Dodaj do ulubionych

STEPHEN KING

• Gość: Joanna Re: STEPHEN KING IP: *.spam.mim.pl 06.09.04, 17:59
      "zielona mila"
      za najbardziej poruszającą scenę śmierci
      ...
    • Gość: Albertus.pl Re: STEPHEN KING IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.09.04, 00:06
      > WPISUJCIE WASZE ULUBIONE TYTUŁY MISTRZA GROZY,A JEŚLI BĘDZIE WAM SIĘ CHCIAŁO
      > UZASADNIJCIE SWÓJ WYBÓR.DZIĘKI

Tylko te tytuły, które można kupić
      W ALBERTUSIE :)
      • Gość: lagnis Re: STEPHEN KING IP: *.chello.pl 07.09.04, 01:54
        "Miasteczko Salem" Stephen King:

Jest to pierwsza książka Kinga którą przeczytałem.Głównie z powodu tematyki
        która mnie interesuję, a o której nie napisano zbyt wielu dobrych książek - o
        wampirach.Książka jak dla mnie jest genialna.King jest mistrzem w budowaniu
        napięcia, klimatu grozy.Człowiek konczy czytac rozdział i nie może oderwac się
        od książki, zaczyna czytac kolejny.Nie pamiętam juz kiedy ostatnio miałem taką
        książke która by mnie tak wciągneła.Dosłownie połknąłem ja w dwa dni, gdybym
        czytał ją w domu podejrzewam ze siedział bym cały dzień i czytał czytał
        czytał.Swietny klimat, wspaniale ukazane życie w prowincjonalnym miasteczku,
        fajni bohaterowie -w dużej częsci ci poboczni którzy nie wystepuja za
        często :np opis kierowcy autobusu szkolnego.Jak dla mnie 10/10.Polecam czytać w
        nocy -choc moja dziewczyna się bała przed snem ją czytac:-]

"Sklepik z marzeniami" Stephen King:

Druga książka Kinga jaką przeczytałem w ramach bliższego zapoznania się z tym
        autorem.Po swietnym "Miasteczku Salem", spodziewalem się czegoś równie dobrego,
        niestety zawiodłem się bardzo.Przeczytałem nudną i słabą książke.Książka ma
        prawie 700 stron, z czego mysle, iż jakby wyrzucić 300 to książka by nic nie
        straciła.Nie ma tu tego klimatu znanego z "Miasteczka" który powoduję iż
        człowiek nie może oderwac się od książki, nie ma budowania nastroju ani
        napięcia.Dopiero po jakis 450 stronach cos się zaczyna dziać.Nawet
        charakterystyka postaci nie jest fajna.Jest co prawda pare postaci które są
        nawet ciekawe -jak Leland Gaunt, ale to ksiązki niestety nie ratuję.King chciał
        pokazać, iż chęć posiadania, zawiść, może doprowadzic ludzi do naprawde złych
        rzeczy, co nie jest to za bardzo odkrywcze, choc w sumie mu sie to udało.Nie
        polecam tej ksiązki Kinga.

• ihopeyouwilllikeme Re: STEPHEN KING 08.09.04, 18:58
          Ja właśnie przeczytałem " Buick 8 " - niezłe, ale nie za szybko znów sięgnę.
          • mroovechka Re: STEPHEN KING 08.09.04, 22:44
            Kinga przeczytałam prawie wszystko i oprócz "Miasteczka Salem", które jest o
            wampirach, najbardziej podobały mi się jego książki, w których siły
            nadprzyrodzone w zasadzie nie występują czyli "Misery" i "Zielona mila" oraz
            opowiadanie "Skazani na Shawshank".
    • m_alina Re: STEPHEN KING 17.09.04, 19:39
      "Lśnienie" czytane nocą - bałam się:)
    • Gość: hogata Re: STEPHEN KING IP: *.netia.com.pl 20.09.04, 17:47
      Będę oryginalna - zdecydowanie moim numerem 1 jest "Dolores Claiborne", książka
      która świadczy o tym , że King to nie tylko mistrz grozy ale także świetny
      psycholog!Warto przeczytać chociżby dlatego, żeby dowiedzieć sie dlaczego
      kobiety bywają czasami jędzami ;-)
    • Gość: bmwariat Re: STEPHEN KING IP: *.netia.pl 20.09.04, 18:03
      Polecam ksiazke pt" Zielona Mila" FANTASTYCZNA. Lepsza jak film.
      Jesli ktos nie czytal rowniez ksiazki pt" Forest Gump" i "Forest i Spolka" to
      baaaaaaaaaaaardzo goraco ja polecam. Pisarz Winstom Groom. Wyrabista:)
      • orales73 Re: STEPHEN KING 20.09.04, 23:33
        To
        Mroczna Wieża - ale polecam dać szansę cyklowi i sięgnąć po tom drugi. Rewelacja
        Wielki Marsz
        Czwarta po północy
    • alcoola Re: STEPHEN KING 21.09.04, 11:06
      Czytałam wszystko oprócz cyklu Mroczna wieża, bo jakoś te klimaty mi nie
      odpowiadają. Pozostałe lubię prawie wszystkie, chociaż Sklepik z marzeniami
      jest nudnawy, nie zmogłam także Regulatorów. I Łowcę snów jakoś mi się ciężko
      czytało.
      Cieszę się, że ktoś wspomniał o Dolores Clairborne, dla mnie to także kapitalna
      książka. Liczyłam na to że podobna będzie Rose Madder, ale kiedy zaczął się ten
      wątek z zaczarowanym obrazem, przestało mi się podobać. Byłoby lepsze gdyby nie
      mieszać tutaj sił nadprzyrodzonych, mąż bohaterki jest wystarczająco
      przerażający...
      • bastard_bloodwritten Re: STEPHEN KING 24.09.04, 11:27
        alcoola napisała:

> Czytałam wszystko oprócz cyklu Mroczna wieża, bo jakoś te klimaty mi nie
        > odpowiadają.

daj szansę - trzeba przebrnąć przez pierwszy tom [właściwie można go ominąć,
        nic wielkiego się nie stanie] i zabrać się od razu za drugi. To naprawdę King w
        świetnej formie
        • Gość: Xara Re: STEPHEN KING IP: *.res.pl / 82.160.26.* 24.09.04, 14:00
          Dlaczego omijać pierwszy tom? Przecież jest świetny, od pierwszej strony
          • ihopeyouwilllikeme Re: STEPHEN KING 13.02.05, 15:54
            No i przeczytałem " Sklepik z marzeniami ", moim zdaniem b.dobra książka, choć
            pachnie lekko rutyną.
          • orales73 Re: STEPHEN KING 16.02.05, 13:56
            Gość portalu: Xara napisał(a):

> Dlaczego omijać pierwszy tom? Przecież jest świetny, od pierwszej strony

czy ja wiem. nie jest zły, ale w porównaniu do nastepnych mizerny. Czuje się,
            że minęło wiele lat między pierwszym a pozostałymi tomami
    • metalflower Re: STEPHEN KING 13.02.05, 16:11
      Moje ulubione tytuły to "Worek Kości" i "Miasteczko Salem". Świetne są też
      wszystkie opowiadania Mistrza Grozy. A uzasadnienie wyboru? "Worek Kości to
      książka genialnie napisana, a w "Miasteczku..." odpowiada mi tematyka (wampiry:))
      Z kolei "Misery" przeczytałam raz i więcej tego nie wezmę do ręki! Film, to w
      porównaniu z książkowym pierwowzorem, bajeczka na dobranoc. Brr!
    • umathurman Sklepik z marzeniami, King w oryginale 14.02.05, 15:22
      niezbyt pochlebne opinie widze o Sklepiku z Marzeniami.
      Dziwne to bardzo, poniewaz przeczytalam chyba wszystkie ksiazki Kinga i jest to
      moja ulubiona.
      POLECAM BARDZO CZYTANIE KINGA PO ANGIELSKU.
      ZDECYDOWANIE LEPIEJ ODBIERAM WTEDY KSIAZKE.
      KING PISZE PROSTYM JEZYKIEM, A CZESTO W POLSKIM TLUMACZENIU GUBI SIE PRZEKAZ.
      pozdrawiam ;)
      • tomekpk Re: Wielki marsz 17.02.05, 17:50
        Wielki marsz to powieść o tym do czego może doprowadzić i doprowadzi
        proponowany nam styl życia propagujący rozrywkę za wszelką cenę.
        • simply.blue Re: Wielki marsz 18.02.05, 20:47
          Ja tez jestem zaskoczona niepochlebnymi opiniami, bo dla mnie Sklepik z
          marzeniami jest na pewno w pierwszej piątce. Sklania do przemyslen, a poza tym
          podobało mi sie splecenie wszystkich wątków, czytając mialam wrazenie, ze kazdy
          szczegół jest ważny i rzeczywiście pod koniec wszystko sie ułożyło jak puzzle.
          Świetny jest Wielki marsz, uwielbiam Skazanych..., podobała mi sie Rose Madder.
          Za to Smętarz dla zwierzaków budzi we mnie groze do dziś, chociaz czytalam go
          ok.10 lat temu!! Wystarczy, ze coś mi sie skojarzy, albo przyśni i juz mam
          dreszcz przerażenia... Książka fajna, ale za bardzo mi sie odbiła na psychice,
          czasem żałuję, ze ją czytałam... Pozdrawiam wszystkich fanów Kinga
          • ihopeyouwilllikeme Re: Wielki marsz 19.02.05, 12:59
            > Książka fajna, ale za bardzo mi sie odbiła na psychice,
            > czasem żałuję, ze ją czytałam..

Mam identyczne odczucie w związku z " Wielkim Marszem ". Dziś samo brzmienie
            słów " telewizja ", " teleturniej " itd. budzi we mnie mimowolne mdłości.
    • lucy215 Re: STEPHEN KING 19.02.05, 09:13
      Miasteczko Salem
    • Gość: Xionc Re: STEPHEN KING IP: 213.77.7.* 21.04.05, 16:41
      1. Bastion
      2. To
      3. Tommyknockers
      4. Martwa strefa (?) - o nauczycielu, który obudził się po śpiączce ze
      zdolnościami nadprzyrodzonymi
      5. Worek kości
    • czekolada6891 Re: STEPHEN KING 11.05.05, 23:48
      king wymiata, co tu duzo mowic....moje ulubione:
      Smętarzysko dla Zwierzakow
      Miasteczko Salem
      Misery
      zielona mila to opowiesc o facecie, ktory przebywal w celi smierci i takie sie
      tam rozne rzeczy dzialy?? film ogladalm o takim tytule i nie wiem czy to o to
      chodzi...
      pozdrawiam
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka