Dodaj do ulubionych

Król Artur

07.08.04, 22:23
Witajcie.
Interesuje mnie legenga o królu Arturze. Chodzi mi też o alternatywne
historie. Czyli co wam tylko wpada do głowy słysząc hasło "król Artur".
Byłabym wdzięczna. Powiedzcie też czy te wasze propozycje warto przeczytać i
które najbardziej :-)).
Pozdrawiam
Obserwuj wątek
    • Gość: Nobulshit Re: Król Artur IP: *.spray.net.pl / *.spray.net.pl 07.08.04, 22:34
      "Opowieści Okrągłego Stołu", seria Bibliotheca Mundi (takie zielone
      płócienne okłądki), PIW, 1987 (nie wiem, czy było wznowienie)
      To tak jakby wydanie kanoniczne tych legend.

A w "Arcydziełach francuskiego średniowiecza" (Seria Biblioteka Poezji i Prozy,
      PIW, 1968) masz wersję Chretiena de Troyes pt. "Percewal z Walii czyli Opowieść
      o Graalu".

Uprzedzam, lektury to trochę ciężkie :)

Z rzeczy lżejszych i "alternatywnych" polecam - nieco frywolną -
      powieść Roberta Nye'a pt. "Merlin", Wydawnictwo Marabut, 1994
    • katrinko Re: Król Artur 08.08.04, 10:40
      Marion Zimmer Bradley - "Mgły Avalonu", Bernard Cornwell - "Excalibur", "Zimowy
      monarcha" i "Nieprzyjaciel Boga" (możliwe że pomyliłam kolejność:) ) Bradley -
      rewelacjna, Cornwell bdb.
      • katrinko Re: Król Artur 08.08.04, 10:43
        I jeszcze "Artur Rex" Thomasa Bergera, dobra.
    • Gość: sioux Re: Król Artur IP: *.echostar.pl 08.08.04, 11:18
      Yennka - czyżby inspiracja od Yennefer Sapka, a legenda o Królu Atrurze od
      nawiązan z piątego tomu sagi o wiedzminie ?

Pozdro
      • clevera raczej osobna ksiazka:) 08.08.04, 11:24
        Andrzej Sapkowski napisal zupelnie osobna ksiazke o Rycerzach Okraglego Stolu
        pod tytulem "Swiat krola Artura.Maladie.":)
        • Gość: sioux Re: raczej osobna ksiazka:) IP: *.echostar.pl 08.08.04, 13:19
          Tak, ale Yennefer tam nie wystepuje.
      • yennka Re: Król Artur 08.08.04, 18:33
        Oczywiście, że Yennka to od Yennefer. Przecież Geralt mówił do niej Yenna a
        Yennka to tylko dalsze rozwinięcie myśli Sapka ;-)). Rozumie się samo przez
        się, że jak rasowy fan Sapka czytałam "Świat Króla Artura", zaczęłam też
        właśnie "Mgły Avalonu" MZB, ale zainteresowanie przyszło (odnowiło się można
        powiedzieć, bo zawsze fascynowała mnie ta legenda) po obejrzeniu filmu "Król
        Artur" :-)).
        • ballerinapl Re: Król Artur 10.08.04, 15:05
          Polecam Morte d'Artur (Smierc Artura chyba po polsku, aczkolwiek nie jestem pewna czy przetlumaczono). Stare, dobre, angielskie. I chyba podstawa dla wiekszosci wspolczesnych powiesci o Arturze.

• yennka Re: Król Artur 11.08.04, 21:21
      Dziękuję i proszę o więcej :-)).
      • Gość: kragmel Re: Król Artur IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.08.04, 07:43
        G.G.Kay trylogia "Fionavarski Gobelin" ("Letnie drzewo", "Wędrujący
        ogień", "Najmroczniejsza droga") - moje wspomnienia są dość mętne, ale wątek
        arturiański pojawia się i młodym dziewczęciem będąc uroniłam nad nim łzę ;)
    • Gość: arien Re: Król Artur IP: 62.233.183.* 15.08.04, 00:48
    • Gość: arien Re: Król Artur IP: 62.233.183.* 15.08.04, 00:53
      Yennko, polecam Ci moja ulubiona wersje legendy arturianskiej, zwlaszcza ze pytalas o wersje alternatywne. Chodzi o cykl "Pendragon" Stephena Lawheada.To wresja celtycka, nie na wiec Lancelota,a co za tym idzie rozmansu z Ginewra:-). Merlin nie jest czarnoksieznikiem, tylko bardem. Akcja zasadnicza ksiazek dzieje sie w okresie, kiedy z Brytanii odchodza rzymskie legiony, a wiec na styku kultury rzysmkiej i celtyckiej. polecam goraco, rewelacyjne ksiazki.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka