Gość: Joanna Re: STEPHEN KING IP: *.spam.mim.pl 06.09.04, 17:59 "zielona mila" za najbardziej poruszającą scenę śmierci ... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Albertus.pl Re: STEPHEN KING IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.09.04, 00:06 > WPISUJCIE WASZE ULUBIONE TYTUŁY MISTRZA GROZY,A JEŚLI BĘDZIE WAM SIĘ CHCIAŁO > UZASADNIJCIE SWÓJ WYBÓR.DZIĘKI Tylko te tytuły, które można kupić W ALBERTUSIE :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: lagnis Re: STEPHEN KING IP: *.chello.pl 07.09.04, 01:54 "Miasteczko Salem" Stephen King: Jest to pierwsza książka Kinga którą przeczytałem.Głównie z powodu tematyki która mnie interesuję, a o której nie napisano zbyt wielu dobrych książek - o wampirach.Książka jak dla mnie jest genialna.King jest mistrzem w budowaniu napięcia, klimatu grozy.Człowiek konczy czytac rozdział i nie może oderwac się od książki, zaczyna czytac kolejny.Nie pamiętam juz kiedy ostatnio miałem taką książke która by mnie tak wciągneła.Dosłownie połknąłem ja w dwa dni, gdybym czytał ją w domu podejrzewam ze siedział bym cały dzień i czytał czytał czytał.Swietny klimat, wspaniale ukazane życie w prowincjonalnym miasteczku, fajni bohaterowie -w dużej częsci ci poboczni którzy nie wystepuja za często :np opis kierowcy autobusu szkolnego.Jak dla mnie 10/10.Polecam czytać w nocy -choc moja dziewczyna się bała przed snem ją czytac:-] "Sklepik z marzeniami" Stephen King: Druga książka Kinga jaką przeczytałem w ramach bliższego zapoznania się z tym autorem.Po swietnym "Miasteczku Salem", spodziewalem się czegoś równie dobrego, niestety zawiodłem się bardzo.Przeczytałem nudną i słabą książke.Książka ma prawie 700 stron, z czego mysle, iż jakby wyrzucić 300 to książka by nic nie straciła.Nie ma tu tego klimatu znanego z "Miasteczka" który powoduję iż człowiek nie może oderwac się od książki, nie ma budowania nastroju ani napięcia.Dopiero po jakis 450 stronach cos się zaczyna dziać.Nawet charakterystyka postaci nie jest fajna.Jest co prawda pare postaci które są nawet ciekawe -jak Leland Gaunt, ale to ksiązki niestety nie ratuję.King chciał pokazać, iż chęć posiadania, zawiść, może doprowadzic ludzi do naprawde złych rzeczy, co nie jest to za bardzo odkrywcze, choc w sumie mu sie to udało.Nie polecam tej ksiązki Kinga. Odpowiedz Link Zgłoś
ihopeyouwilllikeme Re: STEPHEN KING 08.09.04, 18:58 Ja właśnie przeczytałem " Buick 8 " - niezłe, ale nie za szybko znów sięgnę. Odpowiedz Link Zgłoś
mroovechka Re: STEPHEN KING 08.09.04, 22:44 Kinga przeczytałam prawie wszystko i oprócz "Miasteczka Salem", które jest o wampirach, najbardziej podobały mi się jego książki, w których siły nadprzyrodzone w zasadzie nie występują czyli "Misery" i "Zielona mila" oraz opowiadanie "Skazani na Shawshank". Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: hogata Re: STEPHEN KING IP: *.netia.com.pl 20.09.04, 17:47 Będę oryginalna - zdecydowanie moim numerem 1 jest "Dolores Claiborne", książka która świadczy o tym , że King to nie tylko mistrz grozy ale także świetny psycholog!Warto przeczytać chociżby dlatego, żeby dowiedzieć sie dlaczego kobiety bywają czasami jędzami ;-) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: bmwariat Re: STEPHEN KING IP: *.netia.pl 20.09.04, 18:03 Polecam ksiazke pt" Zielona Mila" FANTASTYCZNA. Lepsza jak film. Jesli ktos nie czytal rowniez ksiazki pt" Forest Gump" i "Forest i Spolka" to baaaaaaaaaaaardzo goraco ja polecam. Pisarz Winstom Groom. Wyrabista:) Odpowiedz Link Zgłoś
orales73 Re: STEPHEN KING 20.09.04, 23:33 To Mroczna Wieża - ale polecam dać szansę cyklowi i sięgnąć po tom drugi. Rewelacja Wielki Marsz Czwarta po północy Odpowiedz Link Zgłoś
alcoola Re: STEPHEN KING 21.09.04, 11:06 Czytałam wszystko oprócz cyklu Mroczna wieża, bo jakoś te klimaty mi nie odpowiadają. Pozostałe lubię prawie wszystkie, chociaż Sklepik z marzeniami jest nudnawy, nie zmogłam także Regulatorów. I Łowcę snów jakoś mi się ciężko czytało. Cieszę się, że ktoś wspomniał o Dolores Clairborne, dla mnie to także kapitalna książka. Liczyłam na to że podobna będzie Rose Madder, ale kiedy zaczął się ten wątek z zaczarowanym obrazem, przestało mi się podobać. Byłoby lepsze gdyby nie mieszać tutaj sił nadprzyrodzonych, mąż bohaterki jest wystarczająco przerażający... Odpowiedz Link Zgłoś
