Dodaj do ulubionych

Ja, cesarz głupek

IP: *.abhsia.telus.net 02.08.04, 18:35
Film 'Ja,Klaudiusz' zdaje sie byl nadawany w polskiej wersjii dubbingowej
zdaje sie w latach osiemdziesiatych z genialna interpretacja Jana
Sztaudyngera w roli dubbingowej Klaudiusza
Kilka lat temu dowiedzialem sie ze kopie tej 'polskiej wersji' zaginely
gdzies bezpowrotnie (spalily sie czy cos takiego)
moze ktos cos o tym wie?
Obserwuj wątek
    • g_shark Re: Ja, cesarz głupek 02.08.04, 23:33
      A tak wygląda (bardzo skromny) grób Roberta Gravesa:
      www.album.com.pl/zdjecie.php?p=35&al=2398&start=20&start_opinie=0&prestop=0&prestzd=0&zm=zo&lz=37&so=&sz=&n=&
      a=&s=&o=&pns=15
    • Gość: JerzyZ Re: Ja, cesarz głupek IP: 81.15.189.* 03.08.04, 02:22
      To nie był film, tylko serial telewizyjny oparty na "Ja Klaudiusz" i "Klaudiusz
      i Messalina". W roli głównej - znakomity aktor starszego pokolenia, ale w tej
      chwili nie pamiętam jego nazwiska.
      • Gość: DarekW Ten aktor to David Jacobi, b.d. IP: 213.227.80.* 03.08.04, 07:41
        • bartek.m Derek, nie David. 03.08.04, 08:11
          Nie David, a Derek Jacobi!!! - Jeden z najwybitniejszych aktorów brytyjskich.
          • Gość: jacek g. Re: Derek, nie David. IP: *.mine.nu / 80.51.251.* 06.08.04, 21:59
            masz racje ale jeszcze jest goś
    • agata_to_ja Re: Ja, cesarz głupek 03.08.04, 12:55
      Aktor, który grał Klaudiusza w dubbingu nazywa się Stanisław Brejdygant.
      Sztaudynger (Jan Izydor) to jednak przedstawiciel nieco innej profesji ;)

Swoją drogą fajny wątek - tak krótki, a zdążono pomylić zarówno odtwórcę
      głównej roli jak i głównej
      roli w dubbingu ;)

Pozdrawiam
      • Gość: wienek bardzo dobry serial !!!! IP: *.internetdsl.tpnet.pl 03.08.04, 15:24
        oglądałem go z wypiekami na twarzy ::);)
        bardzo dobry serial, TVP mogła by go powtórzyć!!!!
        ciekawe czy z tym zniszczeniem to prawda !!??
        pzdr.
        • scoutek Re: bardzo dobry serial !!!! 03.08.04, 15:33
          a Liwie - mordercza Liwia zagrana przez Sian Phillips - dubbingowala Zofia
          Mrozowska.... to bylo przezycie....
          Derek Jacobi wczesniej znany byl wylacznie teatromanom... dopiero po serialu
          zdobyl niesamowita popularnosc....
        • Gość: jaba Re: bardzo dobry serial !!!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.08.04, 17:33
          z tym zniszczeniem taśm to zwykła ściema. Po prostu o wiele, wiele taniej
          wychodzi koszt emisji serialu z czytającym lektorem. Za dubbing (nawet ten
          dawno nagrany) telewizja musiałaby wypłacić aktorom honoraria.
          • Gość: pavel Re: bardzo dobry serial !!!! IP: *.abhsia.telus.net 03.08.04, 20:55
            tak , to prawda(teraz sobie przypomnialem) ze ten polski aktor ktory dal glos
            Klaudiuszowi to byl Brejdygant(nawiasem mowiac Sztaudynger to ten chyba od
            fraszek..?)
            O zniszczeniu tej 'kopii' czytalem w jakims polskim czasopismie wiele lat temu
            i dobrze zapamietalem ze ona (ta kopia) gdzies splonela.
            Jesli chodzi o honoraria dla aktorow dubbingowych to co za problem bylby z
            pieniedzmi; wydaje mi sie ze tu chodzi bardziej o wartosc artystyczna wykonania
            Jesli Telewizja Polska wypuscila by specjalna edycje dubbingowa na rynek to
            sadze ze mialaby ta kopia wielu nabywcow ; wiec nie mysle ze chodzi tu tylko o
            pieniadze, ktore telewizja mialaby wyplacac aktorom(w koncu to ich praca:-)
    • Gość: rawkaz Telewizja nigdy tego nie powtórzy !!!!! IP: *.internetdsl.tpnet.pl / *.internetdsl.tpnet.pl 03.08.04, 22:30
      A ja mam nagrany na kasetach VHS cały ten serial z polskim dubbingiem. To
      genialny serial. Ostatnio, gdy byłem chory, leżąc w łóżko obejrzałem wszystkie
      odcinki. Telewizja tego nie powtórzy. Jak przy tym wyglądałyby te zachwyty nad
      Klanem, M jak miłość, Modą na sukces, Na dobre i na złe itd. Te wszystkie
      Wiktory i inne chore nagrody za jarmarczne kreacje aktorków i aktoreczek ? Jak
      wygląda telewizyjna widownia dziś - karmiona miernotą, papką bez wartości,
      skandalami, tania sensacją ? Jak wygląeda Tomuś Kamel, Magdzia Mołek i inni
      zachwycający się każdym g....?
      Derek Jacobi grał w Gladiatorze (też fenomenalnie). Kilka lat temu był też w
      TVP "Kroniki braciszka Cadfaela" gdzie grał zakonnika wyjaśnijącego zagadki
      kryminalne w średniowiecznych opactwie gdzieś w Anglii. Świetne fabuły,
      doskonała sceneria, pyszne obyczajowe scenki, oddane życie w "mrocznym"
      średniowieczu. Niestety bnagrałem tylko 3 odcinki :( Myślałem, że TV kiedyś to
      powtórzy, a tu nici... Ktoś to jeszcze pamięta?

• treia Re: Telewizja nigdy tego nie powtórzy !!!!! 03.08.04, 22:50
        Ja pamiętam braciszka Cadfaela :-)

Też mam 'Klaudiusza' na kasetach, tyle że w wersji z (dyskretnym) lektorem.
        Dubbing musial być świetny! Ale Derek Jacobi i jego głos... hmm, teraz już
        nie wyobrażam sobie innego Klaudiusza.
        • Gość: rawkaz Re: Telewizja nigdy tego nie powtórzy !!!!! IP: *.internetdsl.tpnet.pl / *.internetdsl.tpnet.pl 03.08.04, 22:56
          Wierz mi-"polski" głos Klaudiusza był tak sugestywny i genialnie podłożony, że
          do dziś mam to w głowie. Chyba jutro znowu zacznę to ogladać...
          • Gość: treia Re: Telewizja nigdy tego nie powtórzy !!!!! IP: *.aster.pl / *.aster.pl 03.08.04, 23:00
            Wierze!
            Choć bardziej mogę sobie wyobrazić jak brzmiała Zofia Mrozowska
            jako Liwia, znam jej głos...

No to miłego oglądania :-))
            • Gość: rawkaz Telewizja nigdy tego nie powtórzy !!!!! IP: *.internetdsl.tpnet.pl / *.internetdsl.tpnet.pl 03.08.04, 23:03
              Zofia Mrozowska jako Liwia była idealnie dobranym "głosem". Trudno sobie Liwię
              wyobrazić mówiącą inaczej. No i jeszcze ta pełzająca kobra i intrygujaca
              muzyka w czołówce!
              • scoutek Re: Telewizja nigdy tego nie powtórzy !!!!! 03.08.04, 23:23
                juz sobie przypomnialam skad sie wziela ta opowiesc o zniknieciu dubbingu...
                kilka lat temu powtarzali caly serial w wersji dubbingowanej (Brejdygant,
                Mrozowska itd.) oprocz jednego lub dwoch odcinkow, ktorym sciezka zniknela...
                pamietam, ze ogladalam to ponownie w calosci i "porownywalam" wersje i jak mi
                to brzmi... mimo wszystko wolalam polska wersje, brzmialo jak zloto......
                • Gość: rawkaz Re: Telewizja nigdy tego nie powtórzy !!!!! IP: *.internetdsl.tpnet.pl / *.internetdsl.tpnet.pl 03.08.04, 23:35
                  Masz rację - tak było z tym dubbingiem. Tylko że oni po prostu nie
                  zdubbingowali wszystkich odcinków. Nic im nie zaginęło.
                • Gość: zeus Re: Telewizja nigdy tego nie powtórzy !!!!! IP: *.tor.dial.tht.net 03.08.04, 23:36
                  Pamietam, ze na temat tego serialu wypowiadal sie prof. Krawczyk. Mowil ze
                  Graves w ksiazce odchodzil od prawdy
                  • Gość: rawkaz Re: Telewizja nigdy tego nie powtórzy !!!!! IP: *.internetdsl.tpnet.pl / *.internetdsl.tpnet.pl 03.08.04, 23:53
                    Profesor Krawczyk? Hahahaha !!!!
                    Czy Ty aby dobrze pamiętasz?
                    • Gość: rawkaz Re: Telewizja nigdy tego nie powtórzy !!!!! IP: *.internetdsl.tpnet.pl / *.internetdsl.tpnet.pl 04.08.04, 00:05
                      Sztautynger, Dawid Jacobi, prof. Krawczyk....
                      :)
                      Koń by się usmiał :)
                      • Gość: zeus Re: Telewizja nigdy tego nie powtórzy !!!!! IP: *.tor.dial.tht.net 04.08.04, 00:30
                        No to sie usmiales, przepraszam, chodzi mi oczywiscie o prof. Krawczuka
              • treia Re: Telewizja nigdy tego nie powtórzy !!!!! 04.08.04, 09:47
                Gość portalu: rawkaz napisał(a):

> Zofia Mrozowska jako Liwia była idealnie dobranym "głosem". Trudno sobie
                Liwię
                > wyobrazić mówiącą inaczej. No i jeszcze ta pełzająca kobra i intrygujaca
                > muzyka w czołówce!

www.linsdomain.com/Derek/mainpages/jacobi-I,claudis.htm
                www.linsdomain.com/Derek/mainpages/jacobi-cadfael.htm
                :-)
      • Gość: jarry Re: Telewizja nigdy tego nie powtórzy !!!!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.08.04, 07:48
        Gość portalu: rawkaz napisał(a):

> A ja mam nagrany na kasetach VHS cały ten serial z polskim dubbingiem

Ja też pamiętam że był to serial który się oglądało z wypiekami na twarzy.
        Chętnie bym dzieciakom puścił. Rawkaz, jest jakaś szansa odkopiować to od
        ciebie? Jak tak to odezwij się na adres klaudiuszvhs@go2.pl

pozdrawiam
        • Gość: jj Re: Telewizja nigdy tego nie powtórzy !!!!! IP: 195.245.213.* 07.08.04, 13:17
          W tamtych czasach w ogóle była masa świetnie zdubbingowanych brytyjskich
          seriali. Kto pamieta Aleksandrę Śląską użyczającą głosu Elżbiecie I albo
          Rodzinę Palliserów i kilka innych. TV mogłaby powtórzyć i to....
    • Gość: Atlanta Re: Ja, cesarz głupek IP: *.ipt.aol.com 04.08.04, 00:43
      genialny serial!!!
    • Gość: marcelino Jak się powiedziało A ... IP: *.internetdsl.tpnet.pl 04.08.04, 08:12
      to trzeba teraz skończyć i wydać "Klaudiusza i Messalinę". I co ty na to Gazeto?
      m
      • Gość: czytelnik Re: Omylki w wypowiedziach nt. serialu IP: *.oi.pg.gda.pl / *.oi.pg.gda.pl 04.08.04, 10:59
        Omylki w postach na poczatku watku to male piwo. We wczorajszej "Gazecie" dwóch
        dziennikarzy (inicjaly pomine z litosci) w objasnieniach dotyczacych ksiazki
        napisalo, ze Messalina (dokladnie Waleria Messalina) byla pierwsza zona
        Klaudiusza, a Agrypina (mlodsza) druga zona. Obie informacje sa bledne. Panom
        dziennikarzom doradzam najpierw przeczytac ksiazke o ktorej pisza. W tym
        przypadku Graves nie mijal sie z prawda historyczna. To tylko taki drobiazg,
        ale z podobnych nonsensow w naszej prasie daloby sie stworzyc tygodnik
        satyryczny. Az groza bierze, jakim to lekkomyslnym typom oddaje sie (wlasciwie
        to sobie wzieli) "czwarta wladze".
        Przepraszam za brak polskich znakow diakrytycznych, ale z jakichs powodow
        mi "nie wchodza".
        Pozdrowienia dla forumowiczow
      • charlie_x Re: Jak się powiedziało A ... 25.08.04, 22:26
        Gość portalu: marcelino napisał(a):

> to trzeba teraz skończyć i wydać "Klaudiusza i Messalinę". I co ty na to
        Gazeto
        > ?
        > m

..jakby co to ja też jestem za wydaniem tej
        pozycji.pozdrawiam
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka