rubeus 22.02.02, 17:34 ... polskiej literaturze sf dla dzeci i dzeci i młodzieży w PRL ( głównie latach 60, 70 i 80 -te ). będe wdzięczny za wszelkie przemyslenia na jej temat. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: kubu Re: Piszę pracę magisterską o ... IP: *.dwi.uw.edu.pl 22.02.02, 18:32 hmmm sf powiadasz dla dzieci... a co tam bylo poza TAPATIKAMI M.Tomaszewskiej i SYNTEZĄ M.Wojtyszki (chyba) czy np cykl o Brombie to tez SF? albo PROFESOR GĄBKA I LATAJĄCE TALERZE :-/// jak w tej pracy definiujesz SF? pozdrawiam :-) Odpowiedz Link Zgłoś
sol_ Re: Piszę pracę magisterską o ... 22.02.02, 18:42 a "Ci z 10 Tysiąca" Broszkiewicza sie łapią w temat? Nie wiem, bo to 89 rok... Odpowiedz Link Zgłoś
sol_ Re: Piszę pracę magisterską o ... 22.02.02, 18:44 aha, i jeszcze - jak szeroki jest zakres opracowywanej przez Ciebie literatury? Wtedy s-f istniało w przewazjacej czesci w polskim komiksie (a pamietaj, ze to byly czasy, w ktorych zaczynali istniec nasi najlepsi rysownicy) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Gosia Re: Piszę pracę magisterską o ... IP: *.goclaw.sdi.tpnet.pl 22.02.02, 19:23 sol_ napisał(a): > a "Ci z 10 Tysiąca" Broszkiewicza sie łapią w temat? Nie wiem, bo to 89 rok... Chyba kolejne wydanie, bo ja mam z 1963 roku. Odpowiedz Link Zgłoś
sol_ Re: Piszę pracę magisterską o ... 22.02.02, 20:42 Gość portalu: Gosia napisał(a): > Chyba kolejne wydanie, bo ja mam z 1963 roku. Tak, masz rację, mój błąd, spojrzałam na złą datę. Prawa autorskie są z 1962. Odpowiedz Link Zgłoś
roseanne Re: Piszę pracę magisterską o ... 22.02.02, 22:10 pamietam taki komiks "Na co dybie w wielorybie czubek nosa Eskimosa" powodzenia zycze ps Byla tez takia powiasta "Po drugiej stronie "- chyba, niepamietam dokladnie. Jak to grupa naukowcow z wielu panstw miala osrodek na bazie wojskowej, ribili tam ubrania w spraju, byly uprawy hodrofoniczne, transport poduszkowcami i mis, w ktorym byl podsluch, aby naukowcy mogli sledzic poczynania dzieci, ktore sie tam zakradly, Niestety nie mam jak sprawdzic tytulu, ani autora. Odpowiedz Link Zgłoś
ignatz Re: Piszę pracę magisterską o ... 22.02.02, 23:00 "Moje dziesiec, nasze dwadziescia" - ksiazka z konca lat 80 o ksztaltowaniu wlasnej swiadomosci fantastycznej przez rodzenstwo "Korzeniacy, czyli jesien wsamrazkow" - kultowa powiesc mojego dziecinstwa o miniaturowych, dlugowicznych ludziach, mieszkajacych w starym lesie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Hanula Re: Piszę pracę magisterską o ... IP: *.server.ntl.com 23.02.02, 03:19 Petecki pisał niezłe książki. Bardzo mi się podobało "X-1, uwolnij gwiazdy" i "Bal na pięciu księżycach". Dawno je czytałam, nie wiem, czy teraz podobałoby mi się tak samo... :) Oczywiście niezrównanym mistrzem był Lem, "Opowieści o pilocie Pirxie" i "Eden" to nadal jedne z moich ulubionych książek! W ogóle literaturę SF z tego okresu pamiętam głównie polską i rosyjską. Na pewno jakieś zachodnie były dostępne, ale o polskie i rosyjskie było zdecydowanie łatwiej... Nie uważam zresztą, żebym wiele na tym straciła, Strugaccy na przykład są świetni! Przy okazji znalazłam na internecie taką stronę, może się przyda: www.embl-hamburg.de/~Wojtek/nowa-grupa-faq.html Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: rubeus Re: Piszę pracę magisterską o ... IP: *.noname.net.icm.edu.pl 25.02.02, 11:56 Dzieki przyda się :). Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Rubeus Zakres przedmiotowy IP: *.noname.net.icm.edu.pl 25.02.02, 12:06 Pare uwag : 1. Nie piszę o komiksach 2. Ujęcie tematu - takie jak u Broszkiewicza, Peteckiego tzn. podróże kosmiczne, roboty, przyszłość. Na razie zbieram materiały wstępne - recenzje, opinnie o poszczególnych autorach - o ich stylu, wartosciach itp. Odpowiedz Link Zgłoś
czorny10 Re: Zakres przedmiotowy 25.02.02, 12:33 duża, większa, największa. autora nie pamiętam. Odpowiedz Link Zgłoś
czorny10 Re: Zakres przedmiotowy 25.02.02, 12:38 czorny10 napisał(a): > duża, większa, największa. autora nie pamiętam. wielka, większa, największa. pomyliłem się. był film z '62 r. scenariusz ; Anna Sokołowska, ale kto napisał książkę, nie wiem. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: rubeus Re: Zakres przedmiotowy IP: *.acn.waw.pl 25.02.02, 15:03 tę pozycję znam. ale thx za zainteresowanie Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Dusztar Re: Piszę pracę magisterską o ... IP: *.daewoo.com.pl 25.02.02, 15:10 "Mój księżycowy pech", "Ci z dziesiątego tysiąca" - Broszkiewicza, Peteckiego - "Wiatr od słońca", Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Dusztar Re: Piszę pracę magisterską o ... IP: *.daewoo.com.pl 26.02.02, 06:51 Przypomniałem sobie jeszcze o powieści Alfreda Szklarskiego pt. "Sobowtór profesora Rawy", ciekawa opowiastka z robotem w tle Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Nu! Re: Piszę pracę magisterską o ... IP: *.bmj.net.pl 06.03.02, 02:05 Klasyka: "W krainie Wielkiego Hariki" - autor: ? Brzechwa: "Pan Soczewka na Księżycu" Kira Byłyczowa był taki wybór opowiadań sf dla dzieci Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Nu! Re: Piszę pracę magisterską o ... IP: *.bmj.net.pl 14.03.02, 20:58 I jeszcze: M. Koreywo naapisał chyba ze 2 ksiązki popularnonaukowe/sf dla dzieci. Jedna z nich przedstawiała sfabularyzowaną relacje z lądownia na Księżycu, Marsie i Wenus. No i oczywiście Verne, Wells, London, Lem Seria "Kroki w Nieznane" - 5 tomów Wadim Szefner : "Chłopak z piecioma nie" (o ile dobrze pamietam) dla młodziezy Będzi problem z tą pracą, bo jak ktoś wtedy czytał sf jako dziecko, to czytał wszystko co się ukazywało i co stało na półce w bibliotece w dziale fantastyka. Np. opowiadania sf drukowane w "Problemach". Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Nu Poprawka IP: *.bmj.net.pl 16.03.02, 15:27 Poprawny tytuł: Tadeusz Twarogowski, "W krainie Srebrnego Hariki" Nasza Księgarnia 1974 Odpowiedz Link Zgłoś