Dodaj do ulubionych

co czytamy w lipcu ?

28.06.13, 21:50
Jak tylko skoncze " The thirteenh tale " to sobie przypomne " Krolow przekletych ".
Obserwuj wątek
    • shiva772 Re: co czytamy w lipcu ? 28.06.13, 22:15
      Przewodnik "Francja", Przewodnik "Florencja i Toskania" - oba National Geographic oraz książeczki z serii "Co kraj to obyczaj - "Włochy", "Francja" . W przerwach M. Puzo "Ojciec chrzestny".
      • tekla.ja Re: co czytamy w lipcu ? 29.06.13, 06:18
        Wakacyjnie - "Ania z Zielonego Wzgórza" i pozostałe tomy. Na jednym z forum pisano o Ani i tak jakoś postanowiłam wrócic do lat bardzo juz odległych i lektur dawno czytanych...moze jeszcze cos "wygrzebię" z tamtych lat... wszak lato, relaks, luz...
        • baaasiiia Re: co czytamy w lipcu ? 30.06.13, 21:28
          tekla.ja napisała:

> Wakacyjnie - "Ania z Zielonego Wzgórza" i pozostałe tomy. Na jednym z forum pis
          > ano o Ani i tak jakoś postanowiłam wrócic do lat bardzo juz odległych i lektur
          > dawno czytanych...moze jeszcze cos "wygrzebię" z tamtych lat... wszak lato, rel
          > aks, luz...

Na takiej samej zasadzie ja spoglądam na cały cykl o Harrym Potterze... :) Na razie tylko spoglądam, bo wiem, że jak tylko zacznę pierwszą stronę pierwszego tomu to wsiąknę na amen i ocknę się na ostatniej stronie tomu siódmego...
          Ale wszak wakacje, relaks :)))))
    • Gość: tyda Re: co czytamy w lipcu ? IP: *.9.175.46.ng.pl 29.06.13, 16:33
      "Kiedy śpisz". Na podstawie tej książki powstał bardzo dobry hiszpański thriller "Słodkich snów". Ciekawe, co lepsze - film czy książka...
    • maniaczytania Re: co czytamy w lipcu ? 29.06.13, 16:44
      hmm, u mnie w kalendarzu jeszcze czerwiec ;)
      • eeela Re: co czytamy w lipcu ? 29.06.13, 19:47
        Ale Solaris już plany robi na przyszły miesiąc :-)
        • grzeczna_dziewczynka15 Re: co czytamy w lipcu ? 29.06.13, 21:50
          Też sobie pomyślałam, że wcześnie;)

Nie planuję - mam dłuuuugą listę lektur, więc nie wiem, co mi najpierw wpadnie w ręce;) Wszystko zależy, czy będzie lało/czy może słonecznie, jaki będę miała humor, czy będę na kacu, czy będę zmęczona po sporcie, czy może w nastroju romantycznym. Jak to można tak na zimno zaplanować? A poza tym, może nagle poczuję, że MUUUUSZĘ, coś tam przeczytać, właśnie w tym momencie.
          • eeela Re: co czytamy w lipcu ? 29.06.13, 23:16
            A skąd wiesz, że Solaris planowała na zimno? A może to był gorący spontaniczny pomysł, zainspirowany obecną lekturą albo filmem, albo opinią znajomego? Mnie się bardzo często zdarza, że w trakcie czytania jednej książki nachodzi mnie ochota na jakąś konkretną inną, i wtedy biorę ją jako następną do czytania.
            • grzeczna_dziewczynka15 Re: co czytamy w lipcu ? 30.06.13, 17:58
              Bo lipiec się wciąż nie zaczął:) (dlatego na zimno)
              • eeela Re: co czytamy w lipcu ? 01.07.13, 01:03
                Może nie spodziewała się skończyć obecnej książki w ciągu tych kilku dni?
    • konopielka80 Re: co czytamy w lipcu ? 30.06.13, 22:53
      "Ucieczka na szczyt" - o polskich himalaistach
      • nioma Re: co czytamy w lipcu ? 01.07.13, 10:34
        IV część cyklu Camilli Lackberg, w kolejce czekąją następne cztery.
        Nowy Lee Child, kolejna biografia Jackie Onassis, sensacyjnie "Pasażer" Grange'a.
        Lekko, wakacyjnie. Wprawdzie urlopu w tym roku nie mam ale jakaś ławka w parku może się znajdzie.
        Jak funduszy starczy to chcialabym kupic Jaruzelską
    • jenny98 Re: co czytamy w lipcu ? 01.07.13, 14:52
      "Prymuska", dopiero zdobyłam. Właśnie leży ta książka obok mnie i jeszcze pachnie nieprzeczytanymi kartkami:) Jest to opowieść polskiej pisarki Ewy Bagłaj. Dla tych co wiedzą to trzecia część przygód dziewczyny, która się nazywa Broszka. Czyli będą konie, przygody w stadninie, wątek kryminalny i trochę o relacjach międzyludzkich... taki wakacyjny temacik:)
      • nioma Re: co czytamy w lipcu ? 02.07.13, 08:40
        o, konie? cos dla mnie
      • Gość: Kaśka Re: Prymuska IP: *.centertel.pl 08.07.13, 09:53
        Chyba niedawno widziałam gdzieś tą Prymuskę. Ja akurat mam tej samej autorki odłożoną do przeczytania Słoneczną dziewczynę o matce Olbrychskiego.
      • skierlinka Re: Prymuska - Ewa Bagłaj 17.07.13, 12:22
        jenny98 napisał(a):

> "Prymuska", dopiero zdobyłam. Właśnie leży ta książka obok mnie i jeszcze pachn
        > ie nieprzeczytanymi kartkami:) Jest to opowieść polskiej pisarki Ewy Bagłaj. Dl
        > a tych co wiedzą to trzecia część przygód dziewczyny, która się nazywa Broszka.
        > Czyli będą konie, przygody w stadninie, wątek kryminalny i trochę o relacjach
        > międzyludzkich... taki wakacyjny temacik:)

Dla mnie to taka współczesna Ania z Zielonego Wzgórza i Pan Samochodzik w jednym ;) Raczej dla młodych
        • soya3 Re: Prymuska - Ewa Bagłaj 24.07.13, 14:26
          Jak wyżej. Apropo tematyki znam te okolice ;) to koło stadniny w Janowie Podlaskim jak ktoś kojarzy aukcje koni arabskich
          • gosiownik Re: Prymuska - Ewa Bagłaj 24.07.13, 16:35
            Ja czytam "Palacza zwlok" Fuksa i zaczelam "Archipelag Gulag" i pewnie troche mi zejdzie zanim te druga pozycje skoncze.

A w miedzyczasie cos lzejszego czyli "Road to Rouen" Bena Hatcha, ktora kupilam chyba za funta na amazonie bo miala dobre recenzje, ale podoba mi sie srednio.
    • angazetka Re: co czytamy w lipcu ? 02.07.13, 09:43
      Na razie "Awanturę o pieniądze albo zycie" Mendozy, ale bez szczególnego zachwytu.
      • gosiownik Re: co czytamy w lipcu ? 02.07.13, 13:56
        Koncze "Ksiege cmentarna" Gaimana i zaczelam "Eiger wysniony" Krakauera.
    • zooba Re: co czytamy w lipcu ? 02.07.13, 15:00
      Skończyła "Zabić drozda" i "Obsoletki".
      Zaczęłam "1000 lat wkurzania Francuzów" i "Jak być kobietą?" (co za banalny tytuł...)
      W kolejce czeka "Efekt Lucyfera" i "Hipnotyzer", a i jeszcze "Podróż słonia". Ciekawe, czy się uwinę w jedne miesiąc.
      • michaln890 Re: co czytamy w lipcu ? 02.07.13, 19:20
        Ostatni Samuraj. Rozmowy o Generale Petelickim na pewno ciekawa pozycja dla tych którzy interesują się współczesną polityką (do kupienia w bookmaster.pl) a oprócz tego nadrabiam zaległości w postaci metro 2034.
      • zooba Re: co czytamy w lipcu ? 03.07.13, 08:33
        Jeszcze dodam, że "Zabić drozda" zdecydowanie warto, a podchodziłam do niej jak pies do jeża. "Obsoletki" nie zachwyciły mnie, natomiast "1000 lat wkurzania Francuzów" czyta się świetnie. Napisana jest z luzem (brawa tez dla tłumacza), a jednocześnie zawiera bardzo dużo informacji.
      • geisterseher25 Re: co czytamy w lipcu ? 03.07.13, 09:31
        Obsoletki i Efekt Lucyfera b. polecam!
    • pampelune Re: co czytamy w lipcu ? 03.07.13, 09:49
      Alain Mabanckou, "Jutro skończę dwadzieścia lat".
      Bardzo polecam, czyta się lekko, ale nie bezmyślnie.
    • geisterseher25 Re: co czytamy w lipcu ? 03.07.13, 09:55
      Ja - hucką książkę: Kosa Hanny Sokołowskiej
      Po spotkaniu z autorką dużo entuzjazmu dla tego pomysłu mam.
      • Gość: hucia Re: co czytamy w lipcu ? IP: *.dynamic.chello.pl 08.07.13, 17:57
        Tak, tak, "Kosę" koniecznie! Świetne to! I na zimę i na lato! :P
    • eeela Re: co czytamy w lipcu ? 04.07.13, 11:00
      "Wszechświaty równoległe" Michio Kaku. Bardzo dobrze napisane, chociaż nawet przy całej przystępności książki muszę co i rusz się konsultować z Wikipedią. Książka daje nieźle w łeb, a wyobraźnia szaleje ;-)
    • czaczanoga Re: co czytamy w lipcu ? 04.07.13, 16:41
      Właśnie dotarł "Legion" Cherezińskiej i będę jutro niewyspana ;)
    • maniaczytania Re: co czytamy w lipcu ? 04.07.13, 19:30
      Skonczylam ""Piesn o poranku" P. Simons i "Jak oddech" M. Wardy,

teraz czytam:
      "Bzyk" Mary Roach
      "Idealne matki" Doris Lessing
      • ls48 Re: co czytamy w lipcu ? 04.07.13, 19:51
        Hannah Richel-Dom na szczycie klifu. Bardzo, bardzo wciagajaca...polecam...
        • czuszkaa Re: co czytamy w lipcu ? 05.07.13, 20:27
          "Bezcennego" Miłoszewskiego
          • caroline1976 Re: co czytamy w lipcu ? 08.07.13, 14:18
            juz go przeczytałam a własciwie wchłonęlam bo czyta sie super szybko, a w kolejce czeka "Tajemnice Odessy" Woloszanskiego
    • grzeczna_dziewczynka15 Re: co czytamy w lipcu ? 06.07.13, 16:02
      U mnie obecnie Henry James "The Ambassadors". Zobaczymy, co potem, jeszcze się nie zdecydowałam, ale chybą przeczytam książek Izabeli Filipiak o Marii Komornickiej. Tylko trochę gruba do wzięcia na wakacje, hmm, mam nadzieję, że uwinę się przed wyjazdem;) No i wreszcie czas, żeby skonczyć Route 66 Warakomskiej.
    • ksiezna_pani1 Re: co czytamy w lipcu ? 06.07.13, 19:34
      "W kleszczach lęku", Henry'ego Jamesa
    • angazetka Przygoda z Mendozą zakończona 07.07.13, 10:13
      I chyba nie będzie miała ciągu dalszego. Niezłe, ale nie mój klimat ani styl.
      Teraz - "Testament Nobla" Marklund.
      • Gość: mliscie Re: Przygoda z Mendozą zakończona IP: *.dynamic.chello.pl 07.07.13, 11:19
        Imperium Kapuścińskiego. Zaczęłam od Kronosa ale widzę, że faktycznie, bez uprzedniego przeczytania Dzienników Gombrowicz czytanie Kronosa mija się z celem.
        • Gość: igor Re: Przygoda z Mendozą zakończona IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.07.13, 17:21
          Masz rację, bo Kronos to kontynuacja Dzienników.
          Ode mnie: Dudziński - Dom przy Alien Avenue, Ściana
    • chiara76 "Brzechwa nie dla dzieci". Mariusz Urbanek. 08.07.13, 15:38
      Podobała mi się biografia Władysława Broniewskiego autorstwa pana Urbanka, dlatego i tej nie chciałam przegapić , dodatkowo udało się ją kupić w rewelacyjnej cenie na czytnik, więc...rozkoszuję się lekturą.
      • gosiownik Re: "Brzechwa nie dla dzieci". Mariusz Urbanek. 08.07.13, 17:17
        W tym roku odswiezam sobie Swiat Dysku - jestem teraz na "Carpe Jugulum". A w miedzyczasie czytam "Brudnopis" Lukjanienki.
    • koma_5 Re: co czytamy w lipcu ? 08.07.13, 15:59
      Potęgę teraźniejszości Tolla. Można było w Biedzie nabyć za 20zł. Fajne tam sa czasem ksiazki. W ogóle to tanie ksiązki można nabywac dzieki wymianie. To lubię! (przeczytam i wymieniam się). Możesz sama się przekonać ;) I dzięki wymianom mam ksiązki za monety a nie banknoty. I każdego stać.To lubię! =>
      • mokrzyk247 Re: co czytamy w lipcu ? 08.07.13, 20:45
        Krąg Śmierci - szybko, niemal na jednym tchu. Nasi też potrafią pisać. Nigdy nie rozumiałem fascynacji skandynawską literaturą. Nasi potrafią pisać i naprawdę robią to dobrze - wystarczy poszperać.
    • do_dupy_z_taka_gazeta Re: co czytamy w lipcu ? 08.07.13, 18:15
      Ktoś się orientuje, dlaczego na zdjęciu prowadzącym do tego tematu ze strony głównej widać żyda (ręka opasana tefilinem, książka pisana od prawej do lewej)?
    • rotkaeppchen1 Re: co czytamy w lipcu ? 09.07.13, 00:37
      Bram Stoker "Dracula" :D W sam raz na krotkie letnie noce :-)
      • aria.na Re: co czytamy w lipcu ? 11.07.13, 16:26
        "Wiosna Adeli" - Ludo Zubek. Akcja dzieje się w latach 1846 - 1856 i opowiada o losach pewnej słowackiej szlachcianki widzianych oczami jej po powiernicy, córki wiejskiego nauczyciela, która jest jednocześnie narratorem książki. Może to pozycja nie najwyższych lotów, ale czyta się dobrze, a głównym atutem książki są wydarzenia, które miały odzwierciedlenie w rzeczywistości. Walka słowackiego narodu o "przywrócenie mu świadomości własnej odrębności, o przyznanie mu prawa do istnienia wśród innych narodów". Skąd my to znamy???:)

"Szerszeń" - Ethel Lilian Voynich. Ta pozycja chyba nie wymaga rekomendacji... dla mnie to trzecie spotkanie z tą książką.
        • Gość: tyda Re: co czytamy w lipcu ? IP: *.9.175.46.ng.pl 11.07.13, 19:05
          Skończyłam własnie "Córkę twórcy królów" Gregory i - jak zawsze w przypadku Phillippy Gregory - jestem zachwycona. Jest to jedna z lepszych książek tej autorki, wg mojej subiektywnej opinii. Dużo lepsza niż "Władczyni rzek", równie dobra jak "Kochanice króla" czy "Dwie królowe". Bardzo gorąco polecam . Wciąga jak diabli. A teraz zabieram się za "Białą królową" tej samej autorki
          • eeela Re: co czytamy w lipcu ? 24.07.13, 14:07
            > A teraz zabieram się za "Białą królową" tej samej autorki

Właśnie leci teraz na BBC1 nowy serial, który jest ekranizacją tej książki, bardzo fajny :-) Może się w końcu za Gregory zabiorę kiedyś :-)
    • Gość: magda Re: co czytamy w lipcu ? IP: *.adsl.inetia.pl 11.07.13, 20:14
      Poleci ktoś ciekawe książki z gatunku fantasy?
      • eeela Re: co czytamy w lipcu ? 12.07.13, 03:13
        forum.gazeta.pl/forum/w,151,141062488,141062488,Milosnicy_fantasy_poradzcie_.html
        forum.gazeta.pl/forum/w,151,135658805,135658805,Co_warto_z_fantastyki_.html
        forum.gazeta.pl/forum/w,151,124482864,124482864,Ksiazki_fantasy_dla_nastolatkow.html
    • grzeczna_dziewczynka15 Piaskowa Góra - Joanna Bator 13.07.13, 15:27
      Już prawie kończę i mam to rozdarcie - przerwać na chwilę, by przyjemność potrwała dłużej, czy nie odkładać, bo chcę czytać dalej.

Cudna książka. Kto jeszcze czytał, bo marzę o wymianie opinii na temat książki.
      • aniita Re: Piaskowa Góra - Joanna Bator 15.07.13, 15:23
        Po "Piaskowej Górze" jest kontynuacja - "Chmurdalia". Też warto.
        Na tym forum toczyły się liczne dyskusje nt. twórczości Joanny Bator:
        forum.gazeta.pl/forum/w,151,141484424,141484615,Bator_Joanna.html
        A ja w lipcu czytam opowiadania Alice Munro - powtórkowo z tomów "Uciekinierka" oraz "Zbyt wiele szczęścia", premierowo z tomu "Drogie życie". Coraz bardziej się przekonuję do tej autorki.

W tzw. międzyczasie przeczytałam jeszcze "Jeść przyzwoicie" Karen Duve i znów mi wzrosły wyrzuty sumienia z powodu, że nie jestem weganką... (Wegetarianką jestem od dawna, ale rezygnacja z mięsa nigdy nie wiązała się dla mnie z jakimś wyrzeczeniem, raczej z poczuciem ulgi, że już nie jem tego, czego nigdy nie lubiłam, rezygnacja z nabiału byłaby o wiele większym wyzwaniem. To tyle tytułem off-topic).

Pozdrawiam,
        • aderydy Re: Piaskowa Góra - Joanna Bator 15.07.13, 21:29
          lipiec to urlop, więc "postawiłam" na J.L. Wisniewskiego ;-)
          wzięlam tylko dwie ksiązki...to tylko tydzien, i nie tylko czytanie zaplanowałam!
          zaczęlam czytac "Na fejsie z moim synem", na razie jest ok, sporo dygresji przeróznych...
          potem "Czy mężczyzni są swiatu potrzebni"...
          mam nadzieję, ze wniosek będzie, że tak ;-)
    • kodam3 Re: co czytamy w lipcu ? 17.07.13, 11:05
      W szpilkach od Manolo
    • Gość: awida "Bajki o życiu" IP: *.multi.internet.cyfrowypolsat.pl 17.07.13, 14:13
      Po kawałku, na dobranoc. Piękne:)
    • sisterofmercy007 Re: Reva Mann "Córka rabina czyli 17.07.13, 18:32
      o seksie, narkotykach i ortodoksyjnych Żydach opowieść prawdziwa".
      Wygląda na to, że szczere.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka