hrabalek 18.08.04, 14:49 Dziś rocznica urodzin Edwarda Stachury(ur.18.08.1937) "Ja duszę na ramieniu wiecznie mam, Cały jestem zbudowany z ran, Lecz gdy śmieję się, to w krąg się śmieje świat." Wspomnijcie wpisaniem fragmentu wiersza.Pozdrawiam. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
edzioszka to jeden z moich ulubionych poetów 18.08.04, 16:02 większość Jego wierszy oraz piosenek znam na pamięć, byłam kilkakrotnie na stachurowym grobie (na Wólce Węglowej).. zacytuję jeden ze stedowych wierszy: Komu w drogę, temu skrzydła oczu Lokomotywy rozgwieżdżone cudnie albo ręka przyjaciela na ukojenie albo ucieczka do lasu i ostatnie z nim współbratanie Komu w drogę nareszcie temu daj rękę daj skrzydło Błękicie ...tak pragnę.. Stachura pisał o uczuciach tak, iż piękniej bym ich słowami nie wyraziła :) zainteresowanym: polecam książkę "Edward Stachura - biografia i legenda" M. Bukowskiego (ale raczej szukałabym jej w antykwariatach).. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Karol Re: Edward Stachura IP: *.internetdsl.tpnet.pl 18.08.04, 21:30 A ja sobie przypomnę "Całą jaskrawość" albo przynajmniej opowiadania dzisiaj :) (za wierszami ogólnie nie przepadam). Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Myszor Re: Edward Stachura IP: *.lesko.sdi.tpnet.pl 18.08.04, 22:26 No to będzie piosenka. Nie myśl, że nie kocham Lub że tylko trochę kocham Jak cię kocham, nie powiem, no bo nie wypowiem - Tak ogromnie bardzo, jeszcze więcej może I dlatego właśnie żegnaj, zrozum dobrze, żegnaj, żegnaj Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ABW Re: Edward Stachura IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.08.04, 23:43 Wszystko jest poezją, każdy jest poetą... Odpowiedz Link Zgłoś
bridz Re: Edward Stachura 19.08.04, 10:51 ... byli tacy co się rodzili byli tacy co umierali byli także też i tacy co im to było za mało Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: szcz Re: Edward Stachura IP: *.stacje.agora.pl 19.08.04, 22:26 Stachura to nie tylko poeta, ale tez wybitny tłumacz poezji z francuskiego i hiszpańskiego, m.in. Deguy, Borges, Paz i ludowej poezji indian z Meksyku. Pamiętam wiersz w jego przekładzie (chyba Gaston Miron, ale nie mam pewności): „Ze swoimi czterema wielbłądami Don Pedro z Alfarabiera poznawał świat i go przemierzał. Robił to, za co i ja się wziąłbym gdybym posiadał cztery wielbłądy”. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Albertus.pl Re: Edward Stachura IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.08.04, 23:53 Powiem tylko za nim: Mój wszechświat ---- Księgarnia Internetowa - Albertus.pl Odpowiedz Link Zgłoś
kuna85 Re: Edward Stachura 22.08.04, 16:29 a ja powiem tak: Ruszaj sie Bruno idziemy na piwo niechybnie brakuje tam nas od stania w miejscu niejeden już zginął niejeden zginął juz świat... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Myszor Re: Edward Stachura IP: *.lesko.sdi.tpnet.pl 22.08.04, 17:09 A moze to ... Ja wiem Wiem Szeroka droga jest Wiem też Wiem Że ty już Nie chcesz mnie A jednak wciaż Nie ruszam stąd Bo moze się stanie raz jeden cud I przyjdziesz dotkniesz mnie I powiesz Zostań tu. Odpowiedz Link Zgłoś
lilian_ka Re: Edward Stachura 25.08.04, 23:37 "Prawdziwa magia była w tych naszych obojętnych, banalnych ruchach. Kto takich rzeczy u siebie ani dookoła nie widzi, ten jest biedniejszy o całe królestwo, czyli konia. Idzie w ołowianych butach i depcze po różach." (Cała jaskrawość) To nie fragment wiersza, ale jego proza to poezja :) Odpowiedz Link Zgłoś
lilian_ka Re: Edward Stachura 25.08.04, 23:41 A to jeden z moich ulubionych: "Był czas zapachu. Jesień. Kiedy wydaje się, że nawet kolor ma zapach." Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: anam Re: Edward Stachura IP: *.alstom.pl / *.ipartners.pl 26.08.04, 08:27 "Słońcem byliśmy, Cieniem jesteśmy, Słońcem będziemy, Dziećmi swych dzieci" Odpowiedz Link Zgłoś
weatherwax Re: Edward Stachura 11.09.04, 00:55 Zupełnie tu nieźle jest mi na twarzy obeschły już łzy już warg nie zagryzam do krwi. /Urodziny/ Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Albertus.pl (priv) Re: Edward Stachura IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.09.04, 01:19 A tak wogóle, to właściciel Albertusa urodził się 18 sierpnia tak jak Stachura :) "Tysiące słów kopalnie słów prawdziwe złoto diamenty perły..." --- Księgarnia Internetowa - ALBERTUS.pl Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Myszor Re: Edward Stachura IP: *.lesko.sdi.tpnet.pl 11.09.04, 09:50 Zaprawdę godnym i sprawiedliwym słusznym i zbawiennym jest żeby człowiek w życiu onym sprawiedliwym był i godnym ... /Prefacja/ Odpowiedz Link Zgłoś
ziranka Re: Edward Stachura 11.09.04, 19:21 a ja małoradośnie powtórzę za Edwardem, bo czas taki... "W Buenos Aires i w Bejrucie w starej knajpie w Nowej Hucie w Acapulco w Zduńskiej Woli - wszystko jedno - jedno boli..." I jeszcze: "...kto mówi to samo niech tu zjawi się niech go obejmę przechowywanym dlań pod żebrem miłosnym wejrzeniem" pozdrawiam wszystkich czytających :) Odpowiedz Link Zgłoś