Dodaj do ulubionych

Hinduska beletrystyka

11.02.13, 12:51
Mozecie mi polecic ksiazki gdzie akcja dzieje sie w Indiach? Jakies obyczajowki, moga byc tez pamietniki z podrozy, ale nie Kreta. ;)
Obserwuj wątek
    • qw994 Re: Hinduska beletrystyka 11.02.13, 12:57
      Przepaść między nami - Thrity Umrigar (www.biblionetka.pl/book.aspx?id=95980)
      Przedział dla pań - Anita Nair (www.biblionetka.pl/book.aspx?id=32728)
      Obie bardzo dobre.

Odradzam natomiast "Shantaram". Potworne nudziarstwo, w dodatku autor i zarazem główny bohater pozuje na "drania o złotym sercu". Błe. Książka do przeczytania wyłącznie dla walorów poznawczych.
      • blue.berry Re: Hinduska beletrystyka 11.02.13, 14:05
        Biały Tygrys i Między zabójstwami - Aravind Adiga
        jak lubisz sf to Rzeka bogów - Ian McDonald
      • Gość: ja Re: Hinduska beletrystyka IP: *.dynamic.chello.pl 11.02.13, 20:08
        A mnie "Shantaram" bardzo wciągnął i przeczytałam jednym tchem. I kompletnie nie mogę się zgodzić z przedpiszcą :)
        • pavvka Re: Hinduska beletrystyka 12.02.13, 16:19
          Gość portalu: ja napisał(a):

> A mnie "Shantaram" bardzo wciągnął i przeczytałam jednym tchem. I kompletnie ni
          > e mogę się zgodzić z przedpiszcą :)

A ja się z qw994 zgadzam w całej rozciągłości. Fatalna książka. Źle skonstruowana, potwornie przegadana, koszmarnie pretensjonalny język, samochwalstwo autora woła o pomstę do nieba, i jeszcze ta cała pseudofilozofia... Nie, nie i jeszcze raz nie.

A z moich ulubionych Hindusów przypomniał mi się jeszcze Amitav Ghosh. Jeśli chodzi o współczesne Indie, to polecam z jego książek 'Żarłoczny przypływ'. 'Sea of Poppies' (nieprzetłumaczone na polski) też bardzo dobre, ale akcja toczy się w okresie wojen opiumowych. I 'Szklany pałac', też polecam, ale tam chyba większa część działa się w Indochinach, a w Indiach mniejsza.
    • hajota Re: Hinduska beletrystyka 11.02.13, 15:20
      Ma być indyjskiego autora czy niekoniecznie? Bo jak niekoniecznie, to absolutnie polecam tetralogię Paula Scotta "Klejnot korony", "Dzień skorpiona", "Wieże milczenia" i "Podział łupów".
    • pavvka Re: Hinduska beletrystyka 11.02.13, 16:06
      Moi ulubieni to:

Salman Rushdie ' Dzieci Północy', 'Ostatnie westchnienie Maura', 'Śalimar klaun'
      Arundhati Roy 'Bóg rzeczy małych'
      Kiran Desai 'Brzemię rzeczy utraconych' i 'Zadyma w dzikim sadzie'
    • brasilka2 Re: Hinduska beletrystyka 11.02.13, 16:18
      Jeśli może być po angielsku, to polecam "Family matters" i "Fine balance" (szczególnie tę drugą) Rohintona Mistry. Nie wiem czy są przetłumaczone na polski.
      "Shantaram" - dla mnie ciekawa książka, do tego strasznie gruba, co lubię.
      Teraz czytam powieści Laili el Omari o XVIII-wiecznych Indiach. Nic ambitnego, ale jako miłe czytadełko jest OK.
      Dawno temu czytałam "Miasto radości" i zapamiętałam jako fascynującą książkę, więc chyba też polecam :)
    • miss.desaparecida Re: Hinduska beletrystyka 19.02.13, 16:39
      Wspomnianą wyżej Kiran Desai też polecam. A od siebie dorzucam:
      - Vikram Chandra "Święte gry", "Miłość i tęsknota w Bombaju" (wbrew temu, co na okładce nie jest to romansidło), "Czerwona ziemia i obfity deszcz";
      - Manil Suri "Wisznu umiera";
      - Hari Kunzru "Transmisja".
    • annielika Re: Hinduska beletrystyka 20.02.13, 12:28
      A ja polecam "Impresjonista" Hari Kunzru. Bardzo bardzo ciekawa ksiazka. :)
      • pavvka Re: Hinduska beletrystyka 20.02.13, 14:54
        Książka może być, ale akcja toczy się w Indiach chyba tylko w pierwszej połowie, i dość dawno temu (za panowania brytyjskiego).
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka