hrabalek 17.08.04, 22:18 Proponuję wakacyjną zabawę myślami Stanisława Jerzego Leca. Moje dwie ulubione: "Biedny,kto gwiazd nie widzi bez uderzenia w zęby" "Głowa do góry!-rzekł kat zarzucając stryczek" Czy ktoś dorzuci jakąś myśl Leca? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
bridz Re: Stanisław Jerzy Lec 17.08.04, 22:45 "Gdy znalazłem się na samym dnie - od dołu rozległo się pukanie" Budujące, prawda? Odpowiedz Link Zgłoś
hrabalek Re: Stanisław Jerzy Lec 17.08.04, 23:22 "Najkrwawsza to tragedia, gdy krew zalewa widzów" Aktualna rzeczywistość .......i w przenośni i na serio. Odpowiedz Link Zgłoś
buntownik.z.wyboru Re: Stanisław Jerzy Lec 18.08.04, 00:02 też coś mam: Są tacy, co nie potrzebują nocy; ciemność promieniuje z nich. Odpowiedz Link Zgłoś
pax_tibi Re: Stanisław Jerzy Lec 18.08.04, 21:12 Panuje ogólny niesmak, bo pożeramy się nawzajem. I na plaży nudystów są arbitrzy elegantiarum. Gdy krzykną "Niech żyje postęp!", pytaj zawsze "Postęp czego?" Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kryske Re: Stanisław Jerzy Lec IP: *.telia.com 18.08.04, 21:25 Lec doskonaly, ale nic nie pamietam. Mam jedno wydanie, ale w pospiechu i w wielkim balaganie ksiazkowym nie moge znalezc. Hrabalek, masz swietne pomysly! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Monsignor Martha Cel słowa. Każde może być twoim ostatnim. IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.08.04, 21:40 Wszystko jest w rękach człowieka . Dlatego należy je często myć. Czasami tolerancja jest inną nazwą obojętności. Odpowiedz Link Zgłoś
hrabalek UPS! 18.08.04, 21:58 Ceń! a nie cel! Ceń słowa,każde może być twoim ostatnim!(tak przynajmiej pomyślał Lec) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Monsignor Martha Re: UPS! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.08.04, 16:36 Przepraszam za pomyłkę. (Aż strach się odezwać) Odpowiedz Link Zgłoś
martolka Re: Stanisław Jerzy Lec 18.08.04, 22:23 mam dużo ulubionych myśli, a tu przytoczę jedną historyjke, kiedy na plakacie z napisem "Uczcie się pływać!" Lec dopisał "Po co? Panta rei!" :-) Odpowiedz Link Zgłoś
bridz Re: Stanisław Jerzy Lec 19.08.04, 10:53 Wydaje mi się że to także St.J. Lec: "Żeby być sobą trzeba być kimś" Odpowiedz Link Zgłoś
edzioszka Re: Stanisław Jerzy Lec 19.08.04, 11:08 jego myśl jest czystą rozkoszą - nikogo nie zapładnia ;) Odpowiedz Link Zgłoś
hrabalek Re: Stanisław Jerzy Lec 19.08.04, 11:32 "Byle smród co walczy z wentylatorem,uważa się za Don Kichota" -to także Lec.Lubię to Jego konkretne i dosadne określanie życiowych sytuacji. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: robert Re: Stanisław Jerzy Lec IP: *.net.autocom.pl 19.08.04, 11:49 Kto wie co by odkrył Kolumb, gdyby mu na drodze nie stanęła Ameryka. Drąż myśl, a nuż tamtędy będzie można czmychnąć. Spróbuj powiedzieć coś nie odwołując się do podań, idiomów, nie musnąwszy - chociażby obiegowej - literatury. Do głębokiej myśli trzeba się wspiąć. Podaję wam gorzkie pigułki w słodkim lukrze. Pigułki są nieszkodliwe, trucizna jest w tej słodyczy. Nie zachwycajcie się Dantem, w sprawach piekieł był dyletantem. (Lec) Odpowiedz Link Zgłoś
buntownik.z.wyboru Re: Stanisław Jerzy Lec 19.08.04, 11:40 dziś tak a'propo upałów :) "Zawsze znajdą się Eskimosi, którzy wypracują dla mieszkańców Konga Belgijskiego wskazówki zachowywania się w czas olbrzymich upałów" Odpowiedz Link Zgłoś
pinos Re: Stanisław Jerzy Lec 19.08.04, 17:00 Nic w przyrodzie nie ginie. Ludzie jedynie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: szcz Re: Stanisław Jerzy Lec IP: *.stacje.agora.pl 19.08.04, 22:20 „Przypomina mi wesz na łysinie. Wokół pełno blasku, a jednak to wesz” Odpowiedz Link Zgłoś
pax_tibi Re: Stanisław Jerzy Lec 20.08.04, 20:56 Rasiści! Nie dopuszczają czarnych myśli! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: t Re: Stanisław Jerzy Lec IP: *.gimsat.pl / *.gimsat.pl 20.08.04, 22:05 Bardzo ciekawe, gdzie była ironia Leca w 1939 (i przez parę następnych lat) Odpowiedz Link Zgłoś
hrabalek Re: Stanisław Jerzy Lec 20.08.04, 22:24 No cóż mogę jedynie zapytać, Ironio,gdzie wtedy byłaś? Odpowiedz Link Zgłoś
hrabalek Re: Stanisław Jerzy Lec 20.08.04, 22:37 "Ja jestem piękny,ja jestem silny,ja jestem mądry, ja jestem dobry. I ja to wszystko odkryłem! S.J.Lec Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: robert Re: Stanisław Jerzy Lec IP: *.net.autocom.pl 21.08.04, 21:29 Zdarza się, że chorąży wieje w inną stronę niż sztandar. Nie obiecuj sobie za wiele po końcu świata. Łatwiej ogłosić się samemu cesarzem niż woźnym. (Lec) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: robert Re: Stanisław Jerzy Lec IP: *.net.autocom.pl 22.08.04, 11:30 Stosy nie rozświetlają ciemności. Jesteśmy coraz bliżsi odkrycia Boga przez naukę. Drżę wtedy o jego los. Istnieją ekonomiczne bodźce seksualne. Odpowiedz Link Zgłoś
hrabalek Re: Stanisław Jerzy Lec 22.08.04, 11:48 "Ciemno w tym państwie ,gdzie łotry na świeczniku!" Odpowiedz Link Zgłoś
hrabalek Re: Stanisław Jerzy Lec 28.08.04, 21:55 "Kto pierwszy zrozumiał dowcip,ten ma jeszcze dość czasu udawać,że go nie pojął" Odpowiedz Link Zgłoś