Gość: michalx346 IP: *.CNet.Gawex.PL 22.08.11, 13:36 Szukam książek opowiadających o przemocy szkolnej (nastolatkowie) lub samobójstwach gdzie akcja rozgrywa się w szkole lub szpitalu psychiatrycznym Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: ogonek Re: Samobójstwo, przemoc szkolna, samotność IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.08.11, 17:31 Może 'Dojrzewanie błazna' J. Gardell i 'Zło' Guillou. Odpowiedz Link Zgłoś
garga-mella Re: Samobójstwo, przemoc szkolna, samotność 22.08.11, 17:45 "Instynkt gry" Juli Zeh. Dobrze wpisuje się w tę tematykę, ale przyznam, że zmęczyła mnie i nie doczytałam do końca. Odpowiedz Link Zgłoś
agnieszka_azj Re: Samobójstwo, przemoc szkolna, samotność 22.08.11, 18:43 Gra Baileya Dziewietnaście minut Odpowiedz Link Zgłoś
yanga Re: Samobójstwo, przemoc szkolna, samotność 22.08.11, 19:12 Jodi Picoult "Dziewiętnaście minut", Stephen King "Carrie". Odpowiedz Link Zgłoś
karrika Re: Samobójstwo, przemoc szkolna, samotność 22.08.11, 20:02 Zło Jana Guillou to najmocniejsza ksiązka o szkolenj przemocy, jaką czytałam, choc polskie tłumaczenie jest nieszczególne. Film pod tym samym tytułem jest świetny. Poza tym polecam jeszcze film Niewidzialny Goyera (nie wiem, czy powstał na podstawie ksiązki) oraz powieści To nie Chicago Boie i Własny pokój Ciwoniuk. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: tyda Re: Samobójstwo, przemoc szkolna, samotność IP: *.9.175.181.ng.pl 22.08.11, 21:57 - "Tygrysie wzgórza" - "Samotność liczb pierwszych" (szczególnie utkwiła mi w głowie scena z cukierkiem - kto czytał, ten wie, o co chodzi;) - "Konstelacje" (wyśmiewanie jąkania przez rówieśników) A jeśli interesuje Cię psychika młodocianego psychopaty, to polecam "Musimy porozmawiać o Kevinie" - rewelacyjna i bardzo wstrząsająca książka. Musisz tylko przebrnąc przez ciężkawy początek, a potem pochłonie Cię bez reszty! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Retman Re: Samobójstwo, przemoc szkolna, samotność IP: *.home.aster.pl 22.08.11, 23:07 Polecam szczególnie "W świecie wszechmogącym" Zbigniewa Mikołejki, przede wszystkim rozdział "Protokoły Anny Halman" (o głosnym samobójstwie nastolatki z Gdańska) Odpowiedz Link Zgłoś
qw994 Re: Samobójstwo, przemoc szkolna, samotność 23.08.11, 06:10 Cała lub część akcji w szpitalu psychiatrycznym: Cichy pokój - Lori Schiller Przerwana lekcja muzyki - Susanna Kaysen Kuracja - Jacek Głębski Niespokojny umysł - Kay Jamison Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Czytelnik Re: Samobójstwo, przemoc szkolna, samotność IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.08.11, 10:38 Książki Tobie nie pomogą. Lepiej porozmawiaj ze szkolnym psychologiem, pedagogiem, rodzicami lub zadzwoń na 116 111 czyli bezpłatny numer telefonu zaufania dla dzieci i młodzieży. Odpowiedz Link Zgłoś
cynamoon6 Re: Samobójstwo, przemoc szkolna, samotność 23.08.11, 21:42 Trochę w temacie jest też Niepamietnik Dolores Price- Wally'ego Lamba. Odpowiedz Link Zgłoś
amores_perros Margaret Atwood 25.08.11, 22:37 Bez samobójstwa, ale z niezwykle umiejętnie zobrazowaną atmosferą dziecięcej przemocy i manipulacji - "Kocie oko" Margaret Atwood. Jak czytałam na zaprzyjaźnionym blogu: "wysłuchujemy dość chłodnej i drobiazgowej opowieści o dzieciństwie – stopniowo rekonstruowanym i krok po kroku odsłaniającym swoją grozę". I rzeczywiście, groza, choć budowana z pozornie błahych sytuacji, naprawdę daje tu do myślenia... Bardzo polecam:-) Odpowiedz Link Zgłoś