Dodaj do ulubionych

Jonas Jonasson

07.05.14, 19:57
Czy ktoś czytał?Wpadła mi w ręce książka pt"Stulatek, który wyskoczył przez okno i zniknął".Już sam tytuł jest zadziwiający, a książka...dwie noce zarwałam i gorąco polecam:-)Czy ktoś czytał jakieś inne książki tego autora ?Szukałam,ale nie widzę ,żeby w Polsce były jeszcze jakieś wydane:-(
Pozdrawiam
Obserwuj wątek
    • Gość: B. Re: Jonas Jonasson IP: *.t-mobile.co.uk 07.05.14, 21:37
      Napisal tez druga, w tytule cos o afrykanskiej dziewczynie I krolu szwedzkim, zdaje sie. Wlasnie zostal wydana po angielsku, nie wiem czy duzo wczesniej byla premiera szwedzka.

Moze w polskim wydawnictwie, ktore wydalo poprzednia ksiazke czegos sie dowiesz na terat polskiego wydania.
      • prawie_jak_arwena Re: Jonas Jonasson 07.05.14, 21:44
        Dzięki znalazłam: The girl who saved the king of Sweden", niestety nie ma polskiego wydania, ale jest na Amazonie.Dzięki:-)
        • pinkink3 Re: Jonas Jonasson 07.05.14, 23:47
          Dzieki za polecenie.
          Juz pozyczylam na mojego e-booka i przeczytalam pare stron. Swietne!
          Czuje, ze bedzie dobrze i smiesznie, a tego mi wlasnie teraz trzeba.

Niczego, jak wynika z info w sieci, poza tymi dwoma tytulami jeszcze nie wydal.
    • ambivalent Re: Jonas Jonasson 09.05.14, 09:26
      Ja mam jeszcze po niemiecku Die Analphabetin, die rechnen konnte.
      • pinkink3 inny tytul, ksiazka ta sama 09.05.14, 09:51
        Inny tytul ale to jest wlasnie ta druga powiesc. Niczego innego jak narazie nie ma.
        W oryginale i w przekladzie niemieckim nosi tytul 'Analfabet(k)a, ktora umiala liczyc' ale w angielskojezycznym wydaniu nosi tytul "Dziewczyna ktora uratowala szwedzkiego krola".

"His second novel, Analfabeten som kunde räkna (approx. "The Analphabet Who Knew How to Count"), is "about a South African woman who lives in Soweto and turns the world upside down. It’s very funny. But also has hints of an underlaying theme of communism."It was published in 2013.
        The title of the English edition is "The Girl who Saved the King of Sweden"."
        en.wikipedia.org/wiki/Jonas_Jonasson

Jak sie okazuje, wg pierwszej slynnej powiesci o stulatku zrobiono juz film:
        www.youtube.com/watch?v=3BOoPKQGNjg
        • gosiownik Re: inny tytul, ksiazka ta sama 16.06.14, 09:40
          Wlasnie skonczylam czytac "Girl who saved the king of Sweden". Bardzo podobna do "Stulatka" - duzo niesamowitych zbiegow okolicznosci, humoru, miedzynarodowej polityki i stoickiego spokoju bohaterki wobec spotykajacych ja przygod. Nie ma juz tej swiezosci, jak przy czytaniu "Stulatka", ale mimo to jest to bardzo przyjemna lektura.

A czy ktos juz widzial ekranizacje "Stulatka"? Jakie wrazenia?
    • spacey1 Re: Jonas Jonasson 11.05.14, 20:32
      A wiecie, że 23 maja wchodzi na ekrany film oparty na Stulatku? Ksiązka obłędna, wspaniała, wyjątkowa absolutnie. Jeszcze lepszy audiobook w wykonaniu Artura Barcisia, polecam!
      Na film się wybieram większa grupą wielbicieli tej książki, mam nadzieję, ze sie nie rozczarujemy :)
      • prawie_jak_arwena Re: Jonas Jonasson 12.05.14, 08:46
        Wpaniale, mam nadzieję ze film będzie równie obłędny jak książką:-)
        • nchyb Re: Jonas Jonasson 16.06.14, 14:24
          w PL jest dopiero ten film w zapowiedziach, premiera 27 czerwca...

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka