolwiek Borgesa :-) Tylko nie licz na to, że będzie podobny do Marqueza :-) Pozdrawiam i fajnych wrażeń ''borgesowskich'' życzę :-) a. Odpowiedz Link Zgłoś
braineater Re: Borges 27.04.04, 18:02 Całośc, całość i jescze raz całość - ze szczególnym uwzględnieniem ' okrętów flagowych' czyli Tlon Uqbar i Biblioteki Babel, a także opowiadania o nożu co tytułu nie pomnę, ale textem genialnym jest. Odpowiedz Link Zgłoś
andrew_eldtrich Re: Borges 27.04.04, 20:16 Czytalem Alef, to nie jest latwa lektura. Troche takie klimaty barokowe, niektore opowiadania naprawde godne polecenia, niektore gorsze lub moze zbytnio przeintelektualizowane jak na moj gust. Ale warto... Odpowiedz Link Zgłoś