solaris_1971 28.06.13, 21:50 Jak tylko skoncze " The thirteenh tale " to sobie przypomne " Krolow przekletych ". Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
shiva772 Re: co czytamy w lipcu ? 28.06.13, 22:15 Przewodnik "Francja", Przewodnik "Florencja i Toskania" - oba National Geographic oraz książeczki z serii "Co kraj to obyczaj - "Włochy", "Francja" . W przerwach M. Puzo "Ojciec chrzestny". Odpowiedz Link Zgłoś
tekla.ja Re: co czytamy w lipcu ? 29.06.13, 06:18 Wakacyjnie - "Ania z Zielonego Wzgórza" i pozostałe tomy. Na jednym z forum pisano o Ani i tak jakoś postanowiłam wrócic do lat bardzo juz odległych i lektur dawno czytanych...moze jeszcze cos "wygrzebię" z tamtych lat... wszak lato, relaks, luz... Odpowiedz Link Zgłoś
baaasiiia Re: co czytamy w lipcu ? 30.06.13, 21:28 tekla.ja napisała: > Wakacyjnie - "Ania z Zielonego Wzgórza" i pozostałe tomy. Na jednym z forum pis > ano o Ani i tak jakoś postanowiłam wrócic do lat bardzo juz odległych i lektur > dawno czytanych...moze jeszcze cos "wygrzebię" z tamtych lat... wszak lato, rel > aks, luz... Na takiej samej zasadzie ja spoglądam na cały cykl o Harrym Potterze... :) Na razie tylko spoglądam, bo wiem, że jak tylko zacznę pierwszą stronę pierwszego tomu to wsiąknę na amen i ocknę się na ostatniej stronie tomu siódmego... Ale wszak wakacje, relaks :))))) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: tyda Re: co czytamy w lipcu ? IP: *.9.175.46.ng.pl 29.06.13, 16:33 "Kiedy śpisz". Na podstawie tej książki powstał bardzo dobry hiszpański thriller "Słodkich snów". Ciekawe, co lepsze - film czy książka... Odpowiedz Link Zgłoś
maniaczytania Re: co czytamy w lipcu ? 29.06.13, 16:44 hmm, u mnie w kalendarzu jeszcze czerwiec ;) Odpowiedz Link Zgłoś
eeela Re: co czytamy w lipcu ? 29.06.13, 19:47 Ale Solaris już plany robi na przyszły miesiąc :-) Odpowiedz Link Zgłoś
grzeczna_dziewczynka15 Re: co czytamy w lipcu ? 29.06.13, 21:50 Też sobie pomyślałam, że wcześnie;) Nie planuję - mam dłuuuugą listę lektur, więc nie wiem, co mi najpierw wpadnie w ręce;) Wszystko zależy, czy będzie lało/czy może słonecznie, jaki będę miała humor, czy będę na kacu, czy będę zmęczona po sporcie, czy może w nastroju romantycznym. Jak to można tak na zimno zaplanować? A poza tym, może nagle poczuję, że MUUUUSZĘ, coś tam przeczytać, właśnie w tym momencie. Odpowiedz Link Zgłoś
eeela Re: co czytamy w lipcu ? 29.06.13, 23:16 A skąd wiesz, że Solaris planowała na zimno? A może to był gorący spontaniczny pomysł, zainspirowany obecną lekturą albo filmem, albo opinią znajomego? Mnie się bardzo często zdarza, że w trakcie czytania jednej książki nachodzi mnie ochota na jakąś konkretną inną, i wtedy biorę ją jako następną do czytania. Odpowiedz Link Zgłoś
grzeczna_dziewczynka15 Re: co czytamy w lipcu ? 30.06.13, 17:58 Bo lipiec się wciąż nie zaczął:) (dlatego na zimno) Odpowiedz Link Zgłoś
eeela Re: co czytamy w lipcu ? 01.07.13, 01:03 Może nie spodziewała się skończyć obecnej książki w ciągu tych kilku dni? Odpowiedz Link Zgłoś