bastard_bloodwritten Re: STEPHEN KING 24.09.04, 11:27 alcoola napisała: > Czytałam wszystko oprócz cyklu Mroczna wieża, bo jakoś te klimaty mi nie > odpowiadają. daj szansę - trzeba przebrnąć przez pierwszy tom [właściwie można go ominąć, nic wielkiego się nie stanie] i zabrać się od razu za drugi. To naprawdę King w świetnej formie Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Xara Re: STEPHEN KING IP: *.res.pl / 82.160.26.* 24.09.04, 14:00 Dlaczego omijać pierwszy tom? Przecież jest świetny, od pierwszej strony Odpowiedz Link Zgłoś
ihopeyouwilllikeme Re: STEPHEN KING 13.02.05, 15:54 No i przeczytałem " Sklepik z marzeniami ", moim zdaniem b.dobra książka, choć pachnie lekko rutyną. Odpowiedz Link Zgłoś
orales73 Re: STEPHEN KING 16.02.05, 13:56 Gość portalu: Xara napisał(a): > Dlaczego omijać pierwszy tom? Przecież jest świetny, od pierwszej strony czy ja wiem. nie jest zły, ale w porównaniu do nastepnych mizerny. Czuje się, że minęło wiele lat między pierwszym a pozostałymi tomami Odpowiedz Link Zgłoś
metalflower Re: STEPHEN KING 13.02.05, 16:11 Moje ulubione tytuły to "Worek Kości" i "Miasteczko Salem". Świetne są też wszystkie opowiadania Mistrza Grozy. A uzasadnienie wyboru? "Worek Kości to książka genialnie napisana, a w "Miasteczku..." odpowiada mi tematyka (wampiry:)) Z kolei "Misery" przeczytałam raz i więcej tego nie wezmę do ręki! Film, to w porównaniu z książkowym pierwowzorem, bajeczka na dobranoc. Brr! Odpowiedz Link Zgłoś
umathurman Sklepik z marzeniami, King w oryginale 14.02.05, 15:22 niezbyt pochlebne opinie widze o Sklepiku z Marzeniami. Dziwne to bardzo, poniewaz przeczytalam chyba wszystkie ksiazki Kinga i jest to moja ulubiona. POLECAM BARDZO CZYTANIE KINGA PO ANGIELSKU. ZDECYDOWANIE LEPIEJ ODBIERAM WTEDY KSIAZKE. KING PISZE PROSTYM JEZYKIEM, A CZESTO W POLSKIM TLUMACZENIU GUBI SIE PRZEKAZ. pozdrawiam ;) Odpowiedz Link Zgłoś
tomekpk Re: Wielki marsz 17.02.05, 17:50 Wielki marsz to powieść o tym do czego może doprowadzić i doprowadzi proponowany nam styl życia propagujący rozrywkę za wszelką cenę. Odpowiedz Link Zgłoś
simply.blue Re: Wielki marsz 18.02.05, 20:47 Ja tez jestem zaskoczona niepochlebnymi opiniami, bo dla mnie Sklepik z marzeniami jest na pewno w pierwszej piątce. Sklania do przemyslen, a poza tym podobało mi sie splecenie wszystkich wątków, czytając mialam wrazenie, ze kazdy szczegół jest ważny i rzeczywiście pod koniec wszystko sie ułożyło jak puzzle. Świetny jest Wielki marsz, uwielbiam Skazanych..., podobała mi sie Rose Madder. Za to Smętarz dla zwierzaków budzi we mnie groze do dziś, chociaz czytalam go ok.10 lat temu!! Wystarczy, ze coś mi sie skojarzy, albo przyśni i juz mam dreszcz przerażenia... Książka fajna, ale za bardzo mi sie odbiła na psychice, czasem żałuję, ze ją czytałam... Pozdrawiam wszystkich fanów Kinga Odpowiedz Link Zgłoś
ihopeyouwilllikeme Re: Wielki marsz 19.02.05, 12:59 > Książka fajna, ale za bardzo mi sie odbiła na psychice, > czasem żałuję, ze ją czytałam.. Mam identyczne odczucie w związku z " Wielkim Marszem ". Dziś samo brzmienie słów " telewizja ", " teleturniej " itd. budzi we mnie mimowolne mdłości. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Xionc Re: STEPHEN KING IP: 213.77.7.* 21.04.05, 16:41 1. Bastion 2. To 3. Tommyknockers 4. Martwa strefa (?) - o nauczycielu, który obudził się po śpiączce ze zdolnościami nadprzyrodzonymi 5. Worek kości Odpowiedz Link Zgłoś
czekolada6891 Re: STEPHEN KING 11.05.05, 23:48 king wymiata, co tu duzo mowic....moje ulubione: Smętarzysko dla Zwierzakow Miasteczko Salem Misery zielona mila to opowiesc o facecie, ktory przebywal w celi smierci i takie sie tam rozne rzeczy dzialy?? film ogladalm o takim tytule i nie wiem czy to o to chodzi... pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś