16.08.12, 21:59
Właśnie wróciłam z wakacji w Chorwacji. Po raz pierwszy byłam w tamtym rejonie i chciałabym poczytać o byłej Jugosławii. W mojej bibliotece dostałam do przeczytania "Miłość na gruzach Kosowa". Jestem w trakcie szukania książek dotyczących tematyki bałkańskiej - a może Wy coś mi polecicie?
Obserwuj wątek
    • wolny_czytelnik Re: Bałkany 16.08.12, 22:19
      Kilka lat temu czytałem fajną książkę "Koczownicy" Nanada Velkicovica.
      Historia dzieje się w czasie oblężenia Sarajewa i opowiada losy rodziny ukrywającej się/mieszkającej w muzeum (jeśli dobrze pamiętam) rodziny.
      Chociaż w wojną w tle, to jednak opowieść przedstawiona bez patosu i martyrologi.

Przypominam sobie jeszcze jedną ciekawą książkę "Czasy kóz" ale to akurat dotyczy Macedonii, i trochę bardziej odległych czasów; chyba okolice drugiej wojny światowej.

Z tego co się orientuje, to wydawnictwo Czarne ma bogatą ofertę "bałkańską" i chętnie drukują pisarzy z tamtego regionu.

A i jeszcze Dubravka Ugresic, chociaż ja akurat za nią nie przepadam; może oprócz jednej książki "Muzeum bezwarunkowej kapitulacji".
    • chiara76 Re: Bałkany 16.08.12, 23:29
      faktycznie, jak napisał Ktoś powyżej, Czarne ma wydaje sporo autorów z tego rejonu. Może zerknij na ich stronę i popatrz na tytuły.
      Na mnie zrobiła wrażenie książka Dubravki Ugresic, "Ministerstwo bólu". Czytałam też "Czarnobylskie truskawki" Vesny Goldsworthy, i coś z nieco innej "beczki", "Ekaterini" Marii Knezevic.
      • mutant12 Re: Bałkany 17.08.12, 12:29
        Mogę polecić dwóch pisarzy, których twórczość bardzo mi się spodobała, aczkolwiek czytałam tylko po jednej książce każdego z nich. Pierwszy to Miroslav Krleža, pisarz chorwacki, drug zaś Serb Danilo Kiš. Ich twórczość nie jest bałkanocentryczna, można w niej znaleźć wiele uniwersalnych motywów dotyczących ludzkiej kondycji, lecz jednak osadzona jest w tamtych krajach i tamtej rzeczywistości (aczkolwiek książka Krležy, którą czytałam, rozgrywa się bodaj w latach 30. ub.w.). A także nierzeczywistości, bo Kiš ma coś z realizmu magicznego, z Olgi Tokarczuk albo czeskiego kina ;) Obie książki napisane pięknym językiem. W szczególności upajałam się Krležą, tłumaczka wykonała świetną robotę.

lubimyczytac.pl/ksiazka/73848/ogrod-popiol
        lubimyczytac.pl/ksiazka/49974/na-krawedzi-rozumu
    • maniaczytania Re: Bałkany 17.08.12, 18:09
      Ja czytalam dwie ksiazki autorow balkanskich, obie dotyczyly ostatniej wojny, chociaz w rozny sposob.

Jedna to ksiazka serbskiej autorki Natashy Radojcic-Kane "Powrot do domu" (tutaj moja recenzja), a druga to z kolei ksiazka autorki chorwackiej Ivany Sajko - "Rio Bar" wydana w WAB-owej serii z miotla (czytalam ja w tym roku na chorwackiej plazy, jeszcze nie zdazylam opisac).
      Obie polecam, choc ta druga troche specyficzna jest.
    • joe_stru Re: Bałkany 17.08.12, 19:31
      Robert D. Kaplan Bałkańskie upiory. Podróż przez historię. Wydało to Czarne. Znakomita rzecz, mnóstwa rzeczy można się dowiedzieć. Bardzo polecam.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka