Gość: Kuba IP: w3cache.* / 81.219.246.* 04.07.04, 18:01 Właśnie czytam "Zwrotnik raka" i ciekaw jestem opini o H.Millerze.Co sądzicie? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
braineater Re: Henry Miller 04.07.04, 19:35 Rewelacja jedyna w swoim rodzaju acz dzis nie wiedzieć czemu odsądzana od wielkości - co nie zmienia faktu, że oczywiście zdażały mu się kiksy w karierza takie jak "Kolos" czy "Moloch" - które obnażają pewne braki w warsztacie pisarskim. Ale pozostawił po sobie kilka ksiązek, które należy koniecznie przeczytać i zrozumieć - oba "Zwrotniki", "Jabłka Hieronima bosha" i (tu chwila zawahania ale jednak) trylogie "Różoukrzyżowanie". Jeden z nielicznych naprawdę szczerych i bezkompromisowych pisarzy dwudziestego wieku, nie oszczędzający żadnych świętości, łącznie z samym sobą ale potrafiący się również zachwycić najprostszymi rzeczami i czerpać radość z wszystkich faktów swej pokopanej biografii - co widać szczególnie w tekstach późniejszych.. Pozdrowienia:) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: itek Re: Henry Miller IP: *.pomorzany.v.pl 19.07.04, 23:45 Zartow c.d.Rewelacja.Dobre sobie.Czytajac ten post dochodze do wniosku, ze ten Miller jest genialniejszy niz Szekspir (w mniemaniu piszacego). Odpowiedz Link Zgłoś
braineater Re: Henry Miller 20.07.04, 13:05 Twoje prawo dochodzic do wniosków wszelakich, nawet i błędnych - porównywanie Millera z Szekspirem jakoś mi na myśl nie przyszło, bo to raczej dośc homeryckie działanie.A lubię obu. Natomiast miło by było gdybyś miał ochotę wytłumaczyć czemuż to, misiaczku, z tą opinią się nie zgadzasz a nie po prostu skrytykować moje podejście - bo to dośc zachowawcze zachowanie:) Pozdrowienia:) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: itek Re: Henry Miller IP: *.pomorzany.v.pl 20.07.04, 14:58 Nie zgadzam sie Misiaczku Drogi z Twoja opinia ("rewelacja"), gdyz cala tworczosc HM mozna podsumowac slowem (to jest najlepsze okreslenie) nieistotna (przynajmniej dla mnie), nie podejmuje on zadnych istotnych kwestii, jego pisarstwo to czysta destrukcja, czyta sie to (ja mam za soba z trudem Zwrotnik Raka) i jak to ktos juz napisal zapomina (bo to jest nieistotne), cala wartosc jego tkwi w stylu, warsztacie, ale zeby okreslac go jako rewelacje to ciut za malo (przynajmniej dla mnie). Innym pisarzem, ktory przychodzi mi na mysl w zwiazku z HM to Celine, ktory jednak podejmuje istotne kwestie (i w zwiazku z tym moje pytanko- co wyzej cenisz- Podroz.. czy Zwrotnik.. ??- tylko nie zadawalaj sie stwierdzeniem ze lubisz obie :)). Pozdrawiam :) Odpowiedz Link Zgłoś
braineater Re: Henry Miller 20.07.04, 16:27 No - i to jest konstruktywna krytyka i aż się miło nań odpowiada:) Czy Miller jest nieistotny? ciężko mi się do tego ustosunkować bo katastroficzne podejście do świata prezentowane w obu Zwrotnikach w jakimś (chyba nawet dość dużym) stopniu wpłynęło na mój prywatny swiatopogląd - więc dla mnie jest pisarzem istotnym. Tylko, że najprawdopodobniej jest to ważne dla mnie tylko i byc może paru innych ludzi na świecie - a dla reszty pan Henio może wydawać się ciut zbrutalizowaną wersją Cohello:) - tu nie mnie wyrokować - ja go po prostu cenię i jest dla mnie pisarzem rewelacyjnym. I być może, właśnie brak zaimka osobowego w poprzednim poście spowodował, że postanowiłeś się nad nim poznęcać, jak nad prawdą objawianą vel dogmatem, co bynajmniej nie było moim założeniem. A teaz co do Ferdynanda "Wstrętnego Faszysty" Celine - pisarz to wielki i doskonały i faktycznie mierzy się z problemami na skalę światową (no może kontynentalną:), i potrafi doskonale tłumaczyć swoje światopoglądowe wybory i robi to zapewne jaśniej niż pan Henio - tyle, że nie przekonuje mnie zbyt - mogę go cenić też właśnie jako stylistę - jeden z najpiekniejszych fragmentów jego prozy to początek "Z Zamku do Zamku" i tu można sie po prostu zakochać w tym sposobie pisania - ale właśnie zupełnie nie trafia do mnie jego filozofia życiowa, i mimo jego tłumaczeń nie potrafię zaaprobować tych wyborów, których dokonał - co, powtarzam, nie zmienia mojej opini o nim,że wielkim pisarzem był. A odpowiadając na twoje pytanie - jednak bardziej Zwrotniki niż Podróż acz we wszystkich tych ksiązkach można odnaleźć mnóstwo istotnych kwesti, no i przede wszystkim kawał dobrej uczciwej literatury... Pozdrowienia:) Odpowiedz Link Zgłoś
clevera ja rowniez:) 04.07.04, 21:54 Wlasnie dzisiaj skonczylam czytac "Zwrotnik raka" i mam ambiwalentne odczucia. Z jednej strony jego niesamowita umiejetnosc uciekania w pokrecone rozmyslania przy bardzo prozaicznych czynnosciach lub zdarzeniach, a wlasciwie wyplywajacych wlasnie z nich, a z drugiej strony to jego widzenie rzeczywistosci od strony obrzydliwych szczegolow. Jak dla mnie za depresyjna, troche czytalam ja wbrew sobie i ciezko bylo zaczynac dzien od niej, ale czytalam mimo wszystko, a potem nie mialam ochoty na sniadanie. Poza tym mialam wrazenie, ze jego proroctwa mogly bulwersowac kiedys. Dzisiaj , skoro sie spelnily, troszke traca myszka. :) Odpowiedz Link Zgłoś
ajsch Re: Henry Miller 05.07.04, 17:19 podoba mi sie bardzo oczywiscie nie znaczy to ze sie w 100% utozsamiam z bohaterem ale bardzo lubie te ksiazke Odpowiedz Link Zgłoś
anastasia27 Re: Henry Miller 06.07.04, 15:38 Depresyjna książka o niczym. Fascynacja dla nastolatków. Zapominasz w piętnaście minut po przeczytaniu o czym była. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mim Re: Henry Miller IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.07.04, 17:24 Na "Ale kino" można właśnie obejżeć film "Henry i June" o Millerze z okresu pisania "zwrotnika Raka". Film powastał na podstawie pamiętników Anais Nin. Świetny - bardzo polecam. "Zwrotnika Raka" nie czytałam, ale po filmie chyba muszę. Odpowiedz Link Zgłoś
ajsch Re: Henry Miller 19.07.04, 15:47 jesli chodzi o Henry i June to polecam ksiazke - film odradzam... Odpowiedz Link Zgłoś
ajsch Re: Henry Miller 19.07.04, 15:48 dla nstolatkow ? nie sadze klimat jest ciekawy... chociaz wole Nin Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Kinia Re: Henry Miller IP: *.stnet.pl / *.stnet.pl 20.07.04, 15:06 Proza Millera juz dzis chyba tak nie bulwersuje aczkolwiek opinia skandalisty i proowkatora robi swoje i skutecznie przyciąga nowych czytelników. Moim zdaniem to dobra proza, ale nie wybitna. Polecam "Jabłka Hieronima Boscha". Odpowiedz Link Zgłoś
jagoda18 Re: Henry Miller 24.07.04, 13:46 Noce milosci i smiechu - zbior opowiadan Millera, szczegolnie podobalo mi sie "Potrawka astrologiczna". Odpowiedz Link Zgłoś
anmasr Re: Henry Miller 27.07.04, 01:48 Tacy pisarze pchają literaturę na nowe tory, przyspieszają rozwój nie tylko literatury ale również kultury jako całości, po prostu to jest impuls by nie powiedzieć kopniak. Szekspir, Dostojewski, Joyce, H. Miller... Odpowiedz Link Zgłoś
ajsch Re: Henry Miller 27.07.04, 11:05 to prawde ta wtorna reszta nie szokuje bo jest strasznie mialka w swej wtornosci Odpowiedz Link Zgłoś