konopielka80 Re: co czytamy w lipcu ? 30.06.13, 22:53 "Ucieczka na szczyt" - o polskich himalaistach Odpowiedz Link Zgłoś
nioma Re: co czytamy w lipcu ? 01.07.13, 10:34 IV część cyklu Camilli Lackberg, w kolejce czekąją następne cztery. Nowy Lee Child, kolejna biografia Jackie Onassis, sensacyjnie "Pasażer" Grange'a. Lekko, wakacyjnie. Wprawdzie urlopu w tym roku nie mam ale jakaś ławka w parku może się znajdzie. Jak funduszy starczy to chcialabym kupic Jaruzelską Odpowiedz Link Zgłoś
jenny98 Re: co czytamy w lipcu ? 01.07.13, 14:52 "Prymuska", dopiero zdobyłam. Właśnie leży ta książka obok mnie i jeszcze pachnie nieprzeczytanymi kartkami:) Jest to opowieść polskiej pisarki Ewy Bagłaj. Dla tych co wiedzą to trzecia część przygód dziewczyny, która się nazywa Broszka. Czyli będą konie, przygody w stadninie, wątek kryminalny i trochę o relacjach międzyludzkich... taki wakacyjny temacik:) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Kaśka Re: Prymuska IP: *.centertel.pl 08.07.13, 09:53 Chyba niedawno widziałam gdzieś tą Prymuskę. Ja akurat mam tej samej autorki odłożoną do przeczytania Słoneczną dziewczynę o matce Olbrychskiego. Odpowiedz Link Zgłoś
skierlinka Re: Prymuska - Ewa Bagłaj 17.07.13, 12:22 jenny98 napisał(a): > "Prymuska", dopiero zdobyłam. Właśnie leży ta książka obok mnie i jeszcze pachn > ie nieprzeczytanymi kartkami:) Jest to opowieść polskiej pisarki Ewy Bagłaj. Dl > a tych co wiedzą to trzecia część przygód dziewczyny, która się nazywa Broszka. > Czyli będą konie, przygody w stadninie, wątek kryminalny i trochę o relacjach > międzyludzkich... taki wakacyjny temacik:) Dla mnie to taka współczesna Ania z Zielonego Wzgórza i Pan Samochodzik w jednym ;) Raczej dla młodych Odpowiedz Link Zgłoś
soya3 Re: Prymuska - Ewa Bagłaj 24.07.13, 14:26 Jak wyżej. Apropo tematyki znam te okolice ;) to koło stadniny w Janowie Podlaskim jak ktoś kojarzy aukcje koni arabskich Odpowiedz Link Zgłoś
gosiownik Re: Prymuska - Ewa Bagłaj 24.07.13, 16:35 Ja czytam "Palacza zwlok" Fuksa i zaczelam "Archipelag Gulag" i pewnie troche mi zejdzie zanim te druga pozycje skoncze. A w miedzyczasie cos lzejszego czyli "Road to Rouen" Bena Hatcha, ktora kupilam chyba za funta na amazonie bo miala dobre recenzje, ale podoba mi sie srednio. Odpowiedz Link Zgłoś
angazetka Re: co czytamy w lipcu ? 02.07.13, 09:43 Na razie "Awanturę o pieniądze albo zycie" Mendozy, ale bez szczególnego zachwytu. Odpowiedz Link Zgłoś
gosiownik Re: co czytamy w lipcu ? 02.07.13, 13:56 Koncze "Ksiege cmentarna" Gaimana i zaczelam "Eiger wysniony" Krakauera. Odpowiedz Link Zgłoś
zooba Re: co czytamy w lipcu ? 02.07.13, 15:00 Skończyła "Zabić drozda" i "Obsoletki". Zaczęłam "1000 lat wkurzania Francuzów" i "Jak być kobietą?" (co za banalny tytuł...) W kolejce czeka "Efekt Lucyfera" i "Hipnotyzer", a i jeszcze "Podróż słonia". Ciekawe, czy się uwinę w jedne miesiąc. Odpowiedz Link Zgłoś
michaln890 Re: co czytamy w lipcu ? 02.07.13, 19:20 Ostatni Samuraj. Rozmowy o Generale Petelickim na pewno ciekawa pozycja dla tych którzy interesują się współczesną polityką (do kupienia w bookmaster.pl) a oprócz tego nadrabiam zaległości w postaci metro 2034. Odpowiedz Link Zgłoś
zooba Re: co czytamy w lipcu ? 03.07.13, 08:33 Jeszcze dodam, że "Zabić drozda" zdecydowanie warto, a podchodziłam do niej jak pies do jeża. "Obsoletki" nie zachwyciły mnie, natomiast "1000 lat wkurzania Francuzów" czyta się świetnie. Napisana jest z luzem (brawa tez dla tłumacza), a jednocześnie zawiera bardzo dużo informacji. Odpowiedz Link Zgłoś
geisterseher25 Re: co czytamy w lipcu ? 03.07.13, 09:31 Obsoletki i Efekt Lucyfera b. polecam! Odpowiedz Link Zgłoś
pampelune Re: co czytamy w lipcu ? 03.07.13, 09:49 Alain Mabanckou, "Jutro skończę dwadzieścia lat". Bardzo polecam, czyta się lekko, ale nie bezmyślnie. Odpowiedz Link Zgłoś
geisterseher25 Re: co czytamy w lipcu ? 03.07.13, 09:55 Ja - hucką książkę: Kosa Hanny Sokołowskiej Po spotkaniu z autorką dużo entuzjazmu dla tego pomysłu mam. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: hucia Re: co czytamy w lipcu ? IP: *.dynamic.chello.pl 08.07.13, 17:57 Tak, tak, "Kosę" koniecznie! Świetne to! I na zimę i na lato! :P Odpowiedz Link Zgłoś
eeela Re: co czytamy w lipcu ? 04.07.13, 11:00 "Wszechświaty równoległe" Michio Kaku. Bardzo dobrze napisane, chociaż nawet przy całej przystępności książki muszę co i rusz się konsultować z Wikipedią. Książka daje nieźle w łeb, a wyobraźnia szaleje ;-) Odpowiedz Link Zgłoś
czaczanoga Re: co czytamy w lipcu ? 04.07.13, 16:41 Właśnie dotarł "Legion" Cherezińskiej i będę jutro niewyspana ;) Odpowiedz Link Zgłoś
maniaczytania Re: co czytamy w lipcu ? 04.07.13, 19:30 Skonczylam ""Piesn o poranku" P. Simons i "Jak oddech" M. Wardy, teraz czytam: "Bzyk" Mary Roach "Idealne matki" Doris Lessing Odpowiedz Link Zgłoś
ls48 Re: co czytamy w lipcu ? 04.07.13, 19:51 Hannah Richel-Dom na szczycie klifu. Bardzo, bardzo wciagajaca...polecam... Odpowiedz Link Zgłoś
caroline1976 Re: co czytamy w lipcu ? 08.07.13, 14:18 juz go przeczytałam a własciwie wchłonęlam bo czyta sie super szybko, a w kolejce czeka "Tajemnice Odessy" Woloszanskiego Odpowiedz Link Zgłoś
grzeczna_dziewczynka15 Re: co czytamy w lipcu ? 06.07.13, 16:02 U mnie obecnie Henry James "The Ambassadors". Zobaczymy, co potem, jeszcze się nie zdecydowałam, ale chybą przeczytam książek Izabeli Filipiak o Marii Komornickiej. Tylko trochę gruba do wzięcia na wakacje, hmm, mam nadzieję, że uwinę się przed wyjazdem;) No i wreszcie czas, żeby skonczyć Route 66 Warakomskiej. Odpowiedz Link Zgłoś
ksiezna_pani1 Re: co czytamy w lipcu ? 06.07.13, 19:34 "W kleszczach lęku", Henry'ego Jamesa Odpowiedz Link Zgłoś
angazetka Przygoda z Mendozą zakończona 07.07.13, 10:13 I chyba nie będzie miała ciągu dalszego. Niezłe, ale nie mój klimat ani styl. Teraz - "Testament Nobla" Marklund. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mliscie Re: Przygoda z Mendozą zakończona IP: *.dynamic.chello.pl 07.07.13, 11:19 Imperium Kapuścińskiego. Zaczęłam od Kronosa ale widzę, że faktycznie, bez uprzedniego przeczytania Dzienników Gombrowicz czytanie Kronosa mija się z celem. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: igor Re: Przygoda z Mendozą zakończona IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.07.13, 17:21 Masz rację, bo Kronos to kontynuacja Dzienników. Ode mnie: Dudziński - Dom przy Alien Avenue, Ściana Odpowiedz Link Zgłoś
chiara76 "Brzechwa nie dla dzieci". Mariusz Urbanek. 08.07.13, 15:38 Podobała mi się biografia Władysława Broniewskiego autorstwa pana Urbanka, dlatego i tej nie chciałam przegapić , dodatkowo udało się ją kupić w rewelacyjnej cenie na czytnik, więc...rozkoszuję się lekturą. Odpowiedz Link Zgłoś
gosiownik Re: "Brzechwa nie dla dzieci". Mariusz Urbanek. 08.07.13, 17:17 W tym roku odswiezam sobie Swiat Dysku - jestem teraz na "Carpe Jugulum". A w miedzyczasie czytam "Brudnopis" Lukjanienki. Odpowiedz Link Zgłoś
koma_5 Re: co czytamy w lipcu ? 08.07.13, 15:59 Potęgę teraźniejszości Tolla. Można było w Biedzie nabyć za 20zł. Fajne tam sa czasem ksiazki. W ogóle to tanie ksiązki można nabywac dzieki wymianie. To lubię! (przeczytam i wymieniam się). Możesz sama się przekonać ;) I dzięki wymianom mam ksiązki za monety a nie banknoty. I każdego stać.To lubię! => Odpowiedz Link Zgłoś
mokrzyk247 Re: co czytamy w lipcu ? 08.07.13, 20:45 Krąg Śmierci - szybko, niemal na jednym tchu. Nasi też potrafią pisać. Nigdy nie rozumiałem fascynacji skandynawską literaturą. Nasi potrafią pisać i naprawdę robią to dobrze - wystarczy poszperać. Odpowiedz Link Zgłoś
do_dupy_z_taka_gazeta Re: co czytamy w lipcu ? 08.07.13, 18:15 Ktoś się orientuje, dlaczego na zdjęciu prowadzącym do tego tematu ze strony głównej widać żyda (ręka opasana tefilinem, książka pisana od prawej do lewej)? Odpowiedz Link Zgłoś
rotkaeppchen1 Re: co czytamy w lipcu ? 09.07.13, 00:37 Bram Stoker "Dracula" :D W sam raz na krotkie letnie noce :-) Odpowiedz Link Zgłoś
aria.na Re: co czytamy w lipcu ? 11.07.13, 16:26 "Wiosna Adeli" - Ludo Zubek. Akcja dzieje się w latach 1846 - 1856 i opowiada o losach pewnej słowackiej szlachcianki widzianych oczami jej po powiernicy, córki wiejskiego nauczyciela, która jest jednocześnie narratorem książki. Może to pozycja nie najwyższych lotów, ale czyta się dobrze, a głównym atutem książki są wydarzenia, które miały odzwierciedlenie w rzeczywistości. Walka słowackiego narodu o "przywrócenie mu świadomości własnej odrębności, o przyznanie mu prawa do istnienia wśród innych narodów". Skąd my to znamy???:) "Szerszeń" - Ethel Lilian Voynich. Ta pozycja chyba nie wymaga rekomendacji... dla mnie to trzecie spotkanie z tą książką. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: tyda Re: co czytamy w lipcu ? IP: *.9.175.46.ng.pl 11.07.13, 19:05 Skończyłam własnie "Córkę twórcy królów" Gregory i - jak zawsze w przypadku Phillippy Gregory - jestem zachwycona. Jest to jedna z lepszych książek tej autorki, wg mojej subiektywnej opinii. Dużo lepsza niż "Władczyni rzek", równie dobra jak "Kochanice króla" czy "Dwie królowe". Bardzo gorąco polecam . Wciąga jak diabli. A teraz zabieram się za "Białą królową" tej samej autorki Odpowiedz Link Zgłoś
eeela Re: co czytamy w lipcu ? 24.07.13, 14:07 > A teraz zabieram się za "Białą królową" tej samej autorki Właśnie leci teraz na BBC1 nowy serial, który jest ekranizacją tej książki, bardzo fajny :-) Może się w końcu za Gregory zabiorę kiedyś :-) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: magda Re: co czytamy w lipcu ? IP: *.adsl.inetia.pl 11.07.13, 20:14 Poleci ktoś ciekawe książki z gatunku fantasy? Odpowiedz Link Zgłoś
eeela Re: co czytamy w lipcu ? 12.07.13, 03:13 forum.gazeta.pl/forum/w,151,141062488,141062488,Milosnicy_fantasy_poradzcie_.html forum.gazeta.pl/forum/w,151,135658805,135658805,Co_warto_z_fantastyki_.html forum.gazeta.pl/forum/w,151,124482864,124482864,Ksiazki_fantasy_dla_nastolatkow.html Odpowiedz Link Zgłoś
grzeczna_dziewczynka15 Piaskowa Góra - Joanna Bator 13.07.13, 15:27 Już prawie kończę i mam to rozdarcie - przerwać na chwilę, by przyjemność potrwała dłużej, czy nie odkładać, bo chcę czytać dalej. Cudna książka. Kto jeszcze czytał, bo marzę o wymianie opinii na temat książki. Odpowiedz Link Zgłoś
aniita Re: Piaskowa Góra - Joanna Bator 15.07.13, 15:23 Po "Piaskowej Górze" jest kontynuacja - "Chmurdalia". Też warto. Na tym forum toczyły się liczne dyskusje nt. twórczości Joanny Bator: forum.gazeta.pl/forum/w,151,141484424,141484615,Bator_Joanna.html A ja w lipcu czytam opowiadania Alice Munro - powtórkowo z tomów "Uciekinierka" oraz "Zbyt wiele szczęścia", premierowo z tomu "Drogie życie". Coraz bardziej się przekonuję do tej autorki. W tzw. międzyczasie przeczytałam jeszcze "Jeść przyzwoicie" Karen Duve i znów mi wzrosły wyrzuty sumienia z powodu, że nie jestem weganką... (Wegetarianką jestem od dawna, ale rezygnacja z mięsa nigdy nie wiązała się dla mnie z jakimś wyrzeczeniem, raczej z poczuciem ulgi, że już nie jem tego, czego nigdy nie lubiłam, rezygnacja z nabiału byłaby o wiele większym wyzwaniem. To tyle tytułem off-topic). Pozdrawiam, Odpowiedz Link Zgłoś
aderydy Re: Piaskowa Góra - Joanna Bator 15.07.13, 21:29 lipiec to urlop, więc "postawiłam" na J.L. Wisniewskiego ;-) wzięlam tylko dwie ksiązki...to tylko tydzien, i nie tylko czytanie zaplanowałam! zaczęlam czytac "Na fejsie z moim synem", na razie jest ok, sporo dygresji przeróznych... potem "Czy mężczyzni są swiatu potrzebni"... mam nadzieję, ze wniosek będzie, że tak ;-) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: awida "Bajki o życiu" IP: *.multi.internet.cyfrowypolsat.pl 17.07.13, 14:13 Po kawałku, na dobranoc. Piękne:) Odpowiedz Link Zgłoś
sisterofmercy007 Re: Reva Mann "Córka rabina czyli 17.07.13, 18:32 o seksie, narkotykach i ortodoksyjnych Żydach opowieść prawdziwa". Wygląda na to, że szczere. Odpowiedz Link Zgłoś