Dodaj do ulubionych

Iwaszkiewicz - Konwicki - Słonimski

19.03.14, 23:01
Przychodzi Konwicki do Słonimskiego i mówi: Ten Iwaszkiewicz to już do reszty zdurniał. Przybiegł dzisiaj do mnie uradowany, bo mu władza auto sprezentowała i mi zaczął wymieniać, że silnik włoski, akumulator niemiecki, opony francuskie...
A Słonimski na to: Tylko pedał polski!
Obserwuj wątek
    • jeepwdyzlu Re: Iwaszkiewicz - Konwicki - Słonimski 19.03.14, 23:59
      na takie dictum najgłośniej powinien się śmiać Czesio Miłosz....

jeep
      • shiva772 Re: Iwaszkiewicz - Konwicki - Słonimski 20.03.14, 01:08
        Szczerze? Ledwie się uśmiechnęłam. Zarówno Iwaszkiewicz jak i Miłosz byli raczej biseksualni. Jeżeli to ogarniacie chłopaki.
        • ame_belge34 Re: Iwaszkiewicz - Konwicki - Słonimski 03.04.14, 14:29
          Przypomniała mi się historyjka, z Magdaleną Samozwaniec i Iwaszkiewiczem w roli głównej. Otóz Pani Magdalena żali się poecie ze jej siostra już trzeci raz za mąż wychodzi a ona biedna nie moze, na to Iwaszkiewicz mówi, ze gdyby nie to że już jest żonaty to on by do tego ołtarza z Magdaleną w dym poszedł. Satyryczka spojrzała z politowaniem mówiąc zeby do tego by w życiu nie doszło, bo nie jest tak piękna jak Julek Osterwa :-D
          • maitresse.d.un.francais Re: Iwaszkiewicz - Konwicki - Słonimski 03.04.14, 17:53
            zeby

pl.wiktionary.org/wiki/%C5%BCeby
            Natomiast w tym przypadku chodzi o "że" połączone z końcówką "by", należącą do czasownika (że do tego nigdy by nie doszło).

A swoją drogą, natychmiast sobie obejrzałam, jak wyglądał Juliusz Osterwa. :-PPP

• ame_belge34 Re: Iwaszkiewicz - Konwicki - Słonimski 04.04.14, 08:17
              bardzo przepraszam, ale wytłumaczyć się muszę :) pisałam będąc w pracy, na szybko, bałam się że anegdota mi z głowy wyleci ;)
              • ame_belge34 Re: Iwaszkiewicz - Konwicki - Słonimski 04.04.14, 08:19
                >A swoją drogą, natychmiast sobie obejrzałam, jak wyglądał Juliusz Osterwa. :-PPP >

i jak wrażenia ?
                • maitresse.d.un.francais Re: Iwaszkiewicz - Konwicki - Słonimski 04.04.14, 18:24
                  ame_belge34 napisała:

> >A swoją drogą, natychmiast sobie obejrzałam, jak wyglądał Juliusz Osterwa.
                  > :-PPP >
                  >
                  > i jak wrażenia ?

eee, nie w moim typie :-P

ale anegdota przednia, natychmiast przekazałam dalej i będę to czynić w przyszłości :-P
                  • ploniekocica Re: Iwaszkiewicz - Konwicki - Słonimski 04.04.14, 18:32
                    To poprawcie tę anegdotę przed przekazywaniem dalej - gdy Lilka wychodziła trzeci raz za Jasnorzewskiego to Madzia była rozwódką (albo w separacji, nie chce mi się wchodzić na drabinę) ze Starzewskim i miała córkę Tereskę - zatem powinno być : "a ja drugi raz nie mogę".
                    To tak tytułem doprecyzowania, a nie przeciwko komukolwiek, żeby nie było :)
                    • maitresse.d.un.francais Re: Iwaszkiewicz - Konwicki - Słonimski 04.04.14, 19:36

> To tak tytułem doprecyzowania, a nie przeciwko komukolwiek, żeby nie było :)

Wbrew temu, co niektórzy uważają, ktokolwieki rozróżniają, kiedy niektórzy piszą ad meritum, a kiedy ad personam. :-P
                    • ame_belge34 Re: Iwaszkiewicz - Konwicki - Słonimski 05.04.14, 08:32
                      Masz zupełną rację :)
    • grzeczna_dziewczynka15 Re: Iwaszkiewicz - Konwicki - Słonimski 03.04.14, 19:25
      Spinoff, gdzie Twój blog?:(
      • spinoff Re: Iwaszkiewicz - Konwicki - Słonimski 06.04.14, 13:45
        W necie już go nie będzie.
        Musiałem całość usunąć i pozacierać ślady...
        • grzeczna_dziewczynka15 Re: Iwaszkiewicz - Konwicki - Słonimski 12.04.14, 10:38
          :( Szkoda. Nie zgadzam się z Tobą, co do Bator, ale to nie ma znaczenia. Lubię Cię czytać. Buu.
          • spinoff Re: Iwaszkiewicz - Konwicki - Słonimski 15.04.14, 00:22
            Słonimski, o liście pisarzy zaproszonych na obchody Dnia Książki, miał powiedzieć: Listę tę czytałem nazwisko po nazwisku coraz bardziej przerażony, że natknę się tam też na siebie.
            Jestem pewien, że dzisiaj to samo powiedziałby o liście nominowanych do Nike! Pytanie brzmi: czy umieścisz Bator na półce obok wspominanych tu Iwaszkiewicza, Konwickiego i Słonimskiego? Czy to nie wyglądałoby komicznie?
            A znasz np. powieść Iredyńskiego o wampirach: Człowiek epoki?
            • spinoff Re: Iwaszkiewicz - Konwicki - Słonimski 15.04.14, 00:31
              Następnego dnia chmury były ciężarne, rozwichrzone, przewalały się jedna w drugą, niebo drgało od tych pąkowań, głos szedł na Oksymoron spiżowy, to znowu zgoła szeleszczący, szepty nie szepty, krzyki nie krzyki, widowisko potężne, najstarsi ludzie stojąc wśród gromad na placach powiadali, że nie pamiętają tak patetycznego chmurorództwa, karetki pogotowia przelatywały z wyciem syren, pędząc do osobników zmieniających płeć pod ciężarem nieba, biusty na reklamach jonizowały poczwórnie, wszystko to oglądałem podczas południowego spaceru, a potem wróciłem do domu, by potrenować wyciąganie asa z rękawa.

O czym my w ogóle mówimy? Sprawdziłem na allegro - 1zł TO kosztuje!
              • jeepwdyzlu Re: Iwaszkiewicz - Konwicki - Słonimski 15.04.14, 00:46
                jesteś wobec Bator niesprawiedliwy
                a Twoje filipiki w kwestii Nike - zaczynają mnie zastanawiać...

jeep

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka