Dodaj do ulubionych

e-booki w empiku

03.01.11, 02:33
Właśnie nabyłam jedną, żeby zobaczyć, jak to u nich działa, i z przykrością stwierdzam, że chyba już nie będę kupować tam żadnych e-booków. Nie można ściągnąć samego pliku z tekstem, tylko trzeba za każdym razem ładować przez Adobe Digital Editions (który jest beznadziejnym programem i wcale nie miałam ochoty nim sobie zaśmiecać dysku), trzeba rejestrować laptopa pod tym programem, inaczej nie można czytać książki. Skopiowanie książki na twardy dysk jest niedostępne, nie mówiąc już nic o konwertowaniu jej na format przyjazny czytnikowi kindle. Zupełnie nie rozumiem, czemu to wszystko służy i kogo chcą skusić na takie zakupy - kupować e-book, którego nie można sobie nawet zapisać na własnym komputerze? Co za ch...jnia do kwadratu!

Trudno, nie będę czytać polskich e-booków jeszcze przez jakiś czas. Bo wciąż mam nadzieję, że kiedyś oferta się jednak polepszy.
Obserwuj wątek
    • Gość: myszka Re: e-booki w empiku IP: 195.205.87.* 03.01.11, 10:09
      Ale empik o tym informuje przecież - też kupowałam u nich e-booka, ale na szczęście miałam wcześniej ADE, a mój czytnik to Onyx... nie od dzisiaj wiadomo, że kindle ma zamknięty format i nie czyta drmów (czyta książki tylko z Amazona), ale są i na to sposoby ;-)
      • eeela Re: e-booki w empiku 05.01.11, 21:57
        nie od dzisiaj wiadomo, że
        > kindle ma zamknięty format i nie czyta drmów (czyta książki tylko z Amazona)

Kindle czyta całą masę formatów oprócz książek z amazona - epub, rtf, pdf, archive, html i różne inne. Poza tym ebooki z amazona można sobie zapisać na dysku i robić z nimi co dusza zapragnie.
        • nartis Re: e-booki w empiku 07.01.11, 13:54
          Nie kupowałam e-booków w empiku także nie wiedziałam, że jest z tym taki problem. Np. na goneta.net mają w sprzedaży e-booki w formacie pdf., z których odtworzeniem na własnym laptopie czy komputerze stacjonarnym nie ma problemu. Mają tam książki ambitne - powieści dla młodzieży i dla dorosłych, poradniki, książki historyczne. Dlatego ten sklep mnie zainteresował.
        • jeepwdyzlu Re: e-booki w empiku 07.01.11, 17:28
          Kindle czyta całą masę formatów oprócz książek z amazona - epub
          ---
          ni nie
          epub nie czyta
          i to jest problem w Polsce - dość spory
          Tak - można do calibre ściągnąć pluginy
          spróbować ściągać DMR
          a potem konwertować do mobi

ale to zabawa dla zaawansowanych i bez gwarancji powodzenia
          Pozdrawiam
          jeep(z kindlem)
          • eeela Re: e-booki w empiku 17.01.11, 13:42
            Mam zainstalowany calibre i używam. Jakby to było epub, to by było pół biedy, ale w empiku jest wiele książek niedostępnych w formacie epub, a tylko w pdf i tylko przez Adobe Digital Editions (to znaczy nie możesz zapisac pdf-u na swoim twardym dysku, tylko musisz zainstalować Adobe DE i za każdym razem przez niego plik ładować).
            • Gość: HydroK Re: e-booki w empiku IP: 188.123.252.* 17.01.11, 13:56
              Czy to znaczy, że nie można załadować sobie e-booka na czytnik, czy coś kręcę?
              Mój czytnik ma ADE.
            • jeepwdyzlu Re: e-booki w empiku 17.01.11, 15:46
              pdf nie jest formatem na czytnik
              właściwie żaden
              co z tego że da się otworzyć jak nie działają funkcje edycji: doboru tła, czcionek, ich wielkości...
              sprzedawanie ebooków w epub to jest jakaś decyzja biznesowa
              ale w pdf? to skandal i szczanie na głowę klienta...
              jeep
              • chili_4 Re: e-booki w empiku 19.01.11, 01:55
                Na Onyxie mozna w Pdfie zrobic wszystko z czcionka ;)
                • Gość: HydroK Re: e-booki w empiku IP: 188.123.252.* 19.01.11, 14:42
                  Zgadza się, na Onyxie i na Sony Pocket też.
            • spriggana Re: e-booki w empiku 18.01.11, 02:34
              Jesteś pewna że za każdym razem ściąga ksiazkę? Bo epuby na pewno ściąga raz, a potem juz sa widoczne lokalnie w "wewnętrznej" bibliotece ADE.

Być może jeśli się klika na tym "talonie na ksiązkę", który dostajesz z Empiku, to za każdym razem będzie uparcie ściągał, nie próbowałam. Na pewno po otwarciu ADE "z ręki" widzę wszystkie kupione ebooki bez czekania aż się skądśtam załadują.
              • eeela Re: e-booki w empiku 18.01.11, 19:49
                Na pewno po otwarci
                > u ADE "z ręki" widzę wszystkie kupione ebooki bez czekania aż się skądśtam zała
                > dują.

Tak, ale one są załadowane tylko w ADE, i tylko na jednym urządzeniu. Nie masz ich na dysku, to sam program łączy się przy uruchomieniu z dostawcą (empikiem) i ładuje ci książkę. Wiem, bo niejednokrotnie z ADE musiałam korzystać w przypadku materiałów zamawianych z innych bibliotek. Takiego pliku nie można zapisać, nie można skopiować, nie można drukować. Nie wiem, jak jest z epub w ADE, ale z pdfami właśnie tak jest.
                • chili_4 Re: e-booki w empiku 19.01.11, 02:01
                  W ADE mozna drukowac(jest ikonka print)
                  • eeela Re: e-booki w empiku 19.01.11, 21:01

> W ADE mozna drukowac(jest ikonka print)

Ikonka jest, ale niektóre dokumenty mają wyłączoną opcję drukowania, i wtedy ikonka jest wygaszona - tak jest w przypadku pdf-ów z empiku.
                • Gość: HydroK Re: e-booki w empiku IP: 188.123.252.* 19.01.11, 14:44
                  W jaki sposób się łączy? Nie wszystkie czytniki mają wifi.
                  I jak to jest ze ściąganiem na czytnik przez komputer?
                  • jeepwdyzlu Re: e-booki w empiku 19.01.11, 14:47
                    I jak to jest ze ściąganiem na czytnik przez komputer?

komp widzi czytnik jako zewnętrzny napęd
                    i programy konwertujące tak samo

czyli prosto jak drut
                    :-)
                    ciao
                    jeep
                    • Gość: HydroK Re: e-booki w empiku IP: 188.123.252.* 19.01.11, 15:37
                      Przyznam się szczerze. Empikowskiego opisu zakupu e-booków nie rozumiem. Znam się na obsłudze różnych typów plików, czytać ze zrozumieniem też potrafię, ale tekst:

Pobranie ebooka na komputer, który nie posiada zarejestrowanego dla konkretnego Adobe ID programu Adobe Digital Editions, spowoduje że ebook zostanie przypisany na stałe do tego jednego komputera. W ten sposób utracisz możliwości jakie daje licencja (tj. otwieranie ebooka na 6ciu urządzeniach przypisanych do jednego Adobe ID). Proces ten jest nieodwracalny (Adobe ID jest na stałe zakodowywane w ebooku).

To samo dotyczy urządzeń przenośnych – te również muszą mieć przypisane Twoje Adobe ID, aby móc na nich czytać pobranego ebooka. Miejsce w którym dokonuje się przypisania zależy od urządzenia – można o nim na pewno przeczytać w dostarczonej instrukcji.

nie trafia do mnie.
                      Czyli co? Mam ściągać bezpośrednio na urządzenie? A jeśli ściągnę na komputer bez ADE to już tylko na komputerze będę mogła czytać?
          • maszmi Re: e-booki w empiku 24.10.12, 09:53
            a ja już chciałam kupić Kindla i teraz się obawiam, że nie dam sobie rady z polskimi e-książkami, bo jestem mało kumata komputerowo
        • ciocia_rada Re: e-booki w empiku 05.04.11, 11:51
          eeela,
          ale nasi wydawcy w przeważającej większości boją się ebooka, dlatego jeśli już decydują się na taki format to pod warunkiem, że będzie dobrze zabezpieczony. Stąd różne DRM - Adobe i wtedy musisz mieć program Adobe Digital Editions albo DRM FileOpen - wtedy taki program ściągasz i 8 lub 9 adobe readera. Co do DRM, wierz mi, ADE jest zdecydowanie lepszy, bo masz jedno ID, możesz wtedy otwierać książkę na każdym kompie, który ma ten program. A w przypadku FileOpen możesz maksymalnie plik zapisać na dwóch dyskach, czyli np. na laptopie i na mp3.

Zanim nasze ebooki dostępne będą na większość czytników i/lub nim wydawcy z drm przerzucą się na znak wodny, trochę minie. Teraz pozostaje albo piratowanie, albo legalne kupowanie i instalowanie np. ADE.
        • chomskybornagain1 Re: e-booki w empiku 26.03.12, 04:08
          od kiedy to kindle czyta epub?
    • chili_4 Re: e-booki w empiku 19.01.11, 01:50
      www.docspal.com/,bardzo przydatny program do konwersji.Kindle nie czyta wielu formatow,w porownaniu z Booxem,iRexem,Pocketbookiem,Cybookiem itd.Dlatego jest tani.Ja sciagam na Booxa z Empiku,Virtualo,Nexto i wielu innych (przez AD) no ale on czyta DRMy.I tez moge zrobic z tekstem co chce.Kazda ksiegarnia podaje jakie sa formaty ebookow,wiec nie ma sie co obrazac tylko czytac ze zrozumieniem.Czytam tylko polskie ksiazki,mieszkam za granica.
      • skibunny Re: e-booki w empiku 19.01.11, 01:53
        a czy mozna e-booki z empiku zaladowac na I-pod touch?
        • chili_4 Re: e-booki w empiku 19.01.11, 01:59
          Tutaj jest fajna strona www.eksiazki.org/,wszystko o ebookach oraz www.bezkartek.pl/.Na tej drugiej na pewno znajdziesz info
      • jeepwdyzlu chili niewiedza 19.01.11, 10:32
        Kindle nie czyta wielu formatow,w porownaniu z Booxem,iRexem,Pocketbookiem,Cybookiem itd.Dlatego jest tani
        ------------
        to nieprawda
        kindle nie czyta tylko epub z DRM
        a właściwie czyta - po zainstalowaniu odpowiedniego plugina do calibre i konwersji zabezpieczonych epubów do mobi

A jest tani - bo taka jest polityka amazona
        Inaczej - inne są za drogie...
        ciao
        jeep
        • chili_4 Re: chili niewiedza 19.01.11, 16:08
          No ale o to wlasnie chodzi eeelai,ze nie czyta epbu z DRM. Wtyczka jest oczywiscie: MobiDeDrm 0.13,tylko nie wiem czemu dotychczasowe rady nie przekonuja autora watku,skoro wie jakie formaty czyta Kindle.
          • eeela Re: chili niewiedza 19.01.11, 21:05

> No ale o to wlasnie chodzi eeelai,ze nie czyta epbu z DRM.

tylko nie wiem czemu dotychczasowe rady nie przekonuja auto
            > ra watku,skoro wie jakie formaty czyta Kindle.

Nie pytałam o rady, a ty kompletnie nie zrozumiałeś, o czym piszę. W ogóle nic nie mówiłam o epubach, tylko o pdf-ach w ADE - gorszyłam się, że sprzedaje się książki w formacie kompletnie nieprzenaszalnym i ograniczającym dostęp do tekstu poprzez konieczność instalowania i rejestrowania dodatkowego programu na każdym sprzęcie, z którego chce się tekst czytać.
            • chili_4 Re: chili niewiedza 19.01.11, 22:26
              Ty zapewne nie zrozumialas o co chodzi Empikowi,kiedy pisze o formatach swoich ksiazek i masz pretensje,ze akuratnie nie pasuja na Twoje konkretne urzadzenie.Moze poczytaj w internecie :))Ciao
              • eeela Re: chili niewiedza 20.01.11, 00:16
                Nie, zrozumiałam, co empik pisze, całkiem dobrze. Kupiłam książkę w pdf-ie, bo chciałam ją konwertować do formatu mobi, ale empik blokuje w dostarczanych przez siebie plikach przez ADE opcje zapisywania pliku na dysk i drukowania tekstu, o czym nigdzie nie pisze ani nie uprzedza. Jedyne pretensje, jakie mam, to właśnie o dostarczanie usługi o bardzo niskiej jakości.

A ty się już lepiej nie zajmuj interpretacją tego, co kto miał na myśli i co kto zrozumiał, bo strasznie kiepsko ci to idzie.
                • Gość: aplikant e-Book pdf z ksiegarni, a czytniki Adobe. IP: *.net-serwis.pl 13.03.11, 20:33
                  Też sę nadziałem na e-Book z Becka (pewnie to samo co w Empiku):
                  ksiegarnia_beck_pl
                  Myslałem, że kupująć e-Book (i to jeszcze jako bundle z wydaniem papierowym) będę mógł go wygodnie czytać na laptopie tak, jak większość dokumentów pdf.
                  Niestety to Adobe Digital Editions (ADE) to wyjątkowe gó...:
                  źle szuka
                  żle zaznacza
                  ma bardzo marne opcje szukania
                  niewygodnie się kartkuje i przewija
                  źle się dopasowuje do ekranu (tracisz na marginesy)
                  generalnie do d..., chciałbym tę książkę czytać choćby Adobe Readerem.
                  Plik jest ściagany na dysk jako *.pdf do katalogu ADE, ale przy próbie otwarcia Adobe Readerem sam przełącza się na ADE.
                  No kurczę rzeczywiście tylko zachecają do krakowania :-((
                  Jeśli ktoś wie co mam zrobić żeby to to czytać choćby Adobe Readerem to proszę o podpowiedź (calibre informuje jo zabezpieczeniu i przełącza na stronę Adobe).
    • Gość: Jasiu Re: e-booki w empiku IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.03.11, 21:02
      Z marketingiem szemranym trudno wygrać ale kliknięcie na kosz powinno pomóc.
      • eeela Re: e-booki w empiku 13.03.11, 21:26
        A tak dokładniej to o co ci chodzi? Gdzie masz marketing szemrany w tym wątku?
        • Gość: Jasiu Re: e-booki w empiku IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.03.11, 21:46
          Nie rżnij głupa.
          • eeela Re: e-booki w empiku 13.03.11, 22:48
            Nie gustuję w rżnięciu, a zwłaszcza w rżnięciu głupów. Jeśli zarzucasz mi, że ktoś mi płaci za niepochlebne opinie o empiku, to jesteś w błędzie.
            • jeepwdyzlu jasiu 14.03.11, 09:47
              Tobie empik płaci?
              dlatego podejrzewasz eeeleę?
              pudło
              jeep
        • maitresse.d.un.francais Re: e-booki w empiku 13.03.11, 21:57
          A tak dokładniej to o co ci chodzi? Gdzie masz marketing szemrany w tym wątku?

Ja tu najwyżej widzę antymarketing "empik jest do d..." i z tym się zgadzam. ;-)
          • tiresias Re: e-booki w empiku 05.04.11, 14:02
            szemrane towarzystwo;)))
    • feanor95 Re: e-booki w empiku 29.05.11, 19:53
      jeśli chodzi o e-booki to posiadam iriver cover story i mam z nim pewien problem, poniważ zaciął mi się, gdy próbowała wejść w pewną książkę i teraz nie wiem co mam zrobić, proszę o pomoc!!!!
    • Gość: ane Re: e-booki w empiku IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.12.11, 17:44
      kupiłam ebooka w empiku zainstalowałam zalecany program i nie działa, po otwarciu programu jest komunikat o wprowadzeniu ID adobe czyli mój mail i hasło,wprowadzam i komunikat że cos jest błedne ,a juz dwa razy zmieniałam hasło i nic, pomoc!!!!!!!!!!!!
    • babe_1 Re: e-booki w empiku 31.12.11, 02:08
      Dobrze jest zrobic rozeznanie przed zakupem czytnika. Napalilam sie na Kindle, ale szybko okazalo sie, ze moge zapomniec o czytaniu innych ksiazek niz z Amazon ( nie mowie tu o jakis sztuczkach magicznych, konwertowaniu, itp) i nabylam sobie Nooka (Barnes&Noble). PDF-y to jest zart jakis ponury, ale za to EPUB-y czytaja sie rewelacyjnie, przeniesienie ksiazki z biblioteki Adobe na Nooka zajmuje jakies 2.5 sekundy a wiekszosc ksiazek jak jest w PDF-ie to jest i w EPUB.
      A w sumie Kindle jest po to, zeby promowac Amazon i niewiele wiecej...

Jedyny problem - nie wiem dlaczego Empikowi zajmuje 12 godzin "wyslanie" ksiazki, gggrrrrr.
    • Gość: empik [...] IP: 176.31.222.* 03.01.12, 11:41
      Wiadomość została usunięta ze względu na złamanie prawa lub regulaminu.
      • Gość: Aska Re: e-booki w empiku IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.01.12, 12:37
        Celne podsumowanie. Pozdrawiam :-)
        • Gość: dre Re: e-booki w empiku IP: *.arenanet.net 03.01.12, 15:06
          Heh, komuś tu widze bardzo nie pasowała odpowiedź z EMPIK-u. Jasiu chyba jednak miał rację..
          • eeela Re: e-booki w empiku 19.03.12, 00:13

> Heh, komuś tu widze bardzo nie pasowała odpowiedź z EMPIK-u.

Nie pasowała, bo z pewnością nie była od Empiku, tylko od jakiegoś bardzo niekulturalnego trolla.
    • Gość: Czytacz Re: e-booki w empiku IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.01.12, 23:28
      Ebooki to ja sobie ściągam za darmo.
    • l.george.l Re: e-booki w empiku 07.01.12, 16:51
      Dlatego dopóki wydawcy i EMPiK nie zaczną szanować użytkowników Kindli itp. należy książki "wypożyczać" z chomika.
      • Gość: Alcek Empik wprowadza mobi IP: 93.159.165.* 18.02.12, 13:56
        Empik wprowadza mobi i odwraca się frontem do użytkowniów Kindle. Na razie tylko 444 pozycji, ale to zawsze coś w porównaniu z niczym.
        • eeela Re: Empik wprowadza mobi 18.02.12, 18:07
          To jest bardzo dobra wiadomość :-)
    • Gość: Adam Re: e-booki w empiku IP: *.internetdsl.tpnet.pl 18.02.12, 18:57
      Kupuj tam gdzie nie ma zabezpieczeń DRM, taki ebooki kupisz na poczytaj.to na wydaj.pl
      • eeela Re: e-booki w empiku 19.03.12, 00:13
        Dzisiaj znalazłam informację o nowej księgarni z e-bookami, ma dość duży wybór:

woblink.com/mobi/
        • Gość: FantasyK Re: e-booki w empiku IP: *.164.255.170.awist.pl 24.10.12, 09:31
          Faktycznie. U mnie na Kindle Keyboard działa. W sumie, to tylko tam kupuję ebooki.
    • broch Re: e-booki w empiku 19.03.12, 17:10
      moze po prostu usun DRM z plikow? Swoja droga wyglada na to ze Polska, kraj popierajacy wolnosc itp, jest bardziej restrykcyjna niz inne kraje (tzn te normalne). Jesli ktos kupi CD lub DVD/BlueRay ma prawo do odtwarzania na dowolnym urzadzeniu. Ograniczenia empiku sa absurdalne (jesli prawdziwe). Nigdy nie przyszloby mi do glowy kupowac czytniki ksiazek elektronicznych przy takich restrykcjach.

Moze sproboj zainstalowac (w ten sposob unikniesz usuwania DRM) Mantano reader ktory czyta ADE i Barnes & Noble. Zainstaluj toto na Kindle (chyba wszystkie) i z glowy.

Swoja droga wyraznie widac wyzszosc przyzwoitych tabletow (za wyjatkiem pewnie ceny, choc niekoniecznie) nad czytnikami.
      • eeela Re: e-booki w empiku 19.03.12, 17:34
        To już stary i nieważny problem :-) Calibre wprowadziło wtyczkę do zdejmowania DRM, a teraz Empik wprowadza format mobi, więc jest OK :-)
    • Gość: gość Re: e-booki w empiku IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.10.12, 15:20
      Ja tam czytam ebooki na pocztaj.to duzy wybor i latwa w obsludze strona
      • Gość: Żujer Re: e-booki w empiku IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.10.12, 18:42
        Dlatego ja kupuję albo na Virtualo, albo na Gandalfie. Tam mają zabiezpieczenia z watermarkiem. Można wrzucać na czytnik, na kompa. Jak chcesz. No i te ceny:
        "Otchłań Ganimedesa" T.Biedrzycki, "Heretycy Diuny" F. Herbert, "Czarne Kamienie" A. Bishop za mniej niż 4 dyszki. Wszystko w epubie z watermarkiem. TYlko tam :)

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka