wlodekbar 18.05.04, 22:24 Chciałbym zapytać kto, kiedy, gdzie organizuje konkursy książek i w jakich kategoriach (opracowanie graficzne, tematyka, element edytordki etc.) Z góry dziękuję za informację:) Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
staua Re: Konkursy książkowe 18.05.04, 22:38 Wlodku, ja Ci tez nie pomoge, widze, ze juz drugi raz piszesz bez odzewu... Moze uscislij troche? Chodzi Ci o konkursy, gdzie autorzy wysylaja swoje dziela literackie, czy konkursy typu nagrody Nike, wybierania najlepszych ksiazek wydanych np. w danym roku? Jesli chodzi o tworczosc, to wiem, ze Gph tutaj sie czasem udzielajacy moze cos wiedziec na ten temat, moze napisz do niego maila (ostatnio malo tu bywa)? Jezeli o ten drugi typ, to nic niestety nie wiem, gdzie mozna zglaszac kandydatury na przyklad, a tez chetnie by sie dowiedziala... Odpowiedz Link Zgłoś
wlodekbar Re: Konkursy książkowe 18.05.04, 23:56 Spłodziłem książkę-poradnik dotyczący sztuki fotografowania. Nie poradnik jak pstrykać zdjęcia, jakich sporo na rynku (kilka wydawnictw preferuje takie właśnie poradniki autorów zagranicznych, kiepskie i przedstawiające landrynkową rzeczywistość; preferuje, bo to taniej - płaci się jedynie za prawa autorskie i tłumaczenie, czy też przekład, a i tak 'ludzie to kupią'), lecz taki, który dotyczy, jak powiadam, sztuki fotografowania. Z uwypukleniem elementu widzenia, postrzegania rzeczywistości, wielopłaszczyznowego, z podkreśleniem rangi fotografii tworzonej przez tysiące amatorów jako dokumentu, z elementami patriotycznym, no, humanistycznym, etc., etc. Znalazłem świetnego grafika, imieniem... Kasia (nie lubię słowa graficzka...). Ona kilka lat temu robiła pracę dyplomową z opracowania graficznego książki, w tym jest wyspecjalizowana i rozmiłowana. Na samym początku naszej współpracy, na pierwszym spotkaniu ze mną powiedziała mi , że 'zrobi' książkę, nawet taniej, ale pod jednym warunkiem - że nie będzie to sztampa. Z czego się oczywiście ucieszyłem:) Tekst, który jej przesłałem bardzo jej się spodobał, ujęcie tematu, sposób pisania. Zaangażowała się do tego stopnia, że nawet zdjęcia znajomych przesłała mi 'za frico'i z własnej woli, bardzo ciekawe zresztą i pasujące do opracowania - po to oczywiście, by książkę wzbogacić. Nie będzie to jej pierwsza książka; między innymi opracowała kilka podręczników szkolnych. I niedawno z jej ust wyszła propozycja, by zgłosić zarówno pracę zarówno w jej elemencie opracowania graficznego, jak i samą w sobie na jakiś konkurs. Jest przeświadczona, że 'należy jej się to'(jej, tzn. książce:)) Co prawda nad książką jeszcze pracujemy, ale... ale wszystko, co Kasia do tej pory mówiła, wszelkie jej pomysły, wnioski, spostrzeżenia itp. były 'trafione' logiczne i inteligentne. Dlatego i do tej jej myśli odniosłem się serio. Odpowiedz Link Zgłoś
staua Re: Konkursy książkowe 19.05.04, 00:00 Aha, tez mysle, ze warto byloby, skoro ksiazka bedzie oryginalna w kazdym wymiarze :-) Ale co i jak - niestety nie mam pojecia. Zycze powodzenia i moze ktos sie odezwie, albo inna droga znajdziesz odpowiedni konkurs, bo na pewno takie istnieja. Pozdrawiam! Odpowiedz Link Zgłoś
wlodekbar Re: Konkursy książkowe 19.05.04, 00:15 Dzięki serdeczne, staua:) A swoją drogą mogłem ten post napisać 'nieco' bardziej zwięźle - tak, jak Ty piszesz:). Bo gdy teraz spojrzałem na jego objętość... toć to całe wypracowanie:D Ale nic to... Pozdrawiam, Włodek Odpowiedz Link Zgłoś
staua Re: Konkursy książkowe 19.05.04, 16:45 Ja pisze zwiezle, bo mam chyba analityczny umysl (a na pewno wyksztalcenie). Czasem mi smutno, ze nie jestem humanistka, fajnie byloby pisac dlugie, opisowe teksty, o ksiazkach chociazby. Odpowiedz Link Zgłoś
wlodekbar Re: Konkursy książkowe 19.05.04, 17:00 Zas ja sobie zarzucam - permanetntnie i od lat - gadulstwo:) Odpowiedz Link Zgłoś
jottka staua!!! 19.05.04, 17:32 no rany boskie, ty chyba nie piszesz serio któż ci wmówił, że humanista polega na tym, że ględzi długo i wytrwale??? to wyłącznie pretensjonalna/y *** (tu obraźliwe wyrazy), która/y ani pisać, ani mówić nie umie, może od długości uzalezniać jakość tekstu :( wypowiedź ma być takich rozmiarów, żeby nie dało sie usunąć ani jednego słowa, nie zaburzając sensu - osiągnięcie takiego ideału jest bardzo trudne :) Odpowiedz Link Zgłoś
staua Re: staua!!! 19.05.04, 17:46 To troche zarty :-)) ale troszke tez serio, taka samokrytyka. Chodzi mi troche o piekne opisy, do ktorych nie mam tendencji, a lubie je czytac. W liceum pisalam niezle, ale potem zawod mnie "skrzywil" i pisanie artykulow naukowych jakos odebralo mi umiejetnosci tworcze. Jasne, ze humanista nie na tym polega! Ale humanistyczne wyksztalcenie daje inny trening w pisaniu. To chcialam powyzej podkreslic. Odpowiedz Link Zgłoś
wlodekbar Re: staua!!! 19.05.04, 18:44 Ja jeszcze dodam do tego, staua, ze masz dobre serce i kulture:))) Odpowiedz Link Zgłoś