Dodaj do ulubionych

Konkursy książkowe

18.05.04, 22:24
Chciałbym zapytać kto, kiedy, gdzie organizuje konkursy książek i w jakich
kategoriach (opracowanie graficzne, tematyka, element edytordki etc.)

Z góry dziękuję za informację:)
Obserwuj wątek
    • staua Re: Konkursy książkowe 18.05.04, 22:38
      Wlodku, ja Ci tez nie pomoge, widze, ze juz drugi raz piszesz bez odzewu...
      Moze uscislij troche?
      Chodzi Ci o konkursy, gdzie autorzy wysylaja swoje dziela literackie, czy
      konkursy typu nagrody Nike, wybierania najlepszych ksiazek wydanych np. w danym
      roku? Jesli chodzi o tworczosc, to wiem, ze Gph tutaj sie czasem udzielajacy
      moze cos wiedziec na ten temat, moze napisz do niego maila (ostatnio malo tu
      bywa)? Jezeli o ten drugi typ, to nic niestety nie wiem, gdzie mozna zglaszac
      kandydatury na przyklad, a tez chetnie by sie dowiedziala...
      • wlodekbar Re: Konkursy książkowe 18.05.04, 23:56
        Spłodziłem książkę-poradnik dotyczący sztuki fotografowania. Nie poradnik jak
        pstrykać zdjęcia, jakich sporo na rynku (kilka wydawnictw preferuje takie
        właśnie poradniki autorów zagranicznych, kiepskie i przedstawiające landrynkową
        rzeczywistość; preferuje, bo to taniej - płaci się jedynie za prawa autorskie i
        tłumaczenie, czy też przekład, a i tak 'ludzie to kupią'), lecz taki, który
        dotyczy, jak powiadam, sztuki fotografowania. Z uwypukleniem elementu widzenia,
        postrzegania rzeczywistości, wielopłaszczyznowego, z podkreśleniem rangi
        fotografii tworzonej przez tysiące amatorów jako dokumentu, z elementami
        patriotycznym, no, humanistycznym, etc., etc.

Znalazłem świetnego grafika, imieniem... Kasia (nie lubię słowa graficzka...).
        Ona kilka lat temu robiła pracę dyplomową z opracowania graficznego książki, w
        tym jest wyspecjalizowana i rozmiłowana.
        Na samym początku naszej współpracy, na pierwszym spotkaniu ze mną powiedziała
        mi , że 'zrobi' książkę, nawet taniej, ale pod jednym warunkiem - że nie będzie
        to sztampa. Z czego się oczywiście ucieszyłem:)
        Tekst, który jej przesłałem bardzo jej się spodobał, ujęcie tematu, sposób
        pisania. Zaangażowała się do tego stopnia, że nawet zdjęcia znajomych przesłała
        mi 'za frico'i z własnej woli, bardzo ciekawe zresztą i pasujące do
        opracowania - po to oczywiście, by książkę wzbogacić.
        Nie będzie to jej pierwsza książka; między innymi opracowała kilka podręczników
        szkolnych.
        I niedawno z jej ust wyszła propozycja, by zgłosić zarówno pracę zarówno w jej
        elemencie opracowania graficznego, jak i samą w sobie na jakiś konkurs. Jest
        przeświadczona, że 'należy jej się to'(jej, tzn. książce:))
        Co prawda nad książką jeszcze pracujemy, ale... ale wszystko, co Kasia do tej
        pory mówiła, wszelkie jej pomysły, wnioski, spostrzeżenia itp. były 'trafione'
        logiczne i inteligentne. Dlatego i do tej jej myśli odniosłem się serio.
        • staua Re: Konkursy książkowe 19.05.04, 00:00
          Aha, tez mysle, ze warto byloby, skoro ksiazka bedzie oryginalna w kazdym
          wymiarze :-) Ale co i jak - niestety nie mam pojecia. Zycze powodzenia i moze
          ktos sie odezwie, albo inna droga znajdziesz odpowiedni konkurs, bo na pewno
          takie istnieja.
          Pozdrawiam!
          • wlodekbar Re: Konkursy książkowe 19.05.04, 00:15
            Dzięki serdeczne, staua:)
            A swoją drogą mogłem ten post napisać 'nieco' bardziej zwięźle - tak, jak Ty
            piszesz:). Bo gdy teraz spojrzałem na jego objętość... toć to całe
            wypracowanie:D
            Ale nic to...

Pozdrawiam,

Włodek
            • staua Re: Konkursy książkowe 19.05.04, 16:45
              Ja pisze zwiezle, bo mam chyba analityczny umysl (a na pewno wyksztalcenie).
              Czasem mi smutno, ze nie jestem humanistka, fajnie byloby pisac dlugie, opisowe
              teksty, o ksiazkach chociazby.
              • wlodekbar Re: Konkursy książkowe 19.05.04, 17:00
                Zas ja sobie zarzucam - permanetntnie i od lat - gadulstwo:)
              • jottka staua!!! 19.05.04, 17:32
                no rany boskie, ty chyba nie piszesz serio

któż ci wmówił, że humanista polega na tym, że ględzi długo i wytrwale??? to
                wyłącznie pretensjonalna/y *** (tu obraźliwe wyrazy), która/y ani pisać, ani
                mówić nie umie, może od długości uzalezniać jakość tekstu :(

wypowiedź ma być takich rozmiarów, żeby nie dało sie usunąć ani jednego słowa,
                nie zaburzając sensu - osiągnięcie takiego ideału jest bardzo trudne :)
                • staua Re: staua!!! 19.05.04, 17:46
                  To troche zarty :-)) ale troszke tez serio, taka samokrytyka.
                  Chodzi mi troche o piekne opisy, do ktorych nie mam tendencji, a lubie je
                  czytac. W liceum pisalam niezle, ale potem zawod mnie "skrzywil" i pisanie
                  artykulow naukowych jakos odebralo mi umiejetnosci tworcze.
                  Jasne, ze humanista nie na tym polega! Ale humanistyczne wyksztalcenie daje
                  inny trening w pisaniu. To chcialam powyzej podkreslic.
                  • wlodekbar Re: staua!!! 19.05.04, 18:44
                    Ja jeszcze dodam do tego, staua, ze masz dobre serce i kulture:)))
                    • staua Dziekuje bardzo! n/t 19.05.04, 18:53

• wlodekbar Re: Dziekuje bardzo! n/t 19.05.04, 19:44
                        :)
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka