Dodaj do ulubionych

z wroclawiem w tle

IP: *.ip.netia.com.pl 10.05.12, 10:17
albo w roli glownej ;) szukam ksiazek ktorych akcja dzieje sie we wroclawiu. wiem tylko o krajemwskim, ale moze sa jakies inne jeszcze? nie dla dzieci - dla mlodziezy i dorosych.moze byc kryminal albo obyczajowa ale z podkresleniem miasta,= znacie cos takiego?
Obserwuj wątek
    • garga-mella Re: z wroclawiem w tle 10.05.12, 12:48
      "E.E." Tokarczuk - z tego, co pamiętam, akcja toczy się we Wrocławiu początków XX wieku.
      • Gość: gosc portalu Re: z wroclawiem w tle IP: *.ip.netia.com.pl 10.05.12, 13:05
        tokarczuk nie jest trochę trudna dla16/18latka?
        ale i tak wielkei dzieki.
        • garga-mella Re: z wroclawiem w tle 12.05.12, 19:05
          Gość portalu: gosc portalu napisał(a):

> tokarczuk nie jest trochę trudna dla16/18latka?
          > ale i tak wielkei dzieki.

Z tego, co pamiętam, to raczej nie, ale przyznaję, że czytałam ją bardzo dawno temu:)
          Pozdrawiam!
    • nchyb Zawsze jakieś jutro - Wieczerska 10.05.12, 14:10
      Wrocław powojenny, Wrocław czasów wystawy, widziany oczami licealistki, maturzystki. Warto, co poświadczy nie jedna dyskusja na tym forum...
    • Gość: fraaszka Re: z wroclawiem w tle IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.05.12, 15:39
      "Ucieczka od zapachu świec" Krystyny Pająkowej.
      Piękna, wciągająca, trudna do zdobycia.
      • monikate Re: z wroclawiem w tle 10.05.12, 18:54
        "Zawsze jakieś jutro" Janiny Wieczerskiej - Wrocław powojenny.
        Tak mi się przypomniało, jak parę lat temu dyskutowałam z Żabą Pelagią o tej książce. Żabo, bywasz tu jeszcze pod innym nickiem, czy też obrzydło Ci? :)
      • Gość: angela Re: z wroclawiem w tle IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.05.12, 19:16
        A tą książkę czytałeś? (czytałaś?) :
        agnesscorpio.blogspot.com/2012/05/agnieszka-gil-herbata-z-jasminem.html Nie znam ale jest o Wrocławiu.
        • mika_p Re: z wroclawiem w tle 15.05.12, 00:07
          Ja czytałam Herbatę z jaśminem, bardzo się mi podoba.
    • Gość: Robert Re: z wroclawiem w tle IP: *.217.146.194.generacja.pl 12.05.12, 11:07
      Parę dobrych lat temu wyszedł taki zbiór opowiadań o wrocławiu z fantastycznymi stworzeniami w tle - "Poczet dziwów miejskich" Krzysztofa Piskorskiego - bardzo dobry, może jeszcze gdzieś jest dostępny.
    • ada08 Piotr Siemion "Niskie Łąki" 13.05.12, 15:43
      .
      • arina13 Re: Piotr Siemion "Niskie Łąki" 13.05.12, 18:41
        Właśnie przymierzam się do przeczytania powieści"Niskie Łąki" Piotra Siemiona - Wrocław jest moim rodzinnym miastem.
        Ale nie wiem czy to aby na pewno odpowiednia książka dla nastolatka.

"Pijane nocne parki Wrocławia sprzed kilkunastu lat, kaniony Manhattanu i pulsujące nowym życiem środkowoeuropejskie miasto w chwilę po upadku komunizmu. Przez tę lekko zwariowaną rzeczywistość prowadzi nas bezimienny Anglik. Raz próbuje on z tego świata uciec, raz go zrozumieć-by wreszcie utonąć w nim na dobre, jak inni bohaterowie tej opowieści: niezrównoważony operator podziemnego radia, piękna kobieta skażona realizmem, nietypowy motorniczy tramwaju i kilkoro innych. Choć Anglik chce być tylko kamerą, jego życie odmienia się wraz z życiem polskich bohaterów. Niskie łąki to rodzaj powieści edukacyjnej, a zarazem świadectwo przemiany większej niż jednostkowa-wielogłosowa współczesna odmiana odwiecznej historii o ludziach i wiatrakach."

atramentowyogrod.blogspot.com
        • ada08 Re: Piotr Siemion "Niskie Łąki" 14.05.12, 09:11
          arina13 napisała:

> Ale nie wiem czy to aby na pewno odpowiednia książka dla nastolatka.
          >

Nie sądzę, by jakakolwiek książka była nieodpowiednia dla nastolatka.
          a.
        • zona_mi Re: Piotr Siemion "Niskie Łąki" 11.04.13, 18:31
          Właśnie meczę się - także jako wrocławianka - na Niskimi Łąkami.
          O, Matko , jakie to nudne i niezrozumiałe.
          Niech będzie, że dla mnie...
          Raczej nie skończę.
    • Gość: angela Re: z wroclawiem w tle IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.06.12, 17:46
      Jeszcze ten wątek znalazłam: forum.gazeta.pl/forum/w,151,44955709,,Powiesci_z_Wroclawiem_w_tle.html?v=2

Przeczytałam Hebratę z jasminem, rzeczywiscie autorka bardzo zachęcająco przedstawia Wrocław. W ogóle niezła książka. Troche jak Musierowicz o Poznaniu ale nie tak słodka i naiwna bohaterka.
    • Gość: jarod Re: z wroclawiem w tle IP: *.ssp.dialog.net.pl 26.06.12, 10:01
      Do widzenia wiosno - Elżbiety Krzemińskiej
      tu trochę o czym książka www.atut.ig.pl/?111,do-widzenia-wiosno

Fajnie pokazany klimat i realia życia powojennego Wrocławia.
    • Gość: gosc portalu iga karst IP: *.ip.netia.com.pl 26.06.12, 13:19
      wroclawska autorka - też pisze powiesci z tym mistem w tle? zna ktos?
      • Gość: angela Re: iga karst IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.07.12, 19:41
        Zaczęłam czytać jej "Złudna grę" ale jakoś mnie nie wciagnęła. Moze kiedyś wrócę.
        • nchyb Re: iga karst 14.04.13, 11:16
          Igi Karst przeczytałam kilka książek, m.in. jeden z tomów Pana Samochodzika - ten z Zamkiem Książ, a konkretnie perłami Daisy.
          A także 299 - o motocyklistach. W tle Wrocław też był :)
          Trochę zastrzeżeń do niej miałam, ale do przeczytania, lekki kryminałek, częściowo we Wrocławiu, częściowo w cieplejszej stronie świata. Ach ci mężczyźni na swoich lśniących szybkich motocyklach, które autorka upiera się non stop nazywać dzidami...
          Być może co poniektórzy motocykliści nazwą tak swoje ścigacze, ale nie wszyscy z Wrocławia i okolic :)
          Ale i tak dobrze przy nim się bawiłam.

Czytałam też Złudną grę, ale jakoś specjalnie nie utkwiła mi w pamięci, chociaż doczytałam bezproblemowo i bez wstrętu :)

Na kolejne Samochodziki ochoty nie miałam, ale ewentualny ciąg dalszy 299 chętnie bym przeczytała...
    • jk3377 Re: z wroclawiem w tle 27.06.12, 17:18
      wlaśnie czytam ksiazke, w ktorej przewija sie Wrocław- Joanna Miszczuk 'Matki, zony, czarownice'-polecam:)
      • kodam3 Re: z wroclawiem w tle 11.04.13, 20:45
        Zakręty losu-Agnieszki Lingas-Łoniewskiej
        i książki Joanny Lamparskiej-generalnie pisze o ciekawych miejscach na Dolnym Śląsku/zamki,podziemia,lochy/ ale niektóre rozdziały dotycza właśnie Wrocławia
        • jasnecappucino Re: z wroclawiem w tle 13.04.13, 15:33
          Błazej Przygodzki " Z chirurgiczną precyzją"- thriller medyczny, akcja toczy się w e Wrocławiu, świetne, bardzo polecam:)
          • nchyb Re: z wroclawiem w tle 14.04.13, 11:08
            szukając innych książek - natknęłam się na dwa tytuły, które mnie zainteresowały i są powiązane z Wrocławiem:
            1. Jacek Inglot - Wypędzony
            2. Arkadiusz Jankowski - Tajemnica niemieckiej papierośnicy

Żadnej jeszcze nie czytałam, ale może warto. Ktoś tu z forum czytał i ewentualnie poleca?
            Wrocław jest :)
            • jasnecappucino Re: z wroclawiem w tle 14.04.13, 11:53
              Ja czytałam Inglota- bardzo piękna i bardzo wciągająca książka. Akcja toczy się tuż po II wojnie we Wrocławiu, kiedy tam jeszcze obowiązywały niemieckie nazwy dzielnic i ulic. A sam Wrocław był jedną wielką ruiną. Bardzo polecam:) Nie mogłam się od niej oderwać..
              • nchyb Re: z wroclawiem w tle 20.07.13, 12:07
                zachęciłaś mnie, właśnie książka przyszła, leży na wakacyjnej kupce - do czytania na urlopie

a kojarzysz coś jeszcze w tym stylu, z akcją w tych okolicach - co możesz polecić?
                pozdrawiam
    • lipka02 Re: z wroclawiem w tle 20.07.13, 14:14
      "Całkiem nowe życie"-akcja dzieje się we Wrocławiu i Karpaczu ale nie jest zbyt dużo opisów miasta.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